Новото стрелбище за биатлона в Троян

* Министър Нейков, Катя Дафовска, губернаторът Ваня Събчева и кметът Донка Михайлова прерязаха лентата * 5 от 5 за олимпийската шампионка * Следващата стъпка – 3-километров ролбан 

ТЪРЖЕСТВЕНО бе открито новото спортно стрелбище по биатлон в Троян (в съседство с мотополигона в началото на града), а лентата прерязаха съвместно министърът на спорта Свилен Нейков, областният управител Ваня Събчева, председателката на Българската федерация по биатлон и единствената ни олимпийска шампионка в биатлона Катя Дафовска и троянският градоначалник Донка Михайлова (15 ноември). Сред присъстващите бе и спортният зам.-министър Иван Ценов, зам.-областният управител Сашо Данков, председателят на Общинския съвет Минко Акимов, ръководството на троянския клуб по биатлон и стрелба „Аякс” начело с президента инж. Минко Топалски, представители на фирмите изпълнителки, състезатели, фенове на биатлона, журналисти.

ЕТО КАКВО СТАВА, когато държавата и общината си партнират успешно, заяви в краткото си приветствие г-жа Събчева. Честитя на българския биатлон и на Троян новата придобивка – след Банско това е вторият град, в който финансираме съоръжение за най-успешния зимен спорт на България, поздравявам федерацията и нейния председател, каза пък министър Нейков. В поздравлението си шефката на родния биатлон г-жа Дафовска върна похвалите към министерството и министъра, но не пропусна да подчертае и заслугите на хората от СК „Аякс”, без чиято енергия и ентусиазъм съоръжението нямаше да е факт. Г-жа Михайлова също отбеляза нуждата от добро партньорство между властите и институциите за постигане на целите.

СЛЕД КАТО ЧЕТИРИМАТА прерязаха лентата, инж. Топалски бе поканен, както си е традицията, да лисне за късмет менче свода. А наместникът на Троянската духовна околия отец Марин отслужи водосвет и благослови придобивката и хората, които я осъществиха. Пред множеството излезе и една чаровна млада състезателка от „Аякс”, която от името на съотборниците си обеща нови успехи и благодари за съоръжението – предпоставка за тези успехи.

В ЧЕСТ на новото стрелбище кметът Донка Михайлова и министър Свилен Нейков засадиха едно борче. А след това заедно с областния управител и шефката на федерацията се пробваха на огневия рубеж. Нейков, Михайлова и Събчева изхабиха доста патрони, докато поразят първата „капачка”, но не останаха без овации. Златната Катя Дафовска обаче взриви публиката, когато ей тъй, без никаква подготовка, с палтото и дамските ръкавици, с които беше, грабна пушката и свали 5 от 5. „Шампион!”, чу се глас от зрителите.

НОВОТО СТРЕЛБИЩЕ, което ще се стопанисва от СК „Аякс”, има 30 коридора и струва 256 855 лв., като 246 500 лв. от тях са целева субсидия от спортното ведомство (обещана от министър Нейков при закриването на сезона на биатлонистите в Троян миналата година – бел. Т21), останалото е общинско съфинансиране. Стрелбището вече има международен лиценз, но за да се постигне крайната цел – Троян да домакинства на състезания по летен биатлон от най-висок европейски и световен ранг, трябва да се направи следващата стъпка и да се изгради ролбанът (асфалтовата пътека за ролери, по която ще бягат състезателите). Треньорът на „Аякс” Цветан Цочев-Куршума сподели пред Т21, че ролбанът ще е с дължина около 3 км, трасето вече е уточнено, и ще струва около 300 000 лв.  

НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА след откриването на стрелбището попитахме Свилен Нейков обещава ли субсидия и за тази втора част от съоръжението. Министърът не бе особено категоричен и заяви, че първо трябва да са готови проектите и тогава да се говори за пари, но държавата няма да откаже помощ.


Т21

Още по темата:

23 коментара:

Елена Митева каза...

Чудесно много се радвам! Обаче имам въпрос, защо много по-малки градове от Троян (Тетевен, Симитли, Етрополе) имат Дневен дом за хора с увреждания, а Троян - не. Извинявам се, че помрачавам хубавата новина.

Анонимен каза...

Да на Троян само стрелбище му трябва за да може мизеруващи и умиращи от глад ХОРА да ходят да си теглят коршума,заради тази "прекрасна" управа В ГРАДА!!!!!!!!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Аман от неблагодарници и мижитурки в този град... Квото и да се направи все някой виновен за мизерията на мързеливците.

Станете потрудете се малко вижте какво сами може да направите, не чакайте някой да ви предложи на готово работа и заплата. В този живот всеки сам си е отговорен за съдбата и просперитета. Иначе извикайте неволята........

Анонимен каза...

На гол задник чифте пищови, искаме космодрум!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

6-ти е тъпанар!

Анонимен каза...

вече знам кой ще е следващия кмет,що повечето подкрепят управлението на кметицата.

Иван Цочев, 32 г. каза...

Честито на всички троянци за новата придобивка. Хейтърите, които не липсват и под тази статия, да са живи и здрави, ама вече стават банални, особено като са пълни анонимници!

Анонимен каза...

Иван Цочев, всеки който не плува по мейнстрима и не споделя винаги мнението ти хатер ли е? Ти да не си някакъв Go/NoGo анализатор? Като гледам някои твои коментари ставаш за партиен секретар.

Анонимен каза...

Браво на биатлонистите, дано успеят да докарат пари и за останалата част от трасето. Колкото повече такива активни хора в Троян, толкова по добре. Така ще се случват хубавите неща тук. Ако всеки прави по най -добрия начин нещата в неговата си област, то за всички ще е от полза и града ще се развива. Направено е нещо модерно и полезно за планински и туристически град като нашия. Кураж и успех!

Анонимен каза...

Цочев краде лепило от Вектор и го диша в пликче!

Анонимен каза...

Всичкото много хубаво, ама пак ми изглежда, че в тоя град е важното да се похарчат едни пари и да се открадне колкото може повече от тях. Преди няколко години тържествено беше открита най добрата писта за биатлон в гора с най-много от всички прехвалени екстри на Беклемето. Е и? Колко състезания се проведоха на нея. Сега това стрелбище в средата на нищото или по-точно във възможната нова индустриална зона на града - до свинарници, които все някога банката ще продаде на някого, сметище, фабрика и гробища. И вместо да се позлват поне част от готовите алеи на Къпинчо /в парка, на чист въздух/, някой ще похарчи още 300 хилки да направи стрелбището използваемо. И ако се попитате защо ли? - най-вероятния отговор ще е - за да се откраднат и от тия 300 хиляди.

Анонимен каза...

12 Ти си пълен боклук :) хаха

Анонимен каза...

Ааа и 12 не прехвърляй своето битие на други хора :) Прекалено елементарен човек си :)

Анонимен каза...

Цочев, жена ти още ли спи с комшията ти?

Анонимен каза...

Това троянците сте много тъпи хора...12-ти,ти си олигофрен...;13-ти,ти си неграмотен лъжец;16-ти,за тебе нямам думи-изчадие.В едно се убедих-този град,с такива хора няма и не заслужава бъдеще.

Анонимен каза...

Като селски клюкарки сте, и то мъжки!!!

Анонимен каза...

17-ти, ако можеш се обоснови къде съм излъгал в 13-ти пост. За свинарниците и гробищата или за световните по биатлон на Беклемето. А може би за модерната поливаща система на най-добрия мотополигон за MX3, която поливаше публиката само едно състезание. Или май съм познал, че основната цел е някой пак да бръкне в качето с мед. Дано не съм познал и дано след 4-5-6 години някой не се сети, че това стрелбище не му е там мястото и пак да има: "Реви Марко, реви братко, двама да ревеме... Ти в обора, аз на двора, да се радва Гечо пора!".

Анонимен каза...

Свинарниците не работят от поне 2 години,гробищата са поне на 500 метра от стрелбището и е съобразено с всички изисквания за този род съоръжения а на Беклемето никога (за съжаление)не е имало ,,световно по биатлон,, и там не е вкарана 1 стотинка общински или държавни пари....Обосновах се и твърдя че си абсолютен лъжец....

Анонимен каза...

Браво сладур! Така би се обосновало едно 3 годишно дете защо е напълнило гащите с тор!

Анонимен каза...

Пълен кретен....:)

Анонимен каза...

Спомняте ли си от комунизма,стълбищата от бетон,които нямат жилища-паметник на безумието?Това стелбище ми напомня за тях.Бог да ни е на помощ!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |