„Любовно(то) писмо към света” на Кремена и Кърт

* Изложбата с 40 фотографии на българката и американеца е част от световния проект „Любовно писмо към света”; откриването – на
 5 септември, понеделник, 18:00 ч. * Гостуват петима писатели от САЩ, ще споделят впечатленията си от Троян и България
Галерия „Серяковата къща” Предстоящо
НА 5 СЕПТЕМВРИ в галерия „Серякова къща” в Троян ще се открие изложба фотография – 40 фотоса на българката Кремена Тодорова и американеца Кърт Гьоди. Изложбата е част от световен проект, наречен „Любовно писмо към света”. По своята същност „Любовно писмо към света" е творческо начинание, чиято цел е да създаде световна общност от хора, обединена от поезия, фотография, музика и… татуировки. Сред морето от омраза, предразсъдъци, насилие тази общност предлага приемане и любов. Хората, които избират да се присъединят към нея, избират стих от поемата на Франк Екс Уокър „Обяснение в любов към света” и го татуират върху тялото си. После изпращат снимка на своята татуировка.

40-ТЕ ФОТОГРАФИИ в изложбата са именно на хора с такива татуировки, обяснения „в любов към света”. На самото откриване ще присъстват петима американски писатели, които ще споделят пред публиката своите впечатления от Троян и България.
Обяснение в любов към света

Обичам те, свят.
Обичам седемте ти различни лица.
Обичам твоите лековити води,
Обширни и дълбоки.
Обичам връзката ти
Със слънцето и луната
и това, на което тази връзка ни учи
за другарството,
за промяната,
за революцията

Обичам огледалната повърхност върху пъпа ти,
на чийто фон изпъкват двете ти полукълба
и това ни дава важни уроци
за равновесието,
за отражението,
за намирането на центъра

Обичам това, че сме
същински малки светове. Че нашето земетресение
за теб е потръпване, твоето кихане – цунами,
лавина, свлачище.

Твоите горещи вълни
наричаме суша.
Някога покри цялото си тяло
с лед, за да се справиш с треската.


Оплакваш всекидневно
отколешното ни невежество,
епичните ни провали и дребнави спорове,
всички наши прегрешения,
водите ти
изтичат и се раждаме отново.

Обичам размаха ти, взаимното ни привличане,
Неустоимия ни тласък един към друг.

За всеки дар,който заграбваме
от утробата ти
ни засипваш с градушка и гръмотевични бури.

Когато създаваме отрови без антидот
и градим паметници на самите себе си,
ни пращаш торнадо и урагани,
за да ни напомниш колко сме малки.

И все пак продължаваш да ни учиш на смирение,
да ни вдъхновяваш и вълнуваш ден след ден
с неподправената си красота.

Опитите си да наподобим гледките ти
дръзваме да наречем изкуство и танц,
музика и поезия,
архитектура и език,
и любов.
Това единствено правим както трябва.

Няма да издържим изпита по човечност
Ако все така не усвояваме уроците
по хармония
и докато не се отучим от страха и омразата.

Благодаря ти, свят, за този
изпит, в който свободно ползваме всички източници,
както и задето все тъй вярваш,
че заслужаваме твоята любов.

Ние, които те обичаме както умеят чернокожи, вече знаем,
че каквото причиняваме на теб,
причиняваме и на себе си...

Франк Екс Уокър
Превод: Катерина Клемър и Невена Дишлиева-Кръстева

*****

Петима американски творци идват в Троян

ПЕТИМА американски творци тръгват на културно-историческа обиколка из България и третата им спирка е живописният и гостоприемен Троян (другите два града са София и Бургас). Кърт, Кремена, Даян, Джанет и Алис с радост и нетърпение очакват да разгледат музея, галерията, манастира и прекрасната природа, и най-вече да се запознаят с хората на Троян.  На 5 септември в 18:00 ч. в троянската галерия „Серякова къща” ще се състои среща с тях, като троянци  ще могат да присъстват едновременно на откриването на изложба с 40 фотографии на двама от гостите – Кърт и Кремена,  част от световния проект, наречен „Любовно писмо към света”.

АМЕРИКАНСКИТЕ гости са придружени от две български поетеси – Катерина Стойкова-Клемър и Златна Костова, които са и техни гидове в това пътуване.  Участниците в срещата ще споделят впечатления от Троян и България и се надяват на разговор с публиката. Гостите избраха Троян по инициатива на познатата вече на троянската публика поетеса Катерина Стойкова-Клемър. Тя е родена в Бургас, а от 1995 г. живее в САЩ; автор е на пет стихосбирки, последната – „Как наказва Бог” (ICU, 2014, на български), бе представена и в Троян.

И още малко информация за другите участници.

КЪРТ ГЬОДИ, КРЕМЕНА ТОДОРОВА. Те запечатват образи от периферията на американската култура, там където е царството на травестити, бракувани автобуси и табели на изоставени мотели, пътуват до Лос Анжелис, Индианополис, Ню Орлийнс, Сан Антонио и Портланд да фотографират хората, които живеят в това „царство”, близо до автобусите и фотьойлите, захвърлени в покрайнините на града. С „Проекта за татуировки Лексингтън“ – публична арт изява, в която думите на стихотворения се слагат като постоянни татуировки върху телата на 253 жители на Лексингтън – Кърт и Кремена основават глобално движение, обединяващо хората с еднакви татуировки, правени по едно и също време. „Любовни писма до света“ е тяхната последна серия от проекти с татуировки. А най-последната им творба е „Отучи се от страха и омразата“, която приканва всеки да откаже да се страхува и да вярва на предразсъдъци.

ДАЯН ТИМЪРИНГ. Съоснователка на американската програма „Здравеопазване” и неин вицепрезидент по църковна юрисдикция и политика на здравеопазването. Новатор импресарио, автор и уважаван лидер в здравеопазването. Притежава бакалавърска степен по комуникации и маркетинг и магистърска степен по изящни изкуства и литература; плюс диплома за управление и политика на здравния сектор и сертификат за помощник медицинска сестра. Даян е обявена от „Медикъл Нюз” за един от „20-те най-важни хора в здравеопазването за 2015 г.“. През 2016 г. предстои да излезе първата й художествена книга „Луната настойник“. 

АЛИС КОВИНГТЪН. Притежава магистърска степен по литература, нейни разкази са публикувани в различни издания и антологии. Учи и право и има юридическа практика във Вашингтон.

ДЖАНЕТ ШНАЙДЪР. Има магистърската си степен по литература, а нейни разкази са печелили редица награди. От десет години обучава ученици от гимназиите в творческо писане.

ЗЛАТНА КОСТОВА. Журналист, преводач, поет, преподавател, автор на предавания за радио „Свободна Европа“, БНР, БТА. Превела е на български десетки филми и сериали, сред тях „Ало! Ало!”, „Фолти Тауърс”, „Приятели”, „Женени с деца”. Автор на две стихосбирки.

Галерия „Серяковата къща”

3 коментара:

Анонимен каза...

Всеки има право да няма вкус.
Иначе информационната брошура ми прилича не некролог. Извинявам се за сравнението.

Анонимен каза...

1-ви, и на мен първото ми впечатление беше такова. Заприлича ми на некролог. Но то понякога да си голям специалист, не е предимство.
Ние като не сме такива и вероятно не разбираме от изкуство, затова така виждаме нещата

Анонимен каза...

Загубени във времето и пространството...
Това е некролог на липсващата индентичност и проект за създаване на изкуствена такава, базираща се на полу-истини и някаква утопия на принадлежност към какво точно, не става съвсем ясно.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |