Истинският противник на човека

* Някои хора и днес още си мислят, че убивайки човек,
 могат да убият и злото в него
Позиция
Мариян Данчев
Авторът Мариян Данчев е троянец, корените му са от манастирското с. Орешак. Има успешен собствен бизнес. Непоправим родолюбец и непоправим оптимист, твърдо вярващ в жилавия български ген. Спомоществовател на редица добри каузи.

ПОВОД за написването на тази статия стана учредената наскоро изложба - „Животът на една идея” (за воина конник) в троянския Музей на занаятите, открита на Петковден. Без да съм специалист в тази област, мисля, че старанието по организирането и откриването на изложбата заслужава похвала както към самата авторка - Нина Димитрова, така и към всички участници в нейното създаване. Лично за мен идеята (концепцията, разбирането) на древните за воина конник, воюващ срещу злото, е твърде актуална и днес. И ако се вгледаме внимателно в нея, можем да извлечем  изключително ценни и важни изводи, полезни за днешната реалност. 

ИДЕЯТА за доброто и злото и битката между тях е стара колкото света. Дали обаче  в днешното технологично време ние сме успели да запазим правилните представи за това какво е доброто и какво е злото? Гледайки образите на воюващия конник, както най-древните от времето на траките, така и тези от християнската иконография, можем да видим представата на предците ни за злото. В почти всички злото е изобразено в образа на звяр (змей, триглава ламя), пробождан от копието на воина. Както в случая, така и в богатата ни на образи народна вяра, в представите на предците ни злото е персонализирано. Представяно е не просто като невидима безлична сила, а като раса от съвсем реални същества-нечовеци, имащи способност да приемат различни телесни форми и  воюващи безмилостно с човешкият род още от началото на съществуването му на Земята.

ЗА ЖАЛОСТ, неразбирайки същността на тази толкова важна идея, основна в линията на цялата човешка история, повечето  днешни хора са склонни да виждат злото само и единствено в своите еднокръвни братя, т.е. в други човеци. Стигайки до крайност, някои хора и днес още си мислят, че убивайки човек, могат да убият и злото в него! Идеята за истинския противник на човешкият род  е основна и напълно изяснена в Христовото учение (за този, който вярва). Цялата практика на  Христос – Богът, слязъл в плът между човеците, е воюване със Сатана и неговата раса от паднали същности. Христос - всемилостивият към човеците, воюва и мачка без никаква милост демоните и бесовете. И въпреки воюването, и в крайна сметка победата Му над злото, Той не е човекоубиец. Както и всеки, който успешно воюва срещу злото, разбира, че истинският противник на човека НЕ Е ЧОВЕК.
                                                 
СЪЩО толкова важно е разбирането на древните за доброто, а именно - ВОЮВАЩИЯТ ЧОВЕК (не пасивният, страхливият, предалият се/договорилият се със злото), а оня, който поемайки всички рискове, влиза смело в битката. Това са образите както на древните тракийски „хероси“, така и на по- късните християнски воини - Свети Георги и Свети Димитър, на Бога конник – самия Христос, ясно описан в „Откровението на св. Йоан“ като Царят на царете и Господар на господарите, яздещ на бял кон пред небесните войски, излязъл да победи и побеждаващ!

С ВИСОКОМЕРНАТА си гордост на многоразбиращ и високотехнологичен ерудит съвременният човек, отхвърляйки подобни разбирания като горните и класифицирайки ги веднага  в графата на „басни и бабини деветини“, става лесна  плячка на  невидимите и нереални  за него противници. А те твърде добре успяват да „програмират“ мисленето му в желаната от тях „матрица“ на повърхностно и външно възприемане на света  и проблематиката му, насочвайки го да  търси също такива повърхностни и неефективни решения.  

С ВСИЧКО написано досега пък и по-нататък се опитвам и ще се опитвам да провокирам хората в разчупването именно на тази „матрица на мислене“, която ограничава творческата сила на човешката раса и я насочва срещу самата себе си. Защото съм убеден, че човекът (в частност българинът и в частност троянецът) е способен и има потенциал  в себе си, като създаден по образ на Истинския Бог,  да  победи в битката със злото!  Другата алтернатива е ясна - виждайки злото единствено в себеподобните си, на човеците не им остава друго освен да се мразят и избиват помежду си…   

Мариян Данчев 

Още от същия автор:

4 коментара:

Анонимен каза...

успешен собствен бизнесмене, в днешното забързано време няма кой да ченте дълги словоизлияния. Това го кажи с 4-5 изречения.

Анонимен каза...

Къде живее и развива бизнес този пореден "родолюбец". Едва ли в "родината" си ...

Анонимен каза...

Този е спонсориран от ПРОТЕСТАНТСКО движение и от там храни бизнеса си. не от успешни сделки.

Анонимен каза...

http://genadi2000.blog.bg/politika/2010/08/23/belite-v-avstraliia-machkat-mangali-ili-zashto-nikoi-ne-se-o.594707

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |