Троян омая Белград

* Силно представяне на Belgrad Manifest * Шведски гид за Троян: „Малкото неизвестно съкровище на България”; похвали и от зам.-кмета на сръбската столица Андрея Младенович 
По света и у нас
На троянския щанд на Belgrad Manifest 2016, вдясно е Цветелина Калчева
БЪЛГАРИЯ направи много силно представяне на международния фестивал Belgrad Manifest в сръбската столица, провел се от 27-ми до 29 май в живописния парк крепост Кале Мегдан на брега на Дунава в сръбската столица. Фестивалът, който се провежда за втори път, е своеобразна туристическа борса и нашето представяне бе организирано от министерството на туризма, а за участие бяха поканени четири български общини – Троян, Царево, Банско и Карлово. Всяка община заедно с министерството имаше свой отделен щанд на обща изложбена площ от 100 кв. м. Философията на българското представяне пък бе да се покажат възможностите за целогодишен туризъм у нас, както и уникалността на всеки един от четирите региона.

Поглед към парка Кале Мегдан
Зам.-кметът Андрея Младенович открива фестивала
„ФОЛКЛОРНИТЕ изпълнения на ансамбъла от Банско, керамичните съдове на Троян и розовото карловско сладко спечелиха почитатели сред посетителите на изложението”, четем в официалната страницата на Министерството на туризма. А обобщената оценка за Belgrade Manifest е, че „дава възможност да се промотират едни от най-добрите събития и туристически дестинации от Балканския регион и света” и че „представя на посетителите автентичния дух и културно-историческото наследство на всяка една от страните участници”. Над 2000 били участниците от различни страни, сред които Унгария, Македония, Словения, Гърция, Турция, Холандия, Тунис, Румъния, България и др. По предварителни данни над 25 хил. души са посетили фестивал през трите дни. 

на опашка пред грънчарското колело на Ралица Йовкова
„ТРОЯНСКИТЕ грънци, сирене и ракията ни заинтригуваха стотици сърби, впечатли ги и страхотното съчетание между топли минерални басейни и красивата планина в Троянския край”, научихме от ръководителката на троянската група Цветелина Калчева, главен експерт „Търговия и туризъм” в общинската администрация. „Чаровната керамичка Ралица Йовкова потопи в тайнството на занаята си над 50 желаещи да изваят сами глинен предмет на грънчарското колело, а на нашия щад винаги имаше тълпа от хора”, коментира още г-жа Калчева.

Сърбия – на 7-мо място по туристи у нас 
Според статистиката за миналата 2015 г. над 346 хил. туристи от Сърбия са посетили страната ни. Това означава ръст спрямо предходната 2014 г. от 11%. Тези резултати нареждат Сърбия на 7-мо място по брой на чуждестранните туристи у нас.
ТЯ СПОДЕЛИ и един не толкова радващ факт: „Никой не беше чувал за Троян, знаеха се Черноморието, София и Пловдив, повечето бяха посещавали Черноморието”. Но пък ефектното ни представяне изкушило мнозина: „Казваха, че с удоволствие по път биха останали един уикенд и в нашия край”. Като интересът бил не само и не толкова към луксозните хотели, а по-скоро към многобройните уютни къщи за гости за групи над 8 души; най-силен интерес имало към възможността за изгодна СПА почивка в съчетание с планински туризъм.

На троянския щанд
НАЙ-ГОЛЯМАТА похвала за нас пък дошла от гид на голяма група от Швеция, който определил Троян като „малкото неизвестно съкровище на България”. Многообещаваща се оказала срещата с Марияна Бабич – представител на занаятчийската организация на Черна гора, която проявила интерес за тяхно участие в троянския Фестивал на сливата. Зам.-кметът на Белград Андрея Младенович, който открил Belgrad Manifest, също посетил нашия щанд заедно с екипа си. „Първоначално всички отказаха да опитат троянската сливова, но бързо прецениха, че по една глътка с вкусното ни сирене много ще върви и не сбъркаха. Накрая високият гост ни поздрави за атрактивно оформление на щанда и представянето на Троян и ни пожела много успехи и гости от Сърбия”, коментира г-жа Калчева. „Полезно участие с добри резултати”, бе обобщената оценка на ръководителката на троянската група за представянето ни на фестивала в Белград.

Т21

7 коментара:

Анонимен каза...

Много,много хубаво нещо...

Анонимен каза...

Браво на Донка.

Анонимен каза...

На сърбите е най-лесно да угодим. Манталитетът им е като нашия или по-точно голяма част от българите през годините са добили сръбски манталитет. Чалгията (циганията) е сръбско-цигански продукт. И докато ние някога бяхме Страната на Орфей и нашите певци и инструменталисти прославяха ( и все още прославят) България по цял свят-според проучване на европейски музиковеди, Сърбия е допринесла най-малко в световното музикално изкуство (сръбските маанета и гюбеци не са музика). Сърбите нямат нито един световно известен композитор, например, защото там цигания слуша не само простолюдието, както в България. Простотията , която цареше в сръбските кръчми и чалга-вертепи се прехвърли и в България заедно със сръбската скара. Така, че да не бъдем много горди, че точно сърбите са ни харесали.

Анонимен каза...

3-ти, ти ходил ли си в Сърбия? На Калотино е 20:1 в полза на българските коли, сръбски автобус не съм виждал. Всичко там е по-евтино без бензина, храната е по-качествена. Нямат винетки. Имат амнайси десетки бани /Спа курорти/ и в момента фърлят боб за Чифлика или за Шипково. Имат и 2 зимни курорта, море вече нямат, ама и ние не - нашето е бетон. Там се и пуши, навсякъде, на поразия. Сръбският турбо-фолк те си го обичат, нашите каки с гумените еърбеци го копират, кухите лейки се кефят.
Ето ти и най-големия духов оркестър на планетата досега:
https://www.youtube.com/watch?v=ZiTPAOghmrQ
Техните и нашите хора са доста близки, нали?
И знаеш ли, сърбите не ни мразят, напротив.

Анонимен каза...

4-ти, и духовият им оркестър е пълна цигания...А нашите селяни именно затова ходят там, защото си обичат циганийката :-) Следя световните изяви на всички големи български музиканти и диригенти. Никой не ходи на турнета в тази чалгаджийско-кръчмарска държава. Там всичко е чалгия, цигания и сръбска скара-неща далечни за европейската цивилизация

Анонимен каза...

Точно така, та за това в Нови Сад,Exit, се събират към 200 000 души от цял свят.За Гуча едва ли сте чували.

Анонимен каза...

Наистина, не бях чувал. Сега погледнах в Нета -циганията е пълна ... Далеч от представите ми за изкуство и култура.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |