Ще играе ли и тази година „Чавдар” (Троян) в мъжката А-група?

* За да върви към победи баскетболният ни влак, е необходим добър машинист (треньор)!
* Николай Балев (209 см) отново е изявил желание да облече екипа на „Чавдар”
* Завършилият в САЩ Герман Гачевски ще е новият президент на троянския клуб?

ВЕЧЕ ВТОРА ГОДИНА на страниците на „Троян 21” информирам троянските приятели на баскетбола за проявите на възродения ни мъжки баскетболен отбор и неговото участие във втория ешелон на Републиканското първенство („А” РБГ). Ще играе ли и тази година „Чавдар” (Троян) в групата? На този въпрос и на редица други, свързани със селекцията, треньорския пост и подготовката за сезона се помъчих да намеря отговор, като се срещнах с няколко възлови фигури - президента на клуба Иван Макариев, единият от отговорници за мъжкия отбор Димитър Пиронков и капитана на отбора Петър Лалев.

И ТРИМАТА МЕ УВЕРИХА, че след среща на Управителния съвет на баскетболния клуб при кмета на общината Минко Акимов и решенията, които са се взели, мъжки баскетболен отбор в Троян ще има и през новия сезон. Това е хубавата новина и с нея искам да зарадвам всички, които постоянно ме питат ще имаме ли мъжки баскетболен отбор? Да, ще имаме! А относно отговорите на горните въпроси си позволявам да изкажа лично мнение като дългогодишен професионален треньор. Не ангажирам никого с това мое мнение, но ми се иска да не се допускат грешките от изминалите два сезона.

ПЪРВО - по отношение на организацията за първенството и положението в клуба. След публикуваните критични материали от доайена на баскетбола в Троян Иван Христов (една от критиките бе, че от години в клуба не е провеждано отчетно-изборно събрание – бел. Т21), лично Иван Макариев ме увери, че отчетно-изборно събрание ще има в близко бъдеще, чака се резултатът от течащата ревизия. Капитанът на отбора Петър Лалев потвърди пред мен, че на това събрание Макариев ще се оттегли и ще даде път на младите, като ще продължи да помага. Наистина едно достойно решение. И тук си позволявам да спомена името на спрягания за нов шеф на баскетболния клуб - Герман Гачевски; младо, интелигентно момче, завършило в САЩ, запознато с организацията и реда, нужни при управлението на такъв клуб. Много точен избор. Събранието пък трябва да стане час по-скоро, защото няма време - първенството чука на вратата и някои отбори в групата вече започнаха подготовка.

ВТОРИЯТ изключително важен въпрос, на който искам да се спра, е за треньорския пост. Нека спрем с експериментите! Та влакът как ще се движи, пътниците как ще са сигурни за своята безопасност, ако машинистът е без нужната подготовка, знания и умения да кара влак?! Същото се отнася и за баскетболния отбор - за да върви към победи баскетболният влак „Чавдар”, е необходим добър машинист (треньор)! Но къде е той, това е въпросът. При този дефицит на способни треньори, при тази липса на пари? Посочвам отговора: Павел Игнатовски, млад мъж, троянец - старши треньор; Цецо Острев, също троянец, изявен играч сред елита („Спартак”, Плевен) - играещ помощник-треньор, срещу подобаващо на отговорностите му заплащане. Категоричен съм - няма място за аматьоризъм в треньорската професия. И „Чавдар” (Троян) не бива да си позволява повече да учи на треньорски занаят звани и незвани бивши играчи от други градове.

НАКРАЯ - относно селекцията. Имам информация, че Машината Балев (ръстовият плевенчанин Николай Балев /209 см/, който направи много силни мачове за „Чавдар” през миналия сезон, но след това замина да играе в Италия – бел. Т21) отново е изявил желание да облече екипа на „Чавдар”. Всички си спомнят присъствието му в отбора, атракциите с негово участие, респектът, който вдъхваше у противниковите отбори; но в същото време и обезличаването на другите ни играчи, а от там и по-ниския колективен дух на „чавдарци” по време на мачовете. Въпрос, по който новият треньор трябва да има решаващо мнение. По отношение на другите постове в отбора, подчертавам отново, както в много от миналогодишните си статии - най-слабият ни пост беше и ще бъде постът на разиграващия гард, а и един резонен вкарвач от трите точки също липсва в отбора.

СЛЕДЯ ТРАНСФЕРИТЕ на играчите в клубовете, развитието на младите троянски баскетболисти в други отбори, техните изяви в националните гарнитури и се ядосвам защо не играят в Троян. Ето пример - на завършващото Европейско първенство за кадети до 16 години (Серия „А”) троянецът Радослав Кочев направи добри мачове. Гледах го по интернет (Спорт медия ) - браво. Сигурен съм, че той и другият троянец Деян Христов, основен играч в шампионския отбор на „Балкан” (Ботевград) до 18 години, след подходящ разговор с ръководството също могат да играят за Троян. Също Деян Денчев - троянецът, който игра миналия сезон и за нас, беше с основен принос за победата във финалния мач на „Евроинс Черно море” (Варна), станал републикански шампион при юношите (18 г.).

ЗАВЪРШВАМ МАТЕРИАЛА СИ С НАДЕЖДАТА, че за „Чавдар” (Троян) тази година ще бъде по-добра от миналата, както миналата беше по-добра от предишната. Айде, наш`те!

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

8 коментара:

Анонимен каза...

Значи Стефане,аз те разбирам така-кмета каза "шъ видим",Макариев -също.Другите отбори тренират,ние тепърва може би ще правим събрание.

Анонимен каза...

Ама наистина ли ще има събрание на "Управителния съвет " на Баскетболния клуб ? Страхотна новина.Значи Ицата задвижи нещата.А , дано ! Иначе
баскетбола отново на поляната както преди 50 години. Има зала, има троянски таланти за спорт.Бъдещия кмет , да е на висота и отворен за спорта !

Анонимен каза...

2, Зала? Физкултурен салон си беше навремето и нещо не виждам разликата. За да има спорт трябват спонсори, най-добре големи местни фирми. Ооопс, те фалираха отдавна и какво правим тогава, от общинския бюджет, да когато цъфне копривата.

Анонимен каза...

Радослав Кочев бил син на баскетболистката Катя Кукенска. Браво на момчето и на майката.

Анонимен каза...

3-ти ами, че тя копривата си цъфти, бе мен. Метафоричният ти похват е супер неуспешен. Разсмя ме признавам си. Иначе надявам се и тази година да имаме отбор, и да се катерят нови върхове към славата!

Анонимен каза...

Вярно че е че Герман ще стане президент на клуба или са предположения само?

Анонимен каза...

Преди малко /четвъртък е/ видях Ицата на улицата - спортен,шапка с козирка,черни очила,строен без шкембе...а казват,че е на 86г.Самия му вид е като реклама на спорта и положителните резултати от него.Такива хора са движили спорта в града и са давали пример и на нас които тогава бяхме деца - нямам представа какво е да ти преподава треньор ....тежащ над 150кг и изобщо как е било допусното това!

Анонимен каза...

Очевидно визираш Иван Макариев,но имай предвид,че той преподава реално само на маса в Джамията.За друго и дума не може да става.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |