Кръгла маса за занаятите в Националното изложение

* Занаятчията днес - принуден да произвежда компромисна продукция за недотам изискания пазар в държава, отказала се да дефинира гаранции за качество?
В Орешак
Вдясно - модераторът на семинара Мая Кръстева, до нея са двама от лекторите
НА 21 СЕПТЕМВРИ в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в Орешак се проведе кръгла маса на тема „(Не)формално образование в областта на занаятчийството”. Събитието, което течеше в празничния контекст на Фестивала на сливата, беше организирано от Община Троян и Регионален ресурсен център за култура „ФабриКата” (Габрово) и беше в рамките на проект „Културният потенциал на народните и художествените занаяти“, подкрепен от Министерство на културата. Конферентната зала на Изложението събра лектори от Софийския университет, Националния етнографски институт с музей при БАН, Народната библиотека, Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра” и „ФабриКата” и аудитория от представители на занаятчийската гилдия, Регонална Занаятчийска камара Ловеч, троянския Музей на занаятите, троянски училища, младежи, любопитни граждани. 

ТЕМАТА на кръглата маса предизвика обсъждане от различни аспекти като: правна инфраструктура, осигуряваща образованието в областта на занаятчийството с правно-нормативен ресурс; образованието като пазар, на който майсторското свидетелство придобива икономическа стойност и други. Дискусията открои и немалко проблеми пред занаятчийството днес: липсата на ясни държавни политики по отношение на занаятите, неизползваните ресурси на формалното и неформалното образование, липсата на регулатор за качество на предлаганата на пазара продукция, неясното взаимодействие между институциите. Любопитно беше представянето на резултатите от теренни проучвания, проведени това лято сред повече от 70 занаятчии от региона. Каламбурът „занаят/д” – това, което правиш, за да се наядеш - като че ли изчерпи с една народна дума темата за занаятчията днес, принуден да произвежда компромисна продукция за недотам изискания пазар в държава, отказала се да дефинира гаранции за качество, безразлична към традицията.

По време на дискусията
МАКАР ЧЕ подсказаха някои пътища за справяне с конкретни проблеми, експертите подчертаха, че вместо отговори могат да дефинират конкретни препоръки към съответните отговорни институции. Те разчитат на идентифициране и консолидиране на общности, заинтересувани от темата, които да поставят въпроси и да настояват за решения. Идеята е да се постави началото на поредица от обществени дискусии с цел формулиране на политики за развитие на занаятчийството. Доколкото троянските участници обсъждаха оживено, открито и доста по-дълго от обявеното време, такова начало е поставено.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |