Малките на „Чавдар” над всички в страната

* Седем титли за троянските самбисти от шампионата на България
 * Стойчо Христов събра очите на специалистите –
 злато за абсолютен дебютант
Самбо
Шампионският отбор на „Чавдар” (Троян)
В КРАЯ на м. април се проведе Държавният лично-отборен шампионат на България по самбо (2014 г.) за момчета и момичета и юноши и девойки младша възраст (26-27 април). Самбистите на спортен клуб по джудо и самбо „Чавдар” (Троян) както обикновено на подобни форуми отидоха подготвени и с очаквания да реализират поредно успешно състезание. Известни притеснения имаше само от факта, че ковачът на таланти в троянската школа Николай Матев нямаше да води пряко отбора в това състезание, тъй като беше с най-титулуваната  в момента троянска джудистка Десислава Цонева на турнира за Европейската купа в Румъния. Представянето ни обаче надмина очакванията в някои от категориите, а специално при момичетата и юношите младша възраст се превърна в истински фурор, донасяйки признанието за Троян като безспорния №1 в самбото за тези възрастови групи в България.

ПРИ МОМЧЕТАТА се завърнахме само с един бронзов медал - на Станислав Гечев (кат. 32 кг), като причина за това е взетото решение на старши треньора най-малките да участват в по-горните категории, като така да могат да покажат потенциала си всички, заслужили участие с труда си в залата. Тъй  като с решение на федерацията от тази година бяха премахнати част от категориите, и вече започват от 30 кг нагоре при момчетата, 4-5 от момчетата ни останаха под чертата. И въпреки че не стигнаха до почетната стълбичка, нашите деца дадоха сериозна заявка за догодина, вземайки предвид че спечелиха по няколко срещи в предварителната фаза на състезанието и че повечето от тях от тях са с две до три години по-малки от съперниците си. От тази генерация се очаква да още през следващата 2015 г. да ни зарадва с успехи и на двата фронта – джудо и самбо.

ЗА СМЕТКА на това при момичетата избухването беше пълно. Само 7 състезателки се бориха за честта на Троян, но резултатът бе впечатляващ – три шампионски титли, две вицешампионски титли (като тук трябва да се каже, че един от финалите бе чисто троянски - в кат 38 кг, Наталия Банчева срещу Памела Мачковска, където след оспорвана схватка победата спечели Наталия) и два бронзови медала. Седем момичета, седем медала! Злато, наред с Наталия, взеха още Никол Цанкова и Павлина Петрова и дублираха титлите си по самбо от миналата година, а и доказаха, че неслучаѝно само два месеца станаха шампионки и по джудо на България в тази възрастова група. Със сребърен медал, освен Памела, се окичи Цветелина Маринова (54 кг), а Александра Ковачева и Христина Грънчарова стигнаха до бронзовите медали. Всичко това  доведе до най-големия успех в историята на троянското самбо – първо място отборно при момичетата пред големите отбори на Сливен и ЦСКА (София).

ПРИ ПО-ГОЛЕМИТЕ бяхме дори по-успешни с оглед на вече много по-жестоката конкуренция от далеч по-опитни състезатели. Водени от младия треньор Пламен Велков, подпомаган от състезателите старша възраст Цветомира Димитрова и Мирослав Калистерски, нашите състезатели продължиха троянския терор. При девойките младша възраст единствената ни представителка Ана-Мария Манушева  дублира титлата си от миналата година (тя е шампионка и по джудо за 2014 г.) без да срещне особени проблеми и в четирите си срещи. Петте ни момчета бяха вдъхновявани и окуражавани от голямата звезда на България и възпитаничка на троянския клуб Ирина Пауникова, която живее в Бургас и вече има свои тим там, но бе неизменно до тепиха и помагаше с опита си на нашите.

В МЛАДШАТА възраст Добромир Калистерски-Додо, Петър Дундев, Илиян Дочев, Васил Лилов и Стойчо Христов написаха най-славната страница във вече дългата история на „Чавдар” на републикански първенства в тази група - ставайки отборно втори, на една точка пред ЦСКА, и само след софийския „Локомотив”, основно заради големия брой състезатели на столичния тим, което повлия при сборуването на точките. Юношите на „Чавдар” (Троян) пък се оказа единственият отбор с три шампионски титли (от десет категории).

В КАТЕГОРИЯ до 46 кг. надпреварата, както и два месеца по-рано на шампионата по джудо, бе почти предизвестена. И именно тук най-титулуваният участник на републиканското Добромир Калистерски записа пет победи в петте си срещи, всяка завършила в рамките от 20 до 40 секунди. Притесненията са за бъдещите представяния на Додо на балканските първенства, където конкуренцията е много жестока, а липсата на достатъчно партньори у дома може да изиграе лоша шега на нашето момче, но естествено тук думата ще има треньорът на шампиони и най-успешен троянски треньор Николай Матев.

ГЕРОИТЕ за троянския отбор през този ден бяха още двама - Петър Дундев и Стойчо Христов. Петър - отличникът от троянското СОУ „Васил Левски”, изкара пълно шест и на тепиха (кат. 38 кг)  с безапелационни победи над основните конкуренти и напълно заслужено злато! Заслужава да се отбележи победа на нашето момче над силния представител на сливенския „Ставен”, както и категоричния му успех на финала с ключ над миналогодишния шампион Асен Асенов от Видин. Другият ни герой - Стойчо, е ученик от СОУ „Св. Климент Охридски”. Той тренира само от няколко месеца и не бе готов да се включи в републиканското по джудо, но за самбото Матев му бе гласувал доверие и за пореден път не сгреши - четири победи и злато, при абсолютен дебют; и ококорени специалисти, съдии и любители на самбото!

Пламен Велков (в средата) с купата за отборната победа на „Чавдар”
В КРАЙНА СМЕТКА - щастливи разплакани родители, единодушното признание на всички светила в самбото за нивото на троянската школа и две купи в ръцете на младия специалист Пламен Велков. И, разбира се, поздравления и отлични оценки за работата на „старшията” Николай Матеев Цанков или както го знаем по троянски Матев!

УС на ССК по джудо и самбо „Чавдар” - Троян

Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Иска ми се и ти да можеше да пишеш на български,уви...

Анонимен каза...

Браво , още много успехи!!!

Анонимен каза...

Поздравления момичета и момчета! Поздравления и за Матев!

Zlatko Yonchev каза...

Матев е професионалист в работата си!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |