Обещано: Ще строят магазин „Лайф” в Троян

* Плевенската верига е купила частния терен на разклона за кв. „Попишка”, на монтирания грамаден билборд е изписано „Очаквайте скоро”; от централата потвърдиха намеренията
А дано
Новият грамаден билборд на веригата "Лайф" в Троян с надпис "Очаквайте скоро"
ПОКРАЙ улисията в невижданата по мащабите си за последния четвърт век предизборна битка в Троян пропуснахме една важна новина. Наскоро върху частния терен на разклона за кв. „Попишка”, закупен през 2006 г. от търговската верига „Плюс” за строителство на хипермаркет, но пустеещ вече цяло десетилетие, се появи огромен билборд (виж на снимките). Билбордът рекламираше плевенската верига „Лайф” (Life), а допълнителният надпис в горния десен ъгъл „Очаквайте скоро” подсказваше за какво става дума – „Лайф” се кани да строи свой магазин в Троян.

ПРИПОМНЯМЕ. След като преди години „Плюс” купи въпросния терен, тръгнаха приказки, че съвсем скоро ще строи. После се появиха някакви забавяния, след това отново се заговори за строителство, а от администрацията на тогавашния кмет Енкин дори подсказваха (или по-вероятното блъфираха), че са дали строително разрешение. До строителство обаче не се стигна и цялата работа заглъхна; и каква точно е причината „Плюс” да хвърли куп пари за покупка на терен в Троян и да го остави да пустее, можем само да гадаем. Запуснатият имот пък даде нови възможности за разрастване на циганското гето в съседство и те бяха оползотворени блестящо. След това, през 2010 г., „Плюс” бе погълната от по-голямата верига „Лидъл”. През 2011 г. се заговори, че „Лидъл” ще строят на троянския си терен, имаше и някакви срещи на представители на компанията с тогавашния кмет Акимов, но работата пак се разсъхна.

ПРЕЗ МИНАЛАТА 2014 г. бе заявен интерес от същата верига „Лайф” за закупуване на пустеещ общински терен до блок „Къпинчо” в централната част на Троян за строителство на голям магазин, но Общинският съвет блокира възможността. Последва интерес от страна на „Лайф” към друг пустеещ общински терен, предложен им от администрацията на кмета Михайлова, в жк „Лъгът”, но съветниците отново казаха „не”, а в аргументацията за отказа лъснаха и лични интереси. Със сигурност я имаше и презумпцията по никакъв начин да не се допуска решаване на проблема с хипермаркета преди изборите.

И СЕГА – билборд на „Лайф”. Преди броени дни (в петък, 30 октомври) се свързахме с управата на компанията в Плевен и ги попитахме следното, цитирам дословно: „В Троян от години се говори за строителство на хипермаркет и все нищо не става, следим проблема, видяхме и как местни интереси блокираха Вашето предложение за купуване на терен и строителство на голям магазин. Сега виждаме един огромен Ваш билборд на терен тук, който бе купен от някогашната верига „Плюс”, присъединена по-късно към „Лидъл”. Въпросът ни е - ще строите ли хипермаркет в Троян, и ако може някакви подробности?”. Отговорът бе кратък, но категоричен: „В град Троян ще има супермаркет от веригата „Лайф” – подробности на по-късен етап”.

Вляво добре се вижда разрасналото се през годините циганско гето в съседство
ТЪЙ ЧЕ – май този път ще стане нещо. Което предполага, че „Лайф” е купила споменатия терен от „Лидъл” и в този смисъл Общинският съвет не може да пречи; но има и други механизми (за отпор), затова да не избързване с оптимизма. Тук се сещам и за кметския дебат преди балотажа, където претендентът заяви, че трябва да се направи местен референдум, за да се види дали троянци искат хипермаркет; казаното предизвика смях и дюдюкания в залата.

Генадий Маринов

П.П. Вярно е – „Лайф” не е „Кауфланд”, не е и „Билла” или „Лидъл”. Но не е и „Слънце” или троянският „Т-маркет”. Пък и не бива да забравяме любимата пословица на Санчо Панса: „По-добре врабче в ръката, отколкото орел в небето”.

 Още по темата:

18 коментара:

Анонимен каза...

Предлагам с референдум да решим дали да живеем в къщи или на палатки

Анонимен каза...

кога ще е референдума за магазина, ако спечели господинът?

Анонимен каза...

Само да вмъкна, че вероятно на 30-ти октомври сте имали предвид, вместо 30 ноември - "Преди броени дни (в петък, 30 ноември)" - сте говорили с управата ...
И друго - прав сте за това, че Лайф не е нито Била, нито Кауфланд, нито дори Лидл.

Пак ще трябва троянци да се задоволяват с разни веригички, никому неизвестни ... като Т-маркет, дет по света го няма ... сега пък Лайф ... ама карай, то не е като да не са свикнали хората.

А пък аз пак ще продължавам практиката си - следя си брошурите, пътувам си из страната по работа, пазарувам си и хич не ми дреме ще има ли тук НОРМАЛНА верига или няма да има НЯКОГА изобщо. Баси и тъпанарския град, честно.

Анонимен каза...

Генади!!! Обиждаш хора, които вече са инвестирали в и бездруго неблагоприятния за инвестиции Троян. Визирам Т-Маркет и магазините Слънце. Него правиш за първи път и се надявам, че не очакваш тези хора да рекламират при теб. Всеки, който инвестира в нашия град е достоен за уважение.

troyan21 каза...

До №3: Прав сте, поправихме датата, благодарим!

До №4: Никого не обиждам и шапка свалям на Вальо Бечев за амбицията да модернизира търговията с хранителни стоки в Троян и да направи нещо добро с веригата "Слънце"; но това са малки магазини, а тук говорим за голям магазин. Аплодирам и мащабната му идея за истински хипермаркет в Троян, дано се реализира, проектът наистина е впечатляващ, говоря като човек, който го е видял и е разговарял със собственика.

За другото, троянския "Т-маркет", просто не ми се говори, това е някаква имитация, отбивка на номера, селяния, идете в петък вечер, когато работи само една каса и ще разберете; освен това тези не испълниха и наполовина заявените инвестиционни намерения. Говоря за троянския "Т-маркет", а не изобщо за веригата - в София, до мои много близки приятели в кв. "Хиподрума" има магазин "Т-маркет", не е много голям, горе-долу като троянския, но е перфектен, зареден до пръсване, истински, а не, пак казвам, имитация като нашия.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Т-Маркет е възможно най-скапаната верига супермаркети, ако изобщо може да се нарече такъв, същите мизерници са като СБА. Не знам какви са тия напъни на разни селски магазинерчета да пораснат, подобно на останалите регионални смешници, каквито са интернет и кабелните провайдъри и бензинаджийте в града.

Анонимен каза...

И аз като номер 3, а и много приятели около мен си хващаме пътя до Севлиево или Плевен и пазаруваме от Кауфланд, Лидл или Метро (Плевен).
Разликата в цените е убийствена.
При покупки за около 150лв на 100% си избивате разходите за път (между 15 и 25лв),
правите си разхода до "голям" град, накупите си и някоя и друга дрешка, че и те тук са безбожно скъпи и се прибирате на село в мизерията.

Анонимен каза...

7-ми ,аз да питам като всичко ти е по-скъпо и си на село ,кому търсиш тука.

Анонимен каза...

Голяма работа...Да е честит рождения ден на великия войн Йовчевски!Председател на консултативния съвет по нам кво си в общината!

Анонимен каза...

Решихa се всички проблеми в Троян, тa остaнa зa рaзрешaвaне нaй-големия, веригa от нaционaлен хaрaктер дa си продaвa боклуците нa местнa почвa. Обещaвaм лятото aко им е студенa бирaтa кaто си идвaм дa си взимaм от тях. Не съм си тръгнaл от Троян ореди толковa години, зaщото обожaвaм Лидл,Метро, Кaуфлaнд и др., a зaщото хорaтa ми предлaгaт рaботa. Зaщото рaботя и някой инвестирa в мен. Зaщото съботa и неделя не се чудя в кое кaфене дa си отбия времето, a имaм рaзвлечения. Зaщото ми омръзнa дa цъкaм с език зa поредния приятел, който се пръждосвa от Троян зa дa дири щaстие в Родинaтa нaпример нa Лидл. Избрaх дa съм дaлеч от семейство, приятели, бaщин дом и дa не рaботя кaто рaтaй нa местните робовлaделци кaто шивaч нa кaлъвки или мaйстор мебелист. Дa ми плaщaт стотинки и с копони тa дa тъпчa и семейството си от техните хрaнителби мaгaзини. В Троян нямa свободни хорa, де окрaция и переспективa, не и зa 95% от нaселението. Зaтовa се мрaзят, бенaвиждaт и плюят един , други му в този обезверен грaд. Зощото хорaтa живеят в изолaция. Aко щете общественa, икономическa, културнa. Тъжно е, че зaтъпявa този бългaрин с всеки изминaл ден, a не говорим зa товa. Сaлaмa и пиенето, другото дa върви нa мaйнaтa си. Един тотaлно зaгубил своят път нaрод.

Анонимен каза...

Аман от "народопсихолози" още един дето е намерил пътя пък всички други са тъпи и не знаят защо живеят...проЗ народ сме наистина мама му стара....

Анонимен каза...

Тaкa aми, Еж си сaлaмa 11 и хич дa не ти е нa простaтa тиквa ;)

Анонимен каза...

11-ти, ти какво имаш против хората, дето са намерили пътя си навън - извън дупката, по-точно дъното на дупката? Може би си против, защото ти не можеш, не ти стиска, но си доволен да оплюеш един такъв успял човек. Това си личи от километри, ама недей така, бе човек. Всички (поне 95%) в Троянът са такива като теб, ти си лицето на Троян. Мижитуркай си в градчето и недей да определяш кой е народопсихолог и кой какъв е. Еййй, аман значи. Жалък си. По мое мнение - ИЗКЛЮЧИТЕЛНО добре е направил човекът. Избягал е кой знае колко далече, живее си щастливо и спокойно, отглежда си децата НОРМАЛНО, а ти си ги гледай в загиващия град, вълнувай се кой ще те управлява и краде следващите 4 години, гледай си децата с по 2 лв увеличение на детските от 2016 година ... Абе .... жалка работа, бе!

Анонимен каза...

как да има в града голяма верига магазин след като Радевски ги е взел няколко негови протежета с магазини под крилото си и също са в новия общински съвет докато този фалшив радетел за града командва нищо добро не чака ТРОЯН срамно е че в по малки градове има вериги от магазини но там го няма въпросния феодал

Анонимен каза...

Троян е обречен от към магазини.
Причините ги казаха преди мен.
И да - пак сега с този общински съвет ще си остане същото.
Как може хората да виждат (или май само 100-200 човека сме го видяли) как ГЕРБ спират опитите на голяма верига да влезе в града.
И въпреки всичко толкова много тикви дадоха сила на ГЕРБ пак да погребва
останките от града.
Добре поне, че Севлиево е само на 50км, а Плевен на 75. Там поне няма такива монополи и градовете цъфтят, а Троян
умира бавно и славно.
Ходете иначе и работете за по няма и 500лв и после се чудете защо живота е труден тук.

Анонимен каза...

Лайф е хубава немска верига и подкрепят местни производители.

Анонимен каза...

Току що излизам от life Плевен! 7.99-телешко дребно, 3.39- охладено пиле, 3.39-скумрия,0.49-пресен картоф...... и т. н.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |