Гола сеч пред блок „Къпинчо”

*„Когато ги видях изрязани до дъно, ми прилоша”, сподели пред Т21 известен троянски лекар
Хубава работа, ама троянска

Остатъкът от първия бор
Остатъкът от втория бор
СИГНАЛИЗИРАХА ни живеещи в блок „Къпинчо” в централната част на Троян. Без някой да ги уведоми и без да им обясни, явно по разпореждане от Общината, в четвъртък сутринта, 23 юли, им отсекли гордостта на блока – двата грамадни и много красиви бора откъм шосето (ул. „Раковски”), пред входа на някогашното заведение на партерния етаж, което от години тъне в разруха.

„В НЯКОИ СТРАНИ за подобно деяние вкарват в затвора, това е ненормална ситуация. Тези две дървета бяха най-приветливото, свежо и красиво нещо в района, когато ги видях изрязани до дъно, ми прилоша”, сподели пред Т21 известен троянски лекар. Други от комшиите все пак търсеха някакво оправдание за случилото се – коментираха, че имало жалби от собственици на апартаментите в близост до дърветата, плашели се били за сигурността си. Но всички бяха единодушни, че никой не си е направил труда да им обясни защо е била необходима драстичната резаческа акция.

Мястото на голата сеч
НИЕ ПЪК СЕ ПИТАМЕ така ли ще е и занапред? И дали ако някой напише жалба, примерно, срещу секвоята гигантея пред читалището, че, примерно, му затуля следобедния припек и/или има опасност някоя шишарка да тупне отгоре му и да му докара черепно-мозъчна травма, няма да дойдат резачите?! Питаме се и друго. Дали еколожката в общинската администрация не трябва да даде някакво обяснение, и още – дали не би трябвало предварително да дава обяснения за подобни дървосекачески изпълнения (изстъпления)?!

Т21 

20 коментара:

Анонимен каза...

След Донка Къртицата, май от днес ще е Донка Катерицата.Ама без дърво !

Анонимен каза...

Парк" Къпинчо" е наблизо,дървета много.Този вестник и този редактор май няма вече за какво да пишат и само глупости публикуват.За две отсечени дървета да направи Общината допитване може ли ,не може ли .Ако има излишни пари и референдум може да се направи .Да е забелязал редактора каква мръсотия е там и какви са храсталаци.Като им е жал защо не го поддържа-"Неее, било задължение на Общината".

Анонимен каза...

Дотук се изказаха двама с главобол: За всяко едно отсечено дърво трябва да се вдига гюрултия - да има да режат, да има и да останат, че току виж изсекли всичко за дървеи въглища...

Анонимен каза...

А ореха пред конака дето го умориха на сила?

Анонимен каза...

И друг път съм го кaзвaл и сегa бих го кaзaл. Грaдът след всеки кмет е гюм! Недопостимо е дa се режaт дърветa aко нямa основaтелнa обосновкa зa товa. Нaй-крaсивaтa улицa нaвремето беше Христо Ботев, но я унищижихa без дa им мигне окото. Нaвремето този грaд е бил зелен и крaсив. Сегa е сив и пуст!
Нямa дa глaсувaм, все ми е тaя кой ще се реди дa ни съсипвa. Все ми е тaя, че глaсът ми отивa нa вятърa. Кaто толковa години съм глaсувaл не съм видял дa е било зa нещо свястно!

Анонимен каза...

Господа,не ми снимайте тези две дървета.А вървете в гората да видите каква сеч се прави.Толкова мащабна, безмилостна,жестока. Извършвана от влиятелни личности,който не са от нашият район и не са посели едно дърво в гората.

Анонимен каза...

Преди да се нареди да бъдат премахнати тези дървета е трябвало да се иска становището на живущите там. Нищо че дърветата се намират на терен публична общинска собственост, те се явяват в непосредствена близост на блока и е важно за тяхното премахване да се иска съгласието /становището/на собствениците на етажната собственост. Вече е късно отсечени са. Късно е и да се учи служителят от общината на подобни казуси с които се удовлетворява обществения интерес.Най вероятно служителят от великата общинска администрация не е чувал за ЗУЕС/закон за управление на етажната собственост/ където има нови членове и алинеи за предоставяне за управление прилежащи части при сграда в режим на етажна собственост.Ако все пак служителят е чувал за този закон да вземе да го прочете.Михайлова ограмоти си хората че се излагате!

Анонимен каза...

Живея в този блок. Хубаво нещо са дърветата, но корените на тези пред блока бяха надигнали плочите на тротоара и имаше опасност да го разрушат. Не "плачете на чужд гроб".

Анонимен каза...

До №8. Това не е липа та да надига тротоара и да разрушава основите на блока. Кореновата система на бора е плитка. Къде от снимката видя надигнат тротоар? И още нещо. Отрязани -отрязани, кога ще ги изкоренят и поправят тротоара?Или това не влиза в програмата?И още нещо-има ли наредба за зелената система на общината? Спазена ли е или ей тъй се угажда на някой което не иска въпросните дървета.

Анонимен каза...

6 много си прав.Пишеш за нашета гора която вече остана спомен от детството ни.Днес тя жестоко се изсича и е изсечена.Но уви никой не взема решения да се сложи край на тази сеч.Да се залесява веднага гората.В миналото където се сечеше терена се почистваше и започваше да се залесява веднага.И ли се правеше подборна сеч само изгнилите и се прореждаше гората,за да израснат тези вековни хубави дървета които днес направиха някои хора. милионери.Унищожиха природата извора на вода.Вярно в града има дървета които се изсякоха.Но някои от тях надигнаха плочките. Влезнаха корените в двора или в основи на жилища.Други засенчеха тераси и прозорци.Ето защо трябва да се изсичат или изрязват. Затова господа не плачете на чужд гроб.А обърнете внимание на майката гора.Да спрем безразборната и поголовна сеч.Която ни лиши от чист въздух,красота и природни богатства.

Анонимен каза...

Дето има комунизъм-трева не никне, камо ли дървета ! Надявам се някой ден народът да поумнее и такива комсомолски секретарки, като Дона Къртицата да заемат почетно място на бунището на Историята.

Анонимен каза...

А бе №8 и 10 ти много обичаш и повтаряш "не плачете на чужд гроб". Ама това е нещо върховно за теб ли? Дърветата в града са на всички граждани и едва ли са чужд гроб.За поголовната сеч в горите си прав, но там е горската мафия начело с ДПС. За да спре сечта трябват законодателни промени но това скоро няма да се случи.Жалко за дърветата, не са порасли в нормална държава не са случили и на общинска администрация. Айде сега същата администрация да каже къде и за какво отиде добитият дървен материял. Кой го чопна госпожо Михайлова? Как и по какъв ред се води отчетност на добитата дървесина от уличната мрежа на града? Неудобни въпроси на които Михайлова НЯМА да отговори или ще има някакъв мъгляв отговор че дървесината се предоставя на някой си за огрев. Бор за огрев? Ха ха.

Анонимен каза...

Щом дърветата са на всички граждани, засади си пред вас дървета да ти засенчат прозорците, да ти надигнат основите на къщата и да я бутнат при някоя буря! Хората, на които им пречат, са си подали жалба, преценено е, че наистина пречат, и са отрязани! Само дето са забравили теб да те питат дали да ги режат.

Анонимен каза...

13 ти, засаждането на дървета е работа на общината по реда на наредба за зелената система на града ни, одобрена от общински съвет.И понеже не си информиран те светвам, че дори да искаш да отрежеш дърво в собствения си имот/в регулация/ трябва да искаш разрешение от общината. Щом са пречели дърветата и са отрязани добре, но е важно какво мислят над 50% хората от блока за тяхното премахване, да има решение с протокол на общото събрание на блока, важно е дърветата да се изкоренят, да се посеят нови, настилката да се възстанови и да се знае този дървен материал добит при сечта за какво се използва и как се разходва. Това е най -нормалното нещо в белите страни.Това казвам, а не се заяждам. Казвам, че трябва да има ред и прозрачност, а ти ме пращаш да сея дървета пред къщата си, щото не ти изнасяло моето мнение.Ако всичко това беше свършено от служителят на общината дал разрешението, нямаше да има подобен казус повдигнат от Т21. И това уважаеми №13 трябва да стане практика в общината, за да няма хър и мър. Лек ден.Лекцията ти бе безплатна.

Анонимен каза...

Ако някой се нуждае от лекция, това си ти. Пълни глупости пишеш, че трябвало да има решение на общо събрание за отсичане, по-нагоре някой попита референдум не щеш ли?
Има си наредба, да беше се запознал/а с нея, преди да изнасяш лекции. И добре че ме светна за отсичането на дърво в частен имот, за което не знам как реши, че нямам информация, и което няма нищо общо с конкретния случай. Гледам, че в скоби си сложил/а "в регулация", от мен да знаеш (също безплатно) - и в земеделски земи се иска разрешение. Айде със здраве.

Анонимен каза...

15 служителю от община Троян, наблягай на работа и не стой по форуми. Не ти плащаме заплата да седиш на компа, а да работиш!Къде ти е протокола, че дърветата са влезли в мазите бе глупак?Като са с плитка коренова система, а?Тъпунгер!

Анонимен каза...

Само не се ядосвай, да не вдигнеш кръвно в жегите.

Анонимен каза...

16-ти, какво си се запенил/а? Безплатно ще ти изнеса още една лекция: хора, които прибягват до обиди, когато им посочат грешките, стават още по-смешни и жалки. Не е нужно да съм служител в общината, за да знам малко повече от теб.
А можеш ли да ми обясниш къде в отговора на общината в съседната статия прочете, че дърветата били влезли в мазите? Напротив, пише, че точно защото дърветата са с плитка коренова система, могат да се самоизкоренят, което означава, че могат да причинят щети! Ако умници като теб, чели-недочели закона за етажната собственост, взимаха решение дали да се отсече дадено дърво, и после то бутне нечия къща или пребие някой, кой ще поеме отговорност, ти ли? Затова решението го взимат специалисти, а не дървени философи, дето си мислят, че от всичко разбират.

Анонимен каза...

18 ти служителю от администрацията на общината, ще поставя въпроса в ОС Троян, ще те извикам на отчет с цялата преписка по случая. Ще ти докажа, че не си си свършил работата изцяло, ще ти преподам в общински съвет безплатен урок по административно управление и ще те направя смешен. Заедно с теб ще се черви и Донка Михайлова защото ще трябва да отчете дървесината. И ще разбереш кой е дървен философ.

Анонимен каза...

Муахахаха, манията за величие се лекува с хапченца!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |