Подпалиха кантората на адв. Захари Велев

* Палежът е умишлен, смятат адвокатът политик и колежката му
 адв. Добрева, с която делят офиса * Двамата не са получавали заплахи и изключват атаката да е свързана с техни адвокатски или лични дела * Образувано е досъдебно производство по чл. 33, ал. 1 от НК, подпалвачът го грози до 8 години затвор
Крими Актуализиран

ВЧЕРА, 14 юни – между 23:30 ч. и полунощ – бе подпалена кантората на адв. Захари Велев и колежката му адв. Дора Добрева. Адвокатският офис е в приземния етаж на къща, намираща се на малката уличка „Феликс Каниц” №8, на метри от централния троянски площад. Това е първият подобен случай в Троян.

ОЧЕВИДНО е, че пожарът е умишлен, коментираха пред Т21 двамата адвокати – пред входа на помещението е била разлята и подпалена запалителна течност, която явно е специално приготвена, тъй като е развила много висока температура. Вратата и част от дограмата на витрината (PVC профил) са деформирани и обгорели, начупен е стъклопакетът, доста са щетите и вътре – стопени са контактите, повредени са ел. инсталацията, облицовката и част от мебелите, техниката е зацапана с пепел. Според потърпевшите щетите са за около 4-5 хил. лв.

СИГНАЛЪТ за пожара е подаден от собствениците на къщата, които живеят на втория етаж. Веднага на мястото пристигнали огнеборци от РСПБЗН – Троян и огънят е бил потушен. Направен бил и оглед от криминалист от Районното управление на МВР. В момента атакуваното помещение е запечатано и разследването ще продължи. Обектът е имал видеонаблюдение и е възможно извършителят да е заснет.

КАКВО се крие зад този нощен палеж? Разговаряхме с адв. Велев и адв. Добрева и те са категорични, че атаката не е свързана с техни адвокатски или лични дела и че не са получавали заплахи. Не допускат да става дума и за случаен хулигански акт, тъй като с „невъоръжено око” се вижда, че подпалвачът е действал професионално. По-логична, според тях, е другата възможна версия – че палежът е свързан с политическата деятелност на адв. Велев.

адв. Захари Велев
ПРИПОМНЯМЕ - адв. Захари Велев доскоро бе една от най-силните фигури на ДПС в района и зам.-председател на областната партийна структура. Бе и в кандидатската листа на партията за нашия 11-ти Ловешки избирателен район на последните парламентарни избори през 2014 г. и кандидат за кмет на Троян на местните избори през 2015 г. Но след разногласия с временния председател на ДПС - Ловеч и депутат Джейхан Ибрямов, напусна партията, а от областната организация обявиха изключването му. В момента е независим общински съветник в местния троянски парламент, където влезе като представител на ДПС; и е председател на постоянната комисия „Законност, обществен ред и контрол върху работата с жалби и предложения на гражданите”. Г-н Велев се зае с адвокатската си практика преди около година, преди това се занимаваше с юридическите дела на семейната фирма „Веко”, която произвежда прочутите перилни препарати с марката „Изи”. За известно време бе и началник на звеното на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в Ловеч.

ОТ ОФИЦИАЛНАТА полицейска сводка, която получихме от РУ на МВР - Троян на 17 юни, стана ясно, че по случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Производството е по чл. 330, ал. 1 от НК, третиращ престъплението палеж на „сграда, инвентар, стоки, земеделски или други произведения, гора, машини, рудник или друго имущество със значителна стойност” и предвиждащ лишаване от свобода от 1 до 8 години.

Т21
Заб. Снимките са направени около час след загасянето на пожара.  

1 Коментара:

Анонимен каза...

Предвиждат се до 8г, но ако го хванат.
А сега да видим мегауспешният Ичев с неговите изхвърляния какво ще направи?
Или както в 99% от случаите ще е просто въздух под налягане.
Или утре ще видят едно лапе да си играе с кибрит пред дома си и ще му повдигнат обвинение за умишлен палеж,а?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |