Инфарктен мач, паднахме в продължението

* Поведохме с 13 т. в първата част, водихме цели 36 минути от срещата, но необясним срив в четвъртата част доведоха мача до продължение; „Чавдар” – Тракийски университет – 81:93

Баскетбол, "А" РБГ

Рубриката се води от треньора по баскетбол 
Стефан Генков

ПОНЯКОГА и това го има в сценария на баскетбола - водиш, надиграваш противника, докарваш до делириум публиката, а накрая - падаш и... тишина в залата. Точно това се получи в неделната домакинска среща на нашия „Чавдар” с тима на Тракийски университет (Стара Загора) пред погледа на градоначалника Донка Михайлова и страхотната троянска публика 

ВИХРЕНО НАЧАЛО, красиви комбинации в нападение, безпощадна защита, вещ диригент на треньорския пулт, вярна публика.  Първата част - 29:16 за „Чавдар”. Стоя близо до щаба на старозагорци - паника в редиците им, пребледнели лица, объркани треньори, всяко решение - погрешно. Крушата е узряла вече - сама ще падне! Но през втората четвърт от мача вместо да прекършим противника напълно, му даваме глътка въздух - 12:16 за гостите от Стара Загора; и все пак на почивката на светлинното табло стои обнадеждаващото 41:32 за „Чавдар”. В кулоарите на полувремето цареше приповдигнато настроение, само опитните „стари кучета” (бивши баскетболисти, треньори, сред тях и доайенът Иван Христов-Ицата) се осмелиха да напомнят, че мачът не е свършил и че резервната скамейка и центровете ще решат изхода му. И колкото да не се искаше на всички лошото да се случи. 

ПОСТЕПЕННО гостите взеха да се отърсват от сковаността, нашите почнаха по-често да грешат и след отлични прояви в защита правеха детински грешки напред и буквално подаряваха топката на противника. Получи се мач, противопоказен за хора със слаби сърца! Краят на третата част като ли че беше преломен, когато необяснимо защо настъпи невъобразим хаос в нашите редици?! Не мога да виня треньора - той отново беше на висота, какво ли не направи; но така е, знам го от собствен опит, просто някога на игрището не се получава, играчите (със сигурност без да си го искат искали) грешат, грешат, грешат; 12:16 за ТУ в третата част. Четвъртата част отново я загубихме - 17:20, и едва „одрапахме” до продължение при 73:73. И в него… надежда всяка погреби! На терена чавдарци бяха само статисти - тотален, необясним срив, 8:20 в продължението и болезнена загуба с 81:93.

КРАТКИЯТ ми коментар.  Да! „Чавдар” загуби и смея да твърдя, че играчите сами са си виновни. Не че нямаше желание за игра, напротив - тези ботевградски и плевенски момчета в състава ни показват що е дух, но в случая това не стигна. Баскетболът е игра на високите, а ние де факто играхме без основен център (Кунов - 3 т., 1 борба и 4 грешки). Ех, ако беше останал Райко Дундалов - центърът ни от есенния полусезон, но така е, Троян е само междинна гара за големите играчи и, дано не бъда лош пророк, и за перспективните и интелегентни треньори (като настоящия Лъчезар Диков).

КАКВО ДАДОХА другите от нашите? Отново моторът беше „джобния Херкулес” Николай Маринов (18 т., но с 5 грешки), Иван Руньов (13 т., 4 грешки), Радослав Кочев (дабъл – дабъл, 12 т. и 12 борби, но и 7 фрапантни грешки), Красимир Коев (9 т., 4 борби - изпратен с ръкопляскания от публиката), Ценко Наков (11 т., стабилен играч), Петър Христов (точно тази вечер ли трябваше да не бъде в познатата си форма – 10 т., 5 борби и... 7 грешки), отличният в миналия мач Данаил Христов (не приличаше на себе си – 5 т., 6 борби и 3 грешки).

А В ПРОТИВНИКОВИЯ ОТБОР едно момче направо ни „разката фамилията” - синът на някогашния национал (и мой състудент) Георги Бързаков вкара 6 тройки и с общо 26 точки фактически сам ни би! Тук отварям скоба и с удовлетворение споделям, че за този играч предупредих треньора ни още в сряда и той ме увери, че знае и ще вземе мерки. На питането ми след мача защо стана така, бе много ясен: „Да, на разбора наблегнах на опазването му, но не се получи!”. Наистина - просто не се получи и Лъчо Диков няма вина, играчите ни сами се биха! Но горе главата ! Да мислим за следващия мач в Русе! Айде наш`те!

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

22 коментара:

Анонимен каза...

Смешно е да се защитава треньора, видимо не искаше да остави Коев на терена , защото Тити Папазов му е наредил Кунов да играе по 30 минути на мач и мъж 204см да има 3 точки + 3 борби!!!
Също така треньора ОБЕЗЛИЧИ играта на Пепи Христов!!! Христов започва със серия 7 точки и го извади,след това цял мач го постави на позиция 4/лек център/!!!

Анонимен каза...

Ами просто Кукенски ако беше на терена, Бързаков нямаше да има 26 точки а 6.За жалост го видях на трибуните

Анонимен каза...

"Ценко Наков (11 т., стабилен играч)"?! Нищо не пише в статията за шанса,който имахме 5-6сек преди края: Ц.Наков ,при равен резултат, изпълни 2 неуспешни наказателни удара, един да беше вкарал и вземахме мача. И когато отбора пада -всички са виновни, а не само играчите !!!
P.S. Във всяка статия на г-н Генков прозира някакво пристрастие -в тази : към треньора и към Наков. Журналистът трябва да е обективен и безпристрастен! Публиката пък трябва да подкрепя отбора си ДОКРАЙ!!!

Анонимен каза...

Генков , откъде взе статистиката? Тук http://bgbasket.com/stats.php?id=154426 пишат други нещица:))

troyan21 каза...

Статистиката на Генков е точна, в сайта БГ баскет могат да се видят пълните данни:
http://bgbasket.com/stats.php?id=154426

Анонимен каза...

Треньорът да отговори на може би вярните внушения на №1.От друга страна кой от бившите треньори е гласувал такова доверие на Коев

Анонимен каза...

Лъчо,не се е съобразил с указанията на Тити,защото Кунов е играл само 23 минути. А Краси, с това шкембенце напрово извърши геройство да издържи тези 14 играни минути и авторът правилно е отбелязал, че беше любимецът напубликата.

Анонимен каза...

Сверявайте си статистиката, защото пишете страхотни глупости и не е правилно като сте журналист да изказване мнение. Още повече сте бил треньор преди ... години, а от тогава баскетбола е коренно различен спорт и повечето "разбирачи" в Троян нямат никаква представа какво говорят !

Анонимен каза...

Критиките към треньора, някои от играчите и „журналист” Генков няма да допринесат до някаква положителна промяна.Това са само приказки след болезнената загуба.След като отшумят емоциите да се пристръпи към детайлен разбор и анализ на мача, да се покажат грешките на играчите и треньора и да се начертае стратегията и тактиката за следващия домакински мач.Това трябва да протече в дух на коректност и взаимно уважение, без нападки и прояви на всезнайковщина.Нека всеки участник в отбора да осъзнае собствените си грешки и принос за загубата .
Не забравяйте, че Троян е градче със затихваща икономика, непрекъснато намаляване броя на населението и няма как да се мерим с областните градове и столицата.Техните отбори в А група са с много по-голям бюджет, по-добра селекция на играчи и треньори, стабилно лоби в БФБ и сериозно работещи школи с подрастващи.
По мое скромно мнение участието на Чавдар в първенството на А мъжка група е героизъм и всеки, който истински обича баскетбола нека да го подкрепи.

Анонимен каза...

Пак паднахме. Ми то ни стана навик. Имаше навремето един скиор. Пада, пада та се къса. И от там му излезе-Пепи Пакпадналов. Да вземат наште да се прекръстят на---патиланци. Тъй де-хем паднали, хем палави. Палавопаднали или падналопаловци.Може и на галено да се прекръстят-пльошковци.Да, най добре е да се прекръстят отбора на пльошковците от Троян. И да ме викат за кръсница и талисман.

Анонимен каза...

Съгласен съм с номер 9 .
troyan21, по отношение на статистиката : грешките, които е посочил Генков нямат нищо общо. Кунов - 0 грешки, Николай Маринов - 3, Иван Руньов - 1, Радослав Кочев - 4, Петър Христов - 5, Данаил Христов -2. Сега вижте по-горе статията и кажете, вярна ли му е статистиката.

Анонимен каза...

На Генков е вярна статистиката, защото знае как се води и си я води , а момчетата от масата никога не са имали понятие от това и не могат да различат двоен дрибъл,крачки , грешен пас,носена топка. Имало е парадокси да е завършил мача с 0 грешки.Правени сани и забележки от БФБ. Представяте ли си - такова нещо го няма в НБЛ ? Така , че в професионалното предаване на събитията от автора нямам никакво съмнение , друг е въпроса,че се води официална индивидуална статистика , която често се манипулира в интерес на някой играч с цел представянето му за друг по-голям отбор или излизане на вън.

Анонимен каза...

От 10-ти вони на простотия гарнирана с омраза.Защо ???

Анонимен каза...

Към всички тук пишещи и разбиращи от баскетбол относно какво е написано в статията на Капелата , нека изгледат записа на срещата в сървъра на БФБ и тогава да се съди кой крив,кой прав.
То е като в държавата всеки говори , ама няма кой да върши работа. Искаха оставката на бат Бойко , сега пък защо я подал ? Само към Терминал 2 е изхода.

Анонимен каза...

Мачът със Дунав Русе е отложен за 24 март,дано във двата домакински мача които предстоят,да вземем поне една победа,евентуално над Видабаскет.

Анонимен каза...

И двата домакински мача да вземем все ще сме на предпоследното 7-мо място,но този със Спартак МВР нама начин как да стане. Ето и Венци закачи кецовете на пирона.

Анонимен каза...

Само да кажа към номер 1 и 3 ... вие пичове си нямате явно хал хабер от баскетбол , ами сте обичайните мърморковци , треньора си беше класа , тактики , стратегия , жсичко има6е , просто мал шанс и недостатъчна обиграност на отбора по обясними причини , Коев не бил играл , а как да играе център срещу техния център ... Вие наред ли сте.... що се отнася до посл. 5-6 сек. всеки нормален човек , обичащ баскета знае какво е напрежението в тази ситуация , като прибавим и пулса на играча предстажете си какво става.... ти ако бе6е , щеше ли да вкараш... малшанс ! Гледаме напред и това е !

Анонимен каза...

12 , талант си ти , сигурно много ги разбираш нещата , крачки ,дрибъл , това -онова

Анонимен каза...

А ти 12-ти си стриитбол или квартален играч ,аможе и на чилик да играеш

Анонимен каза...

Баскетболни новини от последния час. Противникът ни в неделя-3ти март
Спартак МВР след 2 загуби , смени треньора и взе сръбския специалист Милош Младенович. Дупе да ни е яко !

Анонимен каза...

17-ти ,чета ти коментара и се питам ти какво общо имаш с правописа и с баскетбола - ама нищо , разбираш ли ме нищо , съвсем нищо.....!!!! Гола вода, дано не си П.Л.!

Анонимен каза...

П.Лалев може да няма нищо общо с баскетбола но поне се опитва да работи за него а тук полувината коментари са написани от малоумни хора които се крият като мишки и само знаят да критикуват и обиждат, елате в залата и направете нещо вие като толкова разбирате.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |