Честито Рождество Христово!

* Празнувайки Рождеството на нашия Господ, нека не забравяме, че и ние сме се родили на този свят не за себе си, но да служим
 на Бога и на хората

„КАК ДА ИЗРЕКА великото тайнство! Днес Христос се ражда…” Безсилно е всяко слово, което се опитва да изрази Въплъщението на Словото и няма език човешки, нито ангелски дори, който би могъл да обхване величието на Витлеемската нощ, в която се роди Христос. Тя сияе с нетленната и вечна красотата на Бога и ни приканва да се радваме, да ликуваме, да пеем. Защото там, където се ражда Животът, има място единствено за радост; където идва Победителят на смъртта, подобава да тържествуваме; където полага начало на Своето служение Спасителят на света – нека да ликуваме и пеем.

ЗА НАС РОЖДЕСТВОТО на Христа е начало на избавление, за Сина Божий – начало на подвиг, начало на пътя към Кръста. Бог се въплъщава и става човек, не за да Му служат, но да послужи и отдаде живота си за нас. „Смирението е одежда на Бога“, възкликва свети Исаак Сирин. И наистина „какво би могло да бъде по-бедно от пещерата и по-смирено от пелените“, защото Христос се ражда „не сред скиптри и престоли, а сред най-последна нищета“. Но именно в тази нищета и „просиява богатството на Христовото Божество“. Просиява със любовта, която е Христос, просиява със светостта, чийто извор е Христос, просиява с премъдростта и знанието, съкровищата на които са скрити у Христос.

ЗАТОВА, празнувайки Рождеството на нашия Господ, нека не забравяме, че и ние сме се родили на този свят не за себе си, но да служим на Бога и на хората. Ако знаем това, блажени сме ако го изпълняваме. Защото това служение е малко трудно, но много радостно. Да служиш на Бога означава да живееш чисто, да служиш на хората - да живееш жертвено. Това е онази Евангелска пътека, по която ако вървим, ще придобием слава от Бога и ще бъдем причислени към хора на безплътните сили, които заедно със Светата Църква в деня, когато Христос се роди, сплитат вечно възгласяща се песен на Спасителя: „Днес Христос се ражда във Витлеем от Дева, днес Безначалният приема начало и Словото се въплъщава. Силите небесни се радват и земята с човеците се весели; мъдреците дарове принасят на Владетеля; пастирите се удивляват на Родилия се и ние непрестанно възпяваме: слава във висините Богу и на земята мир, между човецит¬е благоволение“.

ДРАГИ ЧИТАТЕЛИ НА Т21, на Рождество Христово и в навечерието на Новата 2014 година призовавам над всички вас Христовата благодат и мир. Пожелавам на всички вас здраве, много духовна радост и благополучие.

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
ЧЕСТИТА НОВАТА 2014 ГОДИНА!
Рождество Христово, 2013 г., Ловеч

+ Ловчански митрополит Гавриил

14 коментара:

Анонимен каза...

Днес е ден за пожелания. Ще ползвам едно пожелание на Тони д-р, със следния римейк:
" До другарите и другарките от БСП, ГЕРБ и останалите всеуправляващи партии. Пожелавам щастлива и богата Нова година на вас, или на нас"
ИП

Анонимен каза...

Илиан Пеевски поне днес трябваше да замълчи в уважение към светлия празник и словото на Негово Високо Преосвещенство.

Анонимен каза...

Мичо Генковски, ти кога ще разбереш, че вече не си идеолога на комунизЪма в ГК на БКП и да спреш най-после да даваш напътствия като някой Троянски Вожд и Учител. Много набожни станахте с Минко Акимов и подобните ви, които само преди 24 години забранявахте Коледа и хулехте Християнската религия като я обявявахте за "опиум на народите".

мичо генковски каза...

Илиан Пеевски! Явно подозираш, че аз съм написал реплика №2. Не, драги, не съм аз, но мога да ти кажа, че се подписвам под нея и аз. Относно набожността ми. Ти какво искаш - аз да не поздравявам с традиционното "Честито Рождество Христово!" или "Честита Коледа".Нещо, което правят всички днес.Да, аз съм атеист. Но това не значи, че не уважавам вероизповеданието, църквата, традициите.Знаеш ли, че споменатият от тебе Градски комитет на БКП през 1985г ме определи за политически отговорник при реставрацията на две крила на Троянския манастир. Всяка сутрин в продължение на месеци моят работен ден започваше от покоите на игумена /Дядо Наум, а след него, Дядо Кирил - по-късно Варненски митрополит, и двамата покойници/.Ръководех пословичните за времето си "оперативки", на които се решаваха проблеми по осигуряване на работници / реставраторската работата е много специфична/, на материали, проблеми по организацията на работата, съгласуване на действията със Светия Синод, със Синдстрой, с Института за паметниците на културата. В същото време бях политически отговорник и за строителството на нова изложбена зала /тази, със стъпалата, които започват почти от главния път/.Така, че, не определяй моето поведение ти, който нямаш едно гвоздейче забито нито за църкви и манастири, нито за развитието на нашия град.Ни-щич-ко. Плюеш, храчиш и разсейваш хората с бръщолевенията си. Словесната еквилибристика, с която жонглираш на всяко заседание на Общинския съвет, и тук, в този сайт е досадна и безрезултатна. Не съм прочел една твоя статия с идеи и предложения, не съм чул едно твое конструктивно изказване. Всичко в твоите изявления е против.

мичо генковски каза...

Илиан Пеевски! Твоята лидеромания и жажда за власт / не те посочиха за водач на листа от Атака и ти се обяви против лидера си/ така ще си останат нереализирани. Ти нямаш идеи. Нямаш виждане за развитието на общината. Не можеш и не предлагаш нищо за възраждането на града ни.Тебе те интересува само как да да се докопаш до някаква власт - кмет, депутат, лидер... Ти дори се обяви против жизненоважни за града ни проекти какъвто е изпълняваният в момента проект за водния цикъл на стойност 30-тина млн лв Ето какъв политик си ти - страхлив, нерешителен, мнителен, бъбривец, който говори много, но не казва нищо.Кои в Троян са хората, които вярват в тебе? Кои са готови да тръгнат с тебе? В името на какво - какво предлагаш? Това, че си против М Генковски нищо не означава. Аз не съм претендент нито за кмет, нито за депутат. Ти водиш битка с мен. За какво? Аз не съм ти противник. Ти ме предизвикваш да те репликирам. Аз няма какво да губя. По простата причина, че вече съм изгубил всичко. Ти обаче си амбициран. И от заяжданията си с мене определено губиш.Давай да се плюем и да правим сеир на съгражданите си.

мичо генковски каза...

Илиан Пеевски! Заплашваш ме да спра да давам напътствия. В същото време на мене не ми позволяваш да отправя едно благопожелание "Честито Рождество Христово". Като всички българи днес.Май си въобразяваш, че си Градски комитет. Не така, драги.Глупаво и плитко е. Бръкни по-дълбоко.

мичо генковски каза...

Извинявам се и на всички, които очакват в този сайт да прочетат нещо празнично, изпълнено с доброта и надежда, нещо градивно.Нетърпимостта ми към глупостта и себелюбието, към фалшивата патетичност и зломислие на един человек ме накараха да изразя онова, което според мен трябваше.Този общински съветник всеки месец буквално тероризира Общинския съвет с безумните си и безсмислени тавтологии.Всички едвам го търпят, но не смеят да възразят. Защото ще бъдат оплюти. Сега ще последват куп анонимни писания на "възмутени". Бъдете сигурни - техен автор ще бъде Илиан Пеевски. На мене не ми се налага да кореспондирам с него анонимно. Вероятно сте прочели по-горе - и най-неприятните неща за него аз казвам открито и се подписвам.

Анонимен каза...

Г-н Генковски, нали приключихме "диалога"? Или май "забравихте", какво писахте само преди 2 дни?
Не стига, че ми вменявате чужди коментари, но отново си позволявате да квалифицирате и да обиждате в личен план, както и да лъжете най-вулгарно и да оправдавате безумията си, с които докарахте Троян и хората му да това жалко състояние.
Много сте нагъл, Генковски! Отхвърляхте ми предложенията най-безцеремонно, а сега си позволявате да лъжете, че нищо не съм ви предлагал. Всички треперехте като мишки и страхливо и угоднически си мълчахте, докато Акимов дерибействаше и съсипваше Троян - сега ме обвинявате в "бъбривост" и "страхливост", с която съм "разсейвал хората". Генковски, вие нормален ли сте?
Генковски, вие наистина сте един съвършен идеолог на БКП. Способен сте да обвините дори жертвите на Джак Изкормвача..
*
Все пак няма отговор на най-важния въпрос - кой управляваше Троян последните 20-на години и кой носи вина за днешния крах?
Въпрос с повишена трудност - защо управниците от последните 20-на години се опитват да изкарат ИП виновен за днешния крах на Троян? /жокери - видеоматериалите от сесиите/
Въпрос с най-голяма трудност - след като Генковски /като идеолог/, Акимов /като реализатор/ и Михайлова /като извършител/, оскверниха, поругаха и разрушиха антифашисткия паметник между двете музейни сгради - имало ли е някога комунизъм в Троян и били ли са членове на БКП Генковски, Акимов и Михайлова?
Няма да питам за днешния необозначен масов гроб под бившия паметник, който е в противоречие на Женевската конвенция и в тотално нарушение на европейското законодателство и всякакви морални и етични норми. Ще констатирам - Генковски, вие дори "своите" предадохте и поругахте, само и само да си спасите мръсните душички и да наденете още по-мръсните овчи кожи.
Само че не ви е писано да разберете, че друго и други НИКОГА не можете да бъдете. След вас и от такива като вас - само погром, и разочарования. Мароканските скакалци поне минат и заминат. Вие не мърдате и като термити всичко опустошавате. После – другите ви виновни.
Човешкото ви падение е потресаващо, г-н Генковски!!!
ИП

Анонимен каза...

В памет на Георги Марков
Кои сме ние? Някои казват, че сме ранобудни, други ехидно ни наричат “децата на прехода”, трети ни се карат, че сме платени, объркани, наивни калпазани. Георги Господинов каза, че сме красиви. Други ни нарекоха лумпени.
Всъщност ние сме скитници – помните ли случая “Скитник” на Държавна Сигурност, когато като подарък за рожденния ден на другаря Живков бе убит, с отровна съчма, българския дисидент и писател Георги Марков?
И той беше скитник, защото на въпроса “Кой си ти?” му НАЛАГАХА, ЧЕ Е НИКОЙ, ЧЕ ТОЙ НЕ СЕ ВПИСВА, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ НИЩО, ЧЕ ТОЙ Е ОЛИЦЕТВОРЕНИЕТО НА НЕ-ИСТИНАТА И НЕ-НОРМАЛНОСТТА НА СЪВРЕМЕННОТО БЪЛГАРСКО /КОМУНИСТИЧЕСКО/ ОБЩЕСТВО. РЕЖИМЪТ ИСКАШЕ ДА ГО НАПРАВИ ИЗЛИШЕН В НАШЕТО ОБЩЕСТВО.
Те го убиха, защото не можаха да прекършат неговия дух и неговата естетика.
http://banitza.net/2013/12/26/e%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0/

Анонимен каза...

Мишока Генковски и ласугера Пеевски - каквото повикало - такова се обадило !!? И в празничните дни мира нямате с глупостите си. Вече не сте и смешни,спрете се !

мичо генковски каза...

№ 10Господине/госпожо/, приветствам Ви. Правилно сте ни преценили. Аз знаех, че влизам в една дупка с Илиан Пеевски още когато се включих в кореспонденцията с него. Исках някой да му каже нещо относно яловостта и бъбривостта на неговите обществени изявления, които се улавят от мнозина, но никой не ги изрича Разликата е там, че аз отлично съзнавам глупостта на всичко това и факта, че нашият спор не вълнува почти никого. Илиан, както винаги, си въобразява, че изрича гениални мисли, които хората жадно попиват.Все пак трябваше да му кажа, че от години ръси анонимни писания против мене - неверни, обидни, груби.

мичо генковски каза...

Илиан Пеевски!Основното, поради което се включих в този разговор беше да омекотя малко фалшивата ти патетика.Налага се сега да отговоря на някои твои въпроси.По-горе пишеш:"Всички треперехте като мишки и страхливо и угоднически си мълчахте докато Акимов дерибействаше..." ОТГОВОР. Твоите, г-н Пеевски, изказвания в Общинския съвет обикновено започваха с думите:"Той /разбирай Акимов/ НЕ Е ВИНОВЕН. Виновни сте вие /разбирай общинските съветници/".По-угоднически от това как може да се каже?И каква снобска назидателност само - "виновни сте вие" Аз, Илиан, съм над вас - гениален, всезнаещ, безгрешен.Две думи за заема от 4 млн лв Отвори в-к "Троян 21" бр31 от 11авг 2010г. и прочети моята дописка "Този заем е резултат от грешки". В същото време ти от трибуната на Общинския съвет, прогласяваше заемът да се вземе. Аз гласувах за заема тъй като няма друг начин да се плати наложената санкция. Но бях за това истината да се знае.
Питаш - "Кой управлява Троян последните 20 години?"
Отговор - портретите на тези, които управляваха Троян до скоро бяха окачени във фоаето на Общината.Видял си ги.
Пишеш:"След вас погром и разочарование"
Отговор: Не, драги, аз и онези, с които работих, строихме заводи, училища, детски градини, болници, водоснабдяване, канализации, улици, тротоари, магазини, музеи, паметници. Погромаджиите се явиха после.Сред тях са и онези, които ти наричаш"свои", които аз съм предал. Да, аз не съм с тях. Те мене предадоха. Няма ги вече троянските заводи и фабрики, едно след друго закриват училища. Обезлюдяват села. Градът намаля с десетина хиляди жители.Това ли е прогресът. Ти си трубадурът на погрома и разрухата.
Пишеш "Генковски, Акимов и Михаилова разрушиха антифашисткия паметник. Напомням ти - паметникът беше разрушен по решение на общинската управа още през 1993-94 г Остатъкът беше едно безсмислено каменно образувание, което озадачаваше всички, които минаваха покрай него и решението да се събори беше правилно.
Казано на шега - ще продължим догодина.
Казано сериозно - най-неприятното е, че някои ме слагат в един коловоз с тебе. За това отново казвам - всеки контакт с тебе е бедствие, всеки спор с тебе е безсмислие.

Анонимен каза...

Илиане, опитваш се на стар бостанджия краставици да продаваш, ама не става.Не ритай ами се учи, харизано ти е. Нищо не ти иска човекът.

Анонимен каза...

Охооооо това ли е на Баба Гуси Лелята!!!!!!!!!!!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |