За втори път Обиколката ще завърши в Троян

* Издънка на старта – прологът по улиците на София се провали, същинският старт е днес, 28 август  * Финалът на последния шести етап е на троянския площад „Възраждане” на 2 септември
Колоездене
ЗА ВТОРИ ПЪТ – първият бе в 63-тото издание през 2013 г. (виж „Французинът Реми ди Григорио триумфира в Троян“ - бел. ред.) – колоездачната Обиколка на България ще завърши в Троян. Финалът е на 2 септември, петък, на централния троянски площад „Възраждане”, а колоната ще пристигне от Мъглиж през Троянския проход (Беклемето). „За нас е радост отново да сме домакини на финала на Международната колоездачна обиколка на България, едно обичано събитие, носещо радост и адреналин“, заяви на пресконференция през седмицата кметът на община Троян Донка Михайлова; общинската администрация е основният помагач и съорганизатор при троянските етапни домакинства на най-голямото колоездачно състезание у нас. 

НАСТОЯЩОТО 65-то издание на родния Тур трябваше да стартира вчера (събота, 27 август) с традиционния пролог по улиците на София, но някакви неуредици с непристигнали навреме чуждестранни отбори довело до тежкия конфуз (такова обяснение намерихме в спортния сайт gong.bg). Което няма как да не тежи на организаторите от Българския колоездачен съюз (БКС), чийто председател е Евгени Димитров, а негов заместник - троянецът Тодор Колев.

„ОБИКОЛКА ще има и това е главната новина, като имаме предвид огромните трудности, с които се сблъскахме, докато организирахме състезанието. Почукахме на врати, които така и не се отвориха поради неплатените дългове, натрупани от предишното ръководство на БКС. Получихме 100 000 лв. от държавата, много по-малко, отколкото е дала тя миналата година – 234 000 лв., но все пак се справихме с бюджета, с помощта на общини и кметства”, коментира на нарочна пресконференция г-н Димитров. Но случилото се сега все пак е поносимо в сравнение с 2014 г., когато, като по време на война, Обиколката просто не се състоя и за причина бе посочена недостатъчната държавна субсидия. В крайна сметка се разбра, че официалното откриване ще е днес (неделя, 28 август) на столичния площад „Александър Невски”.

ПО ПРЕДВАРИТЕЛНА информация в Обиколката на България 2016 ще участват 16 отбора от девет страни (Италия, Испания, Украйна, Турция, Унгария, Великобритания, Румъния, Сърбия, България) и 95 колоездачи. Сред участниците са три български тима – единият е нашият „Хемус 1896” (Троян), другите два са „Несебър Шокблейз“ (Несебър) и „Цар Симеон 1898“ (Пловдив). Очаква се на старт да застане и един национален отбор – този на Сърбия. Сред по-известните български имена в колоната ще са победителят от 2007 г. – ветеранът Евгени Балев, и българският участник на Олимпийските игри в Рио 2016 и миналогодишен победител в Обиколката Стефан Христов, който тогава облече жълтата фланелка именно в Троян (виж „Стефан Христов спечели в Троян и облече жълтото трико” – бел. ред.). Маршрутът е с дължина 899 км, а етапите са шест: 1. София – Пловдив (205 км); 2. Пловдив – Кърджали (95 км); 3. Кърджали – Ивайловград (157 км); 4. Ивайловград – Елена (231 км); 5. Елена – Мъглиж (79 км); 6. Мъглиж – Троян (132 км). Участниците ще преминат на три пъти през Стара планина, където са и най-тежките изкачвания.

СЪСТЕЗАНИЕТО е в календара на Международния колоездачен съюз (UCI) и носи точки за световната ранглиста; наградите и премиите са според правилника на UCI за състезанията от категория 2.2 – за етапна победа се предвиждат 723 евро, победителят в Обиколката ще получи, освен купата и другите отличия, и премия от 2169 евро.

Троянецът Борис Бочев, победител в Тура през 1964 г.
ДА ПРИПОМНИМ, че Троян е единственият град в България, родил трима победители в Обиколката на България - Лалю Цочев, Борис Бочев и Бойко Ангелов; и още двама, печелили за Троян – Павел Шуманов и Димитър Господинов. И се нарежда в призовата тройка по етапни домакинства след градовете Бургас и Габрово. Всичко това бе подчертано със заслужена гордост и на честването през м. май тази година на славния наш колоездачен юбилей – 120-годишнината на организираното колоездене в Троян (виж „За колоездачната ни 120-годишнина - мащабно и запомнящо се“ - бел. ред.).

Т21

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Генади да не си открил машина на времето.Обиколката ще финишира на 2 септември,а старта и е на 28 септември.така пише в заглавието.

Анонимен каза...

евала за успехите ама те не бяха ли бая отдавна,сега какво имаме като колоездене освен....120годишна история и тя е спряла да се пише преди 20г.
Та сега няма коѝ да посрещаме /троянец/на финала,няма за коѝ да стискаме палци и да му се радваме,маѝ никоѝ.
И тогава за какво ни е притрябвал финал......

troyan21 каза...

До №1: Поправихме, благодарим :))

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |