Бизнесът на бой срещу повишението на тока

* Във вчерашната национална стачка се включиха работниците и служителите на „Софарма” (Врабево) * Към протеста се присъединиха и от „Калинел” (Троян), най-големия работодател в областта
Сблъсъци
Протестът на "Софарма", Врабево, 29 юли, 2015 г.
Пред входа на фармацевтичното предприятие
Приемането на протестната декларация
РАБОТНИЦИТЕ и служителите от предприятието на „Софарма” в троянското село Врабево се включиха във вчерашната (29 юли, сряда) националната стачка срещу повишаване цената на тока за бизнеса, научихме от директора Цветослав Минков. „Не убивайте българските работещи предприятия!”, „Поскъпването на тока води до безработица”, „Да останат младите хора в България” и „Не на скъпия ток!!!”, бяха лозунгите, издигнати от  фармацевтите. Десетки излязоха пред входа на завода, а от тяхно име бе прочетена и приета протестна декларация, изпратена до управляващите в София. Сегашните събития имат своята предистория – миналия месец (26 юни) 1100 предприятия в страната спряха работа за 1 час, като протестната акция бе подкрепена от над 200 хил. души. „Като национално отговорни хора, осигуряващи работа на 225 човека, ние се присъединяваме към националната стачка”, обясни г-н Минков.

ПРОТЕСТНИ действия срещу увеличението на цената на тока за бизнеса вчера имаше и в областния Ловеч. В шествието по бул. „България” до площад „Екзарх Йосиф Първи” участваха работници и служители от някои от знаковите фирми в района - производителя на велосипеди „Балканвело”, чугунолеарния завод „Осъм”, най-голямата фирма в областта – троянската „Калинел”, произвеждаща олекотени завивки и един от най-големите европейски доставчици на концерна „Икеа”, и др. „Не убивайте родната индустрия!”, се четеше на огромния транспарат в челото на шествието; „Не на грабежа!”, „Протестираме днес, за да работим утре”, „Да на пазарните отношения в енергетиката”, бяха други от издигнатите от протестиращите лозунги.

Протестното шествие по бул. "България" в Ловеч, 29 юли 2015 г.
Сред протестиращите имаше и представители на "Калинел"
ПО ПРЕДВАРИТЕЛНА информация в протестните действия са се включили над 1000 фирми от 28 селища в цялата страна. А призивите на протеста са: „Не на мафията! Не на грабежа! Да на реформите! Да на пазарните цени в енергетиката!”. Предвиденото увеличение на цената на тока за бизнеса е с 15-20% и то трябва да влезе в сила от 1 август. От работодателските организации пък са единодушни, че ако това стане реалност, над българските индустриални предприятия надвисва гилотина.

ВСЪЩНОСТ повишението идва от решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за увеличение на добавката „Задължение към обществото”. Досега ставката за бизнеса бе 19 лв., а след увеличението се очаква да достигне 40 лв. Което ще доведе до скок на цената на тока за потребителите на високо напрежение (основно предприятията и бизнеса) с 20%, а за средно напрежение – с 15%. Същността на увеличението на „Задължение към обществото” е да компенсира преференциалните цени, плащани от държавата за електроенергията от тецовете „Марица изток 1” и „Марица изток 3”, ВЕИ-тата и когенераторите. Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче е категоричен, че промяната е в полза на българските граждани, които са на регулирания пазар и досега плащали 52 лв., а тези, които са на свободния пазар (фирмите) - само по 19 лв.   

6 коментара:

Анонимен каза...

КЕВР?????
Преди имаше едно "Д" отпред - от държавна.
Така не става като Вас- с лозунги.
Само бой с лопатите ще оправи нещата в държавата

Анонимен каза...

Ниски доходи - свито потребление - високи цени - НЕрастяща икономика!
Трябват им пари, много пари за високи заплати и бонуси в енергетиката. Няма как да стане по друг начин, освен с вдигане на цената. Лошо е, че ако действително се вдигне цената за бизнеса, ще се плати от работниците с намаляване на заплатите.
"Само бой с лопатите...", както се каза по-горе.
Знаят, че народа е повече от мек/овчи/ и си правят каквото си искат!

Анонимен каза...

КАЛИНЕЛ И СОФАРМА протестират срещу повишаване цената на тока. Ха, ха, ха!!! Че нали бащицата Боко Тиквата стои зад всичко, а те са му кранчета. Какво скачат.

Анонимен каза...

Видяла жабата, че коват коня и тя вдигнала крак :)

Анонимен каза...

Работниците бяха заставени да стачкуват!Два автобуса с калинелци какво постигнаха?! Само се пържиха в жегата.Каквито са ни изборите,такива са ни и стачките-по заповед!

Анонимен каза...

Не знам дали няма кой да надигне глас срещу репресията и политическите репресии в "Калинел". Работниците се ползват за политически и бизнес цели по пай-обидния и унизителен начин, който не познаваме дори и от социализма. То не би водене под строй на митинги, на театри, на предизборни срещи и др. Радевски с гордост разказва за политическите си уворнения. Няма ли кой да спре това.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |