Ловеч каза „не” на каруците

* От 9 август улиците на областния град са свободни от ППС-та с животинска тяга, глобите от 20 до 100 лв. * Не можем ли да се поучим от ловешкия опит? * Защо се допускат каруцарски сборища в централната част на Троян?
Хубава работа, ама троянска
В СЪСЕДНИЯ ЛОВЕЧ направиха революционна стъпка, която освен в посока на повишаване безопасността на пътното движение има и друг по-важен ефект – цивилизова градската среда и подсказва, че наистина сме част от най-цивилизования съюз в света (Европейската общност). С измененията и допълненията на Наредба №2 за организацията и безопасността на движението на територията на община Ловеч, приета с решение №165 на ловешкия местен парламент от 31 юли 2012 г. и влязла в сила от 9 август, се забранява движението на каруци и всякакви ППС-та с животинска тяга в града; забраната не важи единствено за двата крайни ловешки квартала, доскоро били отделни села – Продимчец и Гозница. Глобата при първо нарушение е 20 лв. глоба с фиш, а при рецидив – акт, чийто размер варира от 20 до 100 лв.

НЯКОИ ЩЕ КАЖАТ – хубава норма, ама само на книга. Но се оказва, че не е точно така и ловешкото общинско охранително звено (БД „СКОРС”) само за първите две седмици от влизането на наредбата в сила е съставило 4 фиша и 3 акта за движение на каруци в града. Разбира се, контролът не е лесен, тъй като нарушителите в повечето случаи са цигани, които не носят лични документи, отказват да плащат, понякога са малолетни и непълнолетни, което пречи на административно-наказателната дейност. В такива случаи охранителите търсят помощ от полицията.

ТУК МУ Е МЯСТОТО да напомним, че каруците, включително и циганските, са вид ППС (пътни превозни средства) и като такива попадат под контрола на Закона за движение по пътищата, т.е. малолетни, непълнолетни, употребили алкохол и т.н. нямат място „зад волана” (юздите); и всякакъв компромис в тази посока не е нищо друго освен нарушаване на закона и дискриминация срещу останалите водачи на ППС (автомобили и други).

КАК СТОЯТ НЕЩАТА в Троян? Истината е една – циганските и други каруци си щъкат навсякъде из града и не им дреме особено от закони, забрани и контролни органи. Не че няма ограничения – според актуалната Наредба №1 за обществения ред на територията на община Троян движението на ППС с животинска тяга е забранено по ул. „Ген. Карцов” (от механа „Старата къща” до кафене „Рио”), площад „Възраждане” и ул. „Васил Левски” (от Марковския мост до кръстовището при АИР-а) /чл. 42, т. 10/. И, забележете, същият чл. 42, т. 10 на същата наредба забранява движението на каруци „в пазарни дни (т.е. в четвъртък – бел. Т21) от автогарата до моста при „Елма” от 8:00 ч. до 14:00 ч.”. Казано по-ясно – Наредба №1 отрязва достъпа на каруци и подобни возила с животинска тяга до мястото около четвъртъчния троянски пазар (битак), който и без това създава доста проблеми и затруднения на пътната обстановка в тази част на града.

НАРЕДБАТА СИ Е НАРЕДБА, но реалностите са, че всеки четвъртък градинката около Художественото училище и районът на някогашната градска баня се превръщат в каруцарски сборища; и не говорим за мръсотията, шумотевицата и другите „екстри” – това е отделна тема – а за нарушението на чл. 42, т. 10 от Наредба №1 за обществения ред на територията на община Троян. Нарушение под носа на всички ни на един от основните местни нормативни документи. Със сигурност проблемът е тежък, но не можем ли да се поучим от крачката, направена в съседен Ловеч?

Т21

33 коментара:

Рицар без доспехи каза...

Ех, ех, ех! Освен да въздишам и да се моля това да стане и тук, друго остава ли ми ? Най- много се дразня, когато съм оставил прилежно обемен боклук в чувал отстрани на контейнерите за отпадъци и като минат циганите с техните каруци изтърсват всичкият боклук от чувала на улицата и дим да ги няма с осраният си четириколесен дървен кораб. Още по- лошото е, че уж имаше някаква наредба, която ги задължаваше да имат поставени отзад на конете си торби за да не омазват целия град с конски фъшкии, пък в един момент какво наблюдавам, почти навсякъде в гр. Троян, дори и по главните улици пълно по платното с лайна! Това какво би следвало да означава, че ни серат на правилата ли? Или вероятно, че сме такива лайна, че заслужаваме да тъпмем в такива? Много голям проблем са циганите, или както по европейски ги наричат, малцинствените групи. Няма превъзпитание за такива хора, имайки предвид, че и ние нормалните българи се превърнахме в по- големи цигани и от самите тях. Трябват драконови санкции, караш дървения си лайнян кораб из града, хайде конфискация. Да се създаде в покрайнините на гр. Троян едно хале и в него да се грижат за кончетата и каруците на тези, които не спазват наредбата, после на търг да се продадат в полза на общината и това е. Винаги има начин и път да бъде постигнат ред и хармония, често и почти винаги обаче липсва мотивация. За никого не е тайна, че малцинствените групи са един от най- лесно манипулативните по отношение упражняването на глас по време на избори. Една подобна мярка, забраняваща им да си развяват коня както има една приказка из града може да доведе до отлив от евтини и сигурни гласове, те иначе пък са изпълнителни ,, бразилците", дай им нещо за ядене, някой лев и гледай сейр, стават по дисциплинирани и от местното население на Северна Корея, но докато им мине мерака и после пак същата говняна история. Бих посъветвал г-жа Донка Михайлова да взаймства опит от съседен Ловеч, да бъде предложен на общински съвет и в Троян подобна наредба и да действат! Вместо да се назначават отделни хора, които да съблюдават изпълнението на наредбата просто да се нагърби родната полиция и с тази отговорност. Аз така или иначе от тях в Троян не виждам никакъв смисъл. Само се возят и констатират вече извършени престъпления. Да не говорим, че аз ако им бях началник едно 80% от патрулиращите в топлите месеци щяха да се предвижват главно с велосипеди денем, а не да ме гледат повечето от тях като местни мутри в бели лимузини. Както и да е, пак стигаме до горното, винаги има път до изпълнението на дадена задача, повечето пъти обаче липсата на мотивация е решаваща!

Анонимен каза...

Да, ама Ловеч е град, а у наше село закони що са ни???

Анонимен каза...

Да де рицарю, ама за оная измет живуща в бонковския дол,реката и завоите по пътя към прохода, са традиционните места за изхвърляне на боклуците. И никой нищо не прави. Не за всичко са виновни циганорите в Троян, не за всичко.

Анонимен каза...

Ловчалии са гадняри и затова са ограничили циганските каруци. Сега ще жалват мангалите наредбата в комисията за защита от дискриминация и наредбата барабар с наложените актове ще отпадне.Едно дете пита баща си: Тате какво е това демокрация? Бащата казва: Демокрация е това, че българите работят а ние само крадем и взимаме социални помощи. Детето рекло: Тате ами те не се ли сърдят, че бачкат, а ние им лежим на гърба? Може и да се сърдят но не могат нищо да направят защото ако направят нещо то ще е дискриминация!-рекъл дъртия мангал.Така, че не бързайте да захвалвате на фламингите, че ограничили каруци. Те са нарушили човешките права на мангалите. Как сега там кирливите мангали ще транспортират откраднатото до Феникс инверс?Как ще осират с фъшкии целия град? Отидоха и осраха във Франциа Булонския лес. Що богатите и велики демократи французи не ги приобщят, не ги интегрират по научному кат се вика, ами ни ги връщат?Имат пари, богати са, имат структори и служби, ами да вземат да си ги итегрират тогава.Да ама не.Ние сме бедни и нямаме пари. Как ще ги интергираме? На това му викат демагогия, ама на кой му пука?Тъй че не завиждайте на фламингите щото може и да им друснат от държавата яка глоба за дискриминация/както на нас санкцийка от 4 000 000лв., която ще си плащаме ние, а акимов ще си лапа на месец 1600лв. заплатка и ще ни се смее/. Тъй че мили съграждани не бързайте да завиждате.Коментара направи един изключително тъп и прост троянец.

Анонимен каза...

хм,според минювите възприятия за света( а и на цялото му троянско-герберско обкръжение), освен че си тъп и прост, си и нереализирал се,завистлив и прочие...разбира се,той е най-успелия,почтен, реализирал се в кариерата циганин, и всички му завиждат.както и на шайката крадливи циганори около него. същото важи и за циганина дилян енкин!

Анонимен каза...

Изгонете мангалите с каруците от улиците на Троян (:

Анонимен каза...

3 ти, Веие какво искате, на всеки завой полицай ли? Не, другаде е заровено кучето! Обяснете си генезиса на проблема и едва тогава обвинявайте. И един съвет от мен, ако позволите, не изказвайте претенциите си без да имате какво да споделите с нас всички, които пишат, как може да се реши този проблем. Аз Ви разбирам, защото за да направите това, Вие трябва да сте нормативно подгатвен да водите такъв спор и да устоявате своето мнение. На този етап, Вие изказвате само претенции, без да давте свое мнение как да се реши проблемът. Уверявам Ви това е много сложен въпрос, тъй като държавата също не иска да закове законите, за да печелят адвокатите, които са доста много навлезли във властта, а и се сляха с престъпността.
Така, че ялов Ви е постинга!
Нодът ни следва да се бори за държавност, но с тези закони в нашата скъпа Родина, това няма как да стане, защото държавата бяга от нас, прехвърлила е отговорността на всеки, но не и върху себе си! Тя се явява само един бирник, рекетьор и нищо повече. Прехвърлили са почти всичко на местната власт, но не и бюджета, т.е. НАШИТЕ ПАРИ. Те се разпореждат с тях и през просто нищо.
Сага искат кръв и ни спешават да даваме безвъзмездно? Нали знаете господа управляващи кое е безплатно....?
Среден пръст за Вас! Бих дал кръв и на последния циганин (ром) безвъзмездно, но за държавата, не!!!

Анонимен каза...

Да повторим - среден пръст за вас!Бих дал кръв/давал съм много пъти!/ и на последния циганин безвъзмездно,но за държавата - НЕ!!!
Много ми хареса 7-ми,напълно съм съгласен с теб!

Анонимен каза...

Някой да напише какви са задълженията на държавата към всеки неин гражданин, и обратно, задълженията на всеки от нас към държавата.
Мисля, че ромите знаят, и действат в отговор на бездействието на държавата и нейните правителства!

Анонимен каза...

9 ти, и Вие сте като 3ти, само претенции. Ами запознайте се със задълженията на държавата към всеки неин гражданин, и обратно, задълженията на всеки от нас към държавата и ни ги споделете. Но и анализирайте и изкажете свое становище, защото така е лесно някой да ги напише! Сигурен съм, че не бихте допуснал/а някой/я да ви изпълни задълженията в брачното ложе, както искате това за задълженията на гражданите и държавата. Хайде да се уважаваме взаимно и да пишем смислени и достойни неща във форумите.
При такова мнение и искане държавата затова е на това деридже, защото нали ние сме държавата. Е, те това сме ние, някой да ни каже, някой да ни напище някой да ни оправи, къде сме аз и Вие в тази схема? Аз не искам да съм извън нея, ако на Вас Ви е угодно, добре! Но не питайте такива неща, а изкажете моля Ви вашето мнение! Не се страхувайте, че някой ще Ви навре някъде си! Това не е страшно! Страшно е нашето безличие и страх да изразим нашите претенции към властта. Не апелирам към бунт срещу властта. Просто бъдете себе си и искайте за да Ви се даде! Това е простата формула! Не мълчете!

Анонимен каза...

7-ми,с тоя правопис ти къв си ле? Някой помак,или рязан читак,или поредният битов алкохолик с достъп до интернет и кАмпютър,и на кого му е притрябвала твоята кръв аджеба? На някой ром може би,щото в нея вероятно има повече ром отколкото квото и да било друго!

Анонимен каза...

8-ми,имал дал,медал ли искаш или кво?

Анонимен каза...

Аз съм 7 ми! 11 благодаря, но аз не съм в литературен форум! Вие прочетохте ли изобщо ккво съм написал? Опонирайте, намам нищо нопротив да дискутираме, но Вие нагло се опитвате да се надсмивате! Е, благодаря Ви ! Да сте жив и здрав, това можете, това правите! Какво толкова!
Бъдете жив и здрав/а!

Анонимен каза...

11 ти , точно така, натикай го този 7 ми в к-чи г-з! Браво! Ти си велик блюстител на правописа, правоговора, изявен националист, истински "любител" на рязаните читаци!
Добре, че има такива като теб за да се усвестят всички останали. Просто съм възхитена от поведенито ти. Е и ти си скаран с правописа, но ти си прав, дори кагато съгрешиш, като "партията". Властта не бива да се критикува и всеки който го прави да го наврем ... знаеш къде!
Кръвта не е важна, особено неговата! Гнида някаква си! Какво иска той?
Наистина достойно поведение във твое лице на един истински европеец и демократ.
Блазе ни от такива "достойни" граждани!!!

Анонимен каза...

13-Есе,тук сеем,бих с удоволствие,но изпитУвам затруднение да ви разчитУвам писанията,и това че не сме у литературен форум,не е оправдание за нашата неграмотност.Квито поданиците,такава и държавата! Нищо лично,и ха със здраве !!!

Анонимен каза...

14-надесет,много злоба,мъжът ви неще ли да ви пипа? Що ли? Лека вечер душа,и не се хващай толкоз,ще вземеш да се сбръчкаш без време,опазил бог ;0)

Анонимен каза...

15 ти, :),:),:)!

Dingo каза...

15, от такива като тебе си намразих и рода и града! Затова вече съм далеч от вас и като чета кави мисли рееш във виртуалното пространство, просто се радвам, че съм далеч от Троян(имам предвид само хората като тебе). Е, с такива ебавки няма да стане нищо! Не се чудете какво ви е пиле окълвало! Нищо не еслучайно! Вие вместо да се съберете, разберете и да видите какво ще правите се ебавате един друг. Аз не мога да си обясня такова поведение, като твоето! Тук при нас не би вирял и ден!

Анонимен каза...

18-ти къде е това при вас? Ако се съди по ника ти ще да е в Австралия,а за това че не бих вирял си прав - не понасям хАборигени.

Анонимен каза...

Т 21, отвори тема за правописа и така да се приключи изместването на ковентарите. Коментираме дирекнтно , може да се сгреши, това не е повод за плювни. Който иска разбира се да си подготвя материалчето, да си го редактира и тогава да го пуска. Другото е заяждане. Майната Ви!

Анонимен каза...

Да обобщим - не си харесваме държавата и управниците!!!!!!У някои от нас това нехаресване стига до омраза,до отчуждение,до бягство нанякъде.Тия,последните стават все повече,стават мнозинство.Страхуваме се за бъдещето,мразим настоящето и започваме да идеализираме миналото!!!
Някой нещо да добави?

Анонимен каза...

Последните 15 коментара са писани от хора във видимо нетрезво състояние, а такива в Троян - БОЛ!

Анонимен каза...

7-ми, май нещо искаше да кажеш? Закони има,колкото искаш.Друг е въпросът, че никой не ги спазва. Включително и хората. Само не разбирам, романът който си написал, какво общо има с циганския манталитет на бонковци?

Анонимен каза...

От 9–ти. Знам много добре какви са ми задълженията към държавата, какво ми обещава самата тя, и какво се получава после.
Дала съм труда си, живота си, не съм чакала на готово никога, плащам си данъците, изпълнявам си задълженията, и така цял живот. В резултат на празните обещания, хубавите закони, които не се изпълняват и т.н. последно бях принудена по икономически причини да напусна страната. И добре направих!!! Иначе спасение няма!

Анонимен каза...

20 ти, браво! Точно в десятката си! И от мен тази благословия!

Анонимен каза...

И от мен подкрепа за казаното от 20- ти!

Анонимен каза...

23 ти, Вие или не четете какво съм написал или не ме разбирате правилно. Закони има, вярно е, но кой трябва да осигури тяхното спазване? Не е ли това държавата?
"Романът" който съм написал има абсолютно пряко отношение по случая, но Вие вероятно искате всичко да Ви се сдъвче и буквално да се "стреля в десятката". Необходимо малко въображение, житейски опит, познаване на основния пакет от закони за да се уверите, че капаните за това циганите да правят каквото си искат са заложени именно от държавата в калпавото ни законодателство. Законите са създадени в интерес на партии, нарушители, престъпници, монополисти, в много от случаите са изцяло лобистки.
Дано сте ме разбрали. Със здраве!

Анонимен каза...

Със здраве,ама ми се измъкваш като лайняна връв от темата. Питам те пак, кой и какво трябва да се случи, че ония мизерници от бонковското да спрат да мятат боклуци в реката и по пътя за Беклемето?
Не ми обяснявай нищо за мангалите, щото тия са по-големи цигани и от тях. Ай много ти здраве (:

Рицар без доспехи каза...

Община Троян
На 17.09.2012 г. /10.00-12.00 ч/ - с. Добродан - трафопост 2
За периода 17-21.09.2012 г. /08.30-16.00 ч/ - гр. Троян - кв. „Ливадето" (По искане на фирма ЕМУ ПЕРНИК за ремонт и изнасяне на електромерни табла мрежа НН ТП № 91)
На 18.09.2012 г. /09.30-15.30 ч/ - с. Дебнево - трафопост 1
На 18.09.2012 г. /09.30-11.30 ч/ - с. Бели Осъм - трафопост 8
На 18.09.2012 г. /12.00-14.00 ч/ - с. Бели Осъм - трафопост 3
На 18.09.2012 г. /14.00-16.00 ч/ - с. Бели Осъм - трафопост 1
На 19.09.2012 г. /09.30-15.30 ч/ - с. Дебнево - трафопост 10
На 20.09.2012 г. /09.30-15.30 ч/ - с. Дебнево - трафопост 1
На 20.09.2012 г. /09.00-09.10 ч и 15.50-16.00 ч/ - с. Балабанско, м. Габърска, м. Шошковска и м. Длъжковска
На 20.09.2012 г. /09.00-16.00 ч/ - с. Шипково, с. Терзийско, с. Горно Трапе
На 20.09.2012 г. /09.30-11.30 ч/ - с. Бели Осъм - трафопост 15
На 20.09.2012 г. /12.00-14.00 ч/ - с. Бели Осъм - трафопост 2
На 20.09.2012 г. /14.00-16.00 ч/ - с. Бели Осъм - трафопост 11
На 21.09.2012 г. /09.30-13.30 ч/ - гр. Троян - ул. „Стефан Караджа"

Анонимен каза...

28 ми, Вие наистина не сте на себе си. Циганите, та циганите! Подчертах Ви кой е главният виновник-държавата и всички там законотворци в Народното събрание. Всичко което се случва или не се случва в държавата е предварително замислено и подготвено. Вие си се ядосвайте, ама кел файда от ядовете Ви!
Не се измъквам, като л..няна връв, защото аз лично не съм поемал към никого никакви обещания, не съм участвал в предизборни брътвежи и лъжи и не съм си ипомислял да се навирам във властта. Така, че да ми вменявате задължения и аз да Ви казвам кой и какво трябва да се случи, че ония мизерници от бонковското да спрат да мятат боклуци в реката и по пътя за Беклемето! Аз се опитах да Ви разясня помията която ни залива, от къде идва, а Вие се сърдите и се държите като ощипана ученичка. Несениозно е! Но нищо!

Анонимен каза...

Абе то лошо няма, ама нещо ми се струва, че в подобно мислене няма много разбираемост. Защо не пробваш да караш в прав текст, наричайки нещата с истинските им имена?А именно, че за всяко нещо свързано с темата има съответен общински орган,който има съответните физически лица !Тези лица, пък, са отговорни за случващото се, следователно някой не си върши работата !Така бих се съгласил !

Анонимен каза...

Ох Боже Господи, Вие наистина сте вързан за някои части от тялото си с червен конец. Общината няма административен капацитет да върши всичко това което им е вменено в дълг от държавата. Законите са така "прецизно" измислени, че в крайна сметка всичко следва да върши общината. Те имат много задължения, но нямат нужните капацитет и средства за това. Законът им вменява да правят невъзможни неща, които в конституцията са регламентирани по един начин в законите по друг. Това искам да ви подчертая, но явно Вие нямате и най малка представа кое каво и как се прави в родната ни България, а само искате. Това не е лошо, дори апелирам такива искания, но поне да са обосновани. Човек когато иска нещо е необходимо да е запознат от кого да го иска и да му е ясно защо е такова положението. Не съм защитник на общинските служители, но те не могат да направят нищо, защото и законът в крайна сметка когато пък решат да направят нещо, не е на тяхна страна и всичко се проваля в съда. И те за това предпочитат да не вършат нищо. Ето тук е разковничето, защото ако и Вие сте един служител в общината и правите нещо, когато съд и прокуратура тълкуват законите в интерес на нарушителите и вие да сте ще теглите една майна на всичко и ще се откажете.
По тези въпроси мога да пиша много, защото съм бит във връзка с тях, но дано сте ме разбрали, защото едно е искаш, но съвсем друго е да знаеш какво искаш и от кого и как да го искаш, а пък да го направиш е съвсем друга бира.
Когато гласувате, по какъвто и да е повод, си задайте тези въпроси, но лошото е, че законите се учат в боя, т.е. необходимо е да сте в театъра на проблемите, а това изисква много подготовка и яко д-пе!
Надявам се да сте ме разбрали и да съм Ви бил полезен, но е ужасно трудно да дадеш нещо на някой, по лесно е да му вземеш,. Затова и държавата и всички се стремят към това! Ако не сте ме разбрали, пак добре!

Анонимен каза...

Моля Господа,Другари,Вие се отклонихте доста от темата,а тя беше за конете каруците...и Вашите вечни врагове циганите.Господ да им дава живот здраве,и дълги години съществуванйе..нейсе има ги!!! Ще кажете ама що ги благославяш!!? Ами ако се разровите в коментарите на вестника от преди Вие най много се дърлихте с дядя ви Миня и циганите..и с вашите глупави коментари вместо да му избодете очите, му изписахте вежди,пръднахте му на оная работа,и Батти Миня си взима и пенсиика и общински!!!А Вий сте си на същия хал..и кой остана пак за дърлене .. ??! ЦИГАННТИ..и техните каруци.Ама са не видите вий че сте са одърпали като тях че и повече..сиромашките те вече немогат и в гюмовете нищо да намерят,защото на вашата трапеза вече и огризки за изхвърляне няма,само обелки от картоф и лук.Ей хора вземете се в ръце и си вижте управата..какви са тия институций НАП,НОИ,Касови апарати с антенка за в тоалетната..!!!! Вижте хораа ,раздутата държавна администрация ,тези независимо от коя партия с белите якички,те ви ебават и стъжняват живота,измислят си правила,непосилни за този мизерен начин на живот ,за да могат да взимат високи заплати..апропо,вие виждате ли какви софийски джипове преминават транзит за Чуфликя ..а там такива фоеверки,такова чревоугаждане и такъв разврат става..нямам думи!!! и всичкото това за наша сметка.Ето това имах в предвид дарагие мой..Вие живеете с вашите злобни махленски коментари,за каруци и цигани вече 25години, това вече се нарича синдром на мизерията!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |