Лондонските лебеди и троянските китки

* Окрадоха цветята пред входа на Общината * Нели Стайкова: „Какви са тези, които убиват красотата?!” * Кольо Кацаров: „Цветята са отмъкнати от крадливи бабички” * Реакцията – поставят камери и допълнително осветление
Хубава работа, ама троянска
МИНАЛАТА нощ (6 срещу 7 май) на пъпа на Троян е извършена грозна кражба. Която не се случва за пръв път, т.е. кражбата е рецидив. А за извършителите (рецидивистите) ще стане дума по-долу. Фактите са следните, научихме ги от зам.-кмета Кольо Кацаров и от секретаря на общинската администрация Нели Стайкова – във въпросната нощ са окрадени част от цветята в двете големи кашпи, красящи входа на Общината, същото е сторено и от кашпи на паркинга в съседство.

„ГРОЗНО, нямам думи, какви са тези, които убиват красотата?!”, коментира пред Т21 г-жа Стайкова; а в профила си във фейсбук призова: „Нека най-сетне спрем да не зачитаме красивото!”. „Не са ученици – те биха омачкали цветята или нещо такова, случвало се е, но не и да ги крадат. Цветята са отмъкнати от крадливи бабички, това е истината”, категоричен бе г-н Кацаров. Зам.-кметът се обърна към извършителите с едно предложение, и бе сериозен: „Ако на някой толкова му се е приискало цвете, да ми се обади, ще му дам парите, струва няколко левчета!”.

ОТ ОБЩИНАТА са много ядосани, личи си по реакцията с табелите (виж снимките) със саркастично-изобличителните надписи „Мен ме откраднаха!” и „И мен ме откраднаха!”, забучени днес следобед (7 май) на местопрестъпленията. Взети са и по-сериозни мерки срещу следващи опити – също днес бе монтирана нова камера, която ще следи тъмните места около входа на общинската сграда, поставени са и допълнителни осветителни тела, реагиращи на движение. Тъй като предстои поставянето на нова огромна цветарска композиция (на мястото на кошницата с великденските яйца), към нея също ще бъдат насочени камери.

СИТУАЦИЯТА е нелепа. И никак не е забавна, въпреки че на някой може да му се стори незначителна и маловажна. Защото не е кражба като кражба. Защото да крадеш цветя е друго – скотщина, примитивизъм, простотия („Простотията е по-лоша от лошотията”, казваше един приятел и е много прав – бел. Г.М.). Същото като да откраднеш и сготвиш красивите лебеди от лондонския парк, каквато уж измислена история бе разказана в комедията „Мисия Лондон”. Лондонските лебеди и троянските китки...

ПРЕДИ ВРЕМЕ, заради същото, предложих на общинската администрация да направи едно голямо табло на позора, да го кръсти „Табло на крадливите троянски бабички” и да го побие насред центъра. И синове и внуци да се дивят на подвизите и лакомията на своите родителки. Преповтарям предложението си.

Генадий Маринов

Ретроспекция на един рецидивизъм

2006 г, „Бабички крадат цветя?!” Горе-долу по същото време, началото на м. май, през 2006 г. в Т21 (бр. 17) излезе кратък, но гневен материал със заглавие „Простотия: Бабички крадат цветя?!”. Цитирам част: „От Марияна Троанска (тогава отговаряща за туризма в общинската администрация – бел. Г. М.) научихме и за друго „изпълнение”, което се е превърнало в някаква смешно-срамна троянска традиция: „Пред сградата на Общината, съвместно с озеленителите, изградихме няколко алпинеума с ефектна и скъпа зеленина. Но дойде ли четвъртъчния троянски битак, става страшно – разни бабички и други, без да им мигне окото, изтръгват растенията да си ги носят, най-вероятно, на гробищата?! Вчера (разговорът ни с г-жа Троанска бе в петък, 28 април) бе изровен още един вечнозелен храст, засаден преди два дни”. “Възмутена съм! Говорим за туризъм и за привличане на гости, но с подобни простотии това няма да стане!”, бе обобщението на специалистката”.

2007 г., „Бабички (пак) крадат цветя” Нов материал, още по-гневен, предизвикан от същото, материал продължение, озаглавен „Бабички (пак) крадат цветя” през 2007 г. (бр. 21). В който се казва, цитирам: „Преди време Т21 сигнализира, че бабички окрадоха новопосадени скъпи китки пред Общината. Тогава някои, макар да имахме информацията от очевидци, ни обвиниха в непочтително отношение към възрастните хора. По-преди пък, пак на базата на свидетелски показания, съобщихме друг не по-малко грозен факт – възрастна семейна двойка отмъкнала дървено кошче за боклук в парк Къпинчо, поставено от децата от ОУ „Иван Хаджийски” по техен екологичен проект. Сега нямаме свидетели, но догадките ни са в същата посока – че не млади хулигани, а възрастни такива я свършиха грозната работа от миналата седмица. Става дума за кражбата на цветя  - петунии, засети от работничките на фирма „Комунални услуги” в шареното петно пред общинската сграда; и платени от общинския бюджет, т.е. от всички нас... „Това е безобразие - каквито и мерки да вземем, при такова мислене и такъв морал нищо не може да се направи”, ядосано коментира пред Т21 еколожката в общинската администрация инж. Таня Дочкова”.

2008 г., „Срам ме е, че съм от Троян!” Пак същото, но този път най-гневният съм аз (Генадий Маринов – бел. моя) и съм посветил на поредната кражба на цветя цяла редакционна статия, кръстена „Срам ме е, че съм от Троян!”, бр. 22 от 2008 г. Където съм написал следното: „Пак, за кой ли път, окрадоха цветята пред Общината. Цветята, купени с наши общи пари – на всички троянски данъкоплатци. Радващи окото и красящи централния площад. Вандалско. Грозно. Тъпо. Гнусно. Ще попитате – кой?! Отговорът ни го даде Христо Белевски – зам.-управителят на общинското дружество „Комунални услуги” ЕООД, което се грижи и за озеленяването в града: „Не са цигани, не са и ученици – откраднатите цветя ги виждам в саксии по къщите!”. С други думи – крадците са троянски лелки и бабки. Сигурно същите, дето много им знаят устата и са готови да нариват като магарици за какво ли не, да критикуват този и онзи, да клюкарят всичко живо, да дават акъл (без да го имат – бел. моя), да хленчат заради малки пенсии, скъпи лекарства и неблагодарни внуци – но по тъмна доба да нарамят мотичетата и да вандалстват насред Троян, да крадат от всички ни, като добичета да съсипват най-личното и красиво троянско местенце. По-крадливи и от дърти циганки. Троянски лелки и бабички, оскотели от еснафщина, неграмотност и пинтилък. Срам ме е, че съм от Троян! „Подобно нещо го няма никъде – ни в съседен Ловеч, ни в Свищов, където ходих наскоро, никъде”, коментира г-н Белевски”.

В същата редакционна статия се разказва и за друга подобна история: „Наскоро директорката на най-голямото троянско училище СОУ „Васил Левски” – Розалина Русенова, ми разказа подобна история. Училищното ръководство осигурило средства, закупило декоративни цветя и храсти и с доброволния труд на учители и ученици променило вида на централния вход на гимназията (покрай голямото външно стълбище); който е минавал, знае за какво говоря – подредено, цветно, красиво. Ден по-късно обаче, отивайки на работа рано сутринта, г-жа Русенова видяла едно бабе, живеещо в съседство, да си вади от цветята; крадлата си имала и транспорт – ръчна количка, за да награби повече. Потресена, директорката попитала наглата комшийка защо взема (краде) цветя от училището; но останала още по-потресена от отговора: „Какво ти пречи, нали не са твои”.

2013 г., „Кой краде теменужки?!” Нов рецидив и нов материал по темата през миналата година (2013 г., бр. 11), озаглавен е „Кой краде теменужки?!” и е в рубриката „Хубава работа, ама троянска”. Цитат: „Нашенските вандалщини продължават. За пореден път някой е крал от засадените тия дни декоративни теменужки на градския площад в Троян, научи Т21. Сигнализираха ни от общинската администрация, говорихме и със залесителките, които потвърдиха – в четвъртък (14 март) били извадени току-що засадени цветя в кашпите до шадравана и от цветните „квадрати” в съседство... Както се казва – коментарът е излишен. И все пак не бива да си мълчим, защото теменужките са купени, засадени и обгрижвани с наши общински пари. И кражбата им е кражба от всеки един от нас. Има и друго – подобни неща не се крадат от немотия, от глад, това не е хлябът на Жан Валжан. Теменужки се крадат от скотщина, от лошотия, от простотия „Не сме лоши, защото сме бедни, а сме бедни, защото сме лоши”, казваше един приятел. Май е прав”.


Още по темата:

27 коментара:

Анонимен каза...

На простия селянин няма как да му внушиш гражданска отговорност! Само бой и наказания !

Анонимен каза...

Общинарите разкрасяват пред вратата си ,хората правят същото......

Анонимен каза...

Каквито управниците такъв и народа! /не всички разбира се/!

Анонимен каза...

Към 1 - едва ли "простия селянин" е дошъл от село да открадне цветята, сигурен съм че това е гражданин /бивш селянин/ с каквито е пълен гр. Троян.
Жалка история . Поздравления за общинарите. Наистина се грижат поне част от града ни да изглежда добре.Продължавайте. Красотата ще спаси света.

Анонимен каза...

Никога площадът не е бил толкова красив. Браво на хората, които имат заслуга за това. Истински яд изпитвам когато сутрин минавам през площада за работа и всеки път откривам все по-малко цветя в кашпите при паркинга, счупени и захвърлени лалета.... Колко ли години трябва да минат, за да мислим не само за себе си...

Анонимен каза...

Аз пък си мисля, че има достатъчно контрольори от общината, които биха могли да обикалят поне центъра и да глобяват. Включително да глобяват циганите, които люпят семки на самия площад и това го виждат редовно всички, включително общинските служители, които излизат на обяд. Само с призиви за красота и статии във вестници няма да стане! Глоби трябват!

Анонимен каза...

Смешно е да показвате откраднатите цветя на входа на Общината. Нали все пак има охрана и камери. Нека малко се размърдат тези охранители и да пообикалят, когато са на смяна. А иначе съм съгласна с коментара на 5. Тази година цветното оформление е невероятно. Поздравления за инициатора и всички, които се грижат за цветята. А тези, които ги крадат, да се засрамят - тези цветя струват по 2-3 лева. Да идат днес на пазар и да си купят.

Анонимен каза...

Добре,че е станало това, та да чуем нещо и за партийната секретарка -Стайкова!
Кольо а ти какъв си,щом извършителя е бабичка?И на теб ти се подал некролога от джоба,ама се изживяваш като юноши младша!

Сега,въпрос и то сериозен към г-н Маринов:

Г-н Маринов, явно на общината в лицето на горе споменатите номенклатури, цветята са по-важни отколкото човешкия живот!
При острата нужда на пътни камери и светофари,реакцията е никаква.Сега ставаме свидетели на мигновена реакция!?!??!
Усещате ли тоталната изродщина в мисленето на тези "управници"?
И отново ще задавам въпроса:

Колко пари от данъците ни,плати Михайлова на въпросния "консултант",който РЕШИ,че на Троян не му трябват светофари?
Да ,ще продължавам да питам,докато не получа отговор,защото това не само е срамно,но и отвратително нагло.
Другари от троянската община,не бойте се,вашият букет няма кой да го открадне!

Анонимен каза...

Защо някой постоянно да ни контролира, ни мозък нямаме ли? До кога ще посягаме на чуждото а нешето не даваме.... Що за егоизъм. Едно цвете е 2-3 лв. Не може ли всеки да засади по едно в парка а са тръгнали да крадат тези купени с нашите данъци. Изобщо кога ще се научим да ценим създаденото.????? Кой им е виновен на крадливите, ако им отрежат ръсете ще спрат ли? Ще се превърнем в град с едноръки бабички.....

Анонимен каза...

От където дошло там и отишло"Нонали от нашите данъци са купени тези цветя да не са на Колю от джоба пък и може и без тези разходи,

Анонимен каза...

Камерите - повече от цветята! Ама фанати за кражба на цветя няма! Боже, Боже! Не народ, а мърша ......

Анонимен каза...

8-ми, бива ли чак такава злоба и простотия!? Недей, че както кълнеш, може и по-рано да хванеш букетчето!

Анонимен каза...

Крадливи хора - колкото искате! Наистина трябва да се изтипосат насред центъра и всеки да ги знае що за стока са. Аз всяка година засявам цветя в градинката до блока и все ще се намери някой да извади половината! Тая година има напредък - 13 посадени теменужки и нито една извадена! Ще видим като засея и от циганчетата, които лятото падат до 50 ст, саксийката дали пак ще откраднат половината, както стана миналата година! Опира май и ние да слагаме камери!!!

Анонимен каза...

Неуважаеми 10, хубавото е, че повечето хора не мислят като теб.

Анонимен каза...

Общинарите да не разкрасяват само пред общината,а да мисля за целия град.Детските градини,училищата,болницата,кварталите и т.н.С какво центърът е по-важен ,ами входовете на града на какво приличат....

Анонимен каза...

така е и при мен 13-ти, аз минах на храстчета-тях по-малко ги крадат :). Важното е да има зеленинка.

Анонимен каза...

скоро във Варна показаха какво се случва за подобни деяния

Анонимен каза...

За въпросното престъпление са уведомени всички инстанции.Очаква се утре на место да пристигнат МВР,ДАНС,НСБОП,ГДБОП,агенти от Под прикритие,а вече от Маями пътува Хорейшио Кейн,който се очаква с едно сваляне на очилата да разреши случая! Крадливи бабички, пазете се !

Анонимен каза...

10-ти, ти си пълен кретен!

Анонимен каза...

Колю вика,че крадливи бабички откраднали китките.Кольо, ми и на теб ти провиснал панталона ,ама никой не те нарича пътник ,нали ?

Анонимен каза...

Лондонските лебеди, троянските мушката, "изпарилите" се държавни средства, емигриралите млади, и не дотам, родените зад граница български деца, и още, и още, и... до кога?

Анонимен каза...

Ква е тая стайкова ?

Оня с коня каза...

Кво ни занимавате с Кольо! Той вече си пикае в обувките,изветрял е яко завалията ...

Анонимен каза...

Стайкова, нали си наясно,че щом Дона сдаде трона, ти си на борсата. Много на сериозно се взехте бре!И добре,че някой гепил китките,та да чуем,че и теб те има на света. Тая пиянка от терзийското не си ли знае ЕГН-то,че нарича наборките си "бабички" ?Пий си хапчетата за деменция,ама не ги мешай с алкохол,че гледай как се излагаш!

Анонимен каза...

Боже,каква въйпиюща простотия - от постъпки до коментари!...Нищо не се е променило в мисленето и поведението на нашенеца от времето на Бай Ганьо.Само дрехите,колите и претенциите си сменихме,но мисленето и простотията са си същите. Никой няма да дойде да ни направи живота цивилизован и красив,ако ние самите не го направим. Един класик беше казал,че красотата ще спаси света. Д. Михйлова,чвно и тя е рзчитала на това,но кой ще спаси красотата от простащината и примитивизма?????

Анонимен каза...

Те откраднаха държава ,а вие се занимавате с глупости.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |