Троянци на поклонение в Дойран

* Христо Данов: „Отиваме, за да отдадем почит на троянците, паднали със смъртта на смелите за Майка България” * Планирана е и среща с новия дойрански кмет Борче Стамов
Шапки долу!


Христо Данов
ОТ 26 ДО 28 АПРИЛ голяма група (един автобус) от Троян ще посети побратимения ни град Дойран в съседна Македония. Визитата не е случайна – групата ще е основно от потомци на бойците от железния 34-ти пехотен Троянски полк, оставили костите си в епичните боеве край Дойран през Първата Световна война (Европейската война).

ДАТАТА също не е избрана случайно - от 24 април до 1 май 1917 г. са най-жестоките боеве на Дойранските височини, когато троянци съсипват далеч по-многобройните сили на Съглашението - англичани и гърци, и удържат позициите; а полк. Владимир Вазов, командващият Девета пехотна дивизия, в чийто състав е и Троянският полк, е произведен в чин генерал-майор (английският премиер Лойд Джордж пише по-късно: „В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран” – бел. Т21). Не е случаен и водачът на групата – бившият кмет на с. Добродан и активист на тукашния Комитет за издирване и възстановяване на войнишките паметници Христо Данов, чийто дядо, също Христо Данов, е положил костите си в боевете край Дойран, едва 28-годишен.

Борче Стамов
„ОТИВАМЕ, за да отдадем почит на троянците, паднали със смъртта на смелите за Майка България. Ще положим венци пред чешмата, известна като Фердинандовата чешма, издигната от нашите деди от 34-ти пехотен Троянски полк през 1916 г., която възстановихме през последните години. Но имаме и още една задача – да се запознаем и, надяваме се, да поставим началото на едно добро сътрудничество с новия млад кмет на община Дойран Борче Стамов”, сподели пред Т21 г-н Данов.

ОТ СПРАВКА в интернет научихме, че дойранският градоначалник Борче Стамов е на поста от броени дни – след спечелването на местните избори на 24 март 2013 г. Представител е на партия ВМРО-ДПМНЕ и е само на 28 години. Любопитното е, че кметът на Дойран е български възпитаник – през 2007 г. завършва Икономическия университет във Варна, специалност „Международни икономически отношения”.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |