Вторият Фестивал на боровинките започва след броени дни

* „Цели три боровинкови дни и нощи” – от петък до неделя, 24-26 юли
* В програмата – световноизвестният диджей Balkansky, мекици „Амбарица”, йога на смеха, състезание по бране на боровинки, уроци по суинг и брейк, игри, филми, викторини…
Хижа „Амбарица” Предстоящо
Нагоре към "Амбарица" и Фестивала
ТАЗГОДИШНОТО второ издание на уникалния не само за България Фестивал на боровинките наближава – боровинковият празник ще е този уикенд, от петък до неделя, 24-26 юли, „цели три боровинкови дни и нощи”, както находчиво са обобщили в страницата на фестивала във фейсбук. „Това е нещо истинско и реално, нещо, което всеки може сам да докосне, усети и вкуси, да изживее, изтанцува или изпее. Това е събитието на боровинките в България”, четем още на същата страница. 

МЯСТОТО е познатото – перлата на Троянския Балкан хижа „Амбарица”. Същите са и организаторите – стопанката на хижата, инициаторът и моторът на събитието Ема Гатева и нейните приятели от гражданското сдружение „Фрирайдърс” (София). Разбира се, в подготовката участват и много други – доброволци от различни краища на страната, фирми спомоществователи (тук не може да не споменем едно „възлово” дарение – 1500 л бира от „Шуменско пиво”). А работата няма край, тъй като заявките за участие във феста отдавна надхвърлиха 3000 (!), което е няколко пъти над миналогодишното ниво

Боровинковият купон става все по-многолюден
Програмата за трите дни на феста, кликни за уголемяване
ПРОГРАМАТА. Нещата, които ще се случат в тези три дни, са твърде много, затова ще изброим само част: „Вкусен старт” с оригиналните мекици „Амбарица” (патент на Ема Гатева) и „още по-оригинално сладко от боровинки, приготвено по време на самия фестивал”; „Музика за душата” – музиката ще е неизменна част от всичките три дни и нощи, сред изпълнителите ще е най-прочутият български DJ зад граница, при това троянец – Иван Шопов (познат с псевдонимите Balkansky и Cooh); „Състезание по бране на боровинки” – с много награди за победителите. И още: „Игри без спир”, прожекции на филми за различни екстремни спортове, „Йога на смеха”, „Уроци по танци” (народни, брейк, суинг), „По-сладък от шоколад” (приготвяне на шоколад с боровинки), различни спортни игри, викторини, състезания…

НАСТАНЯВАНЕТО. Организаторите предлагат да се спи основно на палатки -  „безплатно е и е под звездите”, а и хижата е с ограничен капацитет (само 70 места). Тази година ще има две зони за къмпинг - първата е разположена в непосредствена близост до хижата, а втората е с уникална гледка и се намира на по-спокойно място, горе на билото, на около 5 минути от хижата.

Запазена марка: Мекици "Амбарица" с боровинково сладко
Ема Гатева - стопанката на хижа "Амбарица"
ПЪТУВАНЕТО. Най-лесно е с кола до местността Смесите след с. Черни Осъм, има терени за паркиране; може и с редовния автобус по линията Троян – Черни Осъм (в делничен ден пътува на всеки час, като последният тръгва от Автогара Троян в 18:30 ч., а в събота и неделя – на два часа, последният тръгва от Троян в 18:10 ч.). И от Смесите нагоре пеша по маркирана туристическа пътека с допълнителни обозначения „Фестивал на боровинките”. Преходът е около 4 часа и не е от най-лесните, но пък си заслужава – защото вървите из вековните, красиви и величествени троянски гори, а горе ви очакват „Амбарица” и Фестивалът.

И ОЩЕ НЕЩО – отскоро на хижа „Амбарица” има стационарен телефон, номерът е 02/4-910-005, което е важно, тъй като мобилното покритие не е добро. За сметка на това на хижата има изключително бърз интернет. Хайде, боровинковците!

Т21
Заб. Снимките са от миналогодишния първи Фестивал на боровинките,
х. "Амбарица", 25-27 юли 2014 г. 

10 важни неща за Фестивала на боровинките 2015

     1) Направете си ПЛАНИНСКА ЗДРАВНА ЗАСТРАХОВКА – пътят до хижата е труден и продължителен, времето е горещо, а горе сте далеч от града.
     2) Носете си КАНЧЕ/ЧАША за напитки – горе няма да предлагаме НИКАКВИ ПЛАСТМАСОВИ ИЗДЕЛИЯ, а посудата в хижата е ограничена.
     3) По време на фестивала ще предлагаме супички, салати и скара; препоръчваме ви, за всеки случай, и вие да си носите някаква базова храна, защото предполагаме, че при над 600 човека кухнята ни ще започне да се забавя с приготвянето на храната.
     4) Бъдете търпеливи с тоалетните, имаме само 6 броя и при посещения в гората ви молим - не изхвърляйте отпадаци в нея! Следва всички да отнасят хартийките и салфетките си до обозначените за целта места, разположени около самата гора.
     5) НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ никакви отпадъци извън обозначените за това места във фестивалната зона – намирате се в Национален парк „Централен Балкан”.
     6) Нямаме БАНИ, приемете го и се забавлявайте.
     7) Бъдете внимателни за ЗМИИ и си гледайте в краката, когато похапвате боровинки – времето ще е горещо, а те обичат това!
     8) Носете си ШАПКА и СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН крем – прогнозата е за слънчево време!
     9) ЗАБРАНЕНО е паленето на огън извън обозначените за целта места!
     10) Имаме БИРА, не си носете! 



Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Там сме ! С фотоапарат и таблет за отразяване на на събитието !!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |