В памет на инж. Андрей Андреев

* Затова троянци и всички, които са работили и общували с него, ще го помнят и споменават с обич и признание
Поклон!
инж. Андрей Андреев
НА 25 ФЕВРУАРИ 2014 Г. майка, семейство, роднини, колеги, приятели и признателни работници изпратиха по неговия последен земен път към звездите Андрей Василев Андреев от с. Черни Осъм. Човекът, под чието ръководство за 28 години троянското дървопреработвателно предприятие „Лесопласт” (наследникът на някогашния „Копроиз”) се създаде, разви се модерно технологично и технически и в края на 20. век се превърна в най-голямото предприятие в бранша на Балканите. За радост и гордост на работещите в него и на всички троянци това предприятие продължава да работи успешно и днес – като съвременна европейска фирма „Велде – България” АД. След това 14 години, от 2000 г. до смъртта си, инж. Андреев ръководи успешно Кооперация „Обнова” в родното му село.

ИНЖ. АНДРЕЙ АНДРЕЕВ завършва лесотехническия институт в София, специалност „Механична технология на дървесината”. Започва работа в предприятието в Троян през 1961 г. Последователно е назначен за началник производство, главен инженер и зам.-директор. Ще си позволя да посоча хронологията на промените и възхода на завода под неговото ръководство след 1965 г., защото трябва да се знае:

1965 г. – първа копка на новия завод за дървесновлакнести плочи (ДВП), заводът е открит тържествено на 10 януари 1968 г., от 1 януари 1969 г. ДИП „Георги Димитров” е преобразуван в ДДЗ „Георги Димитров”;
1975 г. – образуван е Държавен комбинат (ДК) „Г. Димитров”, състоящ се от ДДЗ „Г. Димтров”, завод „Обнова” в с. Черни Осъм и дървообработващ цех в с. Орешак;
1982 г. – построени са нови цех за слоисти детайли и цех за мебели към завод „Обнова”;
• 1985 г. – започва строителството на нов завод за шперплат; първата продукция е произведена на 23 юли 1988 г., същата година се прави и генерална реконструкция на завода за ДВП;
1991 г. – ДК „Георги Димитров” се трансформира в „Лесопласт” ЕООД;
1995 г. – построена е модерна котелна инсталация за пълното оползотворяване на дървесните отпадъци, едно съвременно екологично решение, което подобрява околната среда;
1995 г. – „Лесопласт” ЕООД се преобразува в „Лесопласт” АД с трима основни акционери: държавата и две частни фирми; новото време изисква и създава нови правила на работа и нови икономически интереси, настъпва епохата на братя Илиеви, Маргините, братя Галеви и подобните им, време метежно, когато ръководството на предприятието успя да извърши приватизацията, да го съхрани и успешно да го развива в новата пазарна среда (през 2013 г. „Лесопласт” АД се преобразува във „Велде – България” АД, по името на мажоритарния собственик – бел. авт.).

ИНЖ. АНДРЕЙ АНДРЕЕВ имаше собствен стил и метод на управление. Потомствен дърводелец, той знаеше, можеше, поемаше отговорност да реши всеки проблем. Виждаше бъдещето и се бореше да сме в крак с него. Можеше да убеждава, нас, колегите си, подчинените му, но умееше да се вслушва в предложенията и идеите ни. Сутрин, когато идваше на работа, първо преминаваше през цеховете – да се срещне и разговаря с работниците и началниците, които са на смяна, така получаваше информация за действителното състояние на нещата в завода, но и за личните проблеми на хората. Бе голям шеф и едновременно народен човек, със сърце, умеещ да усети болката на другите и готов да помага.


РЕШАВАЩА за успешното близо 30-годишно управление на инж. Андреев в „Лесопласт” бе, че той запази и разчиташе през цялото време на един екип от образовани и висококвалифицирани специалисти. Немалко хора от нашия край, завършили своето образование, започнаха работа в завода и работиха до пенсионирането или смъртта си в него, всеотдайно, водени и обединени от голямата фигура на директора инж. Андрей Андреев. Нека, с благодарност за стореното, да кажем имената на част от тях: инж. Пенко Бояджиев, инж. Цанко Нанков, инж. Маргарита Кирска, инж. Сави Димитров, инж. Стойко Данчев, инж. Димитър Велешки, инж. Марин Нановски, инж. Иван Ганеков, Иван Кирилов, Марин Дочев, Аким Димитров, Петър Джамбазов и редица други висококвалифицирани специалисти.

ВСИЧКО ТОВА и още хиляди други малки и големи дела остави на хората инж. Андрей Андреев. Затова троянци и всички, които са работили и общували с него, ще го помнят и споменават с обич и признание.

ШЕФЕ, почивай в мир под сянката на вековното дърво срещу Троянския манастир. Докато сме живи няма да те забравим. Благодарим ти от сърце за всичкото добро, което направи за нас, за хората, за бъдещето. Поклон!

27 февруари 2014 г., Троян
инж. Иван Ганеков

9 коментара:

Анонимен каза...

Поклон !

Анонимен каза...

И след това продължи делата си в Кооперация "Обнова"/от 2000 г./.
И тук той имаше собствен стил и начин на управление. И понеже гледаше и вярваше в бъдещето, девизът ме беше: "Да обновим ОБНОВА".
Много обичаше от кабинета си да гледа Амбарица и искаше един ден да ни качи до там.
Нека си спомняме и се учим от неговите дела.
Дълбок поклон пред паметта му!!!

Kasmetche каза...

mnogo hora shte go zapomnqt s dobro.

Ивелина и Цветомир Стоянови каза...

Поклон пред паметта му!

Марин Платников каза...

Поклон! Беше достоен човек! Винаги ще си спомням за него с уважение и благодарност.

Анонимен каза...

Но и много хора ще предпочетат да си премълчат,защото разбраха що за човек беше той?!Меко казано ЧОРБАДЖИЯ,който никога не се съобразяваше с работниците си!И аз бях една от тях-за жалост!!!

Анонимен каза...

Лека му пръст на човека. Съученик е на баща ми, но не знам що за човек е бил. Преватизаторите от мътните времена са ми ясни...Червени куфарчета и т.н. А и много се оплакваха работещите в "Обнова" от ниските заплати и извънредния труд.

Анонимен каза...

Заедно с хората умират и дърветата. Хората посечени от болести, а дърветата-от хората! Бог да прости и хората, и дърветата. След не много години няма да я има и държавата ни. Жалко!

Анонимен каза...

Бог да го прости! Добър човек и ръководител!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |