БКС може да се изправи на крака

* Не трябва да позволим едно общинско дружество с десетилетна история да бъде съсипано и разграбено от хора, които си мислят, 
че са над закона
Гореща тема

През м. ноември общинската администрация в Троян трябва да излезе с предложение за съдбата на общинското строително дружество „БКС” ЕООД, което е затънало в дългове, не плаща очакваните дивиденти към общинската хазна, няма сериозни поръчки. А в дебатите в местния парламент от известно време се чуват гласове за закриване на губещото дружество. Вариантите, както обяви кметът Донка Михайлова, са три – закриване (вливане в друго общинско дружество или предприятие), преструктуриране (орязване, префункциониране) и оздравителна програма.

Официалното обяснение е, че мерките срещу „БКС” ЕООД се налагат от обективните обстоятелства, че общинска строителна фирма няма бъдеще при днешните икономически реалности. Но има и друга противоположна гледна точка – че в троянското общинско БКС има няколко тлъсти хапки (бетоновият възел, обширният производствен терен в кв. „Червянска лъка”, масивната административна сграда на ул. „Любен Каравелов” в централната градска част) и към тях има нечисти апетити от някои местни кръгове; и точно тези апетити, а не обективните икономически реалности, са движещият фактор.

За подобен нечист сценарий от доста време предупреждава и бившият управител инж. Мирчо Банев, който, това не може да отрече никой, за няколко години вдигна дружеството на крака. Но след това бе отстранен силово от поста, обвинен в ощетяване на дружеството със сключен неизгоден договор за строителството на търговско-развлекателния комплекс „Чаршията” в центъра на Троян и изправен на подсъдимата скамейка. Управителят спечели делото, но въпреки законовите разпоредби не бе възстановен на работа от предишните двама кмета (Дилян Енкин и Минко Акимов). Коментарът на инж. Мирчо Банев за случващото се с „БКС” ЕООД в момента четете по-долу. Т21    

*****

В НАШИЯ ГРАД има една група хора, с техните приближени, които от десетилетия се въртят във властта и за добро или зло задават дневния ред на обществото. В последните години обаче забелязваме, как някои от тях са си повярвали, че са над закона и могат да се разпореждат с общинското имущество както намерят за добре. Със завидно постоянство наблюдаваме как тази група се стреми да докара и общинското строително дружество „БКС” ЕООД до фалит – за да попадне впоследствие в ръцете на определени наши хора. Което не е случайно, тъй като БКС разполага с най-голямата материално-техническа база и е апетитна хапка. Забелязва се и една цикличност в техните действия, а какво имам предвид, като казвам цикличност, ще се опитам да разясня по-долу.

ПРЕЗ ЕДИН от тези периоди (2003-2007 г.) аз поех управлението на БКС - Троян. Самият факт, че това стана в средата на годината, а не се изчака, както е логично, края на годината, беше показателен. И ако преди само бях чувал, че общинското дружество БКС се използва за разменна монета, продиктувана от нечисти икономически интереси, още тогава (2003 г.) разбрах, че е точно така, още повече че само след няколко месеца предстояха поредните местни избори; а сега съм напълно сигурен. Затова през четирите години, през които бях управител на дружеството, аз и хората, с които работех, положихме изключителни усилия да спрем тази нечиста тенденция и резултатите бяха налице.

ГОДИШНИТЕ финансови отчети на „БКС” ЕООД показват, че за периода 2003-2007 г. дружеството има най-добрите резултати за целия период на прехода. Нещо повече, финансовият резултат в началото на 2007 г. бе достигнал апогея си – с 2 500 000 лв. приходи от продажби на бетонови, варови и циментови разтвори, бетонови изделия и от строително-монтажни дейности (СМР). За същия период направихме инвестиции за над 400 000 лв., подобрихме осезателно и положението на работниците и служителите. С една дума – на 1 януари 2007 г. България стана член на Европейския съюз и „БКС” ЕООД (Троян) бе подготвено да приеме предизвикателствата от новите икономически  реалности. Дружеството стана една мощна строителна фирма, разполагаща с необходимата техника и капацитет, за да участва в големи обществени поръчки; а и беше доказала, че може да изпълнява такива.

НО ИЗГЛЕЖДА това добро състояние на БКС - Троян не се хареса на хората, които споменах в началото или бях засегнал някои частни икономически интереси. А пък предстояха и избори. Затова единственият начин да се спре устрема на БКС беше дружеството да бъде обезглавено. За тази цел, по нашенски, месеци преди и впоследствие беше впрегната в действие цялата правоохранителна и правораздавателна система – с анонимни доноси и най-различни милиционерски прийоми – за да бъде отстранен управителят на общинското дружество (но това е тема за друг разговор – имам събрани достатъчно писмени, устни, аудио и видео доказателства, които ще бъдат издадени в документална книга – бел. М.Б.).

РАЗБИРА СЕ, след моето силово отстраняване целта беше постигната и общинското дружество „БКС” ЕООД тръгна стремително надолу. И забележете, пак наближават избори, но този път дружеството наистина е на колене, в незавидно финансово състояние и достатъчно обезкостено, за да може някои (онези хора) да си постигнат користните цели. Въпреки всичко аз съм сигурен, че БКС – Троян може отново да се изправи на крака и да заеме мястото, което му се полага. Затова се обръщам както към общинските съветници, така и към гражданите на община Троян, които все още милеят за общинската собственост. Помогнете на кмета и общинското ръководство, за да могат те да вземат правилното решение за визията на развитие на това важно общинско дружество.

ПРИЗОВАВАМ общинските съветници да загърбят политическите си различия, когато се решава съдбата на едно общинско дружество с 46-годишна история – за да не го сполети, от тяхното недомислие, участта на Общински пазари и Стоковото тържище. Дами и господа, направете така, че БКС – Троян да заработи в полза и в интерес на гражданите на община Троян.

А НА ХОРАТА ОТ ТРОЯН и общината искам да кажа, че животът и развитието на нашия град ще се оправят, когато се осъзнае простата истина, че всичко зависи от самите нас. А не толкова от онези, които сме избрали да ни представляват за определен период от време в местните и държавните структури на властта. Че трябва непрекъснато да контролираме тези наши избраници и редовно да им искаме отчет за техните действия и бездействия. Затова не трябва да позволим едно общинско дружество с десетилетна история да бъде съсипано и разграбено от хора, които си мислят, че са над закона. И смятат, че могат да правят каквото си искат както със съдбите на хората в Троян, така и с общинската собственост.

2 ноември 2012 г., Троян
инж. Мирчо Банев

Още по темата:

10 коментара:

Анонимен каза...

Дайте го на Банев БКС-то. Ще направи 2 неща. Да за 2-3 години ще го изправи на книга икономически , за да може след това да краде на воля.Жаден е за власт и пари.За миналото му от майор до редник не е нужно да говорим, защото е много много неудобно.При него в пълна сила е поговорката: Вълкът козината си мени, но нрава не.Ей го и сега-вместо да си наляга осрания гъз, надава глас и иска пак. Иска ама няма.

Анонимен каза...

Тоя нали го сложиха точно с цел да фалира БКС-то!Но се уцели пика в строителството и ще не ще парите почнаха да влизат - най-вече от бетон. Така, че него го махнаха поради несправяне с поставената задача.

Анонимен каза...

Смешно е да говори г-на тези думи.Преди време пак се правеше на специалист.По добре да замълчи и да си изчисти името-морално.

Анонимен каза...

не е смешно,а тъжно.но в Б-я е така,крадеца вика дръжте крадеца.прочем г-н Маринов бихте ли ни разяснили какъв е и какво представлява т.нар."инж."м.банев.
QUO VADIS.....

Анонимен каза...

Мога да Ви кажа, че гн Банев е специалист, няма нищо общо с другаря Георгиев и другаркат Ганчева, последните са пълни профани,от добро икономическо полоужение през периода 2005 /2010
в момента незнаят, какво правят и колкото по бьрзо вземат решение за преструкторирането на дружеството, толкова по добре.
Другарката Ганчева се справи с Пътното в Троян, сега е ред да закрие и БКС Троян, тази велика управитека, сол ташак на Минко Акимов.
Дай Бойе повече такива управители на фирми и Троян ще заприлича на ено голямо нищо.

Анонимен каза...

Мирчо Банев трябва да се скрие в миша дупка и да не му се чува гласа. Прокуратурата го помилва, но това не означава, че троянци са забравили източването на БКС. Някои хора нямат срам!

Анонимен каза...

5-ти, вместо да пишеш хвалебствени оди за Мирчо Банев, по добре вземи че си пооправи малко правописа или ти е обещал пищовче от ония...от поделението...

Анонимен каза...

какъвто мирчо пищова,такива и поддържниците му.

Анонимен каза...

Как може да давате трибуна на другаря?!? Дружеството беше в разцвет, което даде резултат с малка спретната къщурка. Забравихте много бързо, къде отиваха бетоновозите и за чия сметка.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |