Среща в Пловдив за тунела Троян – Кърнаре

* Турски холдинг и италианско-швейцарски консорциум заявили инвеститорски интерес * Ваня Събчева: „Тунелът Троян - Кърнаре е важна стъпка в цялостния градеж на съвременна България”
Мечти

ТУРСКИ ХОЛДИНГ и италиано-швейцарски консорциум са заявили инвеститорски интерес към проекта за тунел под Централна Стара планина с изходни точки Троян – Кърнаре. Това съобщи областният управител на Пловдив на работна среща  в града под тепетата (20 ноември) с участието на колегите му от Ловеч, Смолян и Пазарджик – Ваня Събчева, Стефан Стайков и Дончо Баксанов, представители на НК „Железопътна инфраструктура” и други транспортни специалисти, участвали в разработката на проекта преди 15 години.

В ИЗКАЗВАНЕТО СИ г-жа Събчева припомни дълголетието на идеята за прокопаването на жп тунел при Троян: от 1929 г., когато Висшият експертен съвет на БДЖ одобрил проект за продължаване на юг на жп линията Свищов – Левски – Ловеч с жп тунел Троян – Христо Даново, дълъг между 7,5 км и 9,8 км, по който започнала подготовка за прокопаване; свиканата през 1938 г. от Комитета за културно и стопанско повдигане на Троян конференция в града и учредяването на „Акционен комитет за свързване с жп линия Свищов - Левски - Ловеч - Троян - Карлово - Пловдив”; учредяването през 1997 г. на неправителственото Сдружение за изграждане на тунел Троян – Карлово; включването през 1999 г., с постановление на МС №208, на проучването за тунела при Троян в Националния план за регионално развитие 2000-2006 г.; провеждането през 2001 г. на международен железопътен форум, посветен и на изграждането на жп тунела за комбинирани превози Троян – Карлово, като част от европейските транспортни коридори.

Ваня Събчева
„МОЕТО ПРИСЪСТВИЕ на днешната среща е гаранция за готовността ни да съдействаме всичката проектна и проучвателна дейност, която трябва, да се извърши, да работим заедно с правителството по реализацията на една идея, захвърлена от предишни кабинети. Тук сме, защото работим и защото си даваме ясна сметка, че тунелът Троян – Кърнаре (Карлово) е важна стъпка в цялостния градеж на съвременна България”, заяви още областният управител на Ловеч. Ваня Събчева акцентира и върху факта, че област Ловеч е най-заинтересована проектът да се реализира като добър начин за свързване на Северна и Южна България. 

ПО ВРЕМЕ НА СРЕЩАТА стана ясно още, че заради сроковете и сложността на проекта ще е почти невъзможно той да се включи в програмите на ЕС за програмния период 2014-2020 г. А като най-реалистичен вариант се очертава  публично-частното партньорство или концесия. Според пловдивския губернатор на първо време трябва да се случат няколко неща, за да стане проектът реалност - да се включи в генералната жп схема на България и в Регионалния план за развитите на заинтересованите области, да се мисли дългосрочно за тунела като връзка между Северна България, респективно река Дунав, и Егейско море.

СПОРЕД СПЕЦИАЛИСТИТЕ, участвали в с срещата, тунелът Троян – Кърнаре (Карлово) може да е с дължина от 7 км до 15 км и да бъде комбиниран - за железопътен и автомобилен транспорт. Предстои да се изготви и анализ за трафик прогнози. В края на срещата бе взето решение през м. януари следващата година да се състои друга среща на ниво областни управители, кметове и експерти, като на нея бъдат поканени и потенциални инвеститори и се очертаят конкретни задачи за реализиране на проекта.

Елка Баръмова,
PR на Областната управа - Ловеч

19 коментара:

Тунелджия каза...

Като по глъв, си помислих,че това иначе хубаво момиче е довело въпросните инвеститори в Троя,за да вкарат пари в производство...Ама като ми поумина глупостта и се осафересах,че живея в Троян !
И наистина, по-скоро би се построил тунел през Беклемето,отколкото задругата на еснафите да допуснат някой да инвестира в бизнес в Троян (:

Иванко каза...

Мисля,че няма да съм жив да видя този тунел.

Анонимен каза...

Другари! Станете вегетарианци и спортувайте, това е пътят към дълголетието и шанса на доживеете пълната победа на нашата партия! Нещата се променят, макар и бавно. Манталитета, чипа, софта, както и да му се вика е проблема. Нека да крадем по-малко, да си плащаме поне 80% от данъците, да гласуваме по съвест и това е едно малко добро начало. Напред Другари, Победата ни чака.

Анонимен каза...

"Телеграф" на първа страница оповестява съставките на саламите, надениците и кренвиршите у нас. Соеви гранули, колагенов протеин, кожи или говежди кости, алгинатна смес вместо сланина, овкусители и нитритна смес, последната е канцерогенна, но предпазва от посиняване продуктите, в които е вложена. Това съдържат изброените по-горе продукти. Ако има месо, то е от остатъци върху животински кости, които се изстъргват от специална машина. Заедно с малките късчета месо се изстъргват жили и хрущяли, дори парчета кост, които също могат да попаднат в салама.

Това ако не е в подкрепа на вегетарианството незнам, но ако искате да видите пълната победа на нашата партия, минете на фотосинтеза :):)

Анонимен каза...

Дано ако дай боже стане да спечелят търга италиано - швейцарците.
А бе толко ли нема Бг фирма да го изгради това съоръжение, по бай Тошове време се прочухме чак в африка са една дупка да не можем да копнем ми ша идват "комшулуците".

Анонимен каза...

Тунел мое да се появи само ако се локализира митичното съкровище на Вълчан войвода,и вземат да копаят към него от къмто двете страни на балкана.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

В Габрово започнаха да изграждат обходния път, който да свържат с тунела под Шипка, ние правим срещи. Смятате ли, че ще се построят два тунела (под Шипка и под Беклемето)? Т. Дончев стана кмет, а след това министър с тази идея.

Анонимен каза...

За толкова години с лъжица да го бяха гребали, щеше да е готов!
Дано доживеем, ако не ние, то поне правнуците!

Анонимен каза...

Както каза навремето Асен Гагаузов: Тунелът е фантасмагория! Ще строим язовира! :):)

Елена Митева каза...

Според мен такъв тунел разрушава непоправимо околната среда! Следват свлачища, хиляди тонове строителни боклуци, които ще грозят дълги години нашия красив балкан!

Анонимен каза...

най евтин ще е тунел от эавоя след паркинга эа ски пистата до мандрата ,1 км.илия василковски.

Анонимен каза...

Ех Елена,Елена...Хубава си дявол да те вземе :)

Анонимен каза...

Аи сега да ва питам,като викате другари и другарки...я си спомнете кой направи жп линията Ловеч-Троян...ееее да де повечето от нас са при дяда Петър,но аз ще попитам колко безработни и ма във Кърнаре и Троян па и околните им села а затворниците..ква им е работата ??? за какви турци ,за какви шиицарци говорим...я да фащат кирките и лопатите и...егати дупката..до другия пленум на ГОРД(ПАРДОН) ГЕРБ..Абе то се тая,ама дупката ше даа копнем с песен на уста..елате хиляди...и т.н!!! само не знам с парите как ше да ги опраим,щот ний едно времи земаами бригадирски..като в строителни воиски 1,50 за цял месец,а сега новинити по БИ ТИ ВИ ТУ почват с милиярдите за ГЪРЧУЛЯТА а за нас чушкиии..щот ний сми млогу послушни и се нъ фалят фалят...пъ сиа дупка ша ни праят пак шменди капели..Затуй на бригада само в бирената фабрика мамо шъ ода..ами те а бутнаа та ше да продължа по реда...то иди ВИНПРОМ..еее тамам де да има и имам баялдъ за мезе...а да запеем дружно..дупка до дупкаа..дупка до дупкааа ади пак дупка до купкааа

Анонимен каза...

Въпрос. В Габрово си правят обходен път към тунела. В Троян от къде ще мине въпросният? Единствените неща, което ще донесе този тунел на Троян са замърсяване и трафик на турски тирове...

Анонимен каза...

Тъййй...откак се помня се за тоя тунел се приказва в Троян,то не бе тунел,не бе
буца лой,Едно време даже викаха да ни от4уждават къщата,4е пре4ела на пътя на ТУНЕЛА,еле разбраха,4е тунела няма да го бъде,та се арнисаха от тия мераци и благодарение на туй мама и тате-бог да ги прости-изкараха по още някоя годинка.Та и сега не ми се вярва да стане-само си 4ешат езиците и си намират повод за спявки.Ина4е не е лошо да си имаме пряк път към комшиите оттатък Балкана.А дано.ама...надали...поне за прауну4етата(ако все още някое от тях си стои в БГ де...
Аха,да ме прощавате за буквата 4,ама с тоя мой пусти късмет май само на моята клавиатура са забравили да я сложат.Хайде- със здраве,среща-оттатък ТУНЕЛА!!!

Анонимен каза...

Томислав Дончев не ще допусне тунела да е в Троян. Правете си каквито си искате срещи-с швейцарци,турци, с афганистанци, сунити и др., все тая.Ако ще го прави този тунел турски холдинг, жална Ви майка. Подизпълнителите ще свършат каквото могат, ще бъдат завлечени с милиони от турците и накрая холдинга ще фалира умишлено така, че да не носи гаранции за строежа.Практики в РБ по този въпрос колкото щеш.

Анонимен каза...

До 16...Колегааа четворката си там и никой не я забравил да я сложи,намира се на първия ред в ляво преди еденицата,Аз съм веке оттатък тунела чччччччччакам тъ

Анонимен каза...

Ду 18-ти,сполай ти,колега,напипах я веЧе тая буква,само че на друга позиция,но еле-пак се свърши работата.Между другото съм колежка,та кажи точно къде ма чакаш.че да съ ни разминим,айди,със здрави,па ако бъй рекъл ГОСПОД,можи и дъ съ видим няога!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |