За осми път Ялова сватба в Троян

* Този път „младоженците” се возеха не в традиционната конска каруца, а с... моторна четириколка (АТВ), сред участниците – зам.-министър
На Сирни заговезни
ОСМОТО издание на Ялова(та) сватба на Сирни заговезни в Троян (тази година на 2 март) ще се помни. Защото шоуто бе някак по-мащабно, по-шарено и по-новаторско от предишни години, накратко – здрав неформален градски купон, центриран около един традиционен празник в народния календар (Сирни заговезни), който открай време се празнува и в Троян (с искането на прошка, огньовете, уруглюването, маскираните по улиците). Купон, вероятно доближаващ се до мечтата на създателите му - троянското читалище „Наука – 1870 г.” с подкрепата на Община Троян, които направиха първата Ялова сватба през 2007 г. по проект за подкрепа на местните традиции, финансиран от Национален фонд „Култура”.

КОЕ трябва да се отбележи? Да почнем от новите неща. Този път „младоженците” се возеха не в традиционната конска каруца, застлана с домашно тъкани шарени троянски черги, а с... моторна четириколка (АТВ), натоварила и чеиза на булката. Друга важна нова екстра бе участието на сформираната миналата година младежка духова банда „Заедно”, ръководена от ветерана Бойко Ковачев, която подлуди публиката. Останалото бяха познати неща, получили се този път още по-добре - хорото на площада, маскарадното шествие през града до голямата поляна в жк „Лъгът”, огънят, състезателните игри, сцената на открито, песните и свирните, веселбата; а в началото – гостуването на „сватбарите” при кмета и почерпката със саморъчно приготвена кметска баница.

СРЕД участниците тази година имаше и цял един зам.-министър – на културата, ловчалията Васил Василев, който поздрави троянци за хубавия празник. А от нас – голямо браво на организаторите, на спонсорите също!

Т21
Снимки: Руслана Попсавова

Още по темата:

Още снимки от събитието:


13 коментара:

Анонимен каза...

бРАВО НА дОНКА.

Анонимен каза...

Троянци- езичници безбожници

Анонимен каза...

Поздравления за госпожа Михайлова! Толкова ялово никога не е било в Троян! Така хубаво никой не друса хоро, личи си, че милее за хората!

Анонимен каза...

Ялов кмет, ялово хора друса!Поздравления !

Анонимен каза...

Организатори крайно време е да поразпитате и да попрочетете за нравите и обичаите на балканджиите и да не вменявате непрекъснато неверни тълкувания на народните обичай.
По традиция в нашия край яловата сватба се прави на Тодоров ден. С този обичай се почитат младите невести сключили брак от предходната година /черкуват се , прави се обичая "Гаджаркане" на който свекървите показват какви дарове са получили и т.н.. и се порицават старите ергени като пред домовете им се чупи глинено гърне с пепел и се нарича да се задомят в тази годинаІ

Сватбата е "ялова" защото по време на Великденския пост църквата не резрешава бракове изащото булката е мъж, но трябва да има и свекър и свекърва, девер етърва кумове, поп , сватбари.
Този обичай в никакъв случай не трябва да свързва с обичая Сирни заговезни защото той е натоварен с друга символика.

Анонимен каза...

Право думаш,ама като нито тоя крокодил дето гордо се е подписал на всяка снимка,нито главното тропащо хоро лице,Донка, са нашенци, как да стане?Как да знаят ?Ама нали едни трябва да се показват,а други да им зализват! Утре ще почне да се напикава, и пак ще ѝ захвалват !

Анонимен каза...

Като правим яловата сватба, затова затвориха фабриките, младите избягаха и заплатите са ниски!

Анонимен каза...

Госпожо Михайлова,поздравления за успешното сдрусване на орото по случай яловатъ сватба!Личи си,че умеете да тропате хора, така давате някак си по-различна визия на яловостта!

Анонимен каза...


не преписвайте всичко на сегашната власт по средното поколение сигурно си спомнят яловата сватба в 5квартал

Анонимен каза...

Мммдааааа...още я помня "яловата сватба" сватба в 5-ти квартал, незабравим спомен от детството. Сега всичко бледнее, ама кво да прайш...демокрация!

Анонимен каза...

Поздравления за момчетата от Духова музика "Заедно" и адмирации към ръководителя, глътка свеж въздух за Троянци...........:)

Анонимен каза...

Аз пък си спомням един случай, когато трябваше да поздравим краварки за добра работа с песента за някакви крави-ялови от сцената на читалището в Орешака.Когато стигнахме до думите на песента за яловите крави, бутнах ръката на приятелката ми до мен. Без думи се разбрахме...и от смях умряхме!
Случват се и грешки! Важното е, когато може човек да се засмее, дори да се залее от смях. Казват, че лекува душата!!!

Анонимен каза...

Този с АТВ-то с двете уругльовици е ВЪРХЪТ, на което си пожелаете-на сладоледа, на простотията, на лайното, върхът на айсберга...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |