Венета Кузманова: Най-продавана е „Бит и душевност на нашия народ”

* „Туристите редовно питат за Иван Хаджийски. Но троянци също… Купуват го и за подарък, когато отиват на гости при близки в чужбина” * „Хелга Флатлан стоя тук почти два часа,
 много й хареса обстановката”
Юбилейно
Венета Кузманова със свои малки клиентки, книжарница "Светът на книгата", Троян, 2016 г.
Венета Кузманова е собственичка на троянската книжарница „Светът на книгата”. Разговаряме с нея за току-що отминалата 2015 г.,
 видяна зад книжарския щанд.

- Купуваха ли се повече книги през изминалата година?
- Да. 2015-та беше добра за книжарите. Предишните няколко години (от 2012 докъм 2014) бяха лоши за всички - и в малките, и в големите градове бяхме на ръба. Напоследък купуването на книги видимо се увеличи. Особено много се търсят детски книги. Това го усетихме още през май месец. Чувам родители да казват: Тази година няма да ти купя играчка, ще ти купя книга.

- А децата доволни ли са от това?
- Да, те искат книжка и знаят коя точно. През годината продадохме много детски енциклопедии и всякаква друга детска литература – илюстровани книжки, приказки, юношески романи. Децата трябва да четат – видяхме какво става, като стоят непрекъснато пред компютъра. Много днешни деца нямат никакъв речник.

- Само при детските книги ли имаше повишен интерес?
- Не, в целия книжен пазар има раздвижване. Много се търсят български автори. Най-продаваната ни книга е „Бит и душевност на нашия народ”. От издателство „Изток-Запад” дори се изненадаха колко много копия от книгата се продават при нас.

"Бит и душевност на нашия народ", изд. "Изток-Запад"
- Това значи ли, че гостите на Троян определено свързват града ни с Иван Хаджийски?
- Да. Туристите редовно питат за Иван Хаджийски. Но троянци също. Сигурно половината го имат в къщите си. Купуват го и за подарък, когато отиват на гости при близки в чужбина. Знам, че книгите му са отнесени в Америка, Испания, Англия и другаде.

- Кои други български автори най-много се купуваха през годината?
- Всичко от Симеон Радев се продава като топъл хляб. Много купуван е и Петър Дънов. Хората търсят също биографиите на Георги Парцалев и Невена Коканова, книгите на Георги Мишев, Владимир Зарев, Иво Сиромахов, Слави Трифонов.

- А българските поети?
- Също се търсят. Голям интерес има например към томовете на Валери Петров и Недялко Йорданов.

- Какво е търсенето на чужди заглавия?
- Изборът е огромен. Има за всекиго според вкуса. Хората много четат фантастика и психологическа литература.

- Троянци обичат ли да влизат в книжарница?
- Аз съм близо 30 години в търговията с книги и имам редовни читатели още от времето, когато продавах навън. Те сега са на възраст около 60-те, интересуват се предимно от исторически книги. Има доста нови хора, които се научиха да влизат в книжарницата. Увеличиха се и тийнейджърите – те следят поредици: „Дневникът на един дръндьо”, „Бабата бандит” и други забавно написани истории.

- Преди време сменихте помещението с по-голямо. Това също е показателно, нали?
- Искахме да имаме голяма витрина. Също така, сега можем да си позволим много повече заглавия и работим практически с всички издателства. Това е фамилен бизнес, много разчитам на дъщеря си Таня, ценя работата й и мисля, че ще ме надмине. Опитваме да отговаряме на разнообразните вкусове на читателите. Повечето хора, които влизат при нас, знаят какво търсят. Ако нещо в момента липсва, излизат си от книжарницата с друго – ние ги насочваме към подобни четива. Работим и по заявки. Отделно търся информация от специалистите в издателствата, опитвам да прелистя всяка една книга, за да знам какво предлагаме. Нека си признаем – сред издаваните днес книги има и много „боклук”, трябва да се отсява. Случвало се е да правя и грешни избори, но вярвам, че ако един търговец не умее да губи, не е никакъв търговец. 

Норвежката литературна звезда Хелга Флатлан на гости в "Светът на книгата", м. юли 2015 г.
Хелга Флатлан разглежда и коментира заглавията в троянската книжарница
- Разбрах, че през лятото книжарницата е имала много интересен гост – младата норвежката романистка Хелга Флатлан, на която предричат световна слава. Как се случи това гостуване?
- Много се развълнувахме, като ни се обадиха от издателство „Персей”, че идват с нея. Съжалявам, че беше в последния момент и нямаше как да разгласим. През юли авторката дойде в България за представяне на романа си „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва”. Поискала да посети, освен големи книжарници, книжарница в някой малък град. На път от София за Търново се отбиха при нас. Хелга Флатлан е една много мила, лъчезарна жена. Стоя тук почти два часа, много й хареса обстановката, снима се пред всеки рафт, интересуваше се какво обичат да четат хората тук.

- Сигурно не е случайно, че издателството е избрало да я доведе при вас. Може ли да се каже, че „Светът на книгата” е книжарница, с каквато могат да се похвалят малко градове от порядъка на Троян?
- Тук идват редовни клиенти от Ловеч и дори от Плевен. От ловчалии съм чувала да казват, че при тях няма такъв голям избор на книги.

- Разбирам, че през 2016-та „Светът на книгата” има 10-годишен юбилей. Оптимистично ли посрещате тази юбилейна година?
- Аз рядко изпадам в дупки. Дори и когато е било най-трудно, не съм се отказвала. Този град трябва да има книжарница. Искам хората да си купуват книги, ако нещо в момента го няма при нас, пращам посетителите другаде в града, само и само да си намерят това, което търсят. След изминалата година съм по-голям оптимист заради всичко, което си говорихме.

- И накрая – едно пожелание за 2016 година?
- Да сме живи и здрави и да има повече читатели.

Интервю на Нели Генкова-Маринова

1 Коментара:

Анонимен каза...

По новогодишните празници посетих книжарницата и открих това, което търсих. Няма нищо по-добро от това, да направиш книгата подарък за едно дете.
Това, което искам да споделя обаче не засяга пряко собственичката на книжарницата, а политиката на държавата ни. Да си признаем, високите цени на книгите са нещо, което спира и лишава много хора, от там и децата от най-ценното, даващо обща култура, дар слово, богатство на езика, отваряне към света и...колко още? Една детска книга с цена 10-15-20 лева е нещо непосилно за родители, които за тези пари ще нахранят децата си, но за съжаление не духовно. Не ми е известно колко е ДДС на книгите, но тук, където живея-извън България, е 6%.
Желая хубава и успешна година с много здраве!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |