Ценно откритие на Состра

* Станцията е била важен пункт за почивка на високопоставени
 лица, включително на императорски особи и на техните роднини
 * Новооткритите постройки са от времето на император Марк Аврелий и императрица Фаустина Млада
Археология
Проф. Божидар Димитров и доц. Иван Христов на Состра
АРХЕОЛОЗИ от Националния исторически музей (НИМ), водени от доц. д-р Иван Христов, откриха в началото на м. април отдавна търсената римска крайпътна станция Состра, на пътя Ескус – Филипополис. Станцията е била важен пункт за почивка на високопоставени лица, включително на императорски особи и на техните роднини, които са преминавали по пътя от Ескус (днешното с. Гиген, Плевенско) за Филипополис  (Пловдив).

ДО ТОЗИ момент от крайпътния комплекс Состра (познат добре на троянци и гости на района, намиращ се на 12 км от Троян и в непосредствена близост до пътя за Ловеч и жп линията – бел. Т21) са открити и проучени античен мавзолей, некропол, укрепен лагер (крепост), светилище на Тракийския конник, сгради от цивилното селище (викус), трасе от античен път. Изброените структури маркират плътно застроена площ от 6 кв. км в долината на река Осъм в землището на троянското село Ломец, което е предпоставка Состра да бъде определена, съгласно съвременната историческа терминология, като селище с полуградски статут (т.е. с право можем да го приемем за античния предшественик на днешен Троян – бел. Т21).

Районът, където е бил разположен крайпътният комплекс Состра - поглед от високо
ОСТАНКИТЕ от крайпътната станция са открити в махалата Ломешки ханчета, в близост до водослива на река Ломешка с Осъм. Става дума за три големи, верижно подредени помещения  в североизточната част на станцията, която, според предположенията на учените, е имала обща площ от 2 дка. Помещенията са били отоплявани от различни разновидности на т. нар. хипокаустна система, при която топлият въздух затопля не само подовете на сградите, но и стените им. Към тях е бил построен басейн за топла вода (калдариум), запазен до естествената си височина от 1,20 м. Той разполага със седалки и пейки в ниши (екседри). Доц. Христов е открил и сложна система от зидани с тухли канали, по които е течала вода, която е била пренасочвана от минаващата наблизо река Осъм. На дъното на един от каналите са открити ценни предмети, сред които теракотена глава на бог Пан, костни игли, част от златен накит, множество монети. Подчертаният лукс на комплекса може да бъде оприличен с богат днешен петзвезден крайпътен мотел.

Част от новоткритата римска станция
Новоткритият отлично запазен басейн
Елемент от басейна
ОСВЕН добре запазени, постройките са и добре датирани с изключително запазена монета на императрица Фаустина Млада, отсечена в град Филипополис. Тя е поставена от неизвестен майстор в бетона на пода на южно от басейна помещение с цел да се датира построяването на комплекса – около 169 г. Знае се, че именно съпругът на Фаустина – император Марк Аврелий, възстановява със собствени средства старите крайпътни станции, изградени по римски образец при управлението на император Нерон. В средата на III век готите за първи път опожаряват станцията и свидетелство за това е малка колективна находка от бронзови монети, отсечени от градските управи на няколко града в провинция Долна Мизия и Тракия. Сред ценните открития трябва да споменем и две златни монети (солиди) на император Хонорий, датирани за 402-403 г.

Златна монета от Состра
АРХЕОЛОГИЧЕСКАТА експедиция на НИМ е финансирана от троянския бизнесмен  инж. Марин Радевски („Калинел” ЕООД) и от старозагорската фирма „Трейс груп Холдинг“ АД (общата сума е 10 хил. лв. - бел. Т21). Добрата новина е, че Община Троян има намерение да закупи частния имот, в който се правят настоящите разкопките, и да превърне руините на станцията, след цялостно проучване и консервация, в действащ музей на открито (за археологическия сезон 2014 Община Троян отпуска целево и 10 хил. лв. за разкопките на Состра - бел. Т21). Ако това стане, според Иван Христов има сериозни предпоставки Состра да се превърне в голям археологически резерват, като бъдат спазени предписанията на Закона за културното наследство.

ЕКСПЕДИЦИЯТА на НИМ съвпада със старта на кампания, организирана от зам.-министъра по туризма Бранимир Ботев, за възраждане на всички по- запазени крайпътни съоръжения по римския път на териториите на общините Троян, Карлово, Сопот и Хисаря. След кратко прекъсване, разкопките на Состра ще продължат през август със средства на Община Троян.

Проф. Божидар Димитров,
директор на НИМ - София

Бел. ред. Преди по-малко от месец директорът на НИМ съобщи за друго откритие на Состра, направено от екипа на доц. д-р Иван Христов – отлично запазена римска баня. „В една от сградите на римската крайпътен комплекс Состра е открита баня, каквито българските колеги на доц. Христов със завист казват, че са виждали само по учебниците. Банята е запазена изцяло с облицовката, плочките и с подовото парно отопление, наричани на латински език hypocaust (хипокауст). В България са открити много римски бани, но полуразрушени и с липсващи детайли от вътрешното обзавеждане. Несъмнено сградата на пътната станция и непокътната римска баня ще станат бързо важен обект на културно-историческия туризъм”, коментира тогава проф. Божидар Димитров (цитатът е по агенция „Фокус”). 

Във вторник (13 май) е насрочена съвместна пресконференция на кмета на Троян Донка Михайлова и доц. д-р Иван Христов, на която ще бъдат съобщени подробности за важното откритие на Состра. Очаквайте информация в следващия брой на Т21.

Още по темата:

28 коментара:

Анонимен каза...

Браво, браво, браво за откритията!
Браво, браво, браво и за първото място в националния литературен конкурс на името на Петя Дубарова в раздел поезия на 18 годишния Стойчо Младенов от Троян!!!
Нека си спомним за Петя Дубарова, рано отишла си от този свят. Поклон!

Анонимен каза...

Ima samneniya che tezi solidi sa prodadeni na arheolozite ot imanyari.

Анонимен каза...

Хем незнаеш български, хем си глупав. Кой ти продаде глупостта?

Николай каза...

Тъкмо да се присмея за "бетона на пода" и рекох да проверя все пак с какво римляните са правили тези наистина бетоноподобни повърхности като дъното на басейна. Ми те наистина практически са познавали бетона, оказва се, научих нещо ново днес :-)
Дано новите открития са по-годни за излагане в оригинален вид, че бутафорните възстановки на древни паметници с блокчета Ytong (едва ли не), вкл. на Состра, изглеждат абсурдно.

Анонимен каза...

Това щях да кажа и аз.Всичко добре,само да не се виждаха тухлите Ytong!Не знам съществото под номер 1 какво се за бравило,ама освен лайкове във Фейсбук,нищо друго на лице от тази статия.

Анонимен каза...

Бре, бре, бре...тези римляни колко боклук са правили - тук златна монета, там златен накит......
Успех, Иване!

Анонимен каза...

А кога ли ще чуем за пресконференция, на която Донка ще съобщи,че фирма Х започва да стори производствена база в Троян?
В Плевен строящият се завод,ще дава хляб на 600 човека работници,башкъ персонал и т.н.

Анонимен каза...

7-и, в момента в Троян се изграждат 8-9 нови производствени предприятия. Излез веднага след табелата "Край на Троян" и тръгни в дясно - ще се изненадаш, разходи се към Ливадето в посока кв.308, после отскочи към „Атлант”. Скоро те чакат и още изненади, но ти можеш да продължаваш да си мрънкаш, ако това те прави по-щастлив.

Анонимен каза...

Май и "Копа Хидро систем" почват да се разширяват. Гледам там започва нещо да се строи.

Анонимен каза...

Какво общо с това има Донка ?НИЩО! Въпросните фирми съществуват много преди изобщо пазителката на кашпиите, да си е мислела,че ще стане кмет на Троян!

Анонимен каза...

7,10-и, Жалък(-ка) си!

Анонимен каза...

Мечтая да видя Состра във завършен вид, реставрирана до най- малката подробност. /Нещо като замъците в Англия и Франция/.Това е може би единствената крепост през която преминава действаща железопътна линия. Това може да е само плюс за Троян и туристическия поток който ще посещава Троян.Има какво да се види-Троянски манастир, Изложба в Орешак, Музеи, посещение на Винпром с дегустащия, мебелно производство, екопътеки и още много други които в момента не изброявам. Като завършек и Состра. Дано се реализира, успех на проекта Состра. Много ли искам?

Анонимен каза...

Жалка е Донка Кашпата,че има такива поддръжници като вас,да ѝ правят меча услуга. Жалки нещастници,да ѝ приписвате заслуги за неща,за която тя си няма ни най-малка идея!

Анонимен каза...

12-ти,хубави мечти имаш.Добави към тях и реставрирана крепостта на Курт Хисар,ако знаеш за какво говоря.

Анонимен каза...

Крепост на Курт Хисар....:)))))))))))))някой прекалява с пушенето ...на трева:))))))))))))

Анонимен каза...

10-и и 13-и, абе много ви е уплашила тази Донка бе. Страх ви е, та сте смешни. И има защо. Няма как с тези като Донка Кашпата да я преборите. Споко, че иначе ще ви извадят спомена за Маймуняка. А той милия така се е запътил към това, че много скоро ще бъде отново в центъра на общественото внимание. Чуда ви се на акъла как насила се самоубивате.

Анонимен каза...

Николай, ако днес можехме да правим бетом като римския, сигурно разходната норма щеше да е наполовина ;) Те не само са го познавали, ами са измислили бетона. А днес ние ахкаме как така още е здрав след 1800 години !

Анонимен каза...

Тротоарните плочки до моста на пазара не са от римско време - за жалост. Май издържаха не повече от година.

Анонимен каза...

Брей, тоя Марин Радевски навсякъде дава бе ?! Наближават избори...Само не мога да се начудя защо лансира и залага на "битата карта" Минко Акимов. Не мисля, че е чак такъв глупак, значи има някакъв интерес. Какъв ли?

Анонимен каза...

Я раздуйте каква е клюката.Гроб Троян пак ще вади мумията акимов ли ?

Анонимен каза...

Ами Минко Акимов е председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Започнал е пак да се прави на началник и да се пъчи по президиуми.

Анонимен каза...

"Ай чиституу..." както казват от Господари на ефира - поредните загубени избори от ГЕРБ. Този смешен трапчански некадърник, където се е появил, всичко е развалил.

Анонимен каза...

От колко часа е срещата на Станишев в Троян ?

Анонимен каза...

19-и. Минко осигури кредита на Радевски за купуване на "Машстрой" чрез сина си. Сега следва отплатата към Маймуняка. Някакави 20-30 хиляди лева са си смешна цена за отплата.

Анонимен каза...

Аман от малоумници... и статия за земетресение във Пакистан да ви напишат, пак ще намесите Минко Акимов и Донка Михайлова... Троянска му работа.

Анонимен каза...

Минко Акимов и Донка Михаилова имат пряко отношение към земетресенията не само в Пакистан, а и в ускореното топене на ледниците в Швейцарските, Шведските и Шанхайските планини, Северния, Южния полюси и жегата по екваторите.
На ви сега. Захапете здраво...

Анонимен каза...

Опитваш се да бъдеш оригинален явно?И съществото над теб?
Е,като сте толкова оригинални,не ви чувам мнението за онези 4 милиона лева,които плащаме заради крадливото старче от трапето.Или вие не плащате данъци?
Не ви чувам мнението,как общински служители отговарящи за стопанисването на общинските имоти,уреждат с такива дечурлигата си.Но това Донка Кашпата не я вълнува,не я засяга.Тя с пиянката от балабанското, са се обрекли на каузата по спасяването на теменужките !

Анонимен каза...

Е хубаво де, чии дечурлига да уреди?! Навсякъде е така, важното е нещо и за града да се прави. За хора избрали и търпели Енкин, Менкин, Банев, Недоибанев и т.н. подобни сега полюции от будна гражданска съвест са малко постмортем. Те сега сигурно и за Баневица могат да гласуват, се пак тя е защитник на "бизнеса", който в БГ се свежда 99% до това да купя некав гарбич и да го продам на галфоните 15 пъти по-скъпо...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |