С две думи - всяка година все по-добър

* Елена Малчева и Веселина Маринова от кулинарното жури споделиха впечатления за тазгодишния Фестивал на сливата * Уникалният троянски пестил от сини сливи ще бъде включен
 в Съкровищницата на вкусове (Ark of Taste)

Елена Малчева
Отзвуци от Сливата

ЕЛЕНА МАЛЧЕВА и Веселина Маринова бяха жури в кулинарните конкурси на тазгодишния 22-ри Български фестивал на сливата в Троян (19-22 септември). Г-жа Малчева е представител на Българската асоциация на професионалните готвачи за Велико Търново. По образование е икономист и случайно навлиза в кулинарния бранш. Съдружник е в няколко големи обекта и е техен счетоводител; но преди 7 години, когато внезапно главният готвач напуска без предизвестие, уж на шега влиза в кухнята да го замести - и така открива, че кулинарията е нейното призвание. Лауреат е на национални конкурси - индивидуално и отборно, и е редовен участник в журитата на националните кулинарни конкурси.

Веселина Маринова
ВЕСЕЛИНА МАРИНОВА е наш земляк. Внучка на Ламар, от най-ранна възраст определя за своя професия писаното слово. Тя е главен редактор на списание „Меню”, кулинарен журналист и преводач. Партнира си и подкрепя горещо международното движение „Slow food” (Бавно хранене). Slow Food e неправителствена, екогастрономическа организация. Целта й е да предотврати изчезването на местните кулинарни традиции и да събуди интерес у хората към качествената храна, нейния произход и връзката й с общностите, които я произвеждат. Занимава се активно с издирване, описване и възраждане на националните кулинарни традиции и уникалните  български продукти.

НА ДВЕТЕ кулинарни ВИП дами зададохме един и същ въпрос:  
Каква е оценката ви за троянския Фестивал на сливата?

Гледка от един от кулинарните конкурси, Троян
Елена Малчева с две от участничките
Журиране
ЕЛЕНА МАЛЧЕВА: „За трети път съм на този фестивал. Всяка година е по-добър от предишния. Много ми хареса сегашната Улица на занаятите. Имаше уникални продукти – народни носии, плъстена вълна, изобщо много интересно. В кулинарните конкурси растежът беше особено голям. Имаше много повече експонати от миналата година, а ние (журито) бяхме много затруднени, защото нивото като цяло беше доста високо. Троянци са невероятни кулинари, а както се оказа, не са били само троянци - 3-то и 4-то място при ястията със сливи са на хора съответно от София и Тетевен; и ние много се колебахме между мароканския тажин (на софиянката) и терина със сливи и коняк (на тетевенката). Всичко беше много добро, вкусно и с оригинални иновативни решения. За мен не са изненада вкусните изделия на учениците от паралелката „Организация на хотелиерството”, те всяка година грабват награди от националните кулинарни състезания, много добри деца. Тръгвам си от Троян с отлични впечатления за вашия фестивал като цяло”. 

Тава с печени сини сливи, Орешак
ВЕСЕЛИНА МАРИНОВА: „С две думи - всяка година все по-добър. Много приятно съм изненадана от асортимента и общото ниво на кулинарните конкурси. Преоткрих уникалния троянски пестил от сини сливи. Запознах се с производителката, планирам да бъде описан и включен в Съкровищницата на вкусове (Ark of Taste). В нея се включват традиционни гастрономически продукти застрашени от изчезване, с икономически потенциал за техните производители. Подборът на тези продукти става по определени критерии. От 2007 г. в България действа национална „Съкровищница на вкусове" и троянският пестил ще бъде част от нея. Тръгвам от Троян удовлетворена. Фестивалът е не просто хубав, а съхранява традициите и ги популяризира”.

Инж. Иванка Църова

Още по темата:

3 коментара:

Иванко каза...

Много хубави сливи! Всяка година все по-хубави...

Анонимен каза...

Ех, сливи, сливиииии...

Анонимен каза...

Сливи много, сливарите лабави...:)))))))

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |