Отчетът на кмета за 2014-та

* Донка Михайлова: „Троянската икономика бележи
 устойчив темп на съживяване”

Кметът Донка Михайлова представя отчета си на общественото обсъждане, 22 януари 2015 г.
ПЪРВО на пресконференция с представители на троянските и ловешките медии в сряда (21 януари), а след това на публичното обсъждане в салона на Общината в четвъртък (22 януари) кметът Донка Михайлова представи отчета за свършеното от общинската администрация през изтеклата 2014 г. Преди това кметският отчет бе публикуван в официалния сайт на Община Троян; предстои и представянето му на срещи във всичките 21 троянски села.

СЕРИОЗНИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

„ЕДИН общински съветник, който бе прочел отчета предварително, ме попита: Ти сигурна ли си, че всичко това се е случило за една година? Ще отговоря – да, сигурна съм, но не съм сигурна дали ефектът е такъв, какъвто ни се искаше. Едно е ясно – че Троян заслужава повече и пред нас стоят много сериозни предизвикателства”, обобщи пред пълния салон в четвъртък г-жа Михайлова. Оценка, издаваща самочувствие от свършеното, но в никакъв случай не самовлюбена и безкритична.

ДОНКА МИХАЙЛОВА очерта и основните предизвикателства пред Троян сега и занапред. „Много сериозни предизвикателства”, както тя ги определи: демографските проблеми на града и на общината; ограничаване на младежката безработица; възстановяване на града след работата по водния цикъл, което „няма да стане в рамките на една година”; доближаване в по-голяма степен на условията на живот в града (Троян) и селата. „Това са и основните предизвикателства пред нас (кметското ръководство) за 2015 г. Надявам се тази година да бъде успешна и да има напредък по основните задачи”, заяви градоначалникът. 

Г-ЖА МИХАЙЛОВА подчерта, че тематично годишният отчет препокрива управленската програма и чрез него може да се види напредъкът в изпълнението на тази програма за целия мандат. Разбира се, както се очакваше и както би трябвало да бъде, фокусът в отчета бе върху икономиката на общината и развитието на бизнеса, откъдето идва и ръстът на всичко останало – доходите, заетостта, социалните придобивки, качеството на живот. Ето някои от акцентите. 

ПЛАНИРАНЕ НА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНАТА

„ЕДНА от задачите, по която най-интензивно и ефективно работихме през отчетната година. Причините са ясни: през тази година, встъпвайки в новия програмен период (2014 г. – 2012 г.), по силата на редица нормативни ангажименти ние бяхме длъжни да приемем важни документи за бъдещото развитие на общината”, поясни градоначалникът. Става дума за Общия устройствен план със срок 30-40 години напред, приетия вече от Общинския съвет (ОбС) Общински план за развитие на община Троян и Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Троян с хоризонт до 2020 г., който се очаква да бъде приет на сесията на ОбС през м. януари. Продължава работата по Общия устройствен план на община Троян, работата е преполовена и до няколко месеца планът ще бъде внесен за обществено обсъждане. 

СЪЗДАВАНЕ НА ПРЕДПОСТАВКИ ЗА РАЗВИТИЕ НА БИЗНЕСА

„СВЪРШИХМЕ доста работа в тази посока – и през 2014 г., и в предходните две години”, заяви г-жа Михайлова. Конкретните дейност са следните. Най-напред – активна работа по подобряване на инфраструктурата в обособилите се във времето бизнес зони в Троян. „Стана така, че бизнес зоните в Троян изникнаха някак от само себе си. И ние противно на логиката трябваше да подобряваме инфраструктурата във вече обособените индустриални зони”, бе кметското пояснение. Стана ясно, че през изтеклата година са положени доста усилия за подобряване на подземната инфраструктура в бизнес зоните Ливадето (където са големите фирми „Викис Хидравликс”, „Елеганс мебел” и др.), Атлант („Атлант”, „IBM интернешънъл дизайн” и др.), Сврачи дол („КОПА хидросистем” и др.), Южната бизнес зона („Калинел”, „Мебел”, „Веко”, „Елма 13” и др.), новата зона Сврачи дол 2 (през м. февруари се очаква одобряване на първите сделки за продажба на имоти за нови производства там).

КАТО ВАЖНА придобивка бе отбелязано възстановяването на митническото бюро в Троян, напълно логично, тъй като „над 50% от износа в Ловешка област е от Троян”. Интензивно се работило и с държавната Агенция „Пътна инфраструктура”: за осигуряване на по-продължителен период за преминаване през Троянския проход през зимата; за наложителния ремонт на пътя Гара Добродан – с. Голяма Желязна, които е в „ужасно експлоатационно състояние”, но вече приключва процедурата за избор на изпълнител и надеждата е през 2015 г. ремонтът да бъде извършен; голямата цел – реконструкцията на входа на Троян откъм Ловеч и изграждане на новия транспортен мост зад бензиностанция „Лукойл” (част от трасето на републиканския път II-35), което ще прехвърли транзитния поток от другата страна на реката и ще облекчи транспортната схема на града. „Този обект (реконструкция на троянския участък от пътя II-35) е вписан в обектите по Оперативна програма „Региони в растеж”, на 9-то място е от всички обекти за България, тъй че се надявам да имаме шанс за финансиране”, заяви г-жа Михайлова.

На общественото обсъждане на кметския отчет за 2014 г.
Думата има бившият кмет инж. Дилян Енкин
ОБЪРНАТО бе внимание и на лансирания проект „Устойчиво развитие на туризма в района Централен Балкан – Розова долина”, подготвян съвместно с общините Сопот и Карлово. Г-жа Михайлова поясни, че се очаква четири археологически обекта в нашата община и други на територията на партньорските общини скоро да получат статут на национални обекти; което пък е необходимо условие за реализацията на споменатия проект. „Надявам се Министерството на културата да не ни препъне и да получим подписа на министъра”, коментира кметът на Троян.

ДРУГ ВАЖЕН момент за бизнеса в туристическия сектор – през изтеклата година, „след тежка битка с държавата и с помощта на Областната администрация успяхме да си върнем Шипковски минерални бани (басейна и профилакториума)”. Г-жа Михайлова обясни, че на първо време се планира ремонт на басейна с общински средства, което „ще стимулира хотелиерите и туристическия бизнес в Шипково и района”. „Това е бъдеще за курорта, който 25 години бе съсипван заради лошото и безстопанствено отношение на държавата”, бе кметската оценка.

ИНТЕНЗИВНО се работи върху новите устройствени планове, вече са влезли в сила 75 плана. „Те са основен инструмент за подобряване на инвестиционния климат в общината”, заяви Донка Михайлова. Друг важен момент е облекчаването на режима на кандидатстване на фирмите за обществените поръчки – процедурата е съкратена на един ден. За бизнеса има и някои финансови облекчения – например намаляването с 5% на патентния данък и замразяването на наемите за общинските имоти въпреки ръста на минималната работна заплата. Като управленски приоритет през изтеклата година и занапред Донка Михайлова определи и ранното професионално ориентиране; в този план бяха похвалени мебелните фирми „Рико Стил” и „Елма 13”, оборудвали два профилирани учебни кабинета в Общинския педагогически център.

ВАЖНИЯТ ИЗВОД

КМЕТЪТ Донка Михайлова направи и една интересна аналогия. Тя цитира изказването на американския президент Барак Обама, направено ден по-рано: „Америка е във възход”. След което заяви следното: „Не мога да направя такова смело изказване, но мисля, че троянската икономика бележи устойчив темп на съживяване”.

Т21

Пълния текст на отчета на кмета за 2014 г. - вижте ТУК

Още по темата:

17 коментара:

Анонимен каза...

Доцке взимай си приятелката Поля Димова и си заминавайте за Ловеч

Анонимен каза...

Г-н Комитов кaк свойски е зaстaнaл и се е зaсмял нaд Енкиновaтa реч :)


Инaче съжaлявaм, но гр. Троян зaтъвa все повече и повече. Никaкъв ръст или дори зaстой нямa нa кaквото и дa е. Рaзбитa инфрaструктурa, мръсен, прaшен, пуст, неприветлив и мрaчен, при товa и обеднял, товa е гр. Троян. Приличa нa кв. Мaлaшевци в София повече, отколкото нa кокетен плaнински, провинциaлен и живописен грaд. Съсипaн и изтърбушен, товa е състоянието нa този грaд от Енкиново време, тa чaк до днес. Толковa е приветлив зa туристи, че чaк нa троянци им се нaлaгa дa посещaвaт по-големите грaдове зa дa видят цивилизaция при първи удобен момент. Зa съжaление и 2015 ще е същaтa куцa годинa зa нормaлния троянец. Зa мен нaд товa място тегне прокобa, дaно грешa. Никой от съвременнaтa кметскa история нямa дa бъде /според мен поне / , зaпомнен с добро! Тaрикaтите кaзвaт , че нещо се е променило, дaже зa добро. A, обикновенните и съвестни троянци гaзят с протритите си гaлоши из кaлните и прaшни улици и се чудят, що е туй нещо доброто и имa ли то почвa у троянските битие?????

П.П. Крaтък aнaлиз нa последните 20-тинa години!

Анонимен каза...

1-ви, забрави да предложиш кой да дойде на нейно място!
Щото аз не се сещам.

Анонимен каза...

Как кой дедо Минко или Ачо Балев и кеф

Анонимен каза...

Бизнес зони? Е гати и въображението! Защо всички се хващат за подземната инфраструктура? Ами защото там се краде най-много и диря няма. Истината е че Троян вече е село, щом са ни турили в 4 група - най западналите населени места в Бълхария.

Анонимен каза...

Както се казва надеждата крепи човека.Вдъхване на надежда чрез ОБЕЩАНИЯ, е един от ОСНОВНИТЕ прийоми на манипулиране на хората. Човекът е ТАКА устроен, че в безизходни ситуации в които умишлено политици-мутри го вкарват, надеждата ПОДТИСКА здравия разум. Например обещания за заплата 380 лв, но след задължителният за теб данък (задължителните "осигуровки за пенсия" е едностранен договор, наложен единствено със сила и безусловна принуда и заробване. Затова реално е данък, а НЕ осигуровка) върху доходите е над 36 %, остават ти 279 лв., но и тези пари са ФИКТИВНИ (лъжливи). Следва задължителния за теб данък ДДС 20% (всички стоки и услуги участва данък ДДС 20%), остават ти 232 лв., но и тези пари са фиктивни. Следва задължителния за теб данък акциз горива над 15% (всички стоки и услуги участват горива, данък акциз горива е над 50%, данък ДДС горива е 20%, общо данък горива е над 70%). Остават ти РЕАЛНИ 204 лв. за цял месец. С други думи ПОД седем реални лева на ден, колкото робът, извинете, работникът да си купи САМО храна. Три пъти на ден храна, с ОБЩО под седем реални лева на ден, за едно хранене работникът има РЕАЛНИ цели два лева. Една супа с една филийка хляб е ТОЧНО два фиктивни лева. Разбира се, това е вярно САМО ако има реално увеличение на минималната заплата, а НЕ само ОБЕЩАНИЯ. Бедността благоприятства хората да бъдат ИЗНУДВАНИ. Бедността ПОДТИКВА хората към действия, които иначе НЕ биха извършили. Бедността помага хората да бъдат ЛЕСНО манипулирани. Разликата между свинете и бедните хора е, че на свинете НЕ им се НАЛАГА да работят, за помията (физическа, ментална и емоционална) с която ги хранят

Анонимен каза...

Какви отчети прави Кмета за свършена работа.Според това което прочетох тука ГОЛЯМА РАБОТА Е СВЪРШИЛА.В статията НА БАБИН ДЕН В ТРОЯНСКОТО АГ прочетох следната статистика,че за изминалата 2014 год.са родени 274 деца,като повече от половината на са от Троян,т.е. около 130 троянчета.Тази тенденция за непрекъснато намаляване на раждаемоста в Троян е постоянна.В момента детските градини имат недостиг на деца и немогат да си запълнят групите.С една дума при тази тенденция за намаляване на раждаемоста в Троян след няколко години ще има закриване на детски градини в общината поради липса на деца,а след тях следват и училищата,т.е. ще се закриват и училища.Този факт говори само заедно,МЛАДИТЕ СЕ ИЗНАСЯТ ОТ ГРАДА.Не се знае дали родителите на тези новородени няма да се изнесат от Троян докато децата стигнат възраст за училище.Според отчета на кмета всичко е цветя и рози.Да ама не - КОЙ ЩЕ РАБОТИ В ТАКА ПОДОБРЕНАТА БИЗНЕС СРЕДА,след като в Троян остават само хора в предпенсионна възраст и пенсионери.Младите бягат от Троян.С една дума Община Троян е с затихващи функции.Ама иначе според отчета на Кмета Троян се развива,но раждаемостта пада-постоянна тенденция.Показателен е и факта ,че в Общината работят само пенсионери и самата кметица казва,че не може да намери млади хора които да работят в общината или ако започнат то веднага бягат.Иначе казано Кмета прекарва всичката пара през свирката-голяма работа сме всичко е цветя и рози и ние работим за Троян.В заключение мога да кажа,че времето когато последния ще изгаси лампата и ще затвори град Троян наближава с бързи темпове.

Анонимен каза...

Отчети, отчети, само глупости на търкалета. Равносметката е явна. Няма къде да се работи и затова след като са вложили 20000-30000 лв. за висше младите и "умни хора" бягат.Само, че като избягат и си невеж , поради простата причина, че 4 год. си си живял, а не учил идва ужаса.Това е от една страна, от друга страна нулева заинтересованост. Когато фирмите започнат да търсят образовани кадри, тогава ще е друга картинката.Г-жо кмет, не мислете само за евро проекти, помислете как да се намалят данъците , как да газифицирате, как да се изгради инфраструктурата на този град.Тогава, като дойде голям инвеститор, няма да се чудим как да съкращаваме детски градини, училища и така нататък.

НС каза...

Припят, Бейрут и т.н, това е вече Троян! Да сведем глави в почит и кажем поне едно "Амин!"..."Бог високо, цар далеко!", както е казал народа...

Анонимен каза...

Намога да разбера защо си толкова плиткоумен или се правиш на такъв ти маи спадаш към групата на глупаците ми се струва ааааа

Анонимен каза...

Едно мнение от Варна,понеже много харесвам и обичам Троян!!! Нямам възможност да следя в подробности живота в града,но оставам с впечатление, че политиканстването е любимо занимание на много троянци (справка-боричканията в Общинския съвет)...за малък град като Троян политическите пристрастия трябва да останат на втори план и да се работи много здраво - по европейски( или американски) и успехите не ще подминат троянци...!!!

Анонимен каза...

Ай Робот
Аз съм доволен от Дочка, ако асфалтира улиците като хората, ше гласовам за нея. Щото това, дето е асфалтирано засега стига само за 10 тояги, от по жилавките, на асфалтиращите, техните началници и хората, които са го приели от общината, То ремонти има навсякъде, ама такава умопомрачителна немара и накадърност никъде, ама никъде няма дето съм ходил...

Анонимен каза...

По европейски!!!??? - със стари похвати, без съвременна техника, в нездравословен климат /в колективите, в околната среда/, нездравословна среда в помещения, където работят хора, с цени по европейски и заплати по...не знам какво да кажа, с хранителни продукти със съмнително качество, натъпкани с какво ли???, сезони с непрекъснати епидемии от най-различен вид, съмнителна чистота в здравни заведения, детски градини и училища, лекарства с високи цени и съмнително качество, и ГМО състав. Хора с хронична депресия не могат да са пълноценни!

Анонимен каза...

Фирмата на Сирака се казва Викис а не Вики !

Мария Василева каза...

Никой от вас тук пишещите го нямаше в залата да изкаже мнение. А хората даваха възможност за критики и въпроси. Но е много лесно да сме анонимни....

Анонимен каза...

И като сме анонимни, къде излъгахме?

Анонимен каза...

Най-работещият кмет на Троян за последните 20 години. За това специално се тлаща на тролове като горните, за да я чернят.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |