Момичета с красиви имена


85 години от рождението на Минко Николов

В едно писмо, изпратено до родителите на Минко Николов дни след самоубийството му, Тодора и свещеноиконом Васил Попвасилеви изричат думи на утеха: „Живейте занапред за внучката си Нева. Тя нека до края на живота ви ви напомня за вашия любим син.”

Невяна

НЕВЯНА НИКОЛОВА, дъщеря на Минко и съпругата му Христина, е кръстена на троянската си баба. Момичето е 10-годишно, когато се случва трагедията. Архивът на семейство Николови, предаден на троянския музей, пази десетки писма, писани от Невяна до нейните баба и дядо в продължение на 14 години. В тях може да се проследи израстването на още един човек на интелектуалния труд, блестящ в часовете по литература, посветил са на езиците. И преминал през житейски изпитания твърде рано. „Кажете ми вие, които сте учители по литература, които разглеждате произведения с толкова хубави и възвишени чувства, кажете ми как може да стават такива неща! Или аз съм малка и не разбирам, или това е ужасно подло и нечовешко”, пише внучката, когато е 15-годишна. Другаде споделя, че много от съучениците й са направили домашното си за Смирненски, като са преписвали от книгата на баща й, и заявява: „А аз не бях сложила в темата си нито ред чужда дума”. Притеснява се да не би учителката по литература да й пише шестици заради баща й и е решила: „Непременно ще ви дам работата си, за да я прочетете и кажете своето мнение, което няма да бъде пристрастно”. Очевидно интелектуалната почтеност и литературата като „семейна религия” са съхранени във времето.

Невяна Николова завършва столичната немска гимназия и английска филология в Софийския университет. Работила е като преподавател по английски в Софийския университет, редактор в издателство „Народна култура” и преводач. Неин съпруг е журналистът Александър Андреев, главен редактор на българската редакция на „Дойче веле”. От 1991 г. семейството живее в Германия. Невяна Николова работи в организация за кандидатстване по европейски проекти. Често си идват в България. През това лято, след много години отсъствие, минали през Троян.

Дъщеря им е на 7 години, когато отиват да живеят в Кьолн. Израства в Германия, но връзката й с България никога не е прекъсвала. Първата й публикация е във вестник „Култура”, когато е на… 8 години. Момичето впечатлило семейния приятел, известния театрален режисьор Димитър Гочев, със спонтанна детска рецензия за негова постановка, и той я помолил да я напише.

Мина

ВНУЧКАТА НА МИНКО НИКОЛОВ завършва европеистика в Маастрихт (Холандия) и европейско право в Единбург (Шотландия) с пълно отличие и медал за най-добра дипломна работа. Специализира в Европейския институт във Вашингтон, спечелва място като стажант в Брюксел, там е забелязана от екипа на екскомисаря по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг и я канят в екипа на говорителите. Преди два месеца е назначена за един от тримата основни говорители на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер.

Кръстена е на дядо си – Мина.


Н. Г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |