На хижа „Амбарица” – един особен дух

* Емилия Гатева: „Още от самото начало всичко се правеше с помощта на приятели. Сега вече идват приятели на приятелите или други, просто прочели, че има нужда от помощ…”
Тема с продължение
„ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА хижа „Амбарица” привлече много, много хора, ако трябва да ги изброявам, ще стане дълъг списък”, сподели Емилия Гатева, троянското момиче, което е новият наемател на перлата на Троянския Балкан и вгражда сянката си за възраждането й. „Още от самото начало всичко се правеше с помощта на приятели. Сега вече идват приятели на приятелите или други, просто прочели, че хижата има нужда от помощ. Скоро две момчета от Панагюрище - Марин и Атанас, така се появиха, с пристигането и заявиха „Дошли сме да помагаме”;  и останаха една седмица. Бочо Бараков прекарва вече няколко отпуски тук, като понякога завършва работата по тъмно на челник. Павката от Добрич беше тук в най-трудните моменти”, конкретизира хижарката. И още – от Благоевград, Севлиево, София, Карлово…

НО ЕМИЛИЯ поясни - не само в хижа „Амбарица” е така, на повечето хижи работата се върши с приятели. Хижите не са комерсиални обекти, а тези, като „Амбарица”, до които няма път, са много трудни за поддържане, всичко се оскъпява в пъти, за да стигне до горе. Те не могат да генерират такива приходи, които да покрият разходите по поддръжката им. И все пак трябва да има подслон във високата част на  планината. Затова тази форма на стопанисване - с широка обществена подкрепа и помощ - е необходима.

ТОЗИ Е НАЧИНЪТ да ги има тези трудни хижи в планината, когато държавната администрация е абдикирала от тях, категорична е стопанката на „Амбарица”. Това, което се случва с „Амбарица”, е пример за гражданско общество, тук не се оплакваме, събираме се, хващаме се и свършваме работата, допълва тя. И припомня, че хижите винаги са били пример, повечето са строени с доброволен труд и са поддържани и се поддържат с много енергия и ентусиазъм. Хората, които идват тук, носят съзидателна атмосфера, един особен дух на съпричастност, на сътрудничество и доброта, обяснява Емилия Гатева. И няма как да не й вярваме.

Т21

Още по темата:

Още снимки от работата на доброволците за каузата на хижа "Амбарица":


13 коментара:

пАтРиОтЪ каза...

Браво! Браво! Браво! Това са истински българи, всичко друго е само приказки!

Анонимен каза...

Виждате ли разликата между предните които " стопанисваха" хижата и тези млади ентусиасти?

Мирослав Нанков каза...

Браво! Аз пък не съм анонимен, а се казвам Миро Нанков, това е най-добрата новина за троянския туризъм от 25 години - ЧЕ ДОНЧО ПИЯНИЦАТА от Черни Осъм, подкрепян от Дилян Енкин и от други типове като него, вече не е в хижата...Браво, ЕМО! Дерзай...Ти показа, че в нашата обрулена държавица нещо хубаво може да се случи...А ДОНЧО ПИЯНИЦАТА и ДИЛЯН ЕНКИН И СИЕ - да отиват в Музея и да бъдат забравени...
Съжалявам, че не мога да помогна в момента, заради моята професия, но и аз ще намеря начин да дам своя скромен принос в превръщането на хижа Амбарица в това, което заслужава - едно прекрасно място, както бе сътворено от Дана и Гечо...ОБИЧАМ ТЕ, ЕМО!

SGG каза...

Супер сте!!!

Анонимен каза...

Нещо не виждам троянски имена,на троянски туристи!Дано това не значи,че Троян се е отказал от Амбарица!

Анонимен каза...

Поклон пред тези хора,а Дончо и Дилян Енкин в затвора !

Анонимен каза...

Какъв затвор сънувате за дилян енкин ,като продължава да раздава баницата в Троян через донка.От тези докато измрат отръвка няма да има.
Браво на Ема и всички добри хора ,които им помагат.Дано само като е възтановят и разработят хижата енкин и компания не си е приватизират отново.Все пак да не забравяме ,че техните хора са на власт в момента.

Анонимен каза...

Май не видя никъде да се споменава някой от Троян да е помагал ?Що тей ?

Анонимен каза...

Троянец на троянец как да помага като завистта прелива отвсякъде. Който вземе да прави нещо хубаво бива оплют веднага по всякакъв начин. Този форум е живия пример - за който каквото да се напише, започват оплювки. Въпреки това Ема има поддържници и в Троян и тя най-добре знае кои са и колко й помагат!

Анонимен каза...

Качи се на хижата ако я знаеш къде е и виж дали има тр.туристи .

Анонимен каза...

Качи се на хижата ако я знаеш къде е и виж дали има тр.туристи .

Анонимен каза...

Троянските "туристи" са се ориентирали към международния туризъм. Бягат от Троян като от чума.

Анонимен каза...

браво мн добре,сега съм спокоен,има къде да се играе волейбол,но най ми харесва боядисаната релса.......

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |