Минко Христов освободи поста

* За временно изпълняващ длъжността директор на СОУ „Св. Климент Охридски” е назначена заместничката Анелия Александрова * От РИО – Ловеч увъртат кога ще бъде насрочен конкурсът за титуляр

Минко Христов
Рокади 

ДЪЛГОГОДИШНИЯТ директор на троянското СОУ „Св. Климент Охридски” Минко Христов вече не е на този пост. Миналата седмица на място в училището пристигнал началникът на регионалния инспекторат по образованието (РИО) – Ловеч Райко Райков и обявил, че г-н Христов е подал оставка, която била уважена, а за временно изпълняващ длъжността е назначен досегашният пом.-директор Анелия Александрова. Г-н Райков обаче не назовал ясно мотивите за оставката, както и кога ще бъде обявен конкурс за титуляр на директорското място. Любопитното е, че за управленската рокада в троянското СОУ, едното от двете най-големи училища в нашата община, не било информирано общинското ръководство и кметът Донка Михайлова и ресорният зам.-кмет Поля Димова научили постфактум.

ИЗЛИШНО Е да се лъжем, че смяната на г-н Христов е особено изненадваща. От доста време вече имаше напрежение в колектива, както и опити за свалянето му от поста и дори сигнали до образователното министерство, предизвикали идването на нарочна комисия. А пък сред причините бяха явните проблеми на директора с алкохола, като чашата прелива, когато е хванат да шофира в нетрезво състояние, за което има и осъдителна присъда. Не е изключено именно това да е наложило директорската оставка. И може би развитието на нещата щеше да стане много по-рано, ако консенсусният стил на ръководство и безспорните заслуги на г-н Христов през годините, сериозните му личностни качества и авторитетът на бивш народен представител не го крепяха на поста; както и негативното отношение към някои негови опоненти и претенденти за директорското място, чиито амбиции притесняваха колектива.

ЗА ДА ИЗБИСТРИМ неяснотите, отправихме писмено питане до началника на РИО – Ловеч г-н Райков, цитираме:  „Г-н Райков, научихме от неофициални източници, че директорът на троянското СОУ „Св. Климент Охридски” - г-н Минко Христов, е подал оставка и е бил освободен от поста си, а в момента е назначен временно изпълняващ длъжността. Бихте ли дали повече разяснения за в-к „Троян 21”; както и отговор дали оставката на г-н Христов е принудителна - т.е. свързана ли е със съдебните му проблеми (за шофиране в нетрезво състояние) и с други подобни. Както и има ли яснота кога ще бъде обявен конкурс за директорското място в СОУ „Св. Климент Охридски”. Тъй като случилото се е с голяма обществена значимост за Троян, надяваме се, че ще получим своевременен отговор.” 

Райко Райков
ОТГОВОРЪТ ОТ РИО - Ловеч не закъсня, но бе твърде кратък и остави известни неясноти: „Г-н Минко Христов е освободен по лична молба считано от 31.01.2013 г. За временно изпълняващ длъжността „Директор”  със срочен договор е назначена г-жа Анелия Александрова - пом.-директор по учебната дейност. Конкурс за директор на училище се провежда на по-големи периоди, след предложение от РИО от страната и съгласувателна процедура с МОМН”.

СЪЗНАВАМЕ неизбежната дипломация в отговора на областното образователно началство, но въпреки всичко един въпрос не може да остане неизяснен. А именно – кога точно ще се насрочи конкурсът за директор на училището. Защото от отговора на този въпрос зависят много неща и, без да е пресилено, едно от тях е накъде ще тръгне водещото някога троянско училище и ще има ли шанс да си върне изгубените позиции. Навременният отговор ще покаже и друго – че не скрити лобирания, в това число и политически, ще определят избора, а чисто професионалните и личностни качества на претендентите.

Т21

54 коментара:

Жителка на ТРОЯН каза...

Разбира се, че обществото трябва да е информирано. Нещо повече, предлагам да се инициира една обществена дискусия относно този твърде важен избор. Ние, родителите, децата, всички, трябва да вземем отношение! За поста на директор на това престижно училище апетитите са големи, нямаме право на грешка!

Анонимен каза...

Ти Генадий Маринов защо не поздравяваш верните си читатели/и коментиращи/ с днешния празник?

Анонимен каза...

Да се готви Борислав Томов. Гробокопача на училището в Орешак!

Анонимен каза...

Bravo Minko,siguren sam che tvoite kolegi direktori nikoga nyama da sabert tolkova smelost.Dori da im sprat zaplatite pak nyama da podadat otstavka.

Наздраве каза...

2-ри, натисни на синята стрелка с надпис "По- нова публикация", и се чувствай поздравен/а :)

Анонимен каза...

Генадий,ти си много малък и жалък"човек"!!!!!

Анонимен каза...

Крайно време беше да го сменят тоя бърдук!!!

Анонимен каза...

Минчо е пияница, а любовницата му сега го замества. Този жалък пияндурник отдавна трябваше да се махне.

Анонимен каза...

Четвърти, не можа ли да го напишеш на кирилица-сега ще те изтрият. Иначе съм съгласен с написаното....http://www.youtube.com/watch?v=nVxnNNGjubg

Анонимен каза...

Минчо Христов е много добър и интелигентен човек, явно са решили да се възползват от слабото му място и резултата са последвалите събития.Не мога да я разбера тази злост във форумите по принцип.

Анонимен каза...

10-ти защо ги четеш тогава дефакто?

Анонимен каза...

Аз пък предлагам да изгоним Генадий от форума!
И-ху -у-у-у-у-у...

Анонимен каза...

На вниманието на госпожа Кметицата! Молим, Ви коспожо кмет, училището в Орешак спешно се нуждае от промяна. Г-н Томов е негоден и вреден. Това е ясно на всички. Вие сте, които поне едно рамо можете да дадете за това. Всички родители сме обесърчени. А, училището има потенциал. Но не и от хора, които не се вълнуват и само си гледат собствените интереси. Помогнете ни!!!

Анонимен каза...

Честит Трифон Зарезан!
http://prikachi.com/images/864/5870864X.jpg

Анонимен каза...

Генади, сложи поста на 13 за допълнителни коментари. Явно,че там нещата са зле. Пък, дано и от общината вземат отношение!

Анонимен каза...

Употребата на алкохол/системната/ се дължи на слаб характер и вродено, или придобито/от начина на живот/нервно разстройство. Когато работиш, а не ти се работи, когато не можеш да се справиш с проблемите в работата, или семейството, когато над тебе е употребено насилие в детските години, обикновено да бъдеш това, за което не си способен, в повечето случаи резултата е алкохолизъм, наркотици, или системно и много цигари на ден.
В такива случаи се преминава към наказание, без да се търсят причините и да се помогне на човека. Просто сме нация без култура в отношенията, а и не само. Може би и затова сме в това положение.
Как няма да е депресиран народ, който трябва да оцелява с 300–400 лева месечна заплата, и то работейки на смени, та дори събота и неделя.
Не алкохолизъм, наркотици и тютюнопушене, просто България ще се превърне в една голяма лудница, и то с минало, и бъдеще/ако я караме така/.

Анонимен каза...

Съгласявам се,че Борислав Томов не става за директор,но се питам, дали ако си подаде оставката , орешачани ще отпишат децата си от троянските училища и ще ги запишат отново в селското школо? Съмнявам се.

Анонимен каза...

Да, 10-и-добър и интелигентен, но може би преди години,сега -едва ли...По скоро жалък.Иии 4-ти- не е кой знае каква смелост и геройство това, а необходимост!Не може човек,който не може да се справи с проблема си с алкохола да се справи с управлението на училище!И още повече-няма място там...сред децата!

Анонимен каза...

Обобщено:Даскалски боричкания за началнически кокал в образованието.Всеки от своята камбанария води някаква война, в битки на която ту е победител, ту е победен.Когато битките се водят от що годе интелигентни хора като даскалите, то те се изразяват в изключителна жестокост, подмолност и интригантства. Даскали...

Анонимен каза...

А какво ще кажете за директора на у-ще "Ив.Хаджийски", дето я ходи 2-3 дни в месеца на работа, я не и ако не е в отпуск е в болнични, за да си движи частния бизнес с коли и икони? Може би и за него си заслужава да има отделен форум.

Анонимен каза...

Най-накрая да прочетем хуманно мнение, поздравявам 16-ти. И като хулим човека какво ще спечелим? Не е ли по-добре да помагаме на изпадналия в трудност?

Анонимен каза...

Относно Орешака-детската градина пълна,училището на изживяване.Всеки да си прави изводите.И не е само въпрос на база и условия-и на двете места беше направен пълен ремонт.

Анонимен каза...

Че Борислав Томов за нищо не става е вън от съмнение!Но,според мен,17-ти,децата няма да се върнат автоматично,на другия ден след неговото изритване от училището,защото нивото спадна много,няма УЧИТЕЛИ.Та той близо 10/десет/години превръща орешашкото училище в циганско и успя!Сега вече циганията е пълна - карат циганчета от Троян безплатно със СКУЛБУС,а орешаченчетата пътуват в същото време с градския с пари.....
На Троян това положение е много изгодно!А като прибавим и липсата на кмет положението става отчайващо.

Анонимен каза...

Минчо Христов се пропи тотално в парламента.Поради големия "стрес" да си народен избраник,той реши че изхода е в алкохола.Още докато беше учител през комунизма ,беше известен сред учениците си с курвалака.Пишеше 6-ци на по хубавичките ученички,макар и дори 2 - ки да не заслужаваха по информатика.Така се и ожени за Снежка.Много се учудих ,че го направиха директор след като проблема му с алкохола беше всеизвестен.

Анонимен каза...

"Така се и ожени за Снежка"- пише компетентния 23/24. Не знаех, че Минчо Христов има две съпруги.

Анонимен каза...

24-Да не си пропусната та така си озлобяла!А това че си се учудила не ни интересува!
Колко трябва да си посредствен за да ce ровиш в живота на другите !Засрамете се!

Анонимен каза...

Минко, благодарим за голямото ти сърце ! Сега ти имаш нужда от нашето приятелско рамо!Вярваме че ще успееш!

Анонимен каза...

Господин Христов,всеки един човек в тази професия се амортизира и се чувства изчерпан.Не се отказвайте от самата професия.А за това какво пишат или говорят-да си гледат собствените лайняни задници.Вие направихте това училище съвременно и желано.Успех!

Анонимен каза...

bravo na 28...evala

Анонимен каза...

Най е лесно да се коментира някой,когато не е на върха.

Анонимен каза...

Амортизиран пияница...меко казно, както и А.Балев...

Анонимен каза...

31-правиш ли хороскопи?

Анонимен каза...

Алкохола не прощава на никого.Но е крайно време да се вземат мерки защото алкохола е обсебил всички и най вече младото поколение_нали виждаме и слушаме колко е паднала възрастовата граница на отровили се от алкохол.

Анонимен каза...

защо никой не казва,че и Колю Кацаров има проблеми с алкохола?

Анонимен каза...

Колю Кацаров е повечето пиян отколкото тавряз.А когато е трезвен не стой около него много е кисел.Застанете на центъра и ще видите как тича напред назад когато няма нищо за пиене.

Анонимен каза...

Ангел Балев не го бара...

Анонимен каза...

Минко Христов е умен и добър човек. Такъв беше и като ръководител. Той създаваше спокойна атмосфера в училището. Подкрепяше и помагаше на всеки от учителите, даваше им възможност да работят творчески. Не е тайна, че в СОУ "Св.Климент Охридски работят способни учители. През миналата година на зрелостните изпити училището показа трети успех в областта след езикова и математическа гимназия - Ловеч. Проблемът, с който той не можа да се пребори, навреди само на него самия. Дори и в този тежък момент той постъпи достойно. Много е лесно сега, когато е паднал от поста да бъде оплюван. Дори г-н Генади Маринов за първи път си позволява остър език към него. Пожелавам на Минко Христов да не се отчайва и да се пребори с трудностите, защото го заслужава.

Анонимен каза...

Че как тей долната гимназия с такава способна директорка е след горната?

Анонимен каза...

32. Анонимен каза...
31-правиш ли хороскопи?
Дааааа! Мога и на женка ти на пъпа да гадая!

Анонимен каза...

36. Анонимен каза...
Ангел Балев не го бара...

Вярноооо! Гол го не бара!...

Анонимен каза...

Минко , не обръщай внимание на дребните душици.Когато видят човек да залитне, веднага са готови да го бутнат да падне.Англичаните имат поговорка "Най-тъмно е преди разсъмване".Въпросът е от лимона да си направиш лимонада.

Анонимен каза...

Всички даскали които познавам,особено от въпросната гимназия,барат джама. И ако някак си е прието мъж да пие,бруталното бе,че това бяха жени.Включая и кандидатката за мястото на Минко Христов- Краса седесето. Географката,физичката,едната математичка, една литературка, всичките идваха на работа видимо не изтрезнели и в неадекватно състояние.А да влезеш в стаята до салона по физкултура и да не хванеш рак от димната завеса вътре,си беше чист късмет !

Анонимен каза...

Успех за напред г-н Христов! Желая ви всичко най-хубаво!

Анонимен каза...

Че тя Райковска само от седесето ли е?!Тя е мераклийка за всичко!Остаря и парашута-заяжда при отваряне...

Анонимен каза...

42-ри,ти и сега си "на градус"!!!

Анонимен каза...

Г-н Христов,искрено Ви желая да излезете по-скоро от незаслужено тежкото положение,в което ваши "приятели"Ви поставиха!Успех!!!!!

Анонимен каза...

Защо сме толкова лоши българите? Не можем ли да видим хубавите страни в лицето на М. Христов? Обичат го и ученици и учители и колеги.Интелегентен човек,с широко сърце и богат мироглед.
Какво му е на Томов? Успява да ръководи доста добре училище, в което преобладават ученици от малцинствата.
Много лесно е да работиш с подбрани ученици както е при госпожа Русинова. По -важно е да се справиш с проблемни деца и в училище с малко пари. Когато всичко ти е наред е много лесно да работиш.

Анонимен каза...

Учениците не са подбрани, а са с 200 повече. Което прави 300 000 лв. годишен бюджет повече. При едни и същи заплати в дветв СОУ-та. И аз искам да съм директор там.

Анонимен каза...

47-ми,напълно си прав. И М.Христов и Б.Томов са обичани и уважавани хора, не са надушманили на никого,даже обратното - помагат с каквото могат.
Липсата на ученици е проблем за всички училища,а в Орешак има отлив на ученици още от времето на г-жа Герганова. След като тя напусна и се премести в града ....на директорското място се изредиха още ТРИМА ДИРЕКТОРИ - ВСЕ ОПИТНИ ХОРА.

Анонимен каза...

Ха-ха-ха,49-ти,посмали,Манго!!!За Христов - може би,но Томов да е уважаван и обичан в Орешак за пръв път чувам.Освен да е някакъв мно-о-ого,много тънък вид хумор.

cvetomir каза...

Не го познавам като човек, но определено смятам, че такъв тютюнджия и пиянде нямат място едно училище. Като директор може би е добър, но на мен ми липсва "нещото" на което трябва да научи децата!

cvetomir каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

,

Анонимен каза...

Кой го прикриваше този господин толкова години? Той отдавна НЕ е това което беше – жал ми е само за дъщеря му, но винаги става така за грешките на родителите – страдат децата. Той оплюваше и Андреев – най-тачения учител, както от родителите, така и от децата.
Родителите си мълчаха, защото са зависими от него, а как обиждаше децата. Беше се обградил само от некадърни учители – стари и злобни, всичко читаво се изнесе от там.
Децата им викаха “светата троица” – вечно наквасени до козирката. Някой знае ли какво е станало с останалите от четата от даскали – по литература и по рисуване, вече и имената не им помня. Представете си какви средства се даваха от родителите за частни уроци по литература и англииски, защото даскалите нямаха не капацитет, а желание да присъстват в час. Господ бави, но не забравя

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |