Перн и Троян култивират приятелство и обмен

* Жьоньовиев Рувиер: „Ето вече 9 години побратимяването между Перн ле фонтен и Троян е факт. Днес културният обмен е в основата на разнообразието и богатството на отношенията ни”

Факсимиле на статията в La Provence
Наскоро в местния вестник на побратимения ни френски град Перн ле фонтен – старинното селище в департамент Воклюз, регион Прованс, прочуто с каменните си чешми и многото исторически паметници - излезе обширна статия, отразяваща работата на тамошния Комитет  за побратимяване с Троян (La Provence, 18 януари 2013 г.). Очертани са и плановете за съвместната работа през 2013 г. Статията е озаглавена „Перн и Троян (България) култивират приятелство и обмен” („Perne est Troyan, en Bulgarie, cultivent échanges et amitié”).Това научихме от Бисерка Йовчевска от трянското сдружение „Посока Европа”, което е основен партньор на приятелите ни от Перн ле фонтен. По-долу ви представяме извадки от материала във френския вестник в превод на г-жа Йовчевска, както и нейно кратко допълнение за резултатите от партньорството ни. Т21

Старинният вход на Перн ле фонтен
„ЕТО ВЕЧЕ 9 ГОДИНИ побратимяването между Перн ле фонтен и Троян е факт. Днес културният обмен е в основата на разнообразието и богатството на отношенията ни.” Това бяха думите, с които  г-жа Жьоньовиев Рувиер, президент на Комитета за побратимяване в Перн ле фонтен, Франция, благодари на годишното събрание на всички, активно участвали и сътрудничели в неговите мероприятия, които никак не са малко. (…)

РАВНОСМЕТКАТА за изминалата година е дълъг списък от мероприятия, на шестте асоциации от Перн ле фонтен, които поддържат връзки със сродни организации в Троян. Началото е посещението в града на троянски ученици. „Това посещение - сподели г-жа Даниел Малкюи, секретар на Комитета за побратимяване, - беше много високо оценено от жителите на Перн ле фонтен и Троян, които преживяха наистина безценни моменти на приятелство.” Посрещнати по домовете, младите хора усетиха атмосферата на провансалския дом и провансалските обичаи. Гостоприемните домакини показаха уникалната красота на земята на лавандулата, виното и художниците, а българските гости отнесоха незабравими спомени и преживявания.

Ансамбъл "Траяна" (Троян) на сцена в Перн ле Фонтен
ПОСЛЕДВА:
• Посещение на фолклорен ансамбъл „Траяна” (Троян) с голям концерт на сцената на  фестивал „Фолклория” през месец юли.
• Нощта на курортистите, която Комитетът за побратимяване традиционно организира за всички туристи, почиващи в града и региона. На тази вечер, пак традиционно, над 200 туристи от Франция, Белгия, Холандия, както и много българи, живеещи в Прованс, се насладиха на танците на ансамбъл „Траяна”  и песните на хор „Мона Лиза”, чието изпълнение за бис вече е православният химн  „Многая лета”.
• Комитетът финансира и посещението на августовските празници на Художественото изложение в с. Орешак на секретаря на комитета г-жа Малкюи и художничката Силви Оберзайдер.

В Нощта на кукрортистите, Перн ле фонтен
НА СЪБРАНИЕТО СИ на 18 януари Комитетът за побратимяване в Перн ле фонтен очерта и бъдещите си проекти:
• Група от 8 френски  ученици ще посетят през месец август град Троян;
• Реализиране на общ театрален проект на  тема „Богомилите, катарите, Франция и България”;
•Размяна на групи пещерняци;
• Изложба на иконописеца Мирослав  Вълев и френската асоциацията „Патерне”;
• Посещение на френски занаятчии на голямата изложба през месец май в Изложението в Орешак;
• Активизиране на връзките на младежите от двата града;
• Посещение по програма „Лидер” на  МИГ – Ванту, Прованс;
• Включване на гр. Троян като туристическа дестинация от френската туристическа агенция  „Vision du Monde”;
• Представяне на Троян и България на пролетното туристическо изложение в Авиньон.

(със съкращения)
La Provence, 18 януари 2013 г.

Отчет за едно приятелство

Бисерка Йовчевска
Тук е мястото да отбележим, че Троян има още един много верен приятел в лицето на почетния консул на България в Марсилия г-н Жан Мари Мартен. Семейство Мартен всяка година организират празненства „Българската Коледа”, които събират нашенци, живеещи в Марсилия, както и голям брой приятели на България, за да отпразнуват с български гозби, песни и танци прекрасния празник. Консулът не пропуска и националния празник на България - 3 март, който е повод за припомняне на богатата история и култура на България.

Специално отношение  нашите приятели от Франция имат към Дома за деца и младежи в неравностойно положение в с. Дълбок дол, община Троян. Лично дарение от член на Комитета за побратимяване на Перн ле фонтен бе инвалидна количка за социалното заведение, а  Асоциация „Анатот” за пореден път дари дрехи за децата от дома.

При гостуването си в Троян и района през миналата година „Хорът на трите долини” от Перн ле фонтен  донесе книги и речници за троянските СОУ  „Св. Климент Охридски” и НГПИ „Проф. Венко Колев” и за Езиковата гимназия в Ловеч. Дарение от книги и речници получи и Френският културен център в София.

Бисерка Йовчевска, Сдружение „Посока Европа”

Още по темата:

9 коментара:

Анонимен каза...

Ако им трябват маймунки за зоопарка им,пратете Минко и Дилянката в командировка,ама да сложат надпис на клетката да не се приближават посетителите,че са крадливи (маймунките де).

Анонимен каза...

Нищо не виждам по пресата за проблема на държавата ТОКА........и кога ще е протеста в Троян? За последните 3 месеца плащам с 50лева повече без да съм вдигнал консумацията или този нов данък е такса Б.Б.

Анонимен каза...

Ти нормален ли си бе втори?Какви протести в Троян, какви 5 лева? Тук няма никакви проблеми, всичко е наред и върви по мед и масло. Ходи на друго място да изливаш омраза и да подстрекаваш подривни действия срещу властта.Няма ли полиция в този град да ги арестуват такива като тебе !

Анонимен каза...

3-ти,изтрий си млякото от устата,оп,то май не е мляко това ... как да е,изтрий го първо,пък тогава давай акъл!

Анонимен каза...

" При свито потребление и тотално отрязване на всички страничини доходи могат да растат цените само на неща, които хората не могат да не купуват - основни храни, ток, горива. Това е единственият начин да издоиш повече пари от все по-малко хора на пазара.

Анонимен каза...

4–ти, когато човек загуби чувството си за хумор му е "спукана" работата!!! Вие нито го имате, нито дори можете да го доловите. Жалко!

Анонимен каза...

Ниски доходи, свито потребление, икономика, която върви към "нищото".

Анонимен каза...

Две крави си говорят:
-Хранят ни заради телетата и млякото, но като остареем ще ни заколят.
_Омръзнаха ми теориите ти за конспирацията!

Анонимен каза...

е за 9 години, не се ли побратимихме най-накрая?защо не изпратим минко акимов на обмяна на обед,за да покаже как се прави.е някой ще изреве,че е окраден, ама те богати западняци-носят.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |