Сливата иде, за 23-ти път

* Тазгодишното издание на Българския фестивал на сливата  в Троян ще е от 19 до 22 септември * Сред изпълнителите – Илия Илиев-Професора, Годжи, Берковската духова музика, Северняшкият ансамбъл; водещ – Камен Воденичаров
Предстоящо
ТАЗГОДИШНОТО 23-то издание на Българския фестивал на сливата в Троян ще е от 19 до 22 септември. Какво да очакват многобройните му гости и фенове от близо и далеч?

ПО ВРЕМЕ на сливовия фест ще могат да видят, а желаещите - и да се включат, в различни дейности: кулинарен конкурс за любители, варене на живо на ракия в „нелегална” казанка, конкурс за домашна сливова ракия и др. Във всеки един от фестивалните дни ще работят Арт ателиета по керамика, рисуване, дърворезба, работа с природни материали, декорация на тъкани. Традиционно ще отвори врати Улицата на занаятите – със сергии за произведения на народните занаяти, щандове с пресни сливови плодове и кулинарни сливови лакомства. Ще бъде показана външна експозиция за сливопроизводството и варенето на ракия, подготвена от Музея на занаятите. Гостите ще имат привилегията да се включат в играта „Треска за сливови медали”, т. е. – при посещения на обектите от т. нар. „Сливова лига” ще могат да събират печати и при събрани 10 печата ще получат сливов медал и талон за 10% отстъпка в заведение по избор от Сливовата лига.

ЦЯЛО съзвездие ще са изпълнителите Българския фестивал на сливата 2015 - Берковската духова музика, кларнетистът Илия Илиев-Професора със свой бенд, Георги Милчев-Годжи и Цветелина Грахич, Северняшкият ансамбъл, Милена Филева, троянската духова музика „Заедно” и троянският фолклорен ансамбъл „Траяна”, други групи. Водещ ще е Камен Воденичаров.

ЩЕ ПРИПОМНИМ, че Българският фестивал на сливата в Троян се включи в надпреварата за приза ,,Европейски фестивал“ и бе отличен като един от най-добрите фестивали в Европа - получи престижната марка за качество „Европейски фестивал за 2015/2016 г.”. Желанието на организаторите от Община Троян е максимално да се популяризира една уникална за региона и страната традиция (сливопроизводството, варенето на ракия, традиционната кулинария) и да запознае възможно най-много хора с възможностите за културен туризъм и развлечения, които Троян и Троянско предлагат. „Вярваме, че участието ни в проекта ,,Европа за фестивалите. Фестивалите на Европа“ ще ни даде възможност не само да предадем опита си на други участници, но и да почерпим идеи и вдъхновение от техните постижения“, сподели кметът Донка Михайлова.

Станислава Цукева, PR на Община Троян

Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Народе заспал, вдигай се на бунт! Виж какво са приготвили

Общините ще могат да облагат с данък доходите на жителите си. Ставката ще е от 0 до 2% и ще бъде горница над събираните от държавата 10%. Това предвижда проект на Министерството на финансите за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се изменя й Законът за данъците върху доходите на физическите лица.

Всяка година до 31 октомври общинските съвети ще определят размера на данъка за следващата година. При липса на решение ще се прилага нулева ставка. Постъпленията от налога ще влизат в общинските бюджети.

Анонимен каза...

Това е този "празник" е пълна порнография.
А и всички видяхме, че това не води до увеличено посещение.
Да, сега в този период пак ще има много шопи, плевенчани и русенци, но не заради тъпият фестивал, а заради 4-те почивни дни.
Елементарен ПР. Уж заради празника хотелите се пукат по шевовете. А хотелите ще са препълнени заради 4-те почивни дни, нищо повече.
А и с тази сцена с това недодялано озвучение и осветление колко пари се откраднаха ако не е тайна?

Анонимен каза...

Интересно,
кой реши,че е фестивал на 2015/2016 като още не е минал тазгодишният.
Или така по заглавието,че ни харесва.
Проектите са хубава работа.За някои,разбира се.
Но сега ни натресоха и този фестивал,незнайно защо продължаващ 4 дена и не предлагащ кой знае какво.Няколко дена читалищни съставчета от близо и далеч на въпросната недодялана сцена и накрая хора с тлъсти хонорари за пепел в очите на данъкоплатците.
Не разбирайте,че имам нещо против автентичният празник на сливата,който внася някакъв колорит в ежедневието на троянеца.
А съм против лъскавата помпозност на една измишльотина,гълтаща доста пари от бюджета,без никакво качество.
Както се казва,да са живи и здрави тези дето ни я предлагат.

Анонимен каза...

Пълна селяния! Градът ще се понапълни както са коментирали по-горе заради почивните дни, както и от местни, прибрали се заради празниците.

Анонимен каза...

Да, но пред ЕС (спонсорите) ще кажат: "Ето, вижте НИЕ как
напълнихме хотелите".
Европейците много ти знаят почивни дни и тем подобни.
Ест, че няма да се извадят пари за стойностни гости, а ще повикат евтини знайни и незнайни групички и после ще се чудят защо площада е празен.
Е, за тях е радост наличието на 100-ти наркоманчета. Все пак трябва и някакви снимки да се направят.
Да позная ли, че пак ще го обърнат на битак - кебапи насред центъра.
Срам и позор!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |