Поклонението в „Слънчев бряг” – за 27-ми път

* Корнелия Маринова: „Да кажем истината за това място, да посочим виновните за него” * Божидар Лукарски: „Много хора днес се опитват да омаловажат тъмната страна на комунизма”
In memoriam
На "Слънчев бряг" край Ловеч, 26 март 2016 г.
ЗА  ПРЪВ ПЪТ общинското ръководство на Ловеч – в лицето на кмета Корнелия Маринова, даде очакваната от години институционална подкрепа на поклонението пред жертвите на комунистическия трудов лагер край Ловеч, станал известен като „Слънчев бряг” и просъществувал от 1959 г. до 1962 г. В провелото се в събота (26 март) традиционно шествие, 27-мото поред, от центъра на Ловеч до мястото, където е бил лагерът, участваха близо 200 души. И сред тях – лидерът на СДС Божидар Лукарски и голяма група от националното партийно ръководство (синята партия е инициатор и основен организатор през годините), зам.-председателите на Народното събрание Димитър Главчев и Иван Иванов, областният управител на Ловеч Ирина Митева, ловешкият депутат Антон Долапчиев, известният журналист Христо Христов, разследващ престъпленията на комунистическия режим, представители на различни политически формации и граждански организации; съпричастност към събитието изразиха и местните лидери на ГЕРБ – областният Николай Нанков и троянският Иван Миховски, които не присъстваха, но от тяхно име бяха поднесени цветя.

СРЕД ДОШЛИТЕ да сведат глава на „Слънчев бряг” бяха и двама от оцелелите лагеристи – Кольо Колев от луковитското с. Торос и земеделецът депутат във ВНС Иван Семков. По традиция пред двете паметни плочи с надписи „Поклон пред жертвите на комунизма” и „Упокой, Господи, душите на избитите от комунистите в концлагера край град Ловеч” бе отслужена панихида за загиналите, стори го Ловешкият митрополит дядо Гавриил заедно с няколко ловешки духовници.

Венци за жертвите
„ТОВА МЯСТО тук не е място за патриотични речи. То е обратният образ на случилото се на връх Вола, на Шипка. Това място тук не е възвишено, то е място на позора. То е рана, травма, която ние трябва да лекуваме. И може би лечението й е в това да преживеем болката от нея, да кажем истината за това място, да посочим виновните за него и да издигнем имената на невинно убитите тук хора. Това е нашата мисия. И мисля, че ние ще я изведем докрай, за да можем, драги съмишленици, един ден да кажем, че на „Слънчев бряг“ вече всичко е спокойно, омиротворено!“, каза в прочувственото си слово ловешкият градоначалник Корнелия Маринова. Слово, което ще се помни и, по думите на очевидци, предизвикало сълзи в очите на някои от присъстващите.

„МНОГО ХОРА днес се опитват да омаловажат тъмната страна на комунизма, да предизвикат носталгията по „сигурното и безоблачно“ социалистическо общество. Опитват се да внушат на нас, демократите, че антикомунизмът е отживелица и вече не трябва да говорим за това. Тези опити са опасни, защото целят да изтрият от паметта на поколенията мрачните и трагични страници на тоталитарния режим, чиито последствия тегнат и до днес върху България”, бе акцентът в думите на синия лидер Божидар Лукарски. А зам.-председателят на парламента Димитър Главчев бе по-конкретен: „Лагерниците, които дочакват освобождението си, са задължавани да подписват декларации за лоялност, предупредени са, че не трябва да споделят какво са видели и преживели дори с най-близките си. В каменните кариери край Ловеч са изпращани хора на изключително тежък трудов режим. По официалните данни от там преминават 1501 души, от които 155 намират смъртта си”.

На скалата над мястото на лагера се извисява черен кръст
ТАЗИ ГОДИНА поклонението на „Слънчев бряг” бе предшествано от две свързани събития - провелата се по-рано същия ден (26 март) кръгла маса на тема „Лагерът край Ловеч: Памет и свидетелства”, организирана от неправителствената организация АСЕТ (Център за подпомагане на хора, преживели изтезание) и Община Ловеч и представянето предния ден (25 март) в ловешкия театър на нашумелия документален филм „Народен дом на терора” и разговор с режисьора Стойчо Шишков.

Т21

5 коментара:

Анонимен каза...

Просъществувал САМО три години, а донесъл толкова много мъка. "Сигурното и безоблачно" съществуване вероятно липсва на много хора, но такива, на които им е по-добре да не си мърдат мозъчетата, а да си живеят на гърба на другите и хич да не се притесняват за нищо. На събудилите се, обаче, не липсват тези времена ни най-малко, а напротив - не им се спомня за тях ...

Иванко каза...

Поклон!

Анонимен каза...

А Дона защо не е там ? Нали се прави на "европейска" кметица, загърбила престъпното минало на партията, чиито член на Политбюро е ... Всъщност, може ли някой да ми отговори, ако все пак ,някой ден, най-сетне в България бъде проведена лустрация, комунизмът и фашизмът заклеймени като античовешки идеологии и БСП (БКП) бъде забранена със закон, а тези, които са били на щат в тази партия преди 1989 година бъдат обявени за престъпници-не следва ли тогава Членът на Политбюро на ЦК на БСП (БКП) и бивш висш комсомолски деятел да отиде на бунището на историята моментално ...?

Анонимен каза...

Ще има да чакаш 3-ти! И не само ти!
Овчи народ!/извинявам се на малките изключения/!

Анонимен каза...

Смешници!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |