Троян спечели битката за Состра

* С решение на Министерския съвет римската крепост бе преотстъпена за управление на Община Троян * Няма опит за
 ловешко „узурпиране” на Состра
 
Историческа възстановка на Состра
НА СВОЕ ЗАСЕДАНИЕ на 21 август Министерският съвет (МС) е взел решение да преотстъпи за безвъзмездно управление на Община Троян археологическия обект Состра – римската крайпътна военна крепост (в землището на с. Ломец), прераснала в цял град и смятана от историците за античния предшественик на днешен Троян, научихме от прессъобщение на PR-ката на общинската администрация Маргарита Генкова. Всичко това се случва след 7-годишно разтакаване от Министерството на културата и подопечния му Национален институт за недвижимите културни паметници (бившето НИПК) и чакане те да благоволят да съгласуват Подробния устройствен план и Плана за застрояване в района на Состра. Без което развитието на обекта като туристическа инфраструктура и цялостната му реализация биха били немислими.

ЗА ДА СЕ СТИГНЕ до това положително развитие бе свършена много предварителна работа. И не говорим за ежегодните археологически разкопки, вече над 10 години, осъществявани съвместно от Националния исторически музей (НИМ) – София, Община Троян и троянския Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ), благодарение на които в археологически план разработката на Состра отиде много напред. Тук е мястото да отбележим, че основната заслуга е на нашия земляк и зам.-директор на НИМ доц. д-р Иван Христов, който бе ръководител на повечето археологически експедиции на Состра през последното десетилетие. 

СТАВА ДУМА за техническата работа, извършена от общинската администрация в рамките на няколко мандата и при трима кметове (Дилян Енкин, Минко Акимов и Донка Михайлова). Първо – възлагане изработката на Общ устройствен план (ОУП), обхващащ границите на археологическия обект, 1-ва и 2-ра охранителни зони; който план е съгласуван с предписанията на междуведомствената комисия (2007 г.), определящи границите и режима за ползване на територията и охранителните зони на Состра. Второ – възлага изграждането на Подробен устройствен план (ПУП) и план за застрояване на архитектурния комплекс, който най-накрая е съгласуван (със становище на Министерство на културата от 26 юли 2013 г.). С този застроителен план се дава възможност за реализация на цялостната концепция за Состра и създаване на оптимални условия за бъдещи инвестиционни намерения, включително изграждането на подход от главния път до крепостта, паркинг и посетителски център. Сега предстоят следващите фази – съгласуване на заданието и изработка на идеен проект за строителството на път (подход), паркинг и посетителски център.

ПРЕДОСТАВЯНЕТО на Состра на Община Троян открива и още една възможност – да се кандидатства за външно финансиране по различни европейски програми. В това число и по известната Норвежка програма за подкрепа на културно-историческото наследство на България, откъдето може да се очаква твърде сериозна субсидия.

НО ЗА ДА НЕ Е ВСИЧКО съвсем радостно, въпросното постановление на МС от 21 август роди и едно недоразумение. Говорим за пасажа в официалната информация, публикувана в правителствения сайт, който гласи: „Дейностите, свързани с опазване на културната ценност, както и осъществяването на други научни, културни и туристически дейности (на Состра), ще се извършват от Регионалния исторически музей в Ловеч”. Откъдето се появи подозрение, че Регионалният исторически музей (РИМ) – Ловеч ще получи наготово един обект, на който от години работят и продължават работата си два други музея: НИМ – София и МНХЗПИ – Троян.

СЛЕД СПЕШНИ разговори и на кмета г-жа Михайлова, и на областния управител Милко Недялков ситуацията бе изяснена. Накратко – оказа се, че няма опит за ловешко „узурпиране” на Состра, а формално изпълнение на нормативно изискване. По-точно – на чл. 12, ал. 4, т. 1 от Закона за културното наследство, разпореждащ, че „дейностите, свързани с опазване на недвижимите културни ценности, както и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности, се извършват от археологически или специализиран исторически музей на територията на съответната община”; а ако такъв няма – от най-близкия регионален музей (какъвто в случая е РИМ - Ловеч).

И ЗА ДА НЕ СЕ СТИГНЕ до някакви нездрави изкушения, от Министерството на културата са поели ангажимент да посредничат при последващо подписване на тристранен договор за управление на Состра – между РИМ - Ловеч, Община Троян и МНХЗПИ – Троян. С което ще се блокира възможността за външна намеса в работата по археологическия обект.

Т21

Още по темата:

10 коментара:

Анонимен каза...

Намеса в работата няма да има, но ще има намеса при разпределението на субсидията! :)... И още нещо...това е от 21 август. Защо чак сега излиза тук?!

Анонимен каза...

С една дума " да днес каквото е направено за Состра направенол от тук нанатака няма нищо да се прави" Паричките ще са в джобчето на общинарите за съжаление. Историята ни на града вече загива. Няма какво да покажем за миналото на децата си.

Анонимен каза...

Национален институт за недвижимите културни паметници (бившето НИПК)се било помотвало 7 години. Нищо ново под небето. Това е изключително тромава и бюрократична структора неспазваща никакви срокове по всички закони. Я си представете, че сте имали неблагоразумието да станете собственик на сграда паметник на културата. Жална Ви майка. Покрива тече, стените се рушат, застрашена е конструкцията на сградата. Един пирон не можете да забиете без разрешение и одобрен проект от тия маймуни от НИНКП! А докато Ви удобрят проекта ще минат десетилетия! То ще са комисии, то ще са протоколи то ще е чудо.Държавата с нищо не Ви помага/при положение че Ви ограничава в ремонтите/ освен с нескончаеми задължения и протакания. Вариантите за Вас като вече не особено щастлив собственик са 2: Или да ощастливите на тънка лайсна/цена/ някой друг наивник или да и драснете клечката. Случаи такива в РБ колкото си щеш. И повярвайте ми ще бъдете щастливи да видите как нещо което сте закупили с вашите пари и мерак-гори и става на нищо.Това е лагодарение на тия маймуни от НИНКП!

Анонимен каза...

"Историята ни на града вече загива.Няма какво да покажем за миналото на децата си."
Те това е шедьовър!
Ето голова! :)

Анонимен каза...

Общо взето тук има 1-2 ма човека, които имат с какво да мислят и пишат смислени неща, но останалите 10-тина като № 2 са абсолютни тъпанари и идиоти и всичко останало, но не и хора с разум.

Анонимен каза...

Заеби, то за някой изроди няма угодия! Тях ги оправя само бой с тояга по празните им глави.

Анонимен каза...

Така е 5 и 6-ти...за съжаление това се отразява и на държавата.Каквито са хората,такава е и държавата...

Анонимен каза...

Да и развитието е спираловидно - каквато държавата, такива и хората. После хората ще се сетят, че държавата е тяхна и спиралата ще се врътне малко нагоре... Някога троянци са електрифицирали третия рад в България след София и Пловдив. Но пък един софиянец от Троян или троянски софиянец е свършил нещо за родния град, браво!

Анонимен каза...

Браво на кметицата, че след след седем години намери решение на проблем, който е спирачка за развитието на Состра.

Анонимен каза...

Я ни обясни, как точно и в какво ще се развие Состра ?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |