Иван Христов-Ицата – на 90!

* Доайенът на баскетбола в Троян отпразнува юбилея си в „Шато Монтан” * „Всички играеха баскетбол и обичаха тази игра благодарение на него, Иван Христов-Ицата, известен в цяла България”
 * „Без жени можем, без „Чавдар” – не!”
ЧРД!
Иван Христов-Ицата, Троян, "Шато Монтан", 20 януари 2015 г.
ЕДНА от емблемите на троянския баскетбол – доайенът, основателят на организирания баскетбол в Троян, инициаторът за изграждането на единствената и до днес баскетболна зала в града, дългогодишният треньор и заслужил деятел на физкултурата и спорта Иван Христов-Ицата, отпразнува своята 90-годишнина (20 януари). Юбилейният купон, както се полага – многолюден и тържествен, бе в ресторанта на хотел „Шато Монтан”.

Поздрав за юбиляря от кмета Донка Михайлова
Цветя от ученика в баскетбола Стефан Генков
Радослав Столаров-Тафьо връчи плакет от федерацията
А СРЕД присъстващите бяха някои от знаковите състезатели и деятели на троянския баскетбол от близкото минало, до един наградени с ласкави определения от рожденика: „големият Сико – голям играч и голям бизнесмен, който помогна много за издигането на троянския баскетбол”, „емблемата на баскетбола в Троян – Минко Лалев-Финта, голям играч, но и голям сваляч”, „Тафьо (Радослав Столаров) – специфичен играч, не можеха да го опазят”, „феноменалният Стефан Генков”, „Владо Младенов – въпреки невисокия си ръст забиваше топката, голям бизнесмен и хубав човек, италиански възпитаник”, „брат му Рашо – може би 90% от отбора бе той, сега живее и работи във Варна”, Цветослав Петров-Цяфа, Димитър Ангелов, братя Дундеви, „първият център Георги Илиев – Доктора”…  „На всички вас благодаря от сърце, защото вие спомогнахте за израстването на баскетбола, благодаря ви, защото участвахте в спортната борба заедно с мен”, обърна се към всички тях Ицата. И завърши приветствието в характерния си атрактивен стил: „Да си спомним, че през 1954 г. (първата година на баскетбола в Троян – бел. Г.М.) преди да кажат мамо, троянските деца казваха баскетбол. А след победата ни в Русе наши студенти издигнаха плаката „Без жени можем, без „Чавдар” – не!”. 

Рожденикът поздравява гостите си
Танц със съпругата Стефка
Хубави думи от съмишленика Пенчо Иванов
РОЖДЕНИКЪТ отправи и един много специален поздрав – към съпругата си, с която са заедно вече 65 години. „Искам публично да благодаря на моята половинка Стефка, която през целия ни живот е била плътно до мен и ми е помагала в тежките моменти. Тя е много добър човек, без нея аз нямаше да съм това, което съм. Благодаря ти още веднъж, Стефче!”, бе трогателното признание на Ицата. А приятелят и спортен съратник през годините Пенчо Иванов-Масаната направи едно любопитно допълнение: „Стефка бе ученичка на Ицата. Тя също бе спортна натура – носеше знамето с един мотор, направо летеше. Неслучайно те сключиха брак, защото са сродни души, обичат спорта и спортът обича тях”. Със специални думи юбилярят се обърна и към ВИП гостенката си Донка Михайлова, също негова ученичка, играла някога баскетбол: „Искам да я поздравя, защото тя връща едно село в лоното на градовете. Бъдете жива и здрава, г-жо Михайлова, и Бог да ви пази! Вие сте кмет за много години, защото във вас е дръзновението, успехът, готовността за действие. Бъдете жива и здрава, обичаме ви!”.

Цветослав Петров поднася поздравления от БК "Чавдар"
Емоционалното слово на Стефан Генков
На преден план - Минко Лалев-Финта, до него е Владо Младенов
РАЗБИРА СЕ, поздравите в обратната посока – от гостите към рожденика, бяха много повече. Поздравителен адрес и плакет от името на Българската федерация по баскетбол и от БК „Чавдар” (Троян) връчиха членовете на управителния съвет на клуба Цветослав Петров и Радослав Столаров. Съмишленикът Пенчо Иванов обобщи в приветствието си: „За Иван Христов баскетболът е кауза. Но той обича спорта изобщо, помагаше и на другите спортове”. В темпераментното си поздравително слово Стефан Генков сподели: „Бях 14-годишен, когато Ицата за пръв път ми подхвърли баскетболната топка, същото е с всички, които днес празнуваме неговата 90-годишнина. Тогава баскетболът бе явление в Троян, всички играеха баскетбол и обичаха тази игра благодарение на него, Иван Христов-Ицата, известен в цяла България. И днес, където да минеш по центровете на баскетбола у нас, него го знаят и помнят”.

„ПОВОДЪТ да изразя признателност и уважение към Иван Христов е преди всичко това, което е направил за спорта в Троян. Защото Иван Христов е създал поколения баскетболисти, които цял живот носят в сърцата си любовта към спорта и към своя пръв учител. Много се радвам, че тук сме толкова много съмишленици, свързани с баскетбола. Бъди жив и здрав, учителю! Нужни са ни примери като теб, хора, които могат да увличат много други хора, отдадени на една любов. Нужен си на Троян!”. Това чухме в поздравлението на кмета Донка Михайлова.

Музикален поздрав от колежките Мая и Лина
ДА НЕ ПРОПУСНЕМ и музикалните поздрави – на български и френски език – от двете колежки в троянската гимназия: литераторката Лина Мажгурова и преподавателката по френски език Мая Бъчварова. Естествено имаше и голяма рожденическа торта, а рожденикът без колебание духна свещичките, изписали числото 90. И от нас – наздраве, Ица!

Генадий Маринов
    
Още по темата:

9 коментара:

Анонимен каза...

Другарю Христов , учителю така те помним хилядите твои ученици бъди здрав и жизнен до следващия кръгъл юбилей. Младееш , защото не знаеш вкуса на цигарите и алкохола , какъв по-добър пример за дълголетие.

Анонимен каза...

Иван Макариев що го няма ,той е много добър баскетболист на маса.:)

Анонимен каза...

А бе то и Петър Лалев го няма , налии президент що го не уважи човека.

Анонимен каза...

Има ли треньори,има ли троянски отбор в Троян ? Ненужните в Ботевград ей ги в Троян един не познавам, не е същото когато Финта играеше , Акифа,Кукена ,Дучо. Сега викам "Чавдар " ,ама някак на сила

Анонимен каза...

На съвестта на Ицата тежи преждевременната смърт на моя и на стотици троянски баскетболисти треньор Иван Милижийски. Нека се покае за извършеното зло спрямо човека.

Анонимен каза...

Моля всички приятели на баскетбола, елате в неделя 01. февруари от 17 часа в Правец и подкрепете „Чавдар” Троян, който ще играе срещу втория отбор на Лукойл. Победата на „Чавдар” ще бъде една малка компесация за несправедливото решение на БФБ финалният турнир за Купата на България да се играе в оня невъзможен за отопление „ханбар”, познат под името зала Балканстрой.
Какви ли удобства и комфорт за играчите ще могат да осигурят „Спартак” Плевен?
Спрете се с омразата.
Финта и Димитър Ангелов („Акифа”) - да , но другите, които са споменати от № 4 нямат техния голям принос за отбора на Чавдар.Изказването е плод на непознаване на историята или чиста проба заяждане!

Анонимен каза...

Допълвам: Какви ли удобства и комфорт за играчите ще могат да осигурят „Спартак” Плевен? да, да ... "закуската" ... ?!?
Как ви звучи? Сериозно или достатъчно аргументирано за вземане на окончателно решение от БФБ?

Анонимен каза...

Охо, можеше в Ботевград да е Финала за Купата , ама ядец пък и за троянци ни е по близо Плевен и , ако те имаха излишни играчи тях щяхме да вземаме , а не вас 6-ти и 7-ми. Ама и вие свършвате.А за Петър Лслев какво ще кажете по 6 тройки праеше на мач,наше момче.

Анонимен каза...

На 6-ти анонимен : Ще дойдем всички роднини от Ботевград ей го де е на един х..разстояние.и на троянеца баща му.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |