Наше момиче стана „Мис Модена”

* 19-годишната Лидия Лекова ще представя провинция Модена във финалния кръг на „Мис Италия 2011”
* Зеленооката красавица живее в гр. Карпи, но и днес обича да идва на гости при баба си в Троян

ЕДНО ПРЕЛЕСТНО БЪЛГАРСКО МОМИЧЕ спечели конкурса за красота „Мис Модена 2011” в едноименната италианска провинция, прочута по целия свят с производството на луксозните автомобили „Ферари”, „Мазерати”, „Де Томазо” и „Пагани”. „Мис Модена” е кръг от националната верига „Мис Италия”. На много места пишат, че 19-годишната Лидия Лекова е варненка, но трябва да ги коригираме – колкото е варненка, толкова е и троянка. И това ни го каза не кой да е, а родната баба на „Мис Модена 2011” – Цветана Димитрова Терзиева, наша съгражданка, която живее в малка кокетна къща с потънал в зеленина двор (гордостта му е огромната и нехарактерна за нашите ширини райска ябълка) на тихата троянска уличка „Еделвайс” над Малкия пазар.

ПРЕДИ ГОДИНИ Г-ЖА ТЕРЗИЕВА е живяла във Варна, но е продала апартамента си и трайно се е заселила в родния Троян. Дъщеря й Детелина – майката на Лидия и на три години по-малката Цветомира (разбира се, кръстена на баба си) – също е живяла известно време в морската ни столица, но от почти 15 години е в Италия, в гр. Карпи; от десетина години при нея са и двете й щерки, които си имат природено братче – 9-годишния Ендри.

„КАТО ПО-МАЛКИ ЛИДКА И ЦЕЦИТО всяко лято си бяха в Троян, много обичат да са тук, имат и доста приятели”, разказа ни „бабата”, една изключително енергична, сърдечна и елегантна дама, зеленоока като голямата си и вече известна внучка. За последно си идвали по за дълго преди две години, но вече били големи и ангажиментите правели троянските им ваканции все по-кратки; миналото лято Лидия била в България с приятели и се отбила при баба си в Троян само за един ден. „Сега тя (Лидия) е в последния клас, пък и много е заета след спечелването на конкурса, готви се за финала на „Мис Италия 2011” на 20 август. Ще й стискаме палци!”, сподели ни г-жа Терзиева, която също се кани да присъства на събитието.

И СЕГА МАЛКО ПОВЕЧЕ ЗА ЛИДИЯ ЛЕКОВА – „Мис Модена 2011”, получила право да представя провинция Модена във финалния кръг на „Мис Италия 2011” (с Модена завинаги са свързани световноизвестните български оперни певци Райна Кабаиванска и Николай Гяуров – бел. Т21). Родена е през 1992 г. и от 9-годишна живее в Италия, в гр. Карпи. Висока е 178 см и поддържа перфектната си форма с волейбол (тренира в местния волейболен клуб). Тази година ще е ученичка в последния 13-ти клас (според италианската образователна система) и още няма съвсем ясни планове накъде ще поеме след завършването на средното си образование. Любимите й музикални изпълнители са Шакира и Лейди Гага. Гордее се, че е българка и винаги го е подчертавала, включително на конкурсите за красота (участието в „Мис Модена” е предшествано от серия успешни изяви, като например победата в „Мис Ла Белла д,Италия 2010” в Скалеа, Южна Италия и др.). Засега обаче не свързва бъдещето си с България, но знае ли човек…

Т21
Бел. ред. За троянската връзка на „Мис Модена 2011”
ни подсказа нашата приятелка Зорка Георгиева,
която е комшийка и приятелка на г-жа Терзиева. Благодарности!

*****

Усмивки от старите ленти
Браво, момичета!

Троянската баба на „Мис Модена 2011” ни припомни и една любопитна история, даже ни я илюстрира с добре запазен брой на в. „Троян 21” отпреди пет години. И по-точно – бр. 27 от 12 юли 2006 г., в който се описва доблестната постъпка на четири малки троянски момичета, които намерили на улицата изгубен портфейл и го предали в полицията. Едното момиче е Лидия Лекова, тогава 14-годишна, а другото – сестра й Цветомира.


ЧЕТИРИ СИМПАТИЧНИ ТИЙНЕЙДЖЪРКИ направиха нещо, което заслужава похвала. Те са: 10-годишната Тихомира Николова и Луиза Берниус, на 12 г. – и двете от Троян, и сестрите Цветомира (Цури) и Лидия Росенови, съответно на 10 и на 14 г., които живеят и учат в Италия (в гр. Карпи), но имат баба в нашия град и карат част от летните си ваканции тук. А пък нещото е следното - миналия петък на свечеряване Тихомира, която си играела край пицарията „Бар 12” до Малкия пазар, намерила изпаднало едно портмоне.

ОТВОРИЛА ГО, ОКАЗАЛО СЕ ПЪЛНО – с 22 лв. и 40 ст., шофьорска книжка и други документи. Момичето се стреснало и оставило ценната находка на мястото й. След около час обаче се върнала с трите си приятелки и портмонето си било на мястото (тоест на земята). Девойчетата не се двоумили и решили да го върнат на собственика. Но като разбрали, че човекът (фамилията му била Радоев, малкото име не запомнили) живее в Борима, занесли портмонето в полицията.

ПОПИТАХМЕ ГИ ако в портмонето имаше не 22, а примерно 200 или 2000 лв., дали щяха да постъпят по същия начин. „Разбира се – тогава парите щяха да са още по-нужни на този човек, а и документите са ценни”, от името на всички отговори „каката” Лидия. И от нас – браво, момичета!

Т21, бр. 27/12.07.2006 г.

6 коментара:

Анонимен каза...

Браво! Мисля,че е по-красива от онази мис България,която наскоро бяха "отвлекли"пък и беше силиконова.
Познавам "бабата" - много мила жена/ и много младолика/.Да са живи и здрави и двете с внучката.

троянец каза...

БРАВО!!!

Анонимен каза...

Те тва е хубост,мис псевдо България мяза на мормод.

Анонимен каза...

БРАВО!!!

АРВи каза...

Нали виждате, Троян няма как да загине, след като имаме такива деца, съм най големия оптимист за бъдещето на града ни, на пук на всички песимисти и.
Честита победата "МИС МОДЕНА" на Лидия Лекова. Очарован съм! БРАВО!!!

Анонимен каза...

Браво! С успех напред! Явно са и умни освен красиви щом са намерили начин да излязат от наше село. Да е жива и здрава майка им от чието действие преди години сега зависи бъдещето на децата и на баба й

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |