Колко ще ни струва 15 септември?

* Около 200 лв. за раничка, дрехи, обувки, 40-50 лв. – за тетрадки, химикалки, блокчета, боички * Учебниците до 7. клас - безплатни
Звънецът бие

БРОЕНИ ДНИ ПРЕДИ НАЧАЛОТО на учебната година родители и деца търсят трескаво учебни пособия и дрехи за първия учебен ден. Каква сума е необходима и дали подготвянето на един ученик е по джоба на всеки, попитахме родители и учители.

РАДИАНА БОЯДЖИЕВА, учителка в НУ „Св. св. Кирил и Методий”, отбеляза, че училището предоставя учебници и учебни тетрадки на всички деца, с което улеснява финансово семействата им (от учебната 2008/2009 г. учениците от 5. до 7. клас във всички български училища – държавни, общински и частни, получават безплатни учебници, като средствата за закупуването им се осигуряват от централния бюджет; дотогава имаше безплатни учебници и учебни помагала само за подготвителните групи и учениците до 4. клас в общинските и държавни детски градини и училища – бел. Т21).

ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ РОДИТЕЛИТЕ изразиха вълнението си по предстоящия учебен старт на малчуганите. Споделиха ни, че учебните пособия – тетрадки с тесни и широки редове, тетрадки с квадратчета, моливи, химикалки, блокчета за рисуване, боички и пастели, излизат средно между 40 и 50 лева; оказа се, че този разход не ги затруднява. Въпреки индивидуалния избор за закупуване на раница, дрехи и обувки, сумата се движи около 200 лева – средства, които не всеки би могъл да задели; затова някои се оказват по-изобретателни. „Имаме две момчета и малкият сега ще е в първи клас – слава богу харесва старата раница на батко си и иска да ходи с нея на училище. Много неща останали от баткото, мисля, че ще се справим”, разказа ни родител на първокласник.

„ОТ ФИНАНСОВА ГЛЕДНА ТОЧКА началото на учебната година притеснява почти всички, но емоциите покрай децата ни помагат да преодолеем трудностите”, коментира една от майките, с които разговаряхме. А нашата препоръка е - дори да нямате достатъчно пари, за да купите всичко нужно и ненужно за детето си и за първия учебен ден, опитайте да го направите с усмивка и добро настроение.

Инна Бочева

1 Коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |