Замазаха графити на известна художничка в Априлци

* Когато четката, която разрушава, е по-дебела от тази, която създава, резултатът е… съвременна България, и съвременно Априлци

Читателите ни пишат

За едно безобразие в съседно Априлци ни съобщава художничката Ирина Вачкова, собственичка със съпруга си на керамичното студио „Термодвойка” в курортното градче. Става дума за агресия срещу произведение на изкуството – унищожени графити, създадени по време на традиционния арт пленер „Априлци вдъхновява” и подарени на Априлци от известната художничка в този жанр Виктория Георгиева-Mouse. Графитите са замацани по разпореждане от Община Априлци, без обяснения. Т21

„Където посееш любов, израства радост”
Уилям Шекспир

Замазаните графити на Виктория Георгиева-Mouse в Априлци
С БЛАЖНА БОЯ бе заличена творбата на известната графити художничка Виктория Георгиева-Mouse в центъра на Априлци, нарисувана по време празника на изкуствата (пленера) „Априлци вдъхновява” и дарена на Община Априлци. Служител по временната заетост, нает от Общината, замаза творбата на известната авторка.

Другият замазан графит на Виктория Георгиева-Mouse в Априлци
ИСТОРИЯТА на пленера „Априлци вдъхновява” е свързана с канонизирането през 2011 г. на новоселските мъченици. За чест на града ни доц. д-р Владимир Аврамов – изключителен иконописец и зам.-декан на катедра „Стенопис” във Великотърновския университет, нарисува и дари на Новоселския манастир иконата на светците мъченици; по този повод авторът бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Априлци”. Точно доц. д-р Владимир Аврамов поде инициативата за празник на изкуствата „Априлци вдъхновява” в памет на славните и страшни събития от епопеята през 1876 година. И през годините ни гостуваха именити скулптори, живописци, музиканти, както и техни студенти, все хора на духа, които с труда си облагородиха и промениха облика на Априлци.

ОТ НЯКОЛКОТО издания на „Априлци вдъхновява” останаха множество творби. В парка на кв. „Зла река” бяха поставени четири скулптурни композиции на скулптора проф. Стефан Лютаков и негови студенти. Под каменния мост на кв. „Ново село” бяха монтирани футуристични медни чанове, чиито езици са потопени в реката. Пешеходният мост към парка в центъра на града бе атрактивно оцветен и от едно сиво, ръждясало съоръжение се превърна в любима туристическа атракция. В градинката пред читалището бе поставена красива дървена пластика от същия талантлив автор – проф. Лютаков. Отново в градинката, но срещу сградата на Общината, е поставен постер на художника Пламен Кондов – мащабна работа с възвишено послание, прикриваща грозната надупчена фасада. Нарисувани бяха и много картини и керамични чинии, красящи днес коридорите на Общината и на ОУ „Васил Левски”.

Дървената пластика на проф. Стефан Лютаков на площада в Априлци
И СТИГАМЕ до „най-скандалната” за невежите творба на художничката Виктория Георгиева, известна с псевдонима Mouse. Два мащабни графита, които бяха заличени с бяла боя. И да обясня - Виктория е един от най-значимите артисти в областта на модерното улично изкуство „графити”, присъства в алманах на най-талантливите съвременни творци на България, заедно със споменатите доц. д-р Владимир Аврамов и проф. Стефан Лютаков.

ОЩЕ НЕЩО за невежите - изкуството отдавна излезе от рамките на галериите, а наскоро творба на високо ценения по света британски графити художник Банкси се продаде за четвърт милион паунда. Както някога тангото е нахлуло от улицата направо в салоните под вещото влияние на Астор Пиацола, така днес изкуството излиза отново на улицата… И още един пример - малцина биха стъпили във Фигерас, ако не беше родно място на Салвадор Дали, оня откачалник с навирените мустаци и жасмин зад ухото, оставил гениален културен пласт; днес в музея на Дали се стичат хора от цял свят с предварително записване поради огромния интерес... И да не мислите, че Дали се е харесвал на всички, напротив, бил е скандален за времето си, неразбран, но никой не е отишъл с баданарката с бяла боя да заличи нещо, което не разбира. Когато четката, която разрушава, е по-дебела от тази, която създава, резултатът е … съвременна България, и съвременно Априлци.

АКТЪТ на замазването на графитите ми напомня за безсмисленото и жестоко убийство преди две години на двойка щъркели в кв. „Видима” в Априлци. Тези хора никога не са имали потребност от нещо красиво в живота си, от хармонична мелодия, книга или картина в дома си. В рамките на празника на изкуствата „Априлци вдъхновява” художниците работиха наравно с деца от Априлци, които се увличат по рисуването.

МЪЛЧАЛИВО късам цветя от градината си, защото никой не се сеща за тези хора, които даряват труда си. Благодаря им от името на всички, обяснявам засрамено, че по тези места работата им е вече мисионерска. И че си е струвало дори заради едното дете, което ще види изкуството им. Няма никога да забравя, когато като дете вкъщи ни гостува художник, нарисува ми две скици, които пазя до днес и добре знам колко важен е контактът с творец. Това променя съдби. Но почетният гражданин на Априлци доц. д-р Владимир Аврамов не получи дори едно благодаря, след като цяла седмица под непрестанния дъжд изрисува нашия мост!?

Мостът в Априлци, изрисуван от доц. Владимир Аврамов по време на "Априлци вдъхновява"
АПРИЛЦИ не може да се похвали с красива архитектура, преобладава соцреалистичният кубизъм. И единствената възможност да бъдем интересни и различни е чрез съвременното изкуство, и то вдъхновено и дарено на място от творците му. Видяхме, че и без пари работят, и без никакво съдействие, но въпреки това им пречат! Нима нашите управници не виждат интереса на туристите към тези нови модерни артефакти, че си позволяват да се отнасят така нехайно към пленера и неговите организатори?!

ВРЪЩАМ СЕ на мисълта на Шекспир и се питам какво изобщо сме посели, че да жънем? Шекспир е щастливец – че е британец, ако се беше родил в Априлци, щяхме да го заличим!

Ирина Вачкова, керамик, жител на Априлци

7 коментара:

Анонимен каза...

Харесвам живопис с акварел и маслени бои, фен съм на графиките. Обожавам карикатурното изкуство. Да ме прощават ,, гениалните” творци, но това, което виждам и на мен не ми харесва. Не бих си позволил никога да съсипя труда на някой, но аз не възприемам бодобен стил, а харесвам Кандински дори.

Анонимен каза...

хайде де. Друг "художник" е имал друго виждане по темата. Нали сме свободна държава. Всеки може да си изрази мнението.

Анонимен каза...

Защо общината е решила да ги заличи??

Анонимен каза...

Сигурно защото са мега-грозни. Начинът на хвърляне на всички художници в един кюп и тяхното коментиране заедно е несериозна работа меко казано.

Анонимен каза...

Извинете, това творби на децата в първи клас ли са!Е гати простотията!То като се види на какво място са нарисувани! Тази барака е станала още по-грозна,а другите две "творби" ще плашат дечурлигата в Априлци!Хайде бе, царят е гол, гол!!Априлци заслужава истинско изкуство,а не да идват да си правят някакви експерименти тук!Голяма "художествена" стойност има боядисаният мост!Страхотно творчество!Онемях!

Анонимен каза...

Да!Разгледах спечеленият конкурс на госпожицата в Габрово.Браво, но с Априлци е експериментирала или е отбила номера!.Вярно е,че е без пари,но когато си се утвърдил като художник и на амбалажна хартия да рисуваш,не трябва да подценяваш хората, които ще го видят! А те в Априлци са доста много, особено през лятото!

Анонимен каза...

Анонимен 5 ей абе искам да говориш така след като си дариш труда за няколко месеца и се отнася за абсолютно всички трябваше да видите споменатата " барака " преди това цялата в некролози и изглеждаше ужасно.А и какво ви харесва повече грозен и ръждясал мост или красива шарена атракция - красив мост.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |