Дядо Гавриил сред номинираните за патриарх

* След драматично двудневно заседание на Светия синод
 (15-16 февруари) бяха избрани тримата претенденти за патриаршеския пост - Галактион, Гавриил и Неофит * Кой от тримата
 има най-големи шансове?
Избори
ОЧАКВАНО нашият Ловчански митрополит Гавриил влезе сред тримата номинирани, от които на Патриаршеския събор на 24 февруари ще бъде излъчен новият Български патриарх. Претендентите бяха избрани на заседание на Светия синод, което обаче се разви доста драматично, удължи се с още един ден (15-16 февруари) и бе на ръба на провала.

ПО УСТАВ претендентите трябваше да получат 2/3 от гласовете на митрополитите, т.е. не по-малко от 10  гласа, което се удаде единствено на Старозагорския митрополит Галактион (в гласуването участваха всичките 14 митрополити). Последва дълга серия от нови гласувания, в които до заветната квота, но с глас по-малко, се доближиха двама – Ловчанският митрополит Гавриил и Русенският митрополит Неофит. Тогава, пред насъбралото се множество на входа на Светия синод, говорителят на синода – митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, със сълзи на очи обяви, че има реална опасност изборът на претендентите да се провали, а оттам да се осуети и изборът на новия глава на Българската православна църква. Видимо разстроен, дядо Йосиф промълви: „Аз съм разочарован, може да се случи и това (провал на патриаршеския избор)”; а пък мрачната му прогноза бе, че „след това ще последва разруха”.

ТОГАВА, пред угрозата от големия провал и отлагане на патриаршеската интронизация, митрополитите взеха компромисното решение за валиден да се счита и изборът на получилите по 9 гласа, колкото имаха Гавриил и Неофит. Така - след общо 26 гласувания в рамките на два дни - станаха ясни и останалите двама претенденти.

КОЙ ОТ ТРИМАТА – Галактион, Гавриил или Неофит – има най-големи шансове да получи патриаршеския жезъл? Според някои анализатори Галактион би бил най-проблематичният избор, тъй като през годините името му е замесвано в множество скандали, обвиняван е и в съглашателство с разколниците; а авторитетният богослов проф. Калин Янакиев заяви в прав текст, че ако Галактион стане патриарх „би било ужас за нашата църква”. На Неофит пък му тежи досието от бившата Държавна сигурност (ДС), въпреки че качествата му и авторитетът сред духовници и миряни е безспорен. Авторитетно стои и Гавриил, който е един от малцината митрополити без досие от ДС, важно предимство според мнозина; и като Ловешки митрополит направи много за нашата епархия. И най-вероятно изборът ще е между последните двама, а кой ще надделее, ще научим много скоро. „Аз съм си платил цената да нямам досие, но може би има хора, които не по-малко от мен са понасяли трудности. Не смятам, че това ми дава предимство”, заяви след номинацията дядо Гавриил, единственият от тримата претенденти, дал изявление пред медиите.

ДА ПРИПОМНИМ – Патриаршеският събор на 24 февруари ще започне със света литургия в катедралата „Св. Александър Невски”. След това ще бъде избрано Избирателно бюро, оглавявано от временния наместник на БПЦ, който официално ще обяви имената на тримата кандидати за патриаршеския пост. Гласуването, в което ще участват 142-ма делегати от цялата страна (сред тях е и нашият съгражданин адв. Венелин Ангелов), ще е тайно, а получилият 2/3 от гласовете ще бъде обявен за законно избран Български патриарх и Софийски митрополит. Ако никой от кандидатите не получи нужното мнозинство, изборът се повтаря, като в него участват двамата с най-много гласове. И който от двамата получи повече гласове, се обявява за избран, а при равен брой гласове вотът се повтаря до излъчване на победител.

ДЯДО ГАВРИИЛ

Светското име на митрополит Гавриил е Цветан Методиев Динев. Роден е на 16 юли 1950 г. в София. Основното си образование завършва в Чехия. През 1973 г. се дипломира като строителен инженер в тогавашния Висш инженерно-строителен институт в София (преди броени дни, на 8 февруари 2013 г., митрополит Гавриил бе приет за почетен член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране у нас – бел. Т21). Същата година се премества да живее в манастира „Св. Петка” край Банкя. През 1979 г. е подстриган с монашеското име Гавриил, а през 1984 г. завършва Духовната академия в София, след което две години е на специализация в Московската духовна академия. От 1991 г. до 1998 г. е протосингел на Софийската митрополия и заедно с това става игумен на споменатия манастир „Св. Петка” край Банкя. На 19 октомври 1998 г. получава епископски сан (с титлата Макариополски). На 28 януари 2001 г. е утвърден за Ловчански митрополит, какъвто е и до днес.

Т21 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |