Левски: „Не ги познавам. Сам бях”

* Дали обаче спазваме неговите завети и следваме ли поне в малка степен неговите разбирания за живота?

10-те реда на „Традиция”

Постоянната ни рубрика „10-те реда на „Традиция” се води от Регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк” - Априлци и Троян на Национално дружество „Традиция”. Рубриката представя важни събития, личности, факти от близката ни и по-далечна история, които ни карат да се гордеем, че сме българи и троянци.

АПОСТОЛЪТ НА СВОБОДАТА стои във всеки кабинет на представител на държавата, по-точно - неговият портрет. Отделно всички по всяко време се кълнем в него, даваме го за пример на другите. Дали обаче спазваме неговите завети и следваме ли поне в малка степен неговите разбирания за живота? Няма да повтарям всеизвестни и цитирани напразно и непрекъснато негови мисли. 

ЩЕ ЦИТИРАМ само казаното от Левски на троянеца Иван Марковски, при една от срещите им, пък всеки да направи равносметка за себе си:

„Затова именно препоръчвам, бачо Иване, на моите последователи да не употребяват никакви спиртни питиета – каза Левски, - защото пиянството е най-големият враг на человечеството; то е, което прави и е направило хиляди нещастни семейства. (…) Аз всякога съм казвал, па и сега повтарям, щото новооглашените в светото ни дело първо и първо да ги предупреждавате строго да се въздържат от употребление спиртни питиета.”

Отделно в книгата „Спомени и очерки из българските революционни движения” на Минко Марковски, син на Иван Марковски, изрично е споменато, че последният знае, дето Левски не употребява никакви спиртни питиета.

И ЗАВЪРШВАМ с извадки от неговите показания пред съда:

„Васил, на баща ми Иван, от Карлово съм.”
„На 26-27 години съм.”
„Занятието ми е да облекчавам положението на българите и обикалях, за да им давам упование.”
„Не ги познавам. Сам бях.” 1872 г.

Христо Калистерски,
РК „34-ти пехотен Троянски полк”, Априлци - Троян

 Още в „10-те реда на "Традиция”:

4 коментара:

Анонимен каза...

Днешните управници трябва да окачат вкабинетите си портрет на поп Кръстю - предателят на Левски.Този образ напълно ще съответства на ролята им на съвременни предатели на интересите на българите.

Анонимен каза...

Да, първи - абсолютно си прав.

Николай каза...

От този текст се разкрива една възможна причина за провала на делото и в частност - предателствата. От сериозния ми вече житейски опит мога да кажа, че алкохолът е безотказно средство за разкриване на истинската същност на човека. Затова и начинания с нови хора започвам на маса - бързо става ясно с какво си имам работа и какво да очаквам.
Тъй и Апостола да ги беше подкарал аджамиите, а че да им види акъла изнапред. Откак ги новоосветли в святото дело да ги съветува - туй е работа загубена. И пагубна.

Анонимен каза...

до 1-ви и 2-ри
Поп Кръстю не е предал Левски,по простата причина,че не е знаел за плановете на Апостола през този съдбовен ден.
Прочетете малко факти,а не сърбайте на готово всичко като попара със сирене?

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |