Представиха управленската програма до 2015 г.

* Донка Михайлова: „Тази наша програма е опит да намерим храма или поне контурите на пътя, водещ към храма”

НА ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ, организирано от общинското ръководство (залата на Общината, 21 март), кметът Донка Михайлова представи своята и на екипа си Програма за управление в община Троян за мандат 2011-2015 г. „Троян може да бъде по-различен! Заедно можем да го направим!”, е мотото на стратегическия документ, чертаещ управленските приоритети в следващия 4-годишен период.

В НАЧАЛОТО НА ПРЕЗЕНТАЦИЯТА СИ г-жа Михайлова припомни една знакова сцена от големия филм на промяната „Покаяние”. Старица върви по някакъв път и пита това ли е пътят към храма, като разбира, че не е, възкликва недоумяващо: „А защо е нужен този път, ако не води към храма?!”. „Тази наша програма е опит да намерим храма или поне контурите на пътя, водещ към храма”, поясни градоначалникът.

СЛЕД ПРИТЧОВОТО ВЪВЕДЕНИЕ шефката на изпълнителната власт представи основните моменти в 4-годишната си управленска програма. Тази програма е по-различна, тъй като обхваща два различни периода, обясни г-жа Михайлова. Първият (2007/2013 г.) – когато все още се работи по първия план след приемането на страната ни в Европейския съюз (ЕС); и вторият (2014/2020 г.) – с новите приоритети на европейския и българския План 20-20. „Програма между приоритетите на тези два плана, работата по която започна при предишните двама кметове на Троян – Дилян Енкин и Минко Акимов”.

ДОНКА МИХАЙЛОВА ПОДЧЕРТА, че подходът при подготовката на програмата е бил в известна степен надпартиен и в този възлов за мандата управленски документ са включени предложения и на политическите партньори и опоненти. Друга основна идея е гражданите да се включат много по-активно в правенето на общинската политика. А целите, които ще се преследват, са в четири основни посоки – повишаване на конкурентоспособността на община Троян, развитие на потенциала на човешките ресурси, намаляване на различията „град – села”, развитие на гражданското общество.

В ПОСОКА НА ТЕЗИ ОСНОВНИ ЦЕЛИ са и 11-те приоритета, залегнали в управленската програма. Те са следните:
1.
Управлението да се опира на планиране – в средносрочен и дългосрочен план, нещо, което досега е пренебрегвано; важни моменти в тази посока са приемането на Общ устройствен план (ОУП) на общината, дългосрочна енергийна политика, развитие на цялостната инфраструктура (особено внимание е обърнато на необходимостта от цялостна рехабилитация на частта от републиканския път II-35, минаваща през Троян, и работата по проект за обходен път); 2. Създаване на предпоставки за инвестиране в община Троян и подкрепа на малкия и средния бизнес – съществена задача е обособяване на индустриалните зони (по поречието на р. Бели Осъм и р. Черни Осъм и зона „Север”) и оптимизиране на местните данъци и такси; 3. Ефективно управление на финансовите и материалните ресурси на общината – една от посоките е увеличаване на общинската собственост; 4. Подобряване на жизнената среда; 5. Модернизиране на здравната инфраструктура – интересна е идеята за създаване на Общински солидарен фонд за подпомагане на лечението на гражданите; 6. Гъвкава социална и демографска политика – включва и целенасочена работа за интеграция на етническите общности; 7. Гарантиране на модерно и конкурентно образование – ясно назована е нуждата от оптимизиране на училищната мрежа в общината; 8. Опазване и развитие на културата – сред задачите е и по-нататъшно развитие на археологическия обект Состра; 9. Развитие на спорта и младежките дейности – една от големите задачи тук е „създаване на предпоставки за изграждане на многофункционален спортно-развлекателен и културен комплекс”, както и подобряване на материалната база на стадион „Чавдар”; 10. Изграждане на доверие в общинската администрация – чрез преструктуриране и „деконцентрация на властта на управленския екип”; 11. Засилване на гражданското начало в местното самоуправление – един от инструментите са кварталните и кметските съвети, както и формите на пряка демокрация (обществени обсъждания и др.).

„ДАНО ТАЗИ ПРОГРАМА изразява една обща визия за храма и дано сме заедно по пътя към храма”, бяха финалните думи на г-жа Михайлова.

Т21

57 коментара:

Анонимен каза...

Втори път чета програмата и виждам интересни неща.Най-малкото, че присъстват думички като "дълготрайно развитие","новаторство","деконцентрация и преструктуриране в общинската администрация"...
Пожелавам успех и дано поне 3 точки се изпълнят до края на мандата!

Анонимен каза...

Точка 4 цепи мрака :)))

Анонимен каза...

Аз пък прочетох и имената на Енкин и Акимов. Ако ще продължаваме тяхната политика до 2015 ще станем на село :)

По темата - идеите са много хубави, но не знам дали са реални. Чудно ми е от къде ще се намери финансиране за всичко това, било то за период от още 3 години... Аз имам две предложения (за начало) :
1.Троянска община е с най-лошите пътища в цялата област. Да се пооправят малко централните улици и тротоари като за начало, защото прави изключително грозно впечатление у посещаващите града (от личен опит говоря);
2.За развитие на спорта у младите хора е хубаво да има повече спортове. Един читав басейн ще помогне много, а трябва да се наблегне и на волейбол - имаме много високи момчета в града, а не всеки харесва баскетбол;

Анонимен каза...

Пропуснали сте 12 точка,а именно:изгонването на циганите от Троян и закриването пунктовете за скраб.

Анонимен каза...

Бях чул от мама имало път към храма
Него избрахи тръгнах на там
Пътят щом сбърках екваше звън камбанен
дълго вървях,но не стигнах до храм..
Може би този път е измама
мамещ мираж е камбанния звън
има ли някой стигнал до храма
или и той е наивен мой сън?
Пътят към храма,Пътят към храма избрах...

Анонимен каза...

"Пътят към ада е постлан с добри намерения!"
И при Енкин и Акимов- обещания,ОУП-ове,индустриални зони и какво?Ориентирайте се към пенсионерски клубове,магазини за хранителни стоки и траурни агенции!Да се обяви официално мястото,където да серат гладните!Разраствене на вериги от магазини втора употреба,вкпючително и на храна!И,разбира се,вечерни курсове по четене и писане - на писма до Кратуня за помощи,за отваряне в неделя на банки и за всякакви други чудеса!И най-важното - ВЕРВАЙТЕ!

Анонимен каза...

Трети прав си за волейбола.Водещ колективен спорт е в България през последните години, има мераклии в Троян, дори в Черни Осъм момчетата са си направили импровизирано игрище.

Анонимен каза...

Момичетата от Шипково се съревноват по народна топка, а девойките от Борима организирано играят на ръбче.

Анонимен каза...

Тъп, по-тъп, най-тъп - №6!

Анонимен каза...

Как смятат да подобрят жизнената среда по - конкретно?!? Осякоха 90% от уличните дървета, отнеха "белите дробове" на града и сега с тоя прах трябва с противогаз да се движиш, асфалтираха и бетонираха естествената трева в детските градинки и сложиха изкуствена такава.
БЕЗУМИЯ КОЛКОТО ИСКАШ! ПАНАИР НА ТЪПАЩИНАТА!!!

Анонимен каза...

Разходете се по ул.Христо Ботев и ще видите, че вече тротоарните плочки и бордюрите са се ощърбили. Шахтите клопат,където не клопат са ги уплътнили с гума!!! Боже! С какво заслужихме тази орисия, Боже! Да ни управляват най-голямите тъпунгери в държавата!

Анонимен каза...

Сигурно някой ще каже: Ами като си качвате колите ще се ощърбят, да. Да ама не. За 20 години старите плочки не се ощърбиха и пак си качвахме колите. Тук проблемът е другаде. Че се използват възможно най-нискокачествените и евтини материали.

Анонимен каза...

Цялата работа е, че има едни пари, които трябва да се усвоят...дали ще ги усвои градът или джеба на някой чиновник...куче влачи, диря няма.

Анонимен каза...

Квартални съвети!!! ОФ ли ще връщаме?

Анонимен каза...

11-ти ул.Христо Ботев, градинките и жк.Лъгът са правени с проекти одобрени през мандата 2007 г.-2011 г.

Анонимен каза...

11-ти, има и по-големи тъпунгери от нашите. Сега ще затрият/откажат строителството/ АЕЦ Белене-решение от днес. След 10-15 години Козлодуй ще затвори врати. Ще станем от износител, вносител на ел. енергия. Цената на тока ще стане много голяма и непоносима. На някой да му пука? Някъде да имат стратегия за развитие на отрасъла?Ще се отчете като грешка, но пазара ще е зает. Та това исках да ти кажа-тъпунгери колкото щеш и по-тъпунгери от наште, защото са на по-високо ниво. Виж каква направиха здравен министър-омазана курвичка, която няма и медицинско образование/поне фелшер да беше/. Какво предложи тя-на тези които не се осигуряват да не им се издават нови лични карти!!!Демек щом не плащаш здравни осигуровки-не си българин!Бах мааму- викаше Дългия! После каза, че не е казала баш точно това и др. глупости.Та тъпунгери да искаш!

Анонимен каза...

Първо, метафората с фразата за храма от филма "Покаяние" ми се струва неуместна. Там тя се отнасяше за пътя към духовността и за това,че пътя е безсмислен ако не ни води към вярата, към духовното, към Бога. Филмът беше изключително силен за времето си, когато започнаха да се рушат комунистическите представи за нещата от живота, но примера с него в конкретния случай ми изглежда единствено оригиналничене. Между другото, явно кметицата я бива в това да разказва притчи и да говори интересно, с думи които хората искат да чуят. Но се питам къде до момента са делата й??? Какво освен приказки показа до момента? Снегопочистване - нула! Пролетно почистване - още по-зле, дори непоносимо лоша организация. Промяна в администрацията - никаква! Зам.кметове - трима...но почти безгласни...Квартални съвети от изгладнели, безработни и изнервени хора, почти без алтернатива!...И показа още - тесни връзки с Акимов и Сашо Данков...и абсолютно привързаност към Дилян Енкин! Та какви програми,какво покаяние, какви пет лева?

Анонимен каза...

Какво значение има през кой мандат са правени? Важен е резултатът. А той е катастрофален. След 2-3 години ул. Христо Ботев ще изглежда като неремонтирана улица, защото ще се е очукала още повече.

Анонимен каза...

До 11-ти съответно 18-ти. Защото обвинявате сегашното ръководство за действията т.е. бездействията на предишното

Анонимен каза...

Новото ръководство се бори с подводните камъни (рифове)заложени от М.Акимов и компания.

Анонимен каза...

Забелязвам,че сегашната управа не може да организира почистването на Троян,а за нещо по-голямо не ми се мисли!Невероятна некадърност!!!Как не ги е срам тези четиримата да се изправят пред нас и да обещават"по-добра жизнена среда"-невероятна наглост!!!Я,се изстъпете и кажете кой от всичките кметове взима заплата за тези неща!?То бива безобразие,но вие минахте всички граници!

Анонимен каза...

4. Подобряване на жизнената среда

6. Гъвкава социална и демографска политика – включва и целенасочена работа за интеграция на етническите общности

В същото време двете госпожи дошли от Ловеч...искат да затворят две училища със 130годишна история! Нямали достатъчно ученици, училищните автобуси били скъпи и т.н. дрън-дрън. За едната госпожа се чува ,че е закрила 7 училища само за една година/около Ловеч/.
Закрие ли се училището в селото...постепенно се закрива цялото село!

Анонимен каза...

Опримизиране на образователната система - закриване на училища. Защо не прегледат нивото на директорите и учителите.Защо бягат учениците от училището в с.Орешак.За какво получават заплати - да се разхождат учениците по двора в час по английски.Трябва да се вземат незабавни решителни мерки. Няма да учат децата ми в това у-ще, защото са далеко, но ме боли за него.

Анонимен каза...

Недейте сега така де...Ще чуят даскалиците и ще почнат да тичат като побеснели,и да съскат насам натам...Малки им заплатите...

Анонимен каза...

Преди 2 дни циганките сметоха на купчинка боклука по главната улица, вечерта обаче духна вятър и се разнесе пепел като в пустинята. Тази сутрин мина камионче с един шофьор и един работник с лопата да събира купчинките (или това, което е останало от тях) в камиона. Гребне с лопатата, хвърли в камиона и половината от боклука си остава на пътя, важно е движение да има напред. Тази вечер абсолютно, ама абсолютно по нищо не личеше,че изобщо е метено. Жалко,че и Донка Михайлова като Минко Акимов не ходи пеша по улиците, за да види за каква мърсотия става въпрос.

Анонимен каза...

УЧИЛИЩЕТО ПОДХОЖДА НА ОБЩЕСТВОТО.ЛИПСВА КОНТРОЛ.ЗАЩО ГРАЖДАНИТЕ НЕ ИЗИСКВАТ УЧИЛИЩЕ,КОЕТО ЩЕ УСТРОЙВА ДЕЦАТА В НАСЕЛЕНОТО МЯСТО,А СЕ ЧУДЯТ КАК ДА СИ УСЛОЖНЯВАТ ЖИВОТА И ДА РАЗКАРВАТ ДЕЦАТА СИ.НАЛОЖЕТЕ КОНТРОЛ НАД УЧИТЕЛИ И ДИРЕКТОРИ.

Анонимен каза...

Относно почистването искам да изкажа и моето възмущение. Аз не помня Троян да е бил толкова мръсен. Ужасно много пепел се вдига. Просто е невъзможно да се ходи пеша. Трябва да си слагаш маска.

Анонимен каза...

Пичове и пи...мадами,
11-ти тая урисия я заслужихме, като по време на изборите ходихме "за гъби" щото сме много тарикати, а тия смотаните дето на се толкова тарикати, а обичат хубавите обещания ходиха да гласуват. Ей с това я заслужихме тази орисия.

19-ти и теб да е открехна на една друга далавера: Като не ти харесва наследството от предишното ръководство-сезираш прокуратурата, правиш корекции в екипа с който работиш. Като не направиш нито едното нито другото значи отговорността я носиш ти в случая кака ти Донка.

Иначе нещата са като по изборно време... едни намерения, едни обещание и никой не ти казва как ще стане. Айде и свиквайте още 3 години ще е така. Пък след това пак ходете за гъби. Тия дето се лъжат лесно пак ще отидат да гласуват под строй...

Анонимен каза...

И аз подкрепям всички ,коментари свързани с потресаващата мръсотия по улиците.Трета седмица от както напълно няма сняг ,а са измити и изчистени само около не повече от 2-3 километра от главната улица от центъра надолу.Да не говорим ,че там където е почистено е вече пак мръсно и плаче за ново миене.С това темпо всички улици до следващата зима няма да се измият и то по един път.В нормалните държави това се прави поне един път в седмицата и то почти без нужда при перфектна чистота.Да не говорим ,че тук и водата ни е безплатна от реката.
За какви тогава програми за развитие говорим като най-елементарното нещо не можем да направим,да се поддържат чисти поне главните улици по които минават ежиминутно коли за да не си тровим децата и ние самите.За дупки ,тротоари и градинки не ми се и говори.
Не знам тогава с какви очи можеш да застанеш и да говориш купешки думи за разни програми за развитие ,след като не можеш да си позволиш елементарна хигиена ,да си измиеш лицето и си кален целия.От водената политика на нашите управници наистина всички скоро ще ни опяват ,ама в храма над уч.Иван Хаджйиски.
След десет годишно отсъствие скоро си дойде един познат от чужбина ,и на въпроса как му се вижда Троян.
Отговова му беше ,че само дупките са си променили мястото от както е заминал преди десет години.Това говори,че Троян никога не може да бъде по-различен!

Анонимен каза...

Перфектни коментари.Със сигурност ,ако ги попиташ тази от снимката защо е тази мизерия в целия град ще кажат ,че хората са виновни и ,че нямат пари за почистване да не говорим за модерна техника с която единствено може да се прави такова качествено.
Та много ми интересно до кога ще има глупаци в този град ,които ще им се връзват на глупостите на такива като тези от снимката.Какъв храм ,какво развитие ,какви пет лева след като не можеш и нямаш пари да си измиеш поне лицето един път в годината както казва 29. ти.

Анонимен каза...

Уважаеми форумци,
как си мислите, че се почистват разпръснатите 500 тона пясък???

Анонимен каза...

С хора и техника, мили 31ви! Хайде стига оправдания! Хората в Троян не изискват много, но очевидно милите ни управници не могат да ни дадат и най-малкото и необходимо - чистотата. Искам да попитам аз КАКВО ПОДОБРЯВАНЕ НА СРЕДАТА НА ЖИВОТ КАТО ЕДНИ УЛИЦИ НЕ МОЖЕТЕ ДА ПОЧИСТИТЕ... И как е възможно само 2ма човека да чистят целия град... Тия подиграват ли се с нас нещо?

Анонимен каза...

Тук се говорят само празни приказки въобще не е вярно, че чистят двама човека. Това, че през предния мандат не е закупена техника за почистване може да отговаря само предишното ръководство.

Анонимен каза...

А това, че и в сегашния бюджет не са заложени пари за такава техника, какво означава?

Анонимен каза...

Означава,че на Донка семейството не живее тука!Означава още,че ремонта на пощата върви със завидни темпове!И още разни други работи означава!

Анонимен каза...

ГлеДам, гледам и немога намеря коментара започващ с: Донка Михайлова каза... що ли?

Анонимен каза...

Защото е по-лесно!!!!От комсомолски и партийни функционери-толкова!!!Няма мисъл,няма съобразителност,няма новаторство!!!Само партиен фанатизъм и клишета!Как ще им е мил Троян,когато и двете го напуснаха,за да правят кариера и да се перчат с власт!Как ще измислят нещо качествено и ново,когато Партията им промива мозъците в продължение на 40 години?Сега се върнаха за по-високи заплати и пенсии!А, за образованието не искам да говоря-там нещата личат от далече.В момента се провежда една монополистична политика в общината,отново в услуга на партийна номенклатура.Друго и не може да се очаква,управлява го комунистка с патологияни отклонения!!!!

Анонимен каза...

А предишният кмет не беше комунистически мозък,така ли?
Не се ли усещате как сценария докарва хората до липса на избор.На другите избори гроб Троян отново ще гради от предизборните плакати,и ще наказваме комунистите с наказателен вот,гласувайки за комунисти,които твърдят че не са такива!!?!?!

Анонимен каза...

Точно това ми е мисълта-комунизмът и всичките му извращения е нашето бъдеще!!!!!Много жалко за Троян и за младите хора.Акимов,Кацаров,Димова и т,н.-всичките са еднакви!

Анонимен каза...

Абе куцароВ не му понася кметския стол,много лош вид,е ли възможност да се пенсионира,че много лош вид бе хораааааааааааа

Анонимен каза...

Не се заблуждавайте, относно комунизма. Хора като нас са и тези които го представляват. Комунизмът се появи ни в клин ни в ръкав в много неподходящо време в еволюционно отношение. Сега нали се върнахме назад и то доста назад, та чак прескочихме отново капитализма и отидохме в робовладелческия строй.
И кой ни е виновен пак?
Ами ние самите сме си такива нескопосани, недорасли, недоосъзнали се, претенциозни на всичко отгоре индивиди и все някой ни виновен, но не и ние! Само другите, но кои са те? Пак ние! Никой друг не е в състояние да ни попречи освен самите нас!
Я се запитайте защо, комунизмът беше такъв? Ами защото ние самите сме такива и позволихме това, а и още го позволяваме, защото сме се изродили някак си удобно за самите нас. Претенциите на мнозина в сайта са неоснователни, защото само пишем, приказваме и нищо не правим!
Токова за комунизма!
Така е било и с фашизма и с турско и с руско и с какво ли още не! Ние сме долно и неуважаващо себеподобните си племе, ние уважаваме единствено себе си и то имагинерно необосновано. Такива сме само защото не смеем да си приднаем какви плазмодии сме дълбоко в душите си.
И няма оправия от тази ситуация!

Анонимен каза...

Искаш да кажеш, че комунизмът е добра система, но лошо изпълнена?
Напротив! Комунизмът е зловеща система и то перфектно беше изпълнена!

Анонимен каза...

31. Анонимен каза...

Уважаеми форумци,
как си мислите, че се почистват разпръснатите 500 тона пясък???

Със пълната забрана за зимното опесъчаване на пътищата,каквото искаше да наложи още миналата година екоминестерството.Но явно докато не се намесят от ЕК и не осъдят България за прекалено прашни градове тия гадове ще ни морят всяка пролет.
http://www.mediapool.bg/ек-може-да-съди-българия-за-прекалено-прашни-градове-news173049.html

Анонимен каза...

До 34-ти заложена е драгими форумецо, заложено е, но явно Вие не се интересувате, а само пишете глупости.

Анонимен каза...

Каква техника ще се купува ,че ми е интересно?

Анонимен каза...

Чува се,че ще се закрива училището в Орешак.Но в момента там тече ремонт за милиони.Защо се сипят тия милиони на потъващ кораб-може би част от тях трябва да се разпределят между някои!?

Анонимен каза...

Училището в Орешак ще се закрие,за съжаление,независимо от подписката,която тече в момента.Защото има директор,който ще го закрие!След като орешачани не ги вълнува съдбата на децата им!

Анонимен каза...

Проблема в Орешашкото училище е един, Т О М О В вън от това учреждение. Това е истината, вреден, тарикат и мижатурка. Това е сегашния директор. Работи за лошото име на училището. И което е най-гадно, Общинските служители знаят проблема, но си траят. Е....

Анонимен каза...

Ало, Колибито, по споко с коментарите бе, нали имате две деца за първи клас!

Анонимен каза...

Колибито, нали сте със затихващи функций бе, КАЧАНИ!

Анонимен каза...

Намаляване на различията „град – села", това е реална цел, която е на път да бъде постигната.
Скоро няма да има никаква разлика между град Троян и някое село :)

Анонимен каза...

Единствения изход е присеъдиняването на Орешак към Троян като квартал!То и без това Орешак е до голяма степен спалня за по-имотни троянци,които пътуват напред - назад на работа.За Томов си прав ,48-ми - по-добре да си гледа хотела,в училището няма място!Там да си влачи дъното колкото ще!Той и няма необходимото образование - дълги години беше солташак на Цона Карадочева в дружеството!Тук дружество няма,трябва да ти пари под краката,да обичаш децата.Не знам и кмета какво чака - да закрие селото ли?

Анонимен каза...

42, нещо не съм съгласен с Вас! Ако беше перфектно изпълнена система, ние с Вас нямаше да спорим тук и нямаше да живеем в лоното на псевдо сегашната убиваща мнозинството демокрация, а щяхме дя живеем при комунизма, въпреки че на това понятие, както беше олбяснявано тогава, ме е било винаги смях и още се превивам.
Затова съм Ви пояснил, че нито комунизмът беше комунизъм нито демокрацията ни е демокрация, нито животът живот, нито пък ние сме хора. Ние сме всичко друго, но не ихора! Четете в сайта и ще се уверите!

Анонимен каза...

Към 46,47 и т.н. Не знам дали директорът е виновен, но скъпи орешачани, като сте толкова големи патриоти, като толова плачете за училището си, къде учат по-голямата част от децата Ви!? Нали ги карате в Троян. И още нещо - в края на мандата на Минко Акимов, се печелеха проекти, Бойко викаше "Браво, Минко", ще спечелиш изборите. И Минко като Бойко режеше ленти след ленти. Е, проекта е спечелен, а нима не се знаеше колко деца учат в Орешак, и че изпълни ли се проекта 5 години училището трябва да го има? И че то трябва да бъде поддържано от Общината! Още един подовден камък за Донка Михайлова и за новото ръководство. Абе, край няма!

Анонимен каза...

54-ти Минко Акимов може и да има някой грешки ,но само който не работи ,само той не греши.
По отношение на училището в Орешак, Акимов е проявил онази мъдрост, която отдавна е осъзната в развитите страни, а именно ...че в ОБРАЗОВАНИЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ВЛАГА, ТОВА Е ИНВЕСТИЦИЯ. Най-лесната работа е да съсипеш нещо вече построено , а последиците от това?
Иска се управленска мъдрост с която ще се решат проблемите , училището в Орешак е съществувало 130г. , по-старо е от Софийския университет с 2г и се надяваме ,че управляващите няма да си позволят ПОЗОРА от разрушаването му!

Анонимен каза...

Абе 55-ти,и аз съм съгласен,че най-лесната работа е да съсипеш построеното,ама защо не сподели това с "директора" Томов?

Анонимен каза...

Кмете- г-жа Михайлова, само да Ви обърна внимание. Енкин разсипа и разруши най- хубавия стадион в Общината, за сведение в Орешак. Сега е Ваш ред да съсипете и училището в Орешак. Е, колкото пъти дойдете на власт, толкова пъти рушите в наше село. И не се чудете защо Орешачани били толкова десни и не симпатизирали на ,,закрилницата,,.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |