Преди 15 септември

* Няма да се дофинансират с общински средства маломерни паралелки с до 10 ученици * Общо 2392 са учениците в десетте общински училища; най-голямо е троянското СОУ „Васил Левски” (843), най-малко – школото в Борима (60)
Звънецът бие
ДА НЕ СЕ дофинансират от общинския бюджет слети и маломерни паралелки с по-малко от 10 ученици, реши на свое предишно заседание Общинският съвет в Троян (по закон минимумът от ученици в паралелка е 18 – бел. Т21). Предложението бе на кмета Донка Михайлова, а мотивите – сформирането на такива паралелки е необосновано, тъй като високите разходи за поддържането им не са „съотносими към качеството на обучението”. Маломерни паралелки с под 10 ученици се допускат само ако дофинансирането за тях се осигури от съответния училищен бюджет или от други източници. Обаче за самостоятелни и слети паралелки с брой на учениците под 10 в населено място, в което училището е единствено, ще има общински средства.

НОРМАТИВНО това решение на ОбС – Троян се опира на Наредба №7/2000 г. на МОН, отваряща вратичка в закона и даваща възможност за сформиране на маломерни паралелки; основанието е „с цел обезпечаване на задължителното училищно обучение на учениците до 16-годишна възраст (до 8. клас)”. С преференции е защитеното училище в с. Борима, което е със специален статут според Постановление №212/2008 г. на МС и дофинансирането на маломерни/слети паралелки в него е задължително - с държавна субсидия, а ако тя не достигне, се осигуряват средства от общинския бюджет.

ЗА НОВАТА учебна 2014/2015 г. гласуваната сума  от общинския бюджет за маломерните паралелки (с под 18 ученици) е в размер до 14 000 лв., каквото бе кметското предложение. Разпределението на тези средства ще стане към 15 септември 2014 г. с нарочна заповед на кмета на община Троян след мотивирано искане от директорите на съответните училища и положителна санкция от началника на Регионалния инспекторат по образование (РИО) – Ловеч. Изричното уточнение е, че не се разпределя общинска субсидия за маломерни паралелки с под 10 ученици, за маломерни паралелки в градските (в Троян) училища и за маломерни паралелки в средния курс (след 8. клас).

Поля Димова
ЩЕ ПРИПОМНИМ, че в началото на този кметски мандат ресорният зам.-кмет Поля Димова, която е дългогодишен служител на РИО – Ловеч и доказан експерт в сферата на училищното образование, заяви пред Общинския съвет (м. април 2012 г.), че слетите и маломерните паралелки са „образователен анахронизъм за 21. век”, а по-високите разходи за тях не гарантират качество на образователния процес. В подобна посока се е изказвала и г-жа Михайлова, но явно реалностите не позволяват този „анахронизъм” да изчезне.

ЩЕ ПРИПОМНИМ и една стряскаща констатация на г-жа Димова от онзи период (2012 г.), препотвърдена неведнъж и след това: „Всяка година броят на учениците в 10-те общински училища в община Троян намалява с над 100. Тенденцията към намаляване е трайна”. Не са маловажни и други неща – за състава на троянските ученици, за отказа от образование след 7. клас, което не засяга само представителите на малцинствата, за пределните компромиси, за да не се губят ученици и т.н. Но нека не си разваляме настроението преди първия учебен ден, 15 септември.

ЕТО И МАЛКО данни от официалната статистика за учебната 2014/2015 г. в община Троян. Общо в 10-те общински училища - троянските СОУ „Св. Климент Охридски”, СОУ „Васил Левски”, ОУ „Иван Хаджийски”, НУ „Св. св. Кирил и Методий”, НУ „Христо Ботев” и в по-малките селища СОУ „Васил Левски” (Черни Осъм), ОУ „Васил Левски” (Орешак), ОУ „Любен Каравелов” (Дебнево), ОУ „Христо Ботев” (Врабево), ОУ „Васил Левски” (Борима) - учениците са 2392; двете държавни училища - Професионалната гимназия и Художествената гимназия, са извън тази статистика. Най-голямо е троянското СОУ „Васил Левски” -  с 843 ученици, следват СОУ „Св. Климент Охридски” (585), НУ „Св. св. Кирил и Методий” (248), НУ „Христо Ботев” (182) и ОУ „Иван Хаджийски” (145); най-маломерни са училищата в Борима (60), Врабево (70), Дебнево (72) и Орешак (84).

Т21

Още по темата:

12 коментара:

Анонимен каза...

Тази ли беше най-добрата снимка на първокласник за да се изтипоса в статията? ............................... накъде отиваме!!!

Анонимен каза...

Това е естетическото виждане на фотографа и автора.

Анонимен каза...

По-добре е от снимка на съвременния абитуриент,сещаш ли се ?
А този "доказан експерт", е поредното недоразумение докопвало се до власт в троянско...
Слава на БКП/БСП и честита 70 годишнина от преврата ,другари и другарки шумкари!

Анонимен каза...

Браво на Михайлова. Честит празник на Т21.

Анонимен каза...

Дори сега в една страна като Норвегия,където за разлика от българските семейства има по 3 - 4 та и 5 деца поради разпокъсаното население в северните и части все още има слети паралелки,но не се оплакват от това.При нас винаги липсва гъвкавост.Особено в последно време,когато живота се изменя много динамично.Да не се залъгваме.Ако тенденциите се запазят,след 5 или 10 години не ми се мисли какво ни чака .
Който празнува днес - Честит празник ,а колкото сме останали - на 15 септември пред вратите на родното училище.

Анонимен каза...

Илиян Пеевски
09.09.2014 на 11:05 (UTC 3) Link to this comment
Отговори
Честит Празник, другари и другарки от ОбС Троян.

Вие най-достойно посрещнахте кръглата 70-годишнина от победата на деветосептемврийската революция, отбелязвайки този ваш празник с връщането на Член първи от комунистическата Конституция на другаря Тодар.

Вечна слава на Партията-майка БКП, която роди своите свидни чеда – БСП, ГЕРБ, АБВ, ДПС, ДСБ и още 300 знайни и незнайни партии.

Вечна слава на всички партийни членове и симпатизанти, които на предстоящите избори отново ще изберат най-достойните продавачи на дини, автомонтьори, буизнесмени-спонсори и всякакви калинки и послушни мишки за да управляват държавата и да правят Голямата Политика. Щото „малката политика“ види се им отесня.

Нека в чест на този светъл Празник, всички партии да се обединят под общото наименование Партия АВГЗ, за да продължат още по-успешно прехода и рИформите, до пълното заличаване на тази държава и този Народ.

Честит празник, дрогаре и дрогарке!

Анонимен каза...

Момченцето с изплезен език е олицетворение на "демократичните промени".

Анонимен каза...

"Иван хаджийски"- 145!? Някога бяхме 600!?

Анонимен каза...

И аз да се включа - тази снимка на децата е от преди 6 години. Това са деца от класа на моя син, но когато бяха в началото на трети клас, а тази година ще са в девети! :D Не може ли някоя по-актуална снимка? Все пак във вестника човек търси новини ;)

troyan21 каза...

До вълнуващите се от снимката: Кадрото е на един от най-обичаните и добри начални учител в Троян - Даниел Андреев от СОУ "Св. Климент Охридси", който е и чудесен фотограф и наш приятел и сътрудник. Избрахме тази снимка, защото е много жива и експресивна, а обектите й (малчуганите в първия учебен ден) са големи сладури; че е отпреди 6 години - разбира се, че е така, в което не виждаме нищо лошо, новинарските снимки от 15 септември 2014 г. ще ги правим след няколко дни.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Жива и експресивна, но за всичко си има време и място. Това, което е подходящо за рок-концерт, не винаги е за училище, ама то сега всичко трябва да е шоу. Или?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |