Проблемът с цифровата телевизия - сериозен

* 49 малки и големи села плюс един общински център в областта имат проблеми с ефирния сигнал * В община Троян – 5 села са без покритие, поне в още 6 телевизията „сече” и липсват канали * До министъра е изпратен списък с дискриминираните селища
Хубава работа, ама българска

49 НАСЕЛЕНИ МЕСТА на територията на област Ловеч имат проблем с цифровия ефирен сигнал. Това стана ясно от изисканата от областния управител на Ловеч Милко Недялков извадка по общини за състоянието на телевизионното покритие в областта.
Ловеч, Тетевен.

ЛОВЕЧ, ТЕТЕВЕН. Най-проблемен се оказа районът на община Ловеч - от прилежащите към нея 34 населени места в 15 са констатирани проблеми с цифровото покритие. Проблемна е и община Тетевен, където 7 села са без никакъв цифров ефирен сигнал.

ТРОЯН. Следващата община, в която се наблюдават (сериозни) „дупки” в тв сигнала е Троян - в този планинския район 5 села са без цифрово покритие. Това са Дебнево, Чифлик, Черни Осъм, Патрешко и Шипково. В Балабанско, Борима, Врабево, Горно трапе, Старо село и Терзийско са установени насичания на сигнала и липса на някои телевизионни канали (незнайно защо в тази група не се споменава близкото до града с. Белиш, където цифровият сигнал е като в играта „Тука има, тука нема” и немалко хора, предимно възрастни жители, са отрязани изцяло  от телевизия или криво-ляво и невинаги се „радват” на появилия се единствен канал и не могат да се възползват от безплатната ефирна цифрова телевизия на България – бел. Т21).

АПРИЛЦИ, ЛУКОВИТ, ЯБЛАНИЦА. В другата високопланинска община от област Ловеч – Априлци, проблем със сигнала е регистриран в 3 населени места; това са селата Велчево, Драшкова поляна и Скандало, където има 50% покритие. Едва едно е населеното място без цифров ефирен сигнал в община Луковит, в останалите луковитски села има процентно покритие, но не и пълна липса на сигнал. В 3 села в община Ябланица е констатиран проблем с приемането на сигнала и покритието варира от 10% до 30%,  става ясно от извадката за общината.

УГЪРЧИН, ЛЕТНИЦА. Угърчин е единственият град в област Ловеч, където има проблем с покритието на ефирна цифрова телевизия. Според кмета Валентин Вълчев покритието в града е едва 20%; освен в общинския център още 4 населени места в общината имат проблеми с ефирното приемане на цифровия сигнал и в тях покритието е едва за 20-30% от територията им. Летница пък е единствената от осемте общини в областта, където няма проблем с цифровия телевизионен сигнал и покритието е 100%.

СЛЕД ПРОВЕДЕНА кореспонденция между Областна администрация – Ловеч и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) стана ясно, че през октомври 2013 г. от министерството са изпратили писма до кметовете на 393 населени места, които съгласно декларираните данни от предприятията са лишени от покритие с ефирен цифров сигнал. Целта била да се установи броят на социално слабите граждани, които са в зоните без сигнал. До началото на м. декември 2013 г. в министерството са получени 130 отговора. Въз основа на тези данни бе прието постановление на Министерски съвет за отпускане на 600 000 лева на засегнатите селища, за да бъде осигурен сигнал.

ВЪЗ ОСНОВА на получени данни за област Ловеч са отпуснати по 5000 лева за следните населени места: с. Абланица (община Ловеч), с. Васильово, с. Черни вит, с. Глогово, с Дивчовото и с. Рибарица (всичките в община Тетевен), както и с. Дебнево (община Троян), с. Драгана (община Угърчин) и с. Добревци (община Ябланица). Тази субсидия е с цел да бъдат подпомогнати социално слабите домакинства с допълнителен усилвател за сигнала или друга алтернатива, която да им осигури безплатна телевизия у дома, като със задачата са ангажирани кметовете на съответните населени места

ПЪЛНИЯТ СПИСЪК с населените места в област Ловеч, където се наблюдава липса на ефирен цифров сигнал или са констатирани проблеми, е изпратен до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков (ако в този списък по някаква причина е пропуснато троянското с. Белиш, използваме случая да помолим областния управител Милко Недялков да го прибави – бел. Т21).

Ганчо Чурков
PR на Областна администрация - Ловеч

6 коментара:

Анонимен каза...

То в Белиш има проблем и с обхвата на телефоните, а оттам и с интернета - за това защо не пишете ? Срамота е на 5 км от града в центъра на селото да тичаш по градините, за да проведеш разговор. И с Мтел, и с Виваком е този проблем.

Анонимен каза...

Защо в списъка не се споменава и с.Бели Осъм.Покритието е частично,но на ул. Зеленика изобщо го няма.Съмнявам се дали кмета Иван Бочев изобщо е информирал Общината за този проблем./той пък какъв ли проблем е решил на жителите на селото/

Анонимен каза...

И в Терзийско има проблеми с покритието на мрежата на виваком. Много пъти сме сигнализирали, обаче ... никой не се интересува от това!

Анонимен каза...

И в с.Ломец ситуацията е същата.Прибавете го към групата.И.Василковски.

Шипково...вилната зона каза...

Че за какво Ви е покритие, нали си накупихте приемници, а в това число и аз та напълнихме нечии джобове. Ако зная на кой, ще му го разбия в главата проста тоя приемник.

Анонимен каза...

Няма да го разбиеш ,а ще го ползуваш на друго място.А кмета на вилната зона на Шипково ,да се заинтересува за това покритие и да се реши проблема без да се чупят приемниците

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |