Троянецът Радко Петков спечели „Бургас и морето”

* 16-годишният троянски талант изпълни песента „Отиде си лятото” на Димитър Гетов * Композиторът: „Запомнете това момче, то ще бъде голямата звезда на България” * Сред финалистите още двама наши - Божидара Симеонова и Христо Младенов * Днес в 16:00 ч по "Хоризонт" - интервю с Радко и композитора Димитър Гетов
Отличници Актуализиран
Радко Петков изпълнява конкурсната песен "Отиде си лятото", Бургас, 30 юли 2016 г.
НАШИЯТ Радко Петков спечели певческия конкурс „Бургас и морето”, приключил вчера (30 юли). 16-годишният троянски талант, ученик в тукашното СОУ „Васил Левски”, представи песента „Отиде си лятото” на Димитър Гетов и с 49 от 50 възможни точки грабна победата. „Запомнете това момче, то ще бъде голямата звезда на България”, заявил при получаването на наградата композиторът (цитатът е по в. „24 часа”). Според организаторите Радко е най-младият победител в цялата 44-годишна история на конкурса.

Публиката е препълнила Летния театър във финалната съботна вечер
ЛЮБОПИТНОТО е, че сред 12-те финалисти (избрани от общо 60-те кандидати), качили се на сцената на Летния театър в Бургас, имаше още двама троянци: 18-годишната Божидара Симеонова, ученичка в същото СОУ „Васил Левски”, която се представи със собствената си авторска песен „Аз не съм безразлична” по текст на майка й Лина Борджиева; и голямата ни звезда Христо Младенов, изпълнил „Нищо не е същото” в дует с композитора на парчето Димитър Атанасов и с второто си място затвърдил троянския успех. Сред финалистите бяха и известните Петя Буюклиева и Росица Кирилова.

ДРУГ любопитен момент - водещи на „Бургас и морето” (2016) бе семейното дуо Екатерина Евро и синът й Сашо Кадиев, също актьор, познат и като телевизионен водещ. В ролята на съводещ за кратко се изяви и Георги Мамалев, който заедно с г-жа Евро си припомни участието във филма „Оркестър без име” и двамата изпълниха „на живо” в дует едно от парчетата от култовата музикантска лента от 1982 г.

ПОБЕДИТЕЛЯТ в „Бургас и морето” (2016) Радко Петков е добре познат от няколкото си успешни изяви в различни телевизионни формати и фестивали. През 2014 г. триумфира в риалитито „Големите надежди” (Нова телевизия), където остана на милиметри от крайната победа, но спечели адмирациите на специалисти и публика. През същата година получи право за участие в 40-дневна майсторска школа в Санкт Петербург (по международния арт проект „Nudear kids”), а малко след това бе на обучение не къде да е, а в Академията по сценични изкуства на сър Пол Маккартни в Ливърпул. През 2015 г. участва в риалитито „България търси талант” (бТВ); през същата година печели поредните си награди – първо място на Арт фестивала „Сезони” в Бургас и престижна победа на международния фестивал за млади таланти Italia Music Festival All Around Art 2015 в Рим. Радко е откритие на троянската музикална педагожка Мариета Жекова и се обучава в нейната вокална студия „Гласове”.

Награждаване на победителя Радко Петков, снимка www.flagman.bg
НАГРАДАТА за първото място в „Бургас и морето” (2016) е парична премия от 5000 лв. и авторска пластика, 40% от сумата е за песента (композитора) и по 20% получават изпълнителят, аранжьорът и текстописецът. Националният конкурс за забавна песен „Бургас и морето” е организиран за първи път през 1973 г. под името „Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора” от оркестър „Бургас”, след 13 издания за кратко престава да съществува, а през 1996 г. е възстановен с името „Бургас и морето” от група „Горещ пясък” и оттогава се провежда всяка година. На сцената му са се качвали повечето от големите звезди на българската естрада, а над 300 песни са поели своя път оттук.

Т21

Важно! В 16:00 ч. днес, понеделник (1 август) по програма „Хоризонт” на Българското национално радио ще бъде излъчено съвместно интервю с победителите в конкурса „Бургас и морето” (2016) - Радко Петков и композитора на спечелилата песен „Отиде си лятото” Димитър Гетов. Интервюто неслучайно е озаглавено „Мост на поколенията”, тъй като Радко бе най-младият участник в конкурса, а плевенчанинът г-н Гетов - най-възрастният (той е композиторът на големия хит на Георги Христов „Черно и бяло” и на доста други български хитове). 

Още по темата:

23 коментара:

Анонимен каза...

Поздравления! Голяма победа!

Анонимен каза...

Да, победата наистина е огромна! Браво на момчето. Все не му достигаше нещо на Радко в различните формати, в които участваше досега, но логично дойде и неговото време. Конкурсът в Бургас е сериозна работа.
Сега остава и малко да си промени поведението и държанието си с хора и съученици, защото в момента е с много високо самочувствие. Държи се доста надменно. Дано малко поразмисли и започне да се държи като истинска звезда. Да е обикновен и искрен, и само на сцената на "прегазва" всички с гласа си.
Още веднъж - БРАВО!

Анонимен каза...

Браво Радко за имиджа само да можеше и да пееш си номер 1

Анонимен каза...

Че е добър певач няма спор. Но като възпитание и държание пълен аут. Този младеж ми се струва, че ако продължава така ще залезе преди да е изгрял. Всичко е в негови ръце!

Анонимен каза...

Е, този път се е намерило кой да бутне повечко пари и момчето без глас да спечели.
Да си ходи на село и да събира сеното, вместо да се занимава с несвойствени неща.
Или може би някой има излишни пари за харчене за победа?

Анонимен каза...

Браво на детето! Поздравления за успеха! Но, както казва 4-ти, ще залезе преди да е изгрял, ако не се осъзнае навреме и не промени поведението и отношението си към съучениците, учителите и съгражданите си. Много му се завърта главата от успехите и това не е в негова полза! Въпреки гласа му, това отношение няма да му позволи да върви напред и нагоре. Светът познава тоооолкова звезди - всичките те са земни и нормални хора, и именно затова са постигнали много. А той с държанието си показва, че е повече и от тях, успелите, дори. Айде мани нас, дето не сме никакви и нищо не става от нас, ама има и по-успели от него! В пъти по-успели! Дай малко по-така, момче!

Анонимен каза...

Успял?И в какво точно е успял този младеж, малката Стрялка или Елица?Продадени албуми, концерти,турнета?
Айде малко да посмалим самочуствието, че така всяка кръчмарска певачка става успяла звезда!
Всъщност каквато аудиторията, такива им звездите!

Анонимен каза...

Е, като за наше село си е цяло постижение.
Чудно ми е как обаче е успял в Бургас.
Но определено няма да изкара още много и скоро
никой няма да си спомня за него.

Анонимен каза...

Номер 7, в България талантът не се измерва в албуми, концерти и турнета, защото по тази логика "най-талантливи" трябва да са чалгаджиите... А чалгата, както знаем не е музика , а цигански продукт предназначен за полуграмотните пубери, циганите от гетата и простолюдието. Така, че всяка проява на опити да се съживи поп-музиката в България трябва да бъде поощрявана. Защото колкото и да ние тъжно: музикално-естетическият вкус на (масовия) български тийнейджър , който обикновено е с претенции за образованост, шик и стил, по нищо не се различава от "музикалния вкус" на който и да е циганин от гетата. Всички те слушат стораровци-чалгаровци и тем подобни боклуци и хвърлят гюбеци като кръчмарски гювендии по чалга-вертепите, които по незнайни причини наричат "дискотеки" и "клубове". И още нещо: пише се "самочуВствие". Така, че номер 7, залегни над някоя граматика и спри да слушаш чалгия-цигания. От нея ще станеш още по-неграмотен/на :-)

Анонимен каза...

Завидни познания по Чалга показваш.Признавам, доста грамотна си по темата.А както всички знаем, няма как да си толкова навътре в нещата, ако не си част от тях...Не те виня, това е кръвта на простолюдието и низшата класа!

Анонимен каза...

Колко злоба има в хората!!! Идея си нямате колко е трудно и какво коства на това дете да стигне до тук ... много труд, постоянство, емоция и упоритост!!! Но ние сме това ... не се радваме на успеха и таланта, а злобеем!!! Човек е такъв, какъвто го провокират да бъде!!! Много малко хора на тази крехка възраст могат да постигнат такива успехи с труда и таланта си!!! Продължавай Радко да радваш всички онези, които се радват на това което правиш и не обръщай внимание на онези, които злобеят и завиждат!!! Бъди такъв какъвто си!!! Много е лесно отстрани да говориш, но никой не знае цената на това, което едно дете постига!!! Бъди още по-добър в това което правиш!!! Успех и късмет!!! "Хора" заставайте с истинските си имена когато споделяте мнението си!!! Мария

Анонимен каза...

А ти какво си постигнала в живота си?
Марияна съм.

Анонимен каза...

Какво значение има аз какво съм постигнала ... говорим за труда и постижението на едно 16 годишно момче!!! Мария

Петър съм каза...

Ей двете кляфки Мария и Марияна стига сте се кляфали тук....няма ли кой да ви го натегли и да се успокоите че досадихте :)

Анонимен каза...

Защо когато някой постигне нещо в нашия малък град всички започват да го оплюват ? Радко безспорно е един голям талант, който в цяла България е уважаван и ценен от големите и успели български музиканти. Той е един от малкото,млади,прогресиращи изпълнители ,които имат отлична музикална култура и високо вокално майсторство. Браво Радко! Честита награда! Продължавай все напред и нагоре!

Анонимен каза...

Браво Радко,напук на всички ЗЛОБАРИ,НЕУДАЧНИЦИ и ЗАВИСТНИЦИ постигна голям успех.Ти си нашата гордост.Успеха е плод на къртовски труд,а успеха е естественото продължение на твоя труд и талант.Продължавай да разбиваш на КЪЛВАЧИТЕ НА ПУК!
Айлин

Анонимен каза...

Много талантливо момче...имаме доста от нашия град и не бива да ги плюем,а да се гордеем с тях!

Анонимен каза...

Не съм съгласен с Вас.
Андрешко

Анонимен каза...

Аре, бе. Някой слуша ли му интервюто?
Тоз едва успява да си каже името.
Пък знаем какво коства на родителите....
мама да се натъркаля с някой спонсор на
недоносчето и готово- имаме си звезда.

Анонимен каза...

.....но вече тези неща не са тайна, даже за някои са си гордост и признак за модерен начин на живот. Та да си го кажем - Радко е гей!
Иначе добре пее момчето и вероятно си е заслужило наградата на този елитен конкурс.

Анонимен каза...

Е, той и Елтън Джон и Джордж Майкъл са гейове, така че таман си е момчето. Нищо, че има такива наклонности - постигнатото от него е достойно за уважение.

Анонимен каза...

Не оспорваме таланта на младежа,но уважаемото жури в Бургас трябваше да оценява песните,а не изпълненото на младата звезда от телевизионни формати,протежирана и спонсорирана от Слави Трифонов и компния.Песента не се откроява чак толкова от останалите за да има такава безапелационна преднина и да "отвее" както писа журналистка "старите пушки".Като че ли бе подменена същността на конкурса с цел презентиране на продуктите на тв формати.Иначе момчето си пее! ;)

Анонимен каза...

Ако момчето успее и дано да е така едвали ще мисли за всички които го плюете, а за вас ще устане само злобата и зависта присъщи за ТРОЯНЦИ които ще ви ядят цял живот. Хахахахахах.
Мартин Костов

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |