Левски: „Не ги познавам. Сам бях”

* Дали обаче спазваме неговите завети и следваме ли поне в малка степен неговите разбирания за живота?

10-те реда на „Традиция”

Постоянната ни рубрика „10-те реда на „Традиция” се води от Регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк” - Априлци и Троян на Национално дружество „Традиция”. Рубриката представя важни събития, личности, факти от близката ни и по-далечна история, които ни карат да се гордеем, че сме българи и троянци.

АПОСТОЛЪТ НА СВОБОДАТА стои във всеки кабинет на представител на държавата, по-точно - неговият портрет. Отделно всички по всяко време се кълнем в него, даваме го за пример на другите. Дали обаче спазваме неговите завети и следваме ли поне в малка степен неговите разбирания за живота? Няма да повтарям всеизвестни и цитирани напразно и непрекъснато негови мисли. 

ЩЕ ЦИТИРАМ само казаното от Левски на троянеца Иван Марковски, при една от срещите им, пък всеки да направи равносметка за себе си:

„Затова именно препоръчвам, бачо Иване, на моите последователи да не употребяват никакви спиртни питиета – каза Левски, - защото пиянството е най-големият враг на человечеството; то е, което прави и е направило хиляди нещастни семейства. (…) Аз всякога съм казвал, па и сега повтарям, щото новооглашените в светото ни дело първо и първо да ги предупреждавате строго да се въздържат от употребление спиртни питиета.”

Отделно в книгата „Спомени и очерки из българските революционни движения” на Минко Марковски, син на Иван Марковски, изрично е споменато, че последният знае, дето Левски не употребява никакви спиртни питиета.

И ЗАВЪРШВАМ с извадки от неговите показания пред съда:

„Васил, на баща ми Иван, от Карлово съм.”
„На 26-27 години съм.”
„Занятието ми е да облекчавам положението на българите и обикалях, за да им давам упование.”
„Не ги познавам. Сам бях.” 1872 г.

Христо Калистерски,
РК „34-ти пехотен Троянски полк”, Априлци - Троян

 Още в „10-те реда на "Традиция”:

4 коментара:

Анонимен каза...

Днешните управници трябва да окачат вкабинетите си портрет на поп Кръстю - предателят на Левски.Този образ напълно ще съответства на ролята им на съвременни предатели на интересите на българите.

Анонимен каза...

Да, първи - абсолютно си прав.

Николай каза...

От този текст се разкрива една възможна причина за провала на делото и в частност - предателствата. От сериозния ми вече житейски опит мога да кажа, че алкохолът е безотказно средство за разкриване на истинската същност на човека. Затова и начинания с нови хора започвам на маса - бързо става ясно с какво си имам работа и какво да очаквам.
Тъй и Апостола да ги беше подкарал аджамиите, а че да им види акъла изнапред. Откак ги новоосветли в святото дело да ги съветува - туй е работа загубена. И пагубна.

Анонимен каза...

до 1-ви и 2-ри
Поп Кръстю не е предал Левски,по простата причина,че не е знаел за плановете на Апостола през този съдбовен ден.
Прочетете малко факти,а не сърбайте на готово всичко като попара със сирене?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |