Защо Троян е на този хал

* Според нас изводът е само един – Троян се управлява с методи отпреди 30 години * Г-жо Кмет, не се примирявайте с посредствеността, защото един ден тя и вас ще погълне

Гражданското обединение „ФорумЪТ” - което се зароди във форума (коментарната част) на нашия сайт, учреди се официално на 1 юли 2010 г. и беше сериозен критик на троянската управа през миналия мандат – се бе поумълчало напоследък. Или поне така ни се струваше. Някои пък неоснователно почнаха да смесват „ФорумЪТ” с групата от „Граждани за Троян”, която пусна в Т21 серия статии срещу бившия кмет Минко Акимов и неговото управление. Оказа се, че „ФорумЪТ” не се е умълчал, нещо повече – много внимателно и безмилостно критично, по „форумски”, следи действията на новия ни кмет Донка Михайлова и екипа й. Т21

*****

НЯМА КАК да не се замисли човек защо в Троян нещата не вървят напред. Защо не само сме застинали във времето, далеч от прогреса на човечеството, но даже има усещането, че бавно връщаме назад. Не може да не се замислим как децата ни да отраснат и останат в този иначе красив град в подножието на една величествена планина, без да виждаме истината около нас.

НЕ МОЖЕ ДА НЕ СЕ ЗАМИСЛИМ доколко върнаха назад този град управниците от последните два мандата. Защо хората, които са избрани да управляват Троян в името и за благото на жителите му, имат едничката цел как да облагодетелстват себе си. Фактите са навсякъде около нас. – Троян изглежда мръсен и занемарен, неподдържан, трагичен. Олющени фасади; пътища с дупки, прах и кал; неподдържани крайпътни площи, паркове и градини; център от средата на миналия век; град без поминък, места за отдих и развлечения, без културна и спортна дейност, без каквито и да било прояви за повдигане духа на хората. Заприличваме на изоставено на произвола на съдбата село. Усещането е, че в последните 6 години този град върна назад поне 20. От което хората изгубиха състояние, работа, перспектива за добър живот.

СПОРЕД НАС ИЗВОДЪТ Е САМО ЕДИН – Троян се управлява с методи отпреди 30 години. Няма го модерното управленско мислене и подход към нещата, желание и хъс за решаване на проблемите. Защото просто си избираме управници, които не знаят как се ръководи. Те са от една стара школа, която следват някак си сляпо, без да се опитат да разберат, че други градове в други държави се управляват по коренно различен начин.


• ДА ЗАПОЧНЕМ с чистотата. След зимното опесъчаване Троян е потънал в прах и пепел. Духне вятър и градът заприлича на пустиня – вихрушки пепел влизат в домовете ни, запрашват въздуха, тровят хората. На управниците явно не им пречи. Започнаха някакво пролетно измиване, неясно по каква схема. Допускат се следните грешки: мие се денем, когато има движение по улиците, хора, превозни средства. Естествено след такова решение пътят нито е измит както трябва, нито работата е възможно да се извърши качествено. Мие се хаотично, основно централните улици. Мие се донякъде, после участъка се зареже и се започне друга улица. На запад почистването става нощем и с подходящата техника. В Троян нито съвременни почистващи машини, нито дейностите се извършват в подходящо време. Мие се с маркучи, служители ринат после с допотопни лопати, следствие на което калта остава, а като изсъхне – отново се превръща в пепел. Имаме усещането, че само се имитира някаква дейност, без да е видим ефектът от нея.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Г-жо Кмет, предвидете закупуване на почистваща техника, променете времето за измиване и почистване, назначете отговорници поне с усет що е то почистено, а не как да имитираме дейност. Не хабете напразно парите на данъкоплатците! Определяйте предварително графици, за да могат органите от РУП да не позволят паркиране на коли и да има ефект от тази дейност. Фирмите за почистване са общинска собственост и това позволява да договорите гъвкави графици относно работното време на заетите там служители. Използвайте и програмите за временна заетост за почистване на паркове, градинки, тротоари, общински площи. Плащайте за отработено на база справки и контрол, а не просто на ден. Използвайте парите от такса смет съгласно предназначението, вменено от ЗМДТ. Покажете на данъкоплатците, че техните пари от данъци се използват по предназначение и с разумно управление. Програмата за чистота просто трябва да бъде целогодишна, а не временна.


• ЕДИН МНОГО НАБОЛЯЛ ПРОБЛЕМ – безработицата. Ставаме свидетели в изборните години как всеки кандидат се упражнява по темата, обещавайки да реши проблема. Как точно – не става ясно, а реалните действия са или никакви, или твърде слаби. За да се направи някакъв план как да се реши даден проблем, първото нещо е да се разбере какъв е той. В случая – колко са безработните в Троян, с какво образование, в какви възрастови групи и т.н. За целта никъде не видяхме поместени данни от Общинската администрация или от Агенцията по заетостта. Когато не знаеш какви са размерите на един проблем, обещанията как ще се справим с него са само празни приказки.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Г-жо Кмет, възложете изготвяне на следната статистика: да се преброят работещите в големите фирми, след това в средните и малките. Да се преброят заетите в общинските фирми, общинската администрация, полиция, съд и прокуратура, банки, училища и детски градини, заетите в семейни фирми, земеделските стопани, частни магазини, бензиностанции, всички останали, които вероятно изпускаме. Да се преброят хората на пенсионна възраст, както и децата и учащите. От общото население на общината (като реално живеещи в Троян, а не водещи се по адресна регистрация) извадете преброените работещи, пенсионери, деца и ученици и вижте колко човека остават. Проверете колко от тях се водят в Бюрото по труда, колко не са обхванати в системата, с какво образование и в какви възрастови групи са и водете разговори с представители на бизнеса. Тук не коментираме нивата на заплати в отделните фирми, тъй като това си е политика на бизнеса. Оповестете данните и направеното по въпроса. Оповестете хората, които са отказали предложения за работа и поради какви причини. Без такава статистика искането да се справите с безработицата си остава борба с вятърни мелници.


• ОТЧИТАМЕ ФАКТА, че за първи път настоящият кмет излезе с програма за изпълнение по време на мандата. Наистина похвално и пожелаваме дейностите да се изпълнят по начин, който ще допринесе за възхода на Троян. По повод тази програма бихме искали да коментираме и помогнем със съвети. Например обособяването на индустриални зони по поречията на реки Черни и Бели Осъм. Не виждаме никакъв смисъл да се харчат средства за такъв проект. Знае се, че собствениците на "Елма" и "Машстрой" разпродават парцелите на двата завода. Това означава, че съвсем скоро ще има свръхпредлагане на индустриални терени на сравнително ниски цени. Ако има желаещи за инвестиране, то нека Общината съдейства за по-бързото изготвяне на необходимите документи. Всеки инвеститор би предпочел да построи нещо в самия град, а не в периферията му. Сегашната индустриална зона е възможно най-подходящото място и не изисква почти никакви инвестиции. Идеята за нови зони освен с доста средства е свързана и с продължително време, което не е удачно на този етап. Знаем за случай, където италиански инвеститор е поискал да купи 10 дка земеделска земя, на която Общината е определила цена от 12,50 евро на кв.м. Инвеститорът се е оттеглил.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Г-жо Кмет, по-добре дайте безвъзмездно земи на инвеститори. Обвържете ги с дългосрочни договори за инвестиции и откриване на работни места, вместо да се търси кратка печалба от дадена сделка. Отдайте пустеещи земи по чл. 19 безвъзмездно на желаещи да правят бизнес, независимо дали земеделски или промишлен. Въпрос на преценка е какво се търси – да има повече инвеститори, създаващи заетост, или някакви бързи пари в хазната, които да запълват поредните дупки. Изградете приоритети. Създайте проект относно отдаването на терени и тяхното обвързване с договори – така ще има яснота какво се търси и каква цел се преследва. Иначе не виждаме как точно се каните да създадете предпоставки за инвестиране в общината, каквото намерение имате с програмата си.


• ДРУГ МОМЕНТ В ПРОГРАМАТА е декларираното намерение за ефективно управление на финансовите и материални ресурси като целта е да се увеличи общинската собственост. Тук малко недоумяваме – на първо място Общината трябва да направи ревизия как се управляват общинските фирми, какви са техните финансови резултати, защото от тях се очакват пари в общинската хазна. Страничното ни наблюдение показва, че има много какво да се желае. Твърде много се разхищават средства, нецелесъобразно се изразходват други, което поставя тези фирми в графата „неконкурентни”. Вероятно това е една от причините местните общински фирми да не печелят търгове по проекти. Те просто не са конкурентни. Нямат модерни мениджъри, нямат квалифицирани кадри, няма финансова дисциплина, няма бизнес мислене. Втори момент – защо Общината иска да увеличи имуществото си, след като и сега притежаваното от нея нито се поддържа, нито се отдава под наем, или се отдава доста неизгодно.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Г-жо Кмет, ревизирайте спешно начина на управление на общинските фирми. Назначете ръководители с модерно бизнес – виждане на база конкурс с конкретни програми, засилете контрола върху техните резултати. Просто казано – оздравете ги, за да станат конкурентни и да носят приходи на хазната. Направете списък и ревизия на цялото общинско имущество: което не се поддържа – защо, което е отдадено под наем – на кого и при какви условия. Което не е потребно – да се продаде или да се търсят инвеститори чрез изграждане на публично – частни партньорства. Общината няма интерес да се превърне в крупен собственик, а да управлява собствеността си с цел извличане на максимални ползи. При липсата на средства и голямата кредитна задлъжнялост на Общината е излишен лукс да се харчат пари за поддръжка на ненужно общинско имущество или закупуване на ново. Средствата от продажба или отдаване под наем могат да се използват за други, по-важни цели.


• ДРУГО - общинската администрация. В програмата като цел е записано изграждане доверие към нея. Спечелването на доверие е дълъг и много труден процес, но в замяна на това то доста лесно се руши. Сегашното състояние на администрацията буди само недоверие от страна на гражданите и повод за доста негативни коментари. Как точно този процес ще се обърне в рамките на един мандат, не ни е ясно. Свързано е обаче с радикални мерки, които незабавно трябва да се вземат.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Г-жо Кмет, има много консултантски фирми по оценка на персонала. Ако нямате лично мнение кои служители заслужават да останат на работа и кои следва да бъдат освободени, наемете независим външен консултант. Направете оценка и тестове на всички служители. Резултатите вероятно и вас ще изненадат. Незабавно се освободете от хора на пенсионна възраст и назначете млади хора. Младият човек идва с необремененото си мислене, с нови идеи, с различно отношение към работата и колегите. Похарчете малко пари за подходящото им обучение, в това число и комуникации с гражданите. Създайте годишна форма за оценка на персонала, обвържете заплатите им с постигнатите резултати, дори дайте и бонуси на тези, преизпълнили целите си. Цял свят работи по различни системи, които са доста силен стимул за хората. Това ги мотивира да бъдат отговорни към работата си, да се стремят да постигат повече успехи, защото същите са обвързани със заплатите им. Този процес трябваше да бъде едно от първите нещо, с които да се справите. Всякакво забавяне във времето усложнява нещата и обезверява гражданите, че нещо може да се промени. Незабавно освободете служители, за които има данни за злоупотреби, включително изнесени наскоро от „Граждани за Троян”. Сезирайте прокуратурата, защото тяхно е задължението да разследват. Като държите хора на работа, спрямо които има доказателства за недобросъвестно или дори корупционно поведение, създавате негативно настроение и срещу самата вас.


• СЛЕДВАЩ ВАЖЕН МОМЕНТ - незаконни жилища и нерегламентирани сметища. Няма ли да се намери управник, който веднъж завинаги за прочисти този град от всякакви боклучарници и грозни незаконни постройки? Твърде радикално решение, но все някога трябва да се сложи началото му. Никой ли не се дразни от боклуците, никой ли не е в състояние да проследи кой, какво и къде изхвърля, да се пишат актове? Българинът е странно същество – спира да прави нещо само и единствено ако му се бръкне в джоба. Никой ли не се дразни от грозотията, наречена цигански постройки, които задължително са изградени върху общински терени? Та нали тези терени са общинска собственост и общината с грижата на добър стопанин следва да ги поддържа в приличен вид? Как така искате от гражданите да поддържат чистота пред домовете си при положение, че самата община не поддържа същия ред в своите терени? Защо същите тези незаконни бараки са електрифицирани и водоснабдени и кой в крайна сметка плаща техните разходи? Как така общината е допуснала тези „жилища „да имат ток и вода при положение, че нямат актове за собственост? Знаем какво ще ни се отговори – може да последва етническо напрежение. Само че същото може да се управлява.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Г-жо Кмет, редно е общинската администрация първа да даде добрия пример и след това да има „очи” да изисква от гражданите спазването на правилата. Разпоредете да се направят списъци с нерегламентираните сметища, ако има частни терени – наложете съответните глоби. Ако има общински терени – изчистете ги незабавно. Нека не разчитаме на инициативи от рода да си изчистим града за един ден. Това трябва да бъде целогодишна политика. Има пенсионирани военни и полицаи, назначете ги на граждански договори като обвържете заплащането по тях с наложения размер на глоби към граждани и фирми. Определете райони, за които отговарят и изисквайте ежемесечен писмен отчет за работата им като изпълнение по договорите. По селата има доста изоставени постройки, включително и общински. Поканете на среща представители на малцинствата и обсъдете заселване на безимотните в тези къщи с изискването да се поддържа земята и постройките. Не позволявайте заселване на нови хора, без доказване на собственост. Работете с органите на полиция и прокуратура, ако не постигнете успех с ръководителите на тези малцинства. Има и други гъвкави методи за справяне с проблема – осигуряване на заетост в селата, където ще се заселят. Въпрос на управленски подход. Съборете незаконните грозни постройки, особено при изходите на Троян и в централната му част. Тези „жилища” допринасят за неугледния вид и усещането за мизерия и изоставеност.


• НЕМАЛОВАЖНО - бездомните кучета и котки, за които сме писали многократно. Явно само си пишем. Отново липса на управленска воля за справяне с проблема. Най-лесният начин е да проучите практиките в чужбина и само да ги приложите. Никъде в белите държави няма безстопанствени кучета и котки по улиците. Ако еколозите писнат, работете с тях как тези животни да бъдат прибрани. Не може някой в тази държава само да казва, че нещо си не било хуманно. Нека помогне хуманно за справяне с проблема, защото хората са по-важни от всичко друго. Животът на децата ни и тяхната безопасност по улиците – също.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Г-жо Кмет, командировайте служител с английски език на обучение как градовете в Европа  се справят с този проблем. Има достатъчно градове, партньори на Троян. Обвържете разходите по командироването и обучението му с изискване за конкретна програма. Знаем, че това няма да стане изведнъж, но все пак някой управник трябва да постави началото. Ако в нашия приют няма достатъчно място, да се преговаря с други такива за възможни съвместни действия. Инспекторите, които предлагаме да се назначат за следене на чистотата, да глобяват и граждани, които изхвърлят животни на улицата или ги хранят, увеличавайки по този начин популацията. Не ви ли прави впечатление, че котките напоследък са повече от хората в Троян?


• НАКРАЯ - кварталните и кметските съвети. Те вероятно са идея, която не разбираме как ще функционира. Не сме и наясно какво точно ще се иска от тях, какви правомощия ще имат и т.н. За да бъдат такива структури ефективни, трябва да имат поне одобрени някакви средства. Иначе рискувате да ви засипват с предложения, които поради липса на заложени в бюджета пари да си останат просто такива. Предложихме и пак

ПРЕДЛАГАМЕ: Вместо да си играем на разни съвети, създайте си така нарачения „мозъчен тръст” от хора специалисти в различни сфери, които да дават идеи и да ги реализират. По подразбиране това би трябвало да бъдат заместник – кметовете, но явно и техния избор не е в състояние да изпълни това предназначение. Не виждаме никакви действия или идеи от тяхна страна. Не виждаме радикални мерки, защото точно това очакваха гражданите с вашия избор. Вероятността да изминат поредните четири години в лутане насам – натам и действия „на парче” според нас е твърде възможен сценарий. Иска се твърда управленска ръка, за да започне Троян да се отлепва от дъното.


Г-ЖО КМЕТ, има много съвременни модерни управленски подходи. Необходимо е само малко – хората около вас да поискат да се научат, някой да ги обучи и после да прилагат в работата си. Не подценявайте човешкия потенциал – там, където липсва, сменете хората. Там, където го има – усъвършенствайте служителите. Създайте силен екип в лицето на служителите от общинската администрация. Силният екип върши чудеса. Не се примирявайте с посредствеността, защото един ден тя и вас ще погълне.Бихме могли да продължим с още анализи и предложения, но нека поне това да се свърши. Все ще бъде някакво начало.

28 март 2012 г., Троян

Гражданско обединение „ФорумЪТ”,
www.forumat-troyan.blogspot.com

Още по темата:

72 коментара:

Анонимен каза...

Всичките ви идеи са добри и подкрепени с идеи, за което ви адмирирам! Мина време от изборите, но за съжаление не виждаме радикално предприети мерки, а вече хората започват да губят надежда, че такива изобщо ще бъдат предприети от госпожа кметицата. Дано се бъркам и все пак има светлина в тунела :)

Анонимен каза...

Само на приказки и на прически го докарва кметицата.Нищо не виждам на лице, а освен това не се справя и с текущите проблеми като непочистени пътища първо от сняг, после от пепеляк.

Анонимен каза...

Никога почистването в града не е започвало толкова рано. Хората чистят по график.

Анонимен каза...

3-ти, ти четеш ли какво се казва? Не кога е започнало, а как се прави!

Анонимен каза...

Ами то имаше и едни други предложения на тяхната страница, ама никой не ще да чете, мисли и работи.
И тези предложения, макар и разумни, ще са глас в пустиня.
Не разбрахте ли, че на никой в Общината не му се работи за троянци?

Анонимен каза...

"Тук не коментираме нивата на заплати в отделните фирми, тъй като това си е политика на бизнеса."

Не е политика на бизнеса, а въпрос на консенс между представителите на работници и работодатели, и на държавното озаконяване.
В някои сфери държавата трябва регулативно да се намеси. Нео-либералните теорий са добри само за монополистите, а сметката я плащат всички останали.

Анонимен каза...

Вие, критикарите, имате ли представа колко тона пясък се изсипа по улиците тази зима? Хората работиха и в събота и в неделя да го събират, защото не може да се започне миенето и всичко това да се вкара в шахтите. Бавно било. Е, не може да стане за един ден, дори и за една седмица. Що се отнася до миенето, много хора преди нададоха вой, че като се мие през нощта, не можели да спят. Убеден съм, че общинската фирма ще се справи.

Анонимен каза...

А защо самите работещи не воюват за правата си? Защо все се чака някой да се намеси и някой нещо да оправи?

Анонимен каза...

7-ми, прав си майка, тъй следва да си защитавш заплатката - седейки в офисчето и тракайки на компютърчето, да обясняваш колко много се работи на улицата....
Браво!

Анонимен каза...

"Оповестете хората, които са отказали предложения за работа и поради какви причини."

Това са данни които нито една демократична държава не оповестява, защото това е опит за оказване на натиск и води до дискриминация.
Освен това създава условия за злоупотреби.

Анонимен каза...

Браво г-н Маринов, браво!!!Страхотен сценарий, сюжет за филм!!!Изпратете го в Холивуд да ви спретнат едно филмче с участието на Ангела Меркел, Саркози, Барозу и други величия.

Анонимен каза...

Вестникът, който пише само смехории!!!

Анонимен каза...

Литературно написано перфектно. Браво г-жо Генкова ама найсе

Анонимен каза...

Кучетата си лаят, кервана си върви, а Троян загива - бавно но сигурно. Който има амбиции и желае да постигне нещо: 1-ви етап Ж.П.Гара или Автогара, може и със собствен транспорт, Ако не проработи то тогава 2-ри етап, КПП или международен терминал.

Анонимен каза...

По предложение № 1” Чистотата” :Няма как да стане ако не са предвидени средства в бюджета за закупуване на исканите машини. Може да има временна оптимизация, но тя е като да сложиш компютър в каруцата.
По предложение № 2” Безработицата” : Бъркате основни понятия и няма как да задължите безработен да се регистрира. Безработица не се бори със статистика. Тук трябва някой да се образова и тогава да пише предложения.
По предложение № 3 „ Обособаване на индустриални зони” – Смях в залата. Индустриални зони има колкото щеш в Троян и стари и нови. С терени инвеститори не се привличат. Трябва пазар, но такъв в България НЯМА!Тук ще става по-зле.
По предложение № 4 „ Ефективно управление…” Тук приемам, че има възможност и това трябва да е зона за подобрение. Проблема е че никой учил, завършил, имащ практика и опит експерт няма да работи в Троян за тази смешна заплата в администрацията. Това е непреодолим проблем.
По предложение № 5 „ Администрацията в общината” –Има определени хора на възлови места, които с годините са натрупали опит и го използват в личен интерес-архитектура и градоустройство, незаконно строителство, пректиране на часно…..Тук трябва голяма метла и прозрачност на действията на служителите. Това поне Донка Михайлова може да го направи без пари и без консултантски фирми.
По предложение № 6 „ Незаконни строежи и нерегламентирани сметища”-има промени в ЗУТ които депърва ще влязат в сила и премахването на строежи „4, 5 и 6 категория ще прави общината. РЗНСК ще дава акъл само и ще гледа сеир.Тогава ще сте още по-зависими от служителите в общината, от тяхното настроение и морал. Тук ще става по зле в пъти. Те и сега ако поискат могат да премахнат катуните на циганите, но циганина е избирател и закона се гледа под друг ъгъл и за това е необходимо политическо решение. В тази зона за въздействие е в сила лозунга „ Жална Ви майка”.
По предложение № 7 „ Бездомни кучета” Предложението за изпращане на армада от специалисти не решава проблема. Проблема е в законодателството. Присъствието на кучетата се регламентира от 2 закона- Закона за защита на животните и Закона за ветеринарно медицинската дейност. Понятие бездомно куче там няма. Само на едно място се среща понятието-скитащо куче и то е забранено за извършване на опити. Никой в България не иска промяна на законите. Така, че ще има да чакате.
По предложение № 8 „ Квартални и кметски съвети” Глупости и нищо работещо няма в тях. Всички искания на гражданите в 90 % са свързани с наличие на пари в бюджета. Такива няма. Това е поредната лигавня имаща за цел да играе отдушник на натрупаното недоволство. Обобщето-ала, бала и мижими да те лажем. В сила е лафа- „Тати ще ми купи колело ама друг път”.
Не съм черноглед, но съм наясно с административното управление на един град. Приветствам и подкрепям желанието на форумците за промени, но идеите им за реализация са далеко от истината и….просто няма да се случат. Основата за промените и исканите в случаяе икономиката. То в Троян една икономика и едни переспективи….Като пример за промени за мен е „ Китайското икономическо чудо”. После идва всичко останало. Развивайки икономическия си модел по подобие на Европа и Америка/водещите сили/ то ние сме обречени винаги да сме на опашката. Трябва радикална промяна/която никой няма да ни разреши/ и която ще доведе до промяна искана от форумците. Това е моето мнение по въпроса и плюенето може да започне.

Анонимен каза...

Горещо подържам 12ти...и не са само смехорий,ами ако нещо не му изнася на редактора, си го трие без много много приказки,ще кажете че лъжа г-н Генадий..ДА ама НЕ!!! Нещо не виждам рецензията си в която направо пареше въпроса за безработицата и безпереспективността на младите в гр. Троян не само на таланти а и обикновените хора!!!

Анонимен каза...

"...създайте си така нарачения „мозъчен тръст” от хора специалисти в различни сфери "

Практиката показва следното развитие:

1. политиците казаха...
2. експертите казаха...
3. учените казаха...

Все същите хора с различни названия, с основно занимание - защита на лични и лобинг интереси.

Анонимен каза...

зместо всеки да се прави на интересен и да коментира всеки изказал се преди него, ето едно КОНКРЕТНО предложение от мен:
Като се имате за по- умни дайте вие КОНКРЕТНИ предложения, какво и най- вече как да се направи в нашия любим град. И как да се финансира.
Тези хора (ФорумЪТ) поне са последователни в исканията и предложенията си.
Да ви видим вас, още повече, че се разбра, че кметицата чете форума на Т21. Може пък и нещо да приложи.
Нали всички на това се надяваме.

troyan21 каза...

До №13: Този материал не е писан от г-жа Генкова (вероятно визирате Нели Генкова) - тексът ни бе изпратен на редакционния имейл от гражданското обединение "ФорумЪТ" с молба за публикуване в Т21. Разбира се - публикувахме; защото острокритичният, ангажиран и експертен подход на "ФорумЪТ" заслужава внимание, и защото, в конкретния случай, се казват изключително важни неща за нашия град.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Досега властта показва ясно и категорично, че не и дреме за Троян и троянци.Папане,лапане,уреждане и прочие,но не и за това за което са там.

Анонимен каза...

15-ти, по някои точки си добре, по други особено частта с инвестициите и изказването ти за пазарите, си пълна нула.

Анонимен каза...

15-ти, нещо не си прочел както трябва. Примерно хората не предлагат да се изграждат индустриални зони, те казват, че такива има и не са необходими нови. Не се казва и че армада специалисти трябва да се пратят някъде. И още други разминавания. Хубаво е да се оплюват идеи, ама не видях вие какво предлагате, драги ИП. Освен разбира се фирма за работа по европроекти....

Анонимен каза...

Нормално е да има негативи против статията. Сега ще скочат от общината, защото някой се опитва да им каже как да заработят. Те така не са свикнали, уважаеми ФорумЪТ,вие им разваляте рахатлъка и далаверите, те не могат да блеснат с идеи пред кметицата, тя май не знае на кой свят се намира. Но не губете кураж и не се впечатлявайте от плюенето. Троянци това най го могат.

Анонимен каза...

Преди 3-4 дни на ул. Хр.Ботев можеше да видите дву дневен цирк. Поставяха "легналите полицай" цели 2 дни. Това е работа за максимум двама души и би било редно да се свърши за един ден. Но не,един двама се надвесваха над асфалта имитираики,че работят,а други 5-6 седнали или облегнали се на училищната ограда,пушеха цигари и разтягаики локуми. Това е пример за "общинска фирма". Няма частник,които може да си позволи такива работници. Не знам от БКС ли са от МеКаСе ли са но са от общинска фирма 100%.

Анонимен каза...

Ма няма са плашите бре.Ей го е ,закапа,сега ще удари един убъв дъжд и на ти чисти улици.И то без пари чисти.

Анонимен каза...

Закапа, ма спре - пак требе да се мие....

Анонимен каза...

Ми съдба, ко да прайш.Разтревожила са Донка под една върбова клонка. Не било дъжд най заваляло,най на върбата и се било ревяло....

Анонимен каза...

Просто чудничко.И времето против властта.

Анонимен каза...

Намерих си агнешко по 5 лева живо тегло,проблемът е ,че гъбите не са тръгнали още.

Анонимен каза...

Е, до Великден все някой ще изкара на пазара.

Анонимен каза...

Извинете колко струва такъв "легнал полицаи" ? От къде се закупува, кой трябва да лобира и на кого трябва "да се бутне" ?

Анонимен каза...

7-ми ти имаш ли нещо общо със здравия разум?
"Що се отнася до миенето, много хора преди нададоха вой, че като се мие през нощта, не можели да спят."
Кога някой ни е бръснал за сливи?Кой е този надал вой?Искам го поименно, да му стисна ръката за изявената гражданска позиция, както и на общинския служител съобразил се с нощното спокойствие на троянци.
Твоето си е едно чисто "подпичкване" !
Без извинение

Анонимен каза...

Няма ли да се намери най после някой да изрита некадърниците от тая скапана община.Стига са лапали за наша сметка и нищо полезно да не вършат.

Анонимен каза...

Който и да е писал това, и Нели да е, и Валя Букарева да е, и друг да е...поздравления! Казано точно, ясно, без увъртане, даден проблем и веднага предложено решение. Вместо да плюете по този човек, дайте да търсим още такива! А Донка Михайлова, която декларира,че "знае как" май трябва от този текст да се поучи, защото нещо не дава вид, че "знае". Или пък може би знае, но така й стана по-удобно?

Анонимен каза...

Съгласен с 34-ти. Дори и това да не са най-добрите решения на проблемите, все пак нещо е предложено. Ако имате други, кажете ги. Лично на мен предложените решения ми харесват, дава се някакво начало.

Анонимен каза...

Община Троян каза

На пук на кризата - продължаваме да крадем !

Анонимен каза...

Продавам апартамет в Троян-център 96 квадрата.
0894480894-Тодор

Анонимен каза...

Не съм съгласен с форумът изобщо и то не, че не са прави, а защото поставят толкова много наболели проблеми наведнъж. Нали виждате, че коментиращите до тук, не могат и не са в състояние да ги обхванат така "наеднъжки" за да се надяваме на успех, разбиране и компетенттно разчепкване на проблемите, както от хората така и от самата местна власт.
Тези проблеми следва да се поставят един по един и да се разгледат в детайли по единично. В противен случай не се получава нужният ефект, а и така поставени "ам блок" резултати ще постигне само властта, и то като на свой ред ги подмине високомерно.
Те няма и какво друго да направят, защото проблемите се решават с финансови средства, които за сега - няма или са опоскани и оскъдни.
Припомням ви един велик бъпгарин, Ататанас Буров, който казва - "Демокрация може да има само в много богата държава".
Искам да охладя страстите в частта, изисквания в която сме абсолютни перфекционисти. Хубави са желанията, но трябва да се слезе на земята. България не е европейска държава, това е само мит за да мечтаем и критикуваме. Ние с нищо не показваме, че сме такива. Вече 5 години чакаме някой да ни "оправи".
Е нали виждате, "оправят ни"! Това, че сме надупени не значи нищо за тези които ни "оправят".
За нас обаче какво да кажем, ние все така сме недоволни както през византийско, както през турско, както през германско, както през руско и така и през т.н. демокрация.
Ами какво да кажем за такъв народ? Или ние сме се пръкнали тук случайно?
Не-е-е не сме! И докато не намерим себе си, нищо не е в състояние да ни помогне!!!
И апелирам преди да критикувате да се огледате кои сте, какво представлявате, какво сте направили до сега с и живота си, какво правите ежедневно, и най важното, какво не сте направили до този момент. Критиката отправена без всеки да си е отговорил на тези въпроси е абсолютно нищо и представлява само писаници, небивалици и фантастични изисквания и необосновани претенции само за да има такива.
Огледайте се братя, и тогава ....бой по манерките! В противен случай нищо не ще постигнем! Щех си пишем така поне стотина години!

Нели Генкова каза...

Благодаря за допускането (13, 34), че имам подобен размах на обществено и стопанско мислене, но текстът, разбира се, е написан от другиго, и то без нито една редакторска запетая. А иначе с удоволствие се числя към хората от ФорумЪТ. Лека вечер!

Анонимен каза...

По-голяма глупост не бях чел, особено за индустриалните зони около реките, те инвеститорите са се наредили на опашка от разклона за Добродан.

Анонимен каза...

38. Липсата на критика е право напред към следващото недоноСче. Било то комунистическо или нео-либерално. Хора взели мъдростта под аренда няма. Многото "експерти", всичките до един постигнали в личния си живот огромни богатства и кичещи се с какви ли не заслуги са тези, дето са я докарали "поради безалтернативност" до под "кривата круша".

Анонимен каза...

41, аз съм 38 ми, за съжаление не сте разбрали това което съм написал. Никъде не апелирам към безкритичност. Това, че съм си позволил да обясня донякъде, не претендирайки за гениалност, генезиса на безпринципната критика, не значи, че апелирам към безкритичност. Да наистина хора взели мъдростта под аренда няма, но много от нас за съжаление са взели глупостта, гордостта, безпринципната, необоснованата и на всяка цена критика под аренда.
Последното Ви изречение се нуждае от пояснение, защото, Бога ми, не мога да Ви разбера?

Анонимен каза...

Ей го на 37ми си продава апартамента..сигурно са изнася на палатка,щот тука живот в тоя скапан град няма.Аз първо ще си продам първо курника,щтото зимата излапахме кокошките барабар с петеля на васил банго,и после е наред Москвича..? разбира се за скраб..както свършиха машините в машстрой ,елпром и др.предприятия,благодарение на нашите управници който ги продадоха за жълти стотинки...А можеше дяда Минка да лови кокошкарите 40 год.но на тия мошеници,дето ни оставиха на произвола без работа и переспектива в живота,излезе на стълбите на съвета когато от завод Хемус потърсиха закрила от него и обяви че щял да види какво да направи за протестиращите ...та и до днес нищо и половина..такава ще е и участа на всички ни млади и стари,безработица безпаричие,мизерия...и затова Тошката и аз си продаваме туи и унуи..да живей търговията!!!АИДЕ ДА СПИМ..!

Анонимен каза...

42.Заменете " до под кривата круша " с криза,тогава със сигурност ще ме разберете.

Анонимен каза...

Ако започнем първо с малките неща, пише се г-жа Кмет, г-жа и т.н.Хайде едно по едно. После проблемите. Да започнем с "ЕЛМА". Г-н Банев, Катар и т.н. Какво ще кажем за тази приватизация, за работниците които работиха там? Имате ли книжки от масовата приватизация? Кои ни прецакаха там и къде са ни парите? Трябва да питаме и си искаме отговорите!

чичо Гошо каза...

Да започнем 45ти с малките неща,пише се г-жо Кмет, а не г-жа Кмет и не давай акъл като го нямаш!

Анонимен каза...

С уважение към всички участници в местния "плювалник", но това което "Форумът" пише е анализ на нашата жалка действителност и най-ценното е, че за всеки проблем се предлага решение, то може да не е идеалното, но е нещо, което никой от Вас, пишещи тук не е направил. Това определено са хора с управленски опит и идеи, които биха доразвили, ако им кажете нещо смислено. А нашите управяващи имат нужда от такива хора. Бъдете коректив на това общество, а не само критикари, оплюващи се един друг, дайте конкретни предложения, подкрепете градивните такива и участвайте в процеса от раждането на една идея до реализирането й. За мен това е идеята на гражданското общество, наричайте го както искате, от ОФ организации до местни комитети за самоуправление и не очаквайте лавров венец, това е нашия град, ние живеем в него и това ще оставим на децата си.
ЕХ

Анонимен каза...

Кучетата лаят , керванът си върви , мечтата на всеки един ученик е да завърши и да отиде да учи в голям град и да не се завърне повече в Троян ,младите хора емигрират с такава скорост , че след някоя друга година няма да останат хора тук

Анонимен каза...

На късото въпросче: Защо Троян е на този хал? Късо отговорче: Защото през тези 23 години всички управници на държавата, в това число и на гр. Троян идвайки на власт мислеха единствено и само как да забогатеят през мандата.Това е късото отговорче на късото въпросче.Всичко друго е ала, бала.

Анонимен каза...

Искате да построите втори етаж на старата къща, хубав и масивен, с гнилия МатериалЪ от първия етаж, оня от НедоноСчето,и със същите строители,а и парите дет са ги откраднали ( строителите ) да си останат за тях...

Анонимен каза...

Мозъчните тръстове, наричани още аналитическите ценрове, "фабрики за мисли", "резервоар за мисли" [1] и "мислителен таран" (на английски: think tanks) са неправителствени изследователски организации и групи, които по правило съсредоточват усилията си в областта на хуманитарните науки - политика, икономика, социология, право и т.н. и които имат често функцията да защитават определен тип социални политики, политически стратегии, икономика, въпроси на науката и технологиите, индустриални или бизнес политики и дори военни съвети. [2] Много от мозъчните тръстове са организации с нестопанска цел и сатутът им дава възможност за данъчни облекчения, например в САЩ и Канада, някои са финансирани от правителства, а други получават средства от консултиране. [3]
"Мозъчните тръстове" провеждат оригинални изследователски и образователни програми, посредством, които обучават и оказат влияние върху политици и лица, формиращи общественото мнение по широк кръг икономически, социални, политически и екологични въпроси, както и върху проблемите на сигурността. Също така те се проявяват като инструмент за социален контрол и следователно участват във формирането на целите и ценностната система на обществото. Мозъчните тръстове се финансират от правителствата, групи по интереси или фирми. Някои мозъчни тръстове извличат доход от консултанска работа или изследвания свързани с техния мандат.
Най-голямо развитие "мозъчните тръстове" получават в западния свят и представляват отличителна черти на западната демокрация.
Според предмета си на дейност "мозъчните тръстове" се делят на: изследователско-издателски, лобистки, правозащитни, културологични и целеви.

Анонимен каза...

Кои са тези малоумници писали тази идиотия???:възложете изготвяне на следната статистика: да се преброят работещите в големите фирми, след това в средните и малките. Да се преброят заетите в общинските фирми, общинската администрация, полиция, съд и прокуратура, банки, училища и детски градини, заетите в семейни фирми, земеделските стопани, частни магазини, бензиностанции, всички останали, които вероятно изпускаме!!!
Кой е този неграмотник на когото не му е ясно, че няма от къде да се вземе тази информация. Това е фирмена тайна!!!
По някъкъв начин можеш да я получиш с разрешение на съда по искане на прокуратурата.
ЕГАТИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО

Анонимен каза...

52- ри, ти очевидно отдавана не си работил.

А е очевидно, че не си работил щото си нямаш и хабер от това що е то фирмена тайна...
А, и НАП има такава информация, и НОИ и АЗ и НСИ.
Какъв съд, каква прокуратура?!!!

Анонимен каза...

Бих подкрепил 47ми със още по късо отговорче...че това е мотото на цялата ни държавна администрация в БГ.И затова нищо не върви на никъде ноооо...Ако мирише на пари лелее всичко се обръща на 360 градуса!!! У петък сите общинари блажно ручат.

Анонимен каза...

Отличителна черта на западната демокрация е социалната пазарна икономика, която систематично се руши чрез глобализация, монополизация и премахване на демократичните предобивки на населението и деградирането на демократичните институций в държавата.
Това всичкото само в полза на финансовия капитал и на монополистите искащи да превърнат държавата във фирма. Ролята на "мозъчните тръстове" е (де)формирането на общественото мнение и насочването му в удобна посока.

Анонимен каза...

" Световноизвестният икономист Ботьо Тачков, който се е реализирал в Америка, се бори за живота си във Военномедицинската академия, след като глутница кучета изяде една четвърт от тялото му посред бял ден в София, подчертава "Труд".


Готвим нова наредба за бездомните кучета, която ще предвижда забрана и санкции за хората, които хранят животните с необработено месо или кокали. Всеки може да се грижи за кучета, за колкото има възможност, но вкъщи. Това съобщава пред всекидневника кметът на София Йорданка Фандъкова.

Анонимен каза...

Изяли го кучетата, жив човек посред бял ден в София! Баси държавата! Няма такава държава!!!

Анонимен каза...

Предлагам кучетата,комунистите и циганите да се
разрешат за отстрел целогодишго. Нямат работа по улиците,срещнеш ли ги гръмни ги.

Анонимен каза...

Аре бе 58ми, какво са виновни циганите и кучетата че са се родили такива?!виновни са комунистите защото човек не избира какъв да се роди ,но избира после своята политическа принадлежност...Ако ти си се родил циганин или куче..а??? ко ш пишеш в коментара мой чиляк,недеи така,виж по комунягите стреляй колко искаш..ама те са пребоидисаха станаха сини, жълти, ГЕРБЕРИ,ка шъ ги целиш ни тъ знам, ама върви по Горно Трапе..тамо са райте..атакуваи ша има фаида..поне една кметска заплата ще съкратиш в общината..от там почни!!!

Анонимен каза...

Мили недоносчета.Съвсем не се управлява като преди 30години, а се управлява така, както се управлява държавата ни, а и светът в голяма степен. Защото преди 30 години Троян и България постигнаха най-мощната си индустриализация, а Рейгън и Тачър имаха ясна философия за това, което трябва да правят.Днешните недоносчета, независимо от коя партия са, правят едно и също под диктат на Световната банка и Международния валутен фонд.Прилага се шаблон, който видимо не действа, но изход няма.Да оставиш една страна без индустрия, без енергопроизводство, без идея въобще за развитие означава да я обречеш на явна гибел.А вам все комунистите ви виновни.Да сте прочели една статия в комунистически дух? Къде е прословутият плурализъм на демокрацията?Това ме попита тия дни един, който е прочел доста книжки.Четете и вие.Опитайте се да мислите, да разсъждавате, да анализирате.Ако можете... Ако не можете - не ви чака нищо добро когото и да отстреляте.Тогава ще останете само вие - неграмотни и безпътни.

Анонимен каза...

Егати бъдещето имат младите в БГ.Близо 5000 лекари ,това са 90% от лекарите в България готови да заминат в чужбинаВие за нашето село сте се закахърили,че никой не остана.Наистина скоро само цигани ,пенсионери и крадци ще останат.



http://bg.time.mk/cluster/1d2b74a462/blizo-5000-lekari-obmisljat-da-zaminat-v-cuzbina.html

Анонимен каза...

В Троян до една година ще има много работа,ШЪ сбираме ромите да строят летище на гара Добордан,поради големия наплив на троянци по ТЕРМИНАЛ 2,та нашето ще е филиал ,,работа ще има но на гражданите няма да се плаща ще работят за билет за ИЗВЪН БГ

Анонимен каза...

60ти как може да си толкова умен направо ме депресира с толкоз акъл дет струи от теб....дето вика народа "акъл море,глава шамандура"

Анонимен каза...

Най-после нещо смислено, № 60. Но не ми се мисли, какво плюене ще се изсипе върху главата ти!

Анонимен каза...

Каквото селото такъв и кмета (Българска поговорка)

Анонимен каза...

48, много си прав, Троян не предлага нищо за младите хора, дори и да докараш някакъв доход, то това не е всичко. Има здравеопазване, култура, забавления, инфраструктура, неща които са чужди за общината. Колкото по-рано се осъзнае човек, толкова по-добре.

Анонимен каза...

Един въпрос към 60ти,другарю защо като бехме на върха на сладоледа...???пардон на социализъмъ не ни пускаха в чужденеция и милиционерите ни гонеха по пътя да ни мерят със сантиметър крачолите косите и полите,а като пуснеш Битълс на плоча затваряхме врати и прозорци ,язе съм чел Маркс,капиталът,и негувите шмекерий..те таа бумага е сбръкъла света приятел,и те е побръкъла централно в кифоча и не само теб,и ви ядооме попарата 50 год.ама не само ние,целия соц лагер,ние ви лъжееме че ви работим а вие че ни плащате!!! тааа сегашните ни управници гледат всячески с всички циркаджииски номера да наваксат загубеното през соц. време.Гарантирам ви че никакво четене на некакви си книжки не ще оправи светът камо ли българия...времето мой човек..пръстта ще оправи всичко!!! АМИН

Донка Михайлова каза...

Уважаеми представители на Гражданско обединение „Форумът”,

Загрижеността, съпричастността и позицията към проблемите в нашата община са много ценни за ръководството на общината. Подкрепата на избирателите, мнообразните идеи, които всеки от тях може да даде са в основата на успешното управление на местно ниво.
За мен голяма част от предложенията ви са сериозни и добронамерени, насочени към развитието на общината и в крайна сметка полезни за съгражданите ни.
Аз също споделям разбирането ви, че проблемите на Троян не са малко. След 4 месеца управление на общината зная, че те са много сериозни, задълбочавали са в годините и са предизвиквали нови трудности. Вярвам обаче, че ние заедно можем да търсим решенията. Защото Троян е наш, на всички и ние заедно трябва да го направим по-добро място за живеене. В думите ви откривам предпоставки за това – обич и съпричастност към общината, което значи и желание да работим заедно за промяната.
Смятам обаче, че не общуването чрез форума или анонимни изказвания ще доведат до реален и най-вече полезен резултат. Затова ви каня на среща, още тази седмица, на която да обсъдим вашите виждания и възможностите за реализацията им, за да се опитаме заедно да направим така, че нещата да се случат. Много бих се радвала с тази среща да поставим началото на една традиция на съвместни обсъждания и дискусии в търсене на решенията, както и на ролите, които всеки един от нас има в управлението на общината – избраното й ръководството, администрацията, гражданите, бизнеса.
Това не значи, че аз бягам от своите задължения и отговорности. Част от предложенията ви вече са изпълнени или се изпълняват:
• Започваме работа по разработка на общ устройствен план на общината, което предполага прилагане на идеята ви за отдаването на терени и тяхното обвързване с договори. Вече прилагаме преференциален подход към всички инвестиционни намерения, свързани със създаване на заетост.
• Преди повече от седмица изпратихме до медиите за публикуване графиците за почистване на улиците;
• В момента тече конкурс за закупуване на нова почистваща техника;
• Вече са създадени отделни квартални съвети с ясен статут и цели;
• А предложението ви за „мозъчен тръст”, което съвпада с моето виждане на консултативен съвет, може да бъде иницииран от нашата среща.

Аз вярвам в силата на гражданското общество и в смисъла на диалога, като силен акумулатор за намиране на ефективни решения и за развитие на общината.
Ще се радвам, ако и вие, като личности с компетентна гражданска позиция, с експертиза в различни области, излезете от анонимното пространство на Форума и в открита, активна дискусия обсъдим заедно бъдещето на Троян – общата посока и отделните детайли.


С уважение,
ДОНКА МИХАЙЛОВА
Кмет на Община Троян

GerganaG каза...

Дайте възможност на производителите на селскостопански продукти, да продават произведеното без посредник. Определете терен или това да става със заявки от гражданите. Направете магазин,общинска собственост, в която да се продават храни от първа необходимост без посредници, на по-ниски цени.
Да се продават селскостопански продукти, плодове и зеленчуци на улицата, в праха, и накацани от мухите, и целодневно под лъчите на слънцето, е просто безпрецедентно. Както се вижда, парите за здравеопазване не са толкова много, за да лекуваме стомашно-чревни заболявания, предизвикани от немърливост. Също така, срока на годност на храните, е нещо, което е важно. Купените плодове, само за още един ден, и стават за хвърляне, а цените са доста високи.
Една такава среща, ще е много полезна, а ще предизвика и повече желание за безвъзмездна помощ, и труд, за по-приветливия вид на града и жилищните сгради.
За кой ли път се връщам, и входа на блока е в безобразно състояние, паяжините са нависнали, като коледни гирлянди, а хората сякаш не ги виждат, замислени за по-големите си проблеми.
Има закони, няма пари!? Кого да потърсиш за съдействие да се ремонтира вход, външна фасада, или да се поддържа елементарна хигиена!
Много проблеми, а ще стават и повече. Ако сега не се замислим, и променим нещо, после, просто няма да има за кого да го правим! Колко хора на НЕ голяма възраст починаха в Троян в последно време?
Ако се проведе такава среща, бих искала да присъствам, към кого да се обърна?

Нели Генкова каза...

Госпожо, позволявам си да Ви отговоря от името на ФорумЪТ. Това е адресът на форумския сайт: http://forumat-troyan.blogspot.com/
Там ще прочетете как да изпратите съобщение до ФорумЪТ. Това е най-лесният начин, който ми идва на ум, а чрез една такава кореспонденция може да се уговори всичко останало. Ако се направи връзка директно с производителите, което Вие предлагате, ще съм редовен клиент. Имаше репортажи, че гърците, от зор, вече са организирали подобни пазарни отношения. Приятна вечер!

Анонимен каза...

60-ти, в книжките на дядо ти Мордохай няма да намереш инфо кои са хората финансирали комунизма. За дядо ти Ротшилд & приятели там не пише,нито понятието финансов капитал съществува. Преди да наричаш другите с определения важащи за теб самия, се замисли какво анализираш,и не плюй по СБ и МВФ,защото без предците им такива като тебе - нямаше да ги има!

Анонимен каза...

на сайта „Трансферите в Бундеслигата – лято 2015“ в blitz. bg (от 2 септември 2015 година) пише важни коментари за християнството

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |