За 10-ти Новоингерманландски полк

* Император Александър III награждава с Георгиевско знаме полка; знамето е с надпис: „За переход через Балканы, у Тетевня и Трояна, в декабре 1877 года”

10-те реда на „Традиция” 

Новата ни постоянна рубрика „10-те реда на „Традиция” се води от Регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк” - Априлци и Троян на Национално дружество „Традиция”. Рубриката ще представя важни събития, личности, факти от близката ни и по-далечна история, които ни карат да се гордеем, че сме българи и троянци.

10-ТИ Новоингерманландски полк е сформиран в Русия през 1790 г. (от  Херсонския пехотен полк, гр. Херсон) и съществува до 1918 г. По време на Руско-турската освободителна война за определен период е в състава на Троянския отряд на ген. Павел П. Карцов, заедно с 9-ти пехотен Староингерманландски полк, 10-ти стрелкови батальон, 6-ти сапьорен батальон, донските казашки кавалерийски 24-ти и 30-ти полкове, както и 3-та батарея от 3-а артелерийски бригада.

СЛЕД изключителното трудно зимно преминаване на Троянския Балкан и разгромяването на турската отбрана на прохода, при Курт хисар, както и за цялостното си участие във войната полкът е награден от руския император Александър III с Георгиевско знаме („За показани подвизи, мъжество и храброст от 1-ви, 2-ри и 3-ти батальони на полка във войната с Турция”).

ГЕОРГИЕВСКОТО знаме на полка е с надпис: „За переход через Балканы, у Тетевня и Трояна, в декабре 1877 года”. На 20 август 1890 г. за 100-годишнината от основаването на полка е връчено ново Георгиевско знаме, като старият текст за Троян и Тетевен е запазен, но са добавени годините „1790-1890”. Също за 100-годишнината е и специалната икона, която всички офицери от полка имат право да носят като изображение на ключодържател. На лицевата страна на иконата е императорската корона, като на син фон са представени държавният герб, надпис „За Варшаву 25 и 26 августа 1831 г.”, две знамена с думите „Трояны” и „Тетевень”, както и монограми на императорите Павел I, Александър I, Николай I и Александър II. В средата между знамената е вензелът (монограмът) на Александър III и Екатерина II. Под вензела се чете надпис „1790. 20 августа 1890”.

кап. Дочо Николов,
РК „34-ти пехотен Троянски полк” – Априлци и Троян

Още в „10-те реда на "Традиция”:

2 коментара:

Иванко каза...

Много хубава рубрика! Запълва празнините и възпитава.

Анонимен каза...

... ако има кой да я чете. Те тези дето имат нужда от възпитание не могат да четат и не четат, наивниците ми...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |