„95 години по пътя на знанието”

* Директорът Борис Йовчев: „Защо само още 95?!” * В цялото събитие си личеше едно прекрасно партньорство между ученици и учители, неформално, равноправно, искрено
НУ „Св. св. Кирил и Методий”
Модераторът на събитието Ралица Попова
ПОЖЕЛАВАМ още 95 успешни години на НУ „Св. св. Кирил и Методий” – Троян! Това бяха финалните думи на Ралица Попова от ловешкото сдружение „Знание”, която бе водеща (модератор) на кръглата маса „95 години по пътя на знанието”, организирана от споменатото троянско школо по случай неговия почти вековен юбилей. „Защо само още 95?!”, шеговито-сериозно репликира директорът на училището Борис Йовчев под бурните аплодисменти на участници и гости. Домакин на събитието бе комплекс „Ривърсайд” (26 ноември).

Директорът на училището Борис Йовчев
ДИСКУСИЯТА бе организирана по работни маси, общо шест: бивши ученици; ученици; бивши учители; бивши директори; представители на медиите; настоящи учители и гости. А поставените въпроси за всяка маса бяха различни – съобразени с участниците и търсещи специфичната гледна точка. Сред присъстващите личаха емблематични учители от близкото минало като Пенка Кацарова, Сяра Узунова и Събка Петкова, дългогодишната зам.-директорка Василка Ангелова, навършила неотдавна 90 години, кметът на Троян Донка Михайлова, директорката на Белодробната болница д-р Цветомила Дудевска и топ адвокатът Венелин Ангелов, и тримата възпитаници на училището, настоящият председател на училищното настоятелство Николай Тодоров, представители на местните медии – до един свързани с това обичано троянско училище.

Бивши ученици - адв. Венелин Ангелов и кметът Донка Михайлова
Масата на учениците - заредена с деловитост и ентусиазъм
Бившата дългогодишна зам.-директорка Василка Ангелова
Масата на бившите учители, с микрофона - Събка Петкова
Вляво - дългогодишната учителка по история Сяра Узунова
Вляво - емблематичната начална учителка Пенка Кацарова
БИВШИТЕ ученици бяха попитани с какво училището и ученето е помогнало за по-нататъшната им реализация, какви идеи имат за развитието на училището и биха ли се ангажирали с лична подкрепа. Бившите учители трябваше да споделят положителни и отрицателни страни от работата си в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и да направят предложения за развитието му. Някогашните директори – да споделят управленски опит. Учениците бяха провокирани с въпроса какво биха променили в училището и как искат да изглежда училището в бъдеще. Представителите на медиите и гостите трябваше да направят оценка за рейтинга на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и да дадат свои идеи за бъдещото му развитие.

УЧАСТНИЦИТЕ и на шестте маси подходиха отговорно към задачата, а някои се бяха готвили и предварително. И се чуха интересни неща. Бившите ученици споделиха с благодарност, че това първо училище ги е направило по-грамотни и с отношение и респект към науката, посочиха като важна бъдеща задача изграждане на модерна спортна база и засилване на ранното професионално ориентиране и обещаха максимално да помагат на училището занапред. Бившите директори – техен говорител бе г-жа Ангелова – подчертаха, че училището представлява единство на учители, ученици и материална база; и подчертаха добрата екипност сред учителския колектив, а като слабост – някогашните твърде големи паралелки. Бившите учители също откроиха ролята на добрия колектив и препоръчаха подобряване на материалната база; говорителят на групата г-жа Петкова разказа и любопитен момент от строителството на новото крило на сградата. Медийните хора събраха отговора си в понятието „учители с високо самочувствие” и това бе пожеланието им както към ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, така и изобщо на българското училище; защото високото учителско самочувствие означава – реализирани ученици, модерна и уютна работна среда, добро заплащане, добър обществен статут на професията и на родното образование, професионална удовлетвореност. Говорител на медийната маса, на която имаше и представител на Т21, бе Галя Лалева. От масата на гостите и учителите бяха по-патетични, но и по-прагматични – обявиха категорично, че НУ „Св. св. Кирил и Методий” е училище №1 в Троян и дадоха конкретни препоръки за подобряване на материалната база (учебна и спортна).

"Без радио не мога"
Фолклорният поздрав за всички на кръглата маса
КАКТО казахме – събитието приключи с бурни овации. За което, трябва да подчертаем, сериозна заслуга има чудесната организация – с много внимание към участниците, чудесна водеща, предварително подготвени материали, мярка във всичко. И още нещо – в цялото събитие си личеше едно прекрасно партньорство между ученици и учители, неформално, равноправно, искрено. Видяхме го в атрактивното изпълнение на евъргрийна „Без радио не мога” от трио на първокласничка, „абитуриентка” от 4. клас и главния учител Диана Янкова. Видяхме го и в живия и пъстър фолклорен танц – сред танцуващите ученици бе преподавателката Радиана Бояджиева. От нас – поздравления!

Т21 

7 коментара:

Анонимен каза...

Бивш възпитаник на училището : Поздравления за директор , бивши учители ,настояши учители и ученици.Вълнуващо празненство! Дерзайте народни будетели , въпреки мизерните заплати.

Анонимен каза...

Всичко хубаво....ама празненство в селско заведение, което вечер е чалготека? Ухххх, че тъжно :(

Анонимен каза...

Че кое ли е това село?

Анонимен каза...

Един проблем, който е факт в страната: Децата са неспокойни, изразява се в агресивно поведение, агресивно общуване, нарушаване на реда и други. Децата искат внимание, уважение и обич в семейството, родителите са изморени и изнервени, работят за да оцелее семейството. Това намалява ефективността на учителският труд.

Анонимен каза...

Така наречената верижна реакция.
Родителите упрекват учителите , учителите родителите.
Ако и двете страни разбират проблема,би трябвало да го решат.
останалото е обща безотговорност.

Анонимен каза...

Ще си позволя коментар на следното от статията, направило ми особено впечатление :
“изграждане на модерна спортна база”……… “подобряване на материалната база”…………“високото учителско самочувствие означава – реализирани ученици, модерна и уютна работна среда, добро заплащане, добър обществен статут на професията и на родното образование, професионална удовлетвореност”…………. “обявиха категорично, че НУ „Св. св. Кирил и Методий” е училище №1 в Троян”
Като начало - започнете провеждането на часове по физическо и тогава мислете за спортни зали. Родителите всяка година правят основни ремонти на класните стаи, но явно не оценявате това. Професионална удовлетвореност ли е децата да бъдат разделяни на наши и ваши, на бедни и на богати ? Професионална удовлетвореност ли е фактът, че на изходящите нива с подсказването на верните отговори показвате нереално високи резултати на всички ученици ?
Номер едно ли е училище, в което още от входа смърди на урина и фекалии ?
Резултатът от вашите действия е : болни и неграмотни деца, които цял живот ще чакат някой друг да им свърши работата.

Анонимен каза...

Наистина силни думи от 6-ти , като за празник , но трябва да се чуят и такива.В България има тенденция да се изкарваме много стари,дори по-стари отколкото сме.Било то като държава или институции.Често на такива годишнини сантименталното надделява,но реалното е доста по-различно.За лошо или добро,поне уважихме училището с няколко коментара.Далеч по старото училище в село Черни Осъм,което скоро навърши 135 години,все още е без нито един коментар.
Прави впечатление,че има статии в Т21,които разпалват изключително много страстите,а по културни въпроси и други сериозни теми , има 0 или 1-2 коментара.
Не е случайна поговорката,че човек се учи докато е жив.
А какво ще се случи ако този процес не може да започне отначало?
Само задълбочаване на проблемите.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |