България и Троян чакат отпушване на плащанията по ОПОС?

* Зам.-министър Атанаска Николова: „Рискът за загуба на средства по програмата е значително намален" * Дано парите тръгнат, защото иначе могат да (си) тръгнат багерите
А дано!

Атанаска Николова
ЕКИП на Европейската комисия (ЕК) пристига у нас, за да проучи системата за контрол при разплащанията по Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС), а очакванията са след тази визита спрените плащания по програмата за България да бъдат възстановени. Това заяви пред БТА в петък (10 октомври) зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова. Тази е последната проверка, преди да се вземе решение.„Нашата оценка е, че в резултат на усилената работа през последните два месеца, рискът за загуба на средства по програмата е значително намален", коментира г-жа Николова и изрази оптимизъм, че ще постигнем целта си и до края на м. октомври плащанията ще бъдат възстановени.

ОТПУШВАНЕТО на парите по ОПОС е изключително важно за Троян, тъй като изпълняваният в момента мащабен инфраструктурен проект за интегрирания воден цикъл на града ни, втори етап, на обща стойност 29,5 млн. лв., се финансира по ОПОС (очакваната евросубсидия е 22,4 млн. лв., останалото е държавно съфинансиране в размер на 5,6 млн. лв. и 1,5 млн. лв. собствен троянски принос). До м. юни получените плащания по програмата бяха само 5,6 млн. лв. и Общинският съвет подкрепи предложението на кмета Донка Михайлова да се кандидатства пред ФЛАГ (Фонд за организация на местното самоуправление) за общински заем от 5 млн. лв. - за да можем да покриваме междинните плащания към изпълнителите. „Не крия, че ние имаме сериозен проблем, проблем, какъвто имат всичките общо 86 български общини, изпълняващи проекти по ОП „Околна среда” – свързани с ритмичното финансиране, със забавянето на свежите пари, които трябва да захранят фирмите изпълнители. Това обективно създава затруднения на всички изпълнители по всички водни цикли в България”, заяви на пресконференция през м. септември г-жа Михайлова. 

ДРУГ ПРОБЛЕМ пред бенефициента Община Троян е, че вече почти година от управляващия орган на ОПОС у нас (Министерството на околната среда и водите /МОСВ/) бавят оценката на процедурите ни за избор на изпълнители по Закона за обществените поръчки. Оценка, която е необходима за получаване на евросредствата. „За нашия 12-месечен проект ние вече 11-ти месец чакаме одобрение на процедурата по Закона за обществените поръчки (за избор на изпълнители по проекта за водния цикъл), което е предпоставка за получаване на средства по програмата. И не говоря за спрените плащания по ОПОС, а за финансирането въобще”, бе кметският коментар. 

ЗА ДА НЕ СЕ БЛОКИРА работата по многото и големи проекти по ОПОС, изпълнявани в момента у нас, държавата взе „проектоспасяващи” мерки – задели държавни средства за текущите разплащания с изпълнителите. От споменатото петъчно изявление на зам.-министър Николова стана ясно, че по този начин до момента са разплатени около 340 млн. лв., зад които стоят над 170 обработени искания за средства по различни договори и проекти. Дали спрените плащанията по ОПОС наистина ще тръгнат до края на месеца, ще стане ясно съвсем скоро; и дано тръгнат, защото иначе могат да (си) тръгнат багерите, каквито случаи има в страната. 

Т21

Още по темата:

24 коментара:

Анонимен каза...

Такава ни е системата.
И българската и европейската.
Без проект и до тоалетната не може да се отиде.

Анонимен каза...

Абсолютно малоумна реализация и пълна некомпетентност от страна на управляващите в този град. Проект, който блокира в продължение на година инфраструктурата на града. Проект който върна Троян с поне 100 години назад. Проект заради който и без това бедните Троянци се налага да си ремонтират постоянно колите. Само заради тая Свинщина която сътворихте общинари трябва да си подадете оставките абсолютно всичките ако имате поне малко Морал. Такъв обаче Нямате. Съсипахте Града! Мислех, че не е възможно да има по-лош кмет от Акимов, но явно има!

Анонимен каза...

А по голяма нужда и с банкова гаранция...Да им пикам на европростотиите,заприличахме на къртици вече.

Анонимен каза...

Една година се бави оценката за избор на изпълнител! Госпожо Михайлова, затова ли станахте кмет? Ами ако оценката нещо... кофти за нас не за Вас. Справка - Миню Акимов. (ударението на А-то). Радвате ли се на прякора Дона Къртицата? И защо в тоя сайт на общината няма графици, схеми, дати и т.н.
Ако наистина имате свързана фирма консултант по Европейските финансирания, дотук сте барнали 10% от общата сума като консултант съвсем законно, и кой знае колко под масата незаконно. Няма как да си обясня по друг начин 2 багера на всяка дупка в Троян и уви досега не видях някой да копае или заравя. Естествено като обикновен гражданин няма как да докажа свързаност толкова лесно.
Дедо ти Спас

Анонимен каза...

С изключение на 1ви всички по надолу сте само едни плювачи.Градът ни имаше нужда от един такъв грандиозен проект;Дано само накрая всичко излезе сполучливо.А по въпроса за Акимов и Донка Михайлова-по добре Донка Къртицата отколкото Минко Лайното.

Анонимен каза...

Какъв живот щеше да е без тези канали. Дано се от пушат нещата и да тръгнат лайната Искаме още такива грандиозни проекти. До пълната победа.

Анонимен каза...

ПРЕДИ 2 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ:
ЯЙЦА ОТ ЩАСТЛИВИ КОКОШКИ- 40 СТ.
ОЛИО- 4 ЛВ. ЗА ЛИТЪР
БАРЕЛ ПЕТРОЛ 89 ДОЛАРА
НАФТА- 2.78 ЛВ. ЛИТЪР
БЕНЗИН- 2.67 ЛВ. ЛИТЪР
.....................................
АПРИЛ 2014 Г. ПРАВИТЕЛСТВО "ОРЕШАРСКИ"
ЯЙЦА- 19 СТ. БРОЙ
ОЛИО- 1.89 ЛВ. ЛИТЪР
БАРЕЛ ПЕТРОЛ- 101 ДОЛАРА
НАФТА- 2.41 ЛВ.ЛИТЪР
БЕНЗИН- 2.38 ЛВ. ЛИТЪР
ЕЛ. ЕНЕРГИЯТА БЕ НАМАЛЕНА 2 ПЪТИ- ЮЛИ 2013 Г. С 5%
1 ЯНУАРИ 2014 Г. С 10%
БЕЗРАБОТИЦА ПРЕДИ 2 Г. 14.6%
АПРИЛ 2014 Г. 11.4%

За кой гласувахте мили хора?
.
*** АЗ ГЛАСУВАХ ЗА АТАКА ***

Анонимен каза...

Ся аз пазарувам от големите вериги, цените там са се нагоре, нищо не е поевтиняло. Тези данни отгоре нали се сещаме колко са верни. Тока скоро ше си дойде на мястото. Ако бяха останали още малко, можеше да имаме и нова парична реформа 1000:1. Ай пази Боже от недоумрели комунисти.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Дедо Спасе, само за това не обвинявай Донка. Никой няма да ти повярва. Комисионните ги търси при Акимов и новият стар депутат Николай Нанков. Десетки изпълнители от Троян помнят как бяха изнудвани и притискани за пари. Даже Сашо Данков бяха надминали.

Анонимен каза...

Най-после в Троян се случва нещо важно за града. Добре, че дойде една жена да го направи, че мъжете преди нея за нищо не ставаха.

Анонимен каза...

Предложение до госпожа Донка Михайлова: Госпожо Кмет, след като виждам какво се случва в града от близо една година, чакайки да се "отпуши" финансиране, Ви предлагам, да промените наименованието/абревиатурата/ на "Водния цикъл" на "Водния циклон". Мотиви: Разкопаването на града ни е сравнимо с многократно преминаване на тайфун, циклон и смерч от висока категория, с тази разлика, че все още има живи граждани пълзящи кой с кола кой пеша из руините. Но и това е поправимо, ако ни доставите вируса ебола.А колкото до подлогата № 5, трябва да знае, че когато обидата е от мърша, то тя не се приема.

Анонимен каза...

Аз обичам сериозните и мащабни проекти.
Но късно снощи си направих труда да мина по най-разкопаните улици на града.
Мисля,че технологично нещо е сбъркано.
И организационно.
Кметицата си е кметица.За повечето коментиращи тя е огромното зло за града.
Едва ли?
Обърнете внимание на общинския съвет.
Познавам доста от тях.Иначе не лоши хора,но яхнали властта не стоят добре на тези постове.
Биха могли да се употребят и по силни думи,но едва ли думите биха решили проблемите.
Отстрани всяка работа е лесна.
Но всяка работа би могла да се свърши доста по добре,ако ние бяхме по различни.

Анонимен каза...

В Троян не е кипяло такова строителство от години, така че трябва да го оценим. По ул. "Симеон Велики" не си спомням да е имало навсякъде тротоари, затова и живущите проявяваме търпение и разбиране.

Анонимен каза...

Бяхме по-различни до 1980 година. Гледайки, обаче, какво правят главите на рибата, започнахме да го правим и ние. Те крадяха, започнахме и ние, с тази разлика, че те крадяха с камионите, а ние-в чантите по нещо. И...така, малко по-малко вир става. И...така, икономиката не издържа. Няма да издържи, разбира се, не е син вир без дъно!!! това, присвояване продължи и след 89 година, и то с още-по-голяма сила, като за последно. Последно, последно, но и в един момент дъното ще се види. Хванаха се и за европейските пари, като удавници за сламка, и отново започнаха да правят шменди-капели. Шменди-капели, но ония хора, които искаме да подиграем, са измислили подигравките/но не ги прилагат в такива размери/, и няма да позволят това беззаконие и присвояване, което си е чиста кражба, и ще спрат кранчето, а ние ще плащаме заеми, непосилни данъци и високи, с нищо съизмерими със заплатите цени. Чака ни гръцки сценарий, който за нас ще е унищожителен!!!

Анонимен каза...

Контрола по европроектите е стриктен и се следи за всяко разходено евро, така че няма как да става дума за корупция и комисионни.

Анонимен каза...

Радвайте се, че Михайлова реализира този проект, защото не поражда съмнения за комисионни...но ако беше при предишния кмет фирмите изпълнители щяха да стигнат до фалит от даване на рушвети.

Анонимен каза...

Колкото и да мрънкаме...всички сме наясно със ситуацията и трябва да проявим търпение, ако искаме да не ни се изливат канализациите в реката. Аз лично съм звъняла хиляди пъти в Плевен, за да съобщя за миризмата, която се носи от тръбата, изливаща се непосредствено в реката. Затова съм доволна и не роптая.

тръбата каза...

18-та, не е било от тръбата, ти просто така си миришеш, та де се вика...той и задника ти мирише, ама си го носиш! :) :) :)

Анонимен каза...

Тук е безсмислено да правиш коментар, докато има мислещи като 19...за съжаление такива влизат и във властта...

Анонимен каза...

Ако едновременно в новата тръба се изкакат по един от бсп,герб,дпс,абв, а-така и вгз..., то преди пречиствателната ще се появи един ГРАНДИОЗНО смрадлив дериват - бкп, а за това пречиствателна още не е построена в БГ.

Анонимен каза...

БСП + ДПС = крадци + мафия

Анонимен каза...

Професор: 94% от населението не иска БСП във властта. Изборите го доказаха

7.9% от вота е купен, 9.3% - контролиран, казва проф. Петър Иванов
http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_8/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%80-94-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%91%D0%A1%D0%9F-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B3%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0_402436.html

Анонимен каза...

21 го целна в десятката!!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |