Троянският 3 март

* Донка Михайлова: „На 3 март този площад винаги е пълен – за да си спомним миналото, да осъзнаем настоящето и да помечтаем за бъдещето” * Дядо Гавриил: „Предците ни са отъждествявали
 вяра с народност”
Празнично
Празникът започва, Троян, 3 март 2015 г.
Трите знамена на пилоните пред Община Троян
Словото на кмета Донка Михайлова
Стотици троянци бяха дошли на централния площад
СТУДЕН и свъсен бе този троянски 3 март, което, разбира се, не попречи на стотици троянци да излязат на централния площад за честването на националния ни празник. Празненството започна с тържествено изнасяне на националния трибагреник, ескортиран от военни от троянското поделение; а кметът Донка Михайлова – под звуците на националния химн, изпълнен на живо от общинския младежки духов оркестър и сборна формация на дамския хор на с. Орешак и камерния дамски хор при троянското читалище „Наука – 1870 г.” – издигна българското знаме на пилона пред Общината, редом с веещите се знамена на Троян и Обединена Европа. Сред официалните гости бяха Негово високопреосвещенство Ловчанският владика Гавриил и депутатът от левицата Димитър Горов, места на импровизираната трибуна бяха заели и почетният гражданин на Троян Константин Фичев, наставникът на Троянска духовна околия отец Марин, местни политици, военни.

„ЧЕСТИТ национален празник – денят на България! Днес празнуваме Освобождението, търсило столетия брод към България, пълнило сърцата с надежда. Освобождението, тръгнало в един далечен ден от тясната килия на Паисий, вървяло по пътеките на Оборище, с Горския пътник на Раковски, търсило вдъхновение в честните очи на Левски, набирало страст с поезията на Ботев. Българското Освобождение, спечелило най-светлите умове на своето съвремие – Тургенев, Достоевски, Виктор Юго, Оскар Уайлд.” С тези думи започна приветственото си слово кметът г-жа Михайлова.

ПО-НАТАТЪК градоначалникът обърна специално внимание на един важен аспект на свободата – духовното възраждане. И припомни заслугите за троянското духовно възраждане на пловдивския учител Илия Белковски – който „идва в Троян и само за четири години прави класно училище, девическо училище, училищна библиотека, научава троянци да празнуват празника на светите братя Кирил и Методий”, а стиснатите нашенци му дават заплата от над 5000 гроша. Припомни и ролята на един съвременен троянски будител, „незабравимия интелект Ганко Цанов”, в чиито книги „доминира идеята за духовното възраждане”. „На 3 март този площад винаги е пълен – за да си спомним миналото, да осъзнаем настоящето и да помечтаем за бъдещето на един още по-добър Троян. Честит празник троянци, на многая лета, Троян!”, бяха финалните думи на кметското слово. 

Владиката дядо Гавриил поздравява троянци
ПОЗДРАВЛЕНИЕ към троянци отправи и Негово високопреосвещенство владиката Гавриил. Духовникът припомни, че „християнството по нашите земи бива наричано българската вяра” и че в дългите години на робството „предците ни са отъждествявали вяра с народност”. „Освобождението и възстановяването на българската държавност не са еднократен акт. Този процес продължава в годините и за нас той е свързан с премеждията на Берлинския конгрес (1878 г.), следващите стъпки бяха Съединението (1885 г.) и обявяването на Независимостта (1908 г.). А началото е поставено днес, на 3 март преди 137 години. Вечна да бъде паметта на всички, загинали за свободата и независимостта на България!”, каза още Негово високопреосвещенство.

Венец пред Карцовия бук на Беклемето, 1 март 2015 г.
ПРАЗНИКЪТ на площада завърши с поднасяне на венци пред паметниците на Димитър Икономов-Димитриката, Захарий Стоянов и ген. Павел Карцов в центъра на Троян; а ден по-рано, след историческата възстановка на Беклемето на 1 март, кметът г-жа Михайлова и заместникът й Ангел Ангелов поднесоха венец и на прочутия Карцов бук, според преданието - просечен от казашка сабя при щурма на Троянския проход през м. декември 1877 г.

СЛЕД ПЛОЩАДА троянският 3 март се пренесе в Музея на занаятите, където започна публичното четене от мемоарите „Спомени и очерки из българските революционни движения (1868-1878)” на троянския летописец Минко Ив. Марковски. Паралелно бе представена и изложба с лични вещи на бунтовния монах архимандрит Макарий – сподвижник на Левски, председател на монашеския революционен комитет в Троянския манастир, помагач на отряда на ген. Карцов при щурма на Троянския проход през, по-късно игумен (вещите на архимандрит Макарий се съхраняват в Троянския манастир и бяха предоставени с любезното съдействие на сегашния игумен Велички епископ Сионий – бел. Г.М.).

Генадий Маринов

Още по темата:

2 коментара:

БокоХарам каза...

Къде замина паметната плоча от къщата на баба Дона Милина ...съратничка и укривател на Апостола В.Левски...
п.с.Колко знаят за тази паметна плоча, на която преди години се прекланяхме пред подвига на В.Левски. Погром и тотално унищожаване на българщината! Защо?! Защото това са новите евроГЕЙски ценности!

Анонимен каза...

Боко-боко-боко . . .

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |