24-тата Слива – много силна

* „Приятели ме помолиха да им намеря стая за една-две вечери в Троян или района, оказа се невъзможно” * Рекордно дълъг и пъстър афиш, здрави „сливови” опори
Български фестивал на сливата 
Из дефилето на Слива 2016, Троян, 23 септември, снимка Иво Грийн Николов
В авангарда на дефилето
Троянска сливова в троянска керамика
„НИКЪДЕ няма свободни места. Приятели ме помолиха да им намеря стая за една-две вечери в Троян или района, оказа се невъзможно.” Това ни сподели инж. Николай Хитров, началник отдел в общинската администрация и зает с организацията на събитието, на 23 септември, в деня на официалното откриване на Българския фестивал на сливата, Троян/Орешак (22-25 септември); да припомним – сегашното издание бе 24-тото, а фестът, името му в началото бе Празник на сливата и троянската сливова, се роди през далечната вече 1993 г. в двора на Националното изложение на занаятите в Орешак. Казаното бе знак, че голямата цел, по-точно една от големите фестивални цели – да напълни района с гости и туристи, да стимулира туристическия бранш и трупа имидж на края ни, е изпълнена. Проверихме и при търговци от фестивалната Улица на занаятите в Троян, потвърдиха, че алъш-веришът е силен и хората/купувачите – много.

Хиляди се събираха в сливовия Център (троянския площад)
Водещият Александър Сано
При грънчарското колело на Румен Георгиев в Орешак
СЪС СИГУРНОСТ бе изпълнена и другата голяма цел – за всенародна веселба, за истински народен празник. Което пък нямаше как да стане, ако нямаше по нещо за всеки – млади, стари, наши, чужди… И тук бе тънкият момент – забава за всички, но без (сериозни) компромиси в качеството; нашата оценка е, че изключително пъстрият и дълъг празничен афиш, рекордно дълъг, не бе компромисен откъм съдържание, напротив, бе невиждано силен и стилен (може би само водещият, иначе обичаният и обещаващ млад български актьор Александър Сано, тук не бе съвсем в свои води и не добави онова, което се очакваше от него; и добре че бе троянската съводеща, Маргарита Мондешка, която спаси положението – бел. Т21). Ще споменем и още едно важно нещо със знак плюс. Разделянето на празника на две места – в Троян и Орешак, този път не доведе до непродуктивно съперничество, каквото се е случвало през годините; напротив – едното допълваше другото, от което печелеха всички. 

Сливовата артинсталация на Пешеходния мост в Троян
Сомелиер №1 Илиян Петракиев запали казанката
На Улицата на занаятите
В Деня на отворените бутилки във "Винпром Троян"
Сред сливовите манджи в кулинарния конкурс
СЕГА КОНКРЕТНО. Фестивалът, въпреки пъстротата си и опасността да се „разфокусира”, продължи да стои здраво на основните си „сливови” опори. Имаше я на живо - и в Троян, и в Орешак – казанката за варене на ракия (в Троян честта да я запали се падна на 22-годишния ни съгражданин Илиян Петракиев, носител на авторитетния приз Сомелиер №1 за 2016 г. у нас). Имаше ги и: надпреварата за най-добра домашна сливовица (наградата на публиката спечели троянката Венета Георгиева, а на журито – Величко Свилански от Априлци); кулинарната надпревара за най-вкусни ястия със сливи (в различните категории спечелиха Любомир Досев, Галя Атанасова и Радосвета Крумова-Костуркова); тематичната украса – този път по-семпла, но за сметка на това по-стилна от други години (тук особено внимание и похвала заслужава сливовата арт инсталация на ученици от троянската Художествена гимназия, монтирана бе на пешеходния мост до музея и носеше шеговито-философското наименование „Произходът на щастието”). Към задължителните екстри трябва да прибавим и търговските щандове, където наред със сливите и сливовите производи имаше и богата гама традиционни български занаятчийски стоки (керамика, дървени изделия, тъкани, плетива, железарски изделия, кожени изделия и т. н.), а споменатата фестивална Улица на занаятите в Троян бе по-дълга от всякога и даде много за сполуката на празника; Денят на отворените бутилки във „Винпром Троян”.

Фенове са наобиколили Тони Димитрова, Орешак
Най-многолюдният концерт в Троян бе на Николина Чакърдъкова
Неостаряващият Тома Спространов
НА СЦЕНАТА. Ще повторим, че толкова амбициозна програма досега не е имало. На сцената в Троян се качиха „Виво Монтана”, ансамбъл „Филип Кутев”, Лора Караджова, „Grand Quattro“, Николина Чакърдъкова с Неврокопския танцов ансамбъл, букет от млади троянски изпълнители; в Орешак бяха танцова формация „Пловдивъ”, ансамбъл „Траяна”, Дидо Дишев, Тома Спространов, Тони Димитрова, двама музиканти от групата на Лили Друмева. Наистина невиждано богат празничен афиш, за което – нашето голямо браво на организаторите (Община Троян и Националното изложение - Орешак).

Из дефилето
Дефилират родопските гайдари
ДЕФИЛЕТО. Не може да подминем „неизбежното” дефиле по улиците на Троян (от Малкия пазар до площада), без което фестивалът не би бил това, което е. Тазгодишното бе някак по-карнавално и не толкова тематично сливово – но се получи добре. А пък голямата група родопски гайдари (17 души), които свириха по време на цялото шествие, ще се помнят дълго, дългото хоро под тяхната свирня - също; любопитна новост сред дефилиращите бяха и кукерските групи от с. Войнягово и с. Каравелово, Пловдивско. Накратко – пъстро и атрактивно, точно каквото трябва да е едно празнично дефиле.

Цветарската дарителска кампания е в ход
НОВОСТИТЕ. Имаше ги и не бяха едно или две. Ще откроим цветната дарителска инициатива, осъществена на специалния цветарски щанд (на Венета) – средствата от всяко закупено цвете отиваха в дарителската кутия за Общинския солидарен фонд за лечение на граждани на община Троян. Инициативата и спонсорството за тази акция бяха съвместни – основно на Община Троян, с подкрепата на доставчиците на цветята и на флористката. 

Дефилира ВИП групата
ВИП-овете дегустират троянска сливова на сцената
ВИП ГОСТИТЕ. По принцип те никога не са липсвали на сливовия фест в Троян, имаше ги и сега: двама кандидат президенти - Татяна Дончева и Трайчо Трайков (за тях стана дума отделно), посланикът на Палестина у нас и голям приятел на Троян и Орешак н. пр. д-р Ахмед ал Мадбух, народните представители Иван Миховски, Джейхан Ибрямов и Антон Долапчиев, кметът на Ловеч Корнелия Маринова, кметовете на Велики Преслав и Елена – Александър Александров и Дилян Млъзев. Специално внимание заслужава 5-членната официална делегация от гръцкия град Драма, с който задълбочаваме приятелските си отношения.

Самодейните групи - великолепни, но прекалено много
ЛОШОТО. По традиция завършваме със слабостите. Със сигурност ги имаше, няма как да ги няма, но както казахме, хубавото бе повече, много повече. Все пак ще споменем нещичко – уважаваме самодейците, но и те, и организаторите не бива да забравят, че Фестивалът на сливата не е фолклорно надпяване и надиграване, не че е лошо, но трябва да е с мяра.

ДО ДОГОДИНА!

Т21

 Още по темата:

Още снимки от събитието:

7 коментара:

Анонимен каза...

Нормално. Народът ни обича ядене, пиене, софри, танци, сеири, джумбиши, показност и веселия. Всъщност народа от десетилетия, да не кажа столетия само това може и го интересува. Минах, видях за какво става въпрос и отминах със същотоноблекчение , с което и отидох. За всеки човек си има начин и забавления. За мен не това е начина, но ми харесва, че идват хора и народа каквото иска го получава. За такъв народ, такова меню :)

Анонимен каза...

Площада със сергиите приличаше на панаир.Все пак е фестивал на сливата, а имаше много стоки и дрънкулки нямащи нищо общо с празника.В Орешак някак по-на място изглеждаше.

Анонимен каза...

Лелката с мотиката поне да беше свалила пръстените

Анонимен каза...

Ама как му пасва този калпак на тъпото!!!

Анонимен каза...

Площада беше пълен с пенсии. Народ по пътя много, търговия никаква. Всички търговци се оплакват, че тази година в Троян сливата е по-слаба от всякога. Ама то на наша Дона това и трябва, пенЦионерите да са доволни, нали са й избиратели...

Анонимен каза...

Господ си знае работата,че троенеца и полендак-троенец ако организираше карнавала в Рио,майка плаче то ще са кусури,кирливи ризи че ще замирише до немай къде...

Анонимен каза...

Господ си знае работата,че троенеца и полендак-троенец ако организираше карнавала в Рио,майка плаче то ще са кусури,кирливи ризи че ще замирише до немай къде...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |