Илия Терзиев: Заводът не е затворен

* Производството е временно преустановено, причината - подготовка на поточните линии за предстоящите нови модели,  показани на Автосалон София 2015
Право на отговор
Илия Терзиев
След появилите се информации, че автомобилният завод на „Литекс Моторс” в с. Баховица край Ловеч, произвеждащ автомобили от китайската марка „Great Wall”, е затворен, получихме пояснение от изпълнителния директор на фирмата Илия Терзиев. Припомняме - автомобилният завод на "Литекс Моторс", единственият у нас, бе открит официално на 21 февруари 2012 г. В края на 2013 г. бе направен първият износ за Западна Европа (Италия), а миналата година компанията откри нови шоуруми в Румъния и Сърбия. Пълният капацитет на производствената база е за 50 хил. автомобила годишно.

ПО-РАНО днес някои медии публикуваха твърдения, че „Европейският съюз е затворил завода за автомобили“ на „Литекс Моторс“, поради несъответствие на произвежданите от нас автомобили с екологичните норми на Европейския съюз. Във връзка с това, че отделни факти са извадени от контекста и са представени по изкривен начин, бихме искали да заявим следното.

На първо място, произведените в завода край Ловеч автомобили с марка „Great Wall” са сертифицирани от британската сертификационна агенция VCA. Те отговарят на всички изисквания и норми на Европейския съюз и могат да бъдат законосъобразно разпространявани, регистрирани и пускани в движение на неговата територия. В допълнение на това, производството не е непременно обусловено от конкретни европейски категории и норми, доколкото произведените автомобили могат да бъдат предназначени и за други пазари, извън общността.

На второ място, заводът не е затворен. Действително, производството временно е преустановено, но това е обичайна практика при всяко производство и причината не се крие в забрана. Причината е в подготовката на поточните линии за предстоящите нови модели, които показахме по време на Автосалон София 2015. В момента партньорът ни - китайската компания Great Wall Motor Company - подготвя съответстващо европейско типово одобрение за тях.

„ЛИТЕКС МОТОРС”, към момента, е единственият действащ завод за производство на автомобили в България и ние сме горди с това. Всичко останало са необясними действия на неясни лица чрез определени български медии.

13 януари 2016 г., София
Илия Терзиев,
изпълнителен директор на "Литекс Моторс" АД

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Не знам какво, но нещо с този завод и производство не се получи. Марката не се наложи в България, нито в чужбина. Очаквах всички институции в България както в Румъния да закупят и експлоатират автомобилите българско производство.Имах големи надежди, но не стана. Можем като база за сравнение да се премерим с Дачия в Румъния. Ами те са на светлинни години.Колко от моделите на Дачия виждате по нашите пътища и колко от литекс моторс. Като почнем от името „Great Wall”, което на обикновения българин потенциален купувач нищо не значи!Слухове всякакви. Возил съм се на пикапа. Като отвориш вратата в крайно положение и я закратиш то колоната на която са пантите се огъва!!!Сложили газовата бутилка отзад под задния мост, вижда се, грозно и открито за удари!Този от снимката изобщо не искам да коментирам, имал съм среща с него по негова инициатива и не желая повече това да се повтаря по никакъв повод.Не направиха нищо за адекватна реклама, приемлив достъп до поточните линии, да идват ученици, хора, да се запознават с производството. В завода работят в друг свят, на грандоманщина и страх, на минали времена в България.Жалко за хубавата идея да произвеждаме автомобили.

Анонимен каза...

1-ви как да се получи, като това е просто една манифактурка за сглабяне с цел избягване на мита и данъци. И както казваш моделите им са пълни дървета, сравнени с конкуренцията по класове, отделно институциите са субекти по ЗОП, а чиновникът иска лукс.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |